Αρχική Ειδήσεις Ελλάδα-Κοινωνία Ρόδος: Μεγάλη φωτιά στην περιοχή Σορωνή – Εκκενώθηκαν οικισμός και το γυμνάσιο...

Ρόδος: Μεγάλη φωτιά στην περιοχή Σορωνή – Εκκενώθηκαν οικισμός και το γυμνάσιο της περιοχής (Σε ετοιμότητα κι εμείς…)

0
1491

Φωτιά ξέσπασε σήμερα το μεσημέρι στη Σορωνή και εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που επικρατούν έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Η φωτιά είναι σε εξέλιξη και στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές δασοπυροσβεστικές δυνάμεις.

Μιλώντας στη «Ροδιακή», ο κοινοτάρχης Σορωνής Μανώλης Μπονιάτης επισήμανε ότι εκδόθηκε ήδη ανακοίνωση για εκκένωση μέρους του χωριού έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος.

Η ανακοίνωση της κοινότητας Σορωνής

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κοινότητα Σορωνής, αναφέρει τα εξής:

«Ο Πρόεδρος και το Συμβούλιο της Κοινότητας Σορωνής παρακαλούν τους κατοίκους να εκκενώσουν άμεσα το παλιό χωριό λόγω πυρκαγιάς που πλησιάζει τον οικισμό. Να βοηθηθούν επίσης ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, από όσους μπορούν να συνδράμουν».

Εκκενώθηκαν τα σχολεία της περιοχής 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Διευθύντρια του Γυμνασίου Σορωνης, κα. Κατερίνα Δογιάμα-Μητσοπούλου, αναφέρει πως εκκενώθηκε το γυμνάσιο του χωριού ενώ αντίστοιχη διαδικασία ακολουθήθηκε και στο λύκειο, το δημοτικό και το νηπιαγωγείο Σορωνής.

Αναλυτικά η διευθύντρια του σχολείου αναφέρει:

«Αγαπητοί Γονείς και κηδεμόνες λόγω,της πυρκαγιάς που ξέσπασε στο δάσος πάνω από τη Σορωνη,κρίθηκε αναγκαία η εκκένωση του σχολείου μας ,όπως και των υπολοίπων σχολειων άλλωστε στις 13:15 .Παρακαλουμε πολύ να παραλάβετε τους μαθητές μας από τη στάση του λεωφορείου.

Για οποιαδήποτε πληροφορία είμαστε στη διάθεσή σας..
Με εκτίμηση η Διευθύντρια του Γυμνασίου Σορωνης».

Διακοπή ρεύματος σε μέρος του οικισμού

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής», η πύρινη «λαίλαπα» που εξακολουθεί να μαίνεται στην περιοχή, έχει ως αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε μεγάλο μέρος του οικισμού της Σορωνής.

Δύο Canadair στη Ρόδο κατόπιν παρέμβασης Ι. Παππά
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννης Παππάς, αναφέρει τα εξής:

Επικοινώνησα Με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Σορωνής, κύριο Μπονιάτη και τον Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κύριο Ευστράτιου, για την φωτιά που έχει ξεσπάσει στην Σορωνή.

Ήρθα, επίσης, σε επικοινωνία με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κύριο Χρήστο Στυλιανίδη και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο Αλέξιο Ράπανο, από τους οποίους ζήτησα την αποστολή δύναμης για να αντιμετωπιστεί η φωτιά.

Έτσι, στέλνονται στη Ρόδο δύο αεροπλάνα τύπου Canadair, για να συνδράμουν τις προσπάθειες των τοπικών πυροσβεστικών μέσων και να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά που απειλεί τη Σορωνή.

Παρέμβαση του Ν. Σαντορινιού στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας: «Τα εναέρια μέσα να κατευθυνθούν στην περιοχή για επιχειρήσουν μόλις καταστεί εφικτό»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, αναφέρει τα εξής:

«Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον κ. Ευάγγελο Τουρνά, Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, ζήτησα ενημέρωση για την κατάσταση και για την πορεία της επιχείρησης κατάσβεσης της φωτιάς στη Σορωνή, που βρίσκεται σε εξέλιξη τώρα στη Ρόδο.

Όπως μετέφερα στον Υφυπουργό απαιτείται η άμεση και έγκαιρη κινητοποίηση των εναέριων και επίγειων μέσων, δεδομένης της κρίσιμης κατάστασης και του άμεσου κινδύνου που αντιμετωπίζει το χωριό της Σορωνης, οι κάτοικοι και οι περιουσίες τους. Παράλληλα, δεδομένων των δύσκολων καιρικών συνθηκών, πρότεινα τα Canadair που εστάλησαν για βοήθεια, να μην επιστρέψουν στην βάση τους, αλλά να αναμείνουν σε κοντινό αεροδρόμιο (Μαριτσά ή Κως), έτσι ώστε με την πρώτη ευκαιρία βελτίωσης των καιρικών συνθηκών, να βρίσκονται πλησίον και να επέμβουν άμεσα.

Εύχομαι γρήγορα και χωρίς καμία απώλεια περιουσίας να λήξει και αυτή η πύρινη περιπέτεια στη Ρόδο. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις επιχειρησιακές δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και στην μεγάλη εμπειρία του. Ας παραμείνουμε όλοι ψύχραιμοι. Από πλευράς μου θα παρακολουθώ και θα ενημερώνομαι συνεχώς για την κατάσταση και θα προβώ σε όποια άλλη παρέμβαση χρειαστεί».

Ώρα 17:00 – Οι τελευταίες εξελίξεις

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που συγκέντρωσε η «Ροδιακή» από το μέτωπο της πυρκαγιάς στη Σορωνή, δεν θα έρθουν σήμερα εναέρια μέσα στη Ρόδο για να επιχειρήσουν, ενισχύοντας τις προσπάθειας απέναντι στις «πύρινες γλώσσες» που κατακαίουν εδώ και αρκετές ώρες το δυτικό τμήμα του νησιού μας.

Η προσέγγιση των πτητικών μέσων στο νησί μας δεν επετράπη λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Ενδέχεται ωστόσο, με βάση τις ίδιες πηγές, να μεταφερθεί στη Ρόδο επίγειο τμήμα της πυροσβεστικής από την Σητεία της Κρήτης, για ενίσχυση των προσπαθειών πλήρους κατάσβεσης της φωτιάς.

Στο σημείο της πυρκαγιάς παραμένουν όλες οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού μας, οι οποίες επιχειρούν αδιάκοπτα απέναντι στην «κίτρινη λαίλαπα» που κατακαίει από νωρίς το μεσημέρι ότι βρει στο διάβα της.

Οι νεότερες εκτιμήσεις από το μέτωπο της πυρκαγιάς κάνουν λόγο για μικρή βελτίωση της κατάστασης τις τελευταίες ώρες.

Η επικινδυνότητα παραμένει εντούτοις στο… κόκκινο, εξαιτίας των αναζωπυρώσεων σε αρκετές εστίες της φωτιάς, αλλά και των ισχυρών ριπών του ανέμου που πνέουν στην περιοχή.

Ώρα 18:00 – Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά

Ανεπίσημη ενημέρωση από αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου που επιχειρούν στο μέτωπο της φωτιάς, αναφέρει πως έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

Εξακολουθούν όμως να δίνουν σκληρή μάχη με τον χρόνο, έως την πλήρη κατάσβεσή της, καθώς πλέον μείωνεται το φως της ημέρας και η «κλεψύδρα» μετρά αντίστροφα έως ότου επικρατήσει πλήρως το «μαύρο πέπλο» της νύχτας.

Όπως είναι γνωστό ο συντελεστής δυσκολίας για τα επίγεια μέσα της πυροσβεστικής αυξάνεται σημαντικά τις βραδινές ώρες, ενώ συν τοις άλλοις έχει αρχίσει να αυξάνεται και η κούραση των δασοπυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν ήδη για περισσότερες από πέντε ώρες στο μέτωπο της πυρκαγιάς.

Εικόνες από την πυρκαγιά στη Σορωνή

* Δείτε ορισμένες ακόμη φωτογραφίες από τον Λουκά Μπονιάτη:

* Στο σημείο βρίσκεται και ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χρήστος Ευστρατίου, ο οποίος δημοσίευεσαι οπτικοακουστικό υλικό από το σημείο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

* Συγκονιστικές εικόνες από την πύρινη «κόλαση» στη Σορωνή έχει καταγράψει για λογαριασμό της «Ροδιακής» ο φωτογραφικός φακός του Μιχάλη Λοΐζου:

* Στη μάχη της κατάσβεσης της φωτιάς έχουν «επιστρατευτεί» και εθελοντές κάτοικοι της Σορωνής, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες που δημοσίευσε η Τομεακή Επιτροπή Ν. Δωδεκανήσου του ΚΚΕ:

 

Εντολή εκκένωσης στην κοινότητα Σορωνής που πλησιάζει η φωτιά

Φωτιά ξέσπασε πριν από λίγα λεπτά στην κοινότητα Σορωνή της Ρόδου και εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που επικρατούν δείχνει να παίρνει διαστάσεις.

Στο σημείο σπεύδουν ισχυρές δασοπυροσβεστικές δυνάμεις. Μιλώντας πριν από λίγο στη «Ροδιακή», ο κοινοτάρχης Σορωνής Μανώλης Μπονιάτης επισήμανε ότι εκδόθηκε ήδη ανακοίνωση για εκκένωση μέρους του χωριού έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 10 οχήματα, 29 πυροσβέστες, ένα πεζοπόρο τμήμα και δύο καναντέρ.

Η ανακοίνωση της κοινότητας Σορωνής

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κοινότητα Σορωνής, αναφέρει τα εξής:

«Ο πρόεδρος και το Συμβούλιο της Κοινότητας Σορωνής παρακαλούν τους κατοίκους να εκκενώσουν άμεσα το παλιό χωριό λόγω πυρκαγιάς που πλησιάζει τον οικισμό. Να βοηθηθούν επίσης ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, από όσους μπορούν να συνδράμουν».

Εκκενώθηκε το Γυμνάσιο Σορωνής

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Διευθύντρια του Γυμνασίου Σορωνης, Κατερίνα Δογιάμα-Μητσοπούλου, αναφέρει πως εκκενώθηκε και το γυμνάσιο του χωριού.

Αναλυτικά η διευθύντρια του σχολείου αναφέρει:

«Αγαπητοί Γονείς και κηδεμόνες λόγω,της πυρκαγιάς που ξέσπασε στο δάσος πάνω από τη Σορωνη, κρίθηκε αναγκαία η εκκένωση του σχολείου μας, όπως και των υπολοίπων σχολείων άλλωστε στις 13:15 .Παρακαλουμε πολύ να παραλάβετε τους μαθητές μας από τη στάση του λεωφορείου.

Για οποιαδήποτε πληροφορία είμαστε στη διάθεσή σας.

Με εκτίμηση η Διευθύντρια του Γυμνασίου Σορωνής».

Πηγή: rodiaki

Ειδήσεις σήμερα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ