Φωτιά στη Ρόδο: Συνεχείς μάχες με αναζωπυρώσεις | Σε γυμναστήρια και σχολεία 19.000 άτομα | Η μεγαλύτερη επιχείρηση απεγκλωβισμού | Δέηση στην Παναγία της Τήνου

25
9011

Συγκινητική η ανταπόκριση των εθελοντών που βοηθούν τους τουρίστες με ό,τι μέσο διαθέτουν – Οι φλόγες βρίσκονται κοντά στο χωριό Ασκληπειο και στα Λάερμα, μάχη και στην περιοχή των Απολλώνων

Συγκλονιστική είναι η μάχη που συνεχίζουν να δίνουν σε όλα τα μέτωπα της πυρκαγιάς στο νησί της Ρόδου οι δυνάμεις πυρόσβεσης και οι εθελοντές ενώ συνεχείς είναι και οι ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα.

ΒΙΝΤΕΟ από αεροπλάνο δείχνει την έκταση του μετώπου

Βίντεο που αναρτήθηκε από χρήστη του Twitter μέσα από αεροπλάνο δείχνει το μέγεθος του μετώπου της φωτιάς στη Ρόδο που εκτείνεται σε μήκος πολλών χιλιομέτρων.

Και στα τρία μεγάλα μέτωπα της φωτιάς υπάρχουν μεγάλες αναζωπυρώσεις οι οποίες αντιμετωπίζονται δύσκολα λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και του δύσβατου του εδάφους.

Από νωρίς το πρωί σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις σε τρία ενεργά μέτωπα και συγκεκριμένα στο Κιοτάρι και νοτιοδυτικά προς Γεννάδι όπου χωματουργικά μηχανήματα επιχειρούν για να μην περάσει η φωτιά το ρέμα, Απόλλωνα προς Προφήτη Ηλία όπου υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις και γίνεται προσπάθεια να μην επεκταθεί βορειότερα προς το πυκνό δάσος και στην περιοχή Λαέρμων-Γαδουρά όπου οι φλόγες βρίσκονται κοντά στο χωριό Ασκληπειο και στα Λάερμα αλλά μάχη δίνεται και στην περιοχή των Απολλώνων.

rodos_panoramiki_maketa
Το πύρινο μέτωπο στη Ρόδο από ελικόπτερο της ΕΛΑΣ

Όπως φαίνεται στα βίντεο της απεσταλμένης του protothema.gr, Λίνας Κεκέση, η φωτιά το πρωί της Κυριακής συνεχίζει την πύρινη καταστροφή της στο χωριό Κιοτάρι με τους κατοίκους να προσπαθούν με πυροσβεστήρες να περιορίσουν το μέτωπο.  Μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε και στο χωριό Ασκληπιείο, ανάμεσα στα Λάερμα και το Κιοτάρι.

Βίντεο – Μεγάλη αναζωπύρωση στο χωριό Ασκληπιείο:

Δείτε βίντεο από το πρωί της Κυριακής στο Κιοτάρι

 

Στα Λάερμα Ρόδου, η φωτιά έκαψε αποθήκες και οι φλόγες περικύκλωσαν την εκκλησία του χωριού.

Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο Ιερός Ναός «αγκαλιάζεται» περιμετρικά από τη φωτιά, είναι πραγματικά συγκλονιστικό.

Κλείνει ο δρόμος από Γεννάδι έως Πυλώνα

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, λόγω των προκληθέντων προβλημάτων από την πυρκαγιά στο οδικό δίκτυο της Ρόδου από το Γεννάδι έως την Πυλώνα, όσοι πολίτες επιθυμούν να μεταβούν από την Νότια Ρόδο στη πόλη της Ρόδου και αντίστροφα θα πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδρομή Γεννάδι, Βάτι, Απολακκιά, Μονόλιθος, Σιάνα, Κρητηνία, Καλαβάρδα, Σορωνή, Θεολόγος, Παραδείσι, Κρεμαστή, Ιαλυσός Ρόδος.

Στα μέτωπα της φωτιάς επιχειρούν πάνω από 200 πυροσβέστες και εκατοντάδες εθελοντες πολλοί εκ των οποίων βρισκονται στις επαλξεις και τις 6 ημέρες που η φωτιά καίει τις δασικές εκτάσεις του νησιού.

Έχει επίσης σχεδόν ολοκληρωθεί η μεταφορά τουριστών από τις περιοχές που εκκενώθηκαν σε ασφαλή σημεία. Εκατοντάδες τουρίστες φιλοξενούνται σε γυμναστήρια, σε αίθουσες σχολείων σε συνεδριακά κέντρα των ξενοδοχείων σε πλοία ενώ συγκινητική είναι η ανταπόκριση των εθελοντών που έσπευσαν στα σημεία αυτά για να βοηθήσουν τους τουρίστες, με προσφορά ειδών, κλινοσκεπασμάτων κ.α

Συνεχώς πάντως βρίσκονται και νέοι χώροι για την φιλοξενία τους ενώ δίνεται μάχη και για την τροφοδοσία τους.

https://www.facebook.com/802344550/posts/pfbid027rAhmQSpAkd9xLYKS4kYeMnKREPnNWHzdk5DCcBRxjWcvnnn5ehPBeZeczcojmmQl/?sfnsn=mo

Στο μεταξύ, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, έχει ενεργοποιηθεί η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου για να διευκολυνθεί η εκκένωση ξένων πολιτών.

Δείτε τα τηλέφωνα που μπορείτε να επικοινωνήσετε αν βρίσκεστε σε κίνδυνο:

Νωρίτερα το πρωί της Κυριακής ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, μίλησε στην ΕΡΤ και ανάφερε: «Προσπαθούμε να κινηθούμε όπως πάνε τα μέτωπα και όπως κινείται ο άνεμος».

Ο κ. Αρτοποιός τόνισε ακόμη ότι για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν ισχυρότατες επίγειες και εναέριες δυνάμεις, οι οποίες θα ενισχυθούν περαιτέρω σήμερα, προσθέτοντας ότι αρνητικός παράγοντας είναι οι πολλοί ισχυροί άνεμοι που πνέουν στο νησί. Ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής θύμισε ότι η Ρόδος είναι σε κατηγορία κινδύνου πέντε.

Στην Ρόδο έφθασε κυβερνητικό κλιμάκιο

Στη Ρόδο έφτασε χθες το βράδυ κυβερνητικό κλιμάκιο που απαρτίζεται από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντή Γραφείου Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή Χρήστο Τριαντόπουλο και την υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη. Στο νησί βρίσκεται ήδη ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς.

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς για 13 περιοχές της χώρας

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για πρώτη φορά ο βαθμός επικινδυνότητας είναι στο 5 για την Αττική και άλλες 12 περιοχές. Ανάμεσα σε αυτές τις περιοχές είναι και η Ρόδος, όπου αναμένονται και ισχυροί άνεμοι σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Δέηση στην Παναγία της Τήνου

Την ίδια ώρα, δέηση υπέρ της καταπαύσεως της φωτιάς στη Ρόδο, της βοήθειας όσων με θυσία προσπαθούν για την κατάσβεση της φωτιάς και παρηγοριάς των πυροπλήκτων έγινε στην Παναγία της Τήνου.

Στη δέηση αναφέρθηκε: «Έτι δεόμεθα υπέρ καταπαύσεως της φονικής απειλής της πυρκαϊάς, ενισχύσεως και θείας βοηθείας των, θυσιαστικώ τω τρόπω, συνεργούντων εις την κατάσβεσιν αυτής και παραμυθίας πάντων των πυρόπληκτων αδελφών ημών».

deisi_panagia_tinoy__2_
deisi_panagia_tinoy__3_
deisi_panagia_tinoy__1_

Αναλυτικά οι περιοχές ανά βαθμό επικινδυνότητας είναι:

Περιοχές κατηγορίας κινδύνου 5 (Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού)

* Περιφέρεια Αττικής

* Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)

* Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Μεσσηνίας)

* Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)

* Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)

* Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Περιοχές κατηγορίας κινδύνου 4 (Πολύ Υψηλή)

* Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

* Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου)

* Περιφέρεια Κρήτης

* Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)

* Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κεφαλλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου)

* Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας)

* Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Καρδίτσας, ΠΕ Τρικάλων)

* Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (ΠΕ Κοζάνης)

* Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Πιερίας, ΠΕ Ημαθίας, ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής, ‘Αγιον Όρος)

Περιοχές κατηγορίας κινδύνου 3 (Υψηλή)

Περιοχές των Περιφερειών: Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής-Κεντρικής-Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

rodos_toyristes_arthro
Κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας η προληπτική εκκένωση των οικισμών που απειλήθηκαν από τη μεγάλη φωτιά στη Ρόδο. Η επιχείρηση έγινε κάτω από αντίξοες συνθήκες, καθώς τα μέτωπα της πυρκαγιάς βρίσκονταν σε εξέλιξη, με ισχυρούς ανέμους κι ενώ σε πολλά σημεία οι φλόγες ξεπερνούσαν τα 5 μέτρα σε ύψος,

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας, έγινε προληπτική εκκένωση περίπου 19.000 προσώπων. Τα 16.000 μεταφέρθηκαν με επίγεια μέσα και τα 3.000 με πλωτά. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση τέτοιου είδους κατοίκων και τουριστών που έχει γίνει ποτέ στη χώρα.

Ειτικότερα, τα στοιχεία από την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου δείχνουν ότι εκκενώθηκαν προληπτικά οι παρακάτω οικισμοί: Κιοτάρι, Γεννάδι, Πυλώνας, Λάερμα, Λάρδος, Λίνδος, Κάλαθος Μαλώνα, Ασκληπιείο, Πεύκους, Μάσσαρη, Χαράκι αλλά και από ξενοδοχεία των περιοχών αυτών.

Πολλά άτομα ηλικιωμένα κυρίως, αλλά και άτομα με ειδικές ανάγκες απεγκλωβίστηκαν με υπηρεσιακά οχήματα της αστυνομίας. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος όγκος των πολιτών μετακινήθηκε με τουριστικά λεωφορεία, σκάφη του Λιμενικού και ιδιόκτητα πλοία που επιτάχθηκαν από το Λιμενικό Σώμα.

Δύο εισαγωγές και 9 προσελεύσεις στις δομές υγείας

Συνολικά σύμφωνα με το ΕΚΑΒ και την ΥΠΕ Ν. Αιγαίου, στις δομές υγείας υπήρξαν εννέα προσελεύσεις ατόμων με αναπνευστικά προβλήματα στα οποία παρασχέθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν αμέσως μετά.

Δύο άτομα έχουν έως τώρα κάνει εισαγωγή. Το ένα υπέστη κάταγμα από πτώση κατά την εκκένωση ξενοδοχείου. Το δεύτερο είναι μία 31χρονη έγκυος, που βρίσκεται στη μαιευτική κλινική και η οποία είναι καλά στην υγεία της και παρακολουθείται.

Για τις περιοχές που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά έχει δοθεί εντολή από τους tour operators οι πτήσεις charter να έρχονται κενές ώστε να παραλαμβάνουν όσους επισκέπτες θέλουν να αποχωρήσουν από το νησί, ενώ έχει οργανωθεί από το ΥΠΕΞ hot spot στο αεροδρόμιο Ρόδου ώστε να υπάρχει ταχεία διεκπεραίωση ταξιδιωτικών εγγράφων.

Προσπάθεια να διασωθεί και ο οικισμός Ασκληπιείο

Νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους εκπροσώπους φορέων. Σύμφωνα με τις επιτόπιες καταγραφές της Πυροσβεστικής στο χωριό Λάερμα δεν υπήρξαν καταστροφές, παρά μόνο κάποιες περιορισμένες ζημιές περιμετρικά του οικισμού σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, ενώ καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να διασωθεί και ο οικισμός Ασκληπιείο.

Την προσπάθεια της πυροσβεστικής θα συνδράμουν ακόμη 3 αεροσκάφη (ένα Canadair και 2 Air Tractors). Συνολικά επιχειρούν στο νησί 15 αεροσκάφη και ελικόπτερα πυρόσβεσης και 2 συντονιστικά εναέρια μέσα.

Πυροσβεστική: Όλες οι δυνάμεις δίνουν αδιάκοπα μάχη

Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν αδιάκοπα οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας στη Ρόδο, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός σε έκτακτη ενημέρωση, προσθέτοντας ότι όλες οι δυνάμεις «καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να διασωθεί και ο οικισμός Ασκληπιείο».

Από το πρώτο φως της ημέρας, όπως είπε, έχουν απογειωθεί και επιχειρούν διαδοχικά 10 αεροσκάφη, 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων δύο συντονιστικά. Αναφορικά με τις επίγειες δυνάμεις επιχειρούν στα μέτωπα 266 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 49 πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα καθώς και εκατοντάδες εθελοντές που συνδράμουν στις προσπάθειες των πυροσβεστών.

Σημαντική , όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, είναι η βοήθεια των διεθνών αποστολών. Στο πεδίο αυτή τη στιγμή υπό τις οδηγίες του Πυροσβεστικού Σώματος επιχειρούν 31 Σλοβάκοι πυροσβέστες με 4 υδροφόρα οχήματα κι από αέρος 2 γαλλικά αεροσκάφη, 2 τουρκικά και ένα κροατικό.

Αναφορικά με τα μηνύματα του 112 που έχουν σταλεί ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι συνολικά έχουν αποσταλεί από τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έξι μηνύματα του 112 για προληπτικές οργανωμένες απομακρύνσεις οι οποίες ολοκληρώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας «πάντα με γνώμονα την ασφάλεια των κατοίκων και των ξένων επισκεπτών που διέμεναν σε ξενοδοχεία της περιοχής».

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας η προληπτική εκκένωση αφορούσε περίπου 19.000 άτομα, τα 16.000 εξ αυτών μεταφέρθηκαν με επίγεια μέσα και 3.000 με πλωτά σκάφη ενώ η πυρκαγιά βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση ασφαλούς μεταφοράς κατοίκων και τουριστών που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα μόνο χθες απομακρύνθηκαν προς ασφαλείς περιοχές όσοι διέμεναν στους οικισμούς Κιοτάρι, Γεννάδι, Πυλώνα, Λάερμα, Λάρδο, Λίνδο, Κάλαθο, Μαλώνα, Ασκληπιείο, Πεύκους, Μασαρη, Χαράκι καθώς και τουρίστες

Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ και τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια, όπως τόνισε, στις δομές υγείας προσήλθαν 9 άτομα με αναπνευστικά προβλήματα στα οποία παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν.

Για νοσηλεία, όπως γνωστοποίησε ο κ. Αρτοποιός, παραμένει ένα άτομο με κάταγμα από πτώση κατά την εκκένωση του ξενοδοχείου και μια έγκυος η οποία είναι καλά στην υγεία της και παρακολουθείται.

Ακόμη, όπως επισήμανε, στη Ρόδο μεταβαίνει η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη και προσέθεσε ότι προσωπικό του υπουργείου Εξωτερικών ήδη μετακινείται στη Ρόδο για να εγκαταστήσει από σήμερα στις 5 το απόγευμα εντός του Διεθνούς Αερολιμένα της Ρόδου help desk για τη διευκόλυνση, σε συνεργασία με τις οικείες πρεσβείες, της έγκαιρης αναχώρησης επισκεπτών οι οποίοι έχουν απολέσει τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα.

Νωρίς το πρωί, όπως σημείωσε ο κ. Αρτοποιός, κυβερνητικό κλιμάκιο πραγματοποίησε σύσκεψη με την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και συναρμόδιους φορείς.

Αναφορικά με τις υλικές ζημιές ο κ. Αρτοποιός υπογράμμισε ότι «επιτόπιες καταγραφές της Πυροσβεστικής στο χωριό Λάερμα καταδεικνύουν ότι δεν υπήρξαν καταστροφές παρά μόνο κάποιες περιορισμένες ζημιές σε κατειλημμένα κτίρια περιμετρικά του οικισμού» και σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να διασωθεί και ο οικισμός Ασκληπιείο».

«Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς επιχειρούμε με όλες τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις μας με πρωταρχικό μας στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής την διαφύλαξη των περιουσιών των συμπολιτών μας , καθώς και τον μετριασμό των επιπτώσεων στο δασικό μας πλούτο», υπογράμμισε ο κ. Αρτοποιός. Σχετικά με την πυρκαγιά της Δυτικής Αττικής είπε ότι ελέγχθηκε άμεσα από επίγειες δυνάμεις και δύο ελικόπτερα αναζωπύρωση που δημιουργήθηκε στη θέση Καραούλι.

«Και σήμερα σε όλη τη χώρα μας επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες οι οποίες σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας διαμορφώνουν αυτό το εκρηκτικό μείγμα πολύ υψηλών θερμοκρασιών που αναμένεται να φτάσουν έως τους 45 βαθμούς κελσίου, κάτω από 15% υγρασία και ισχυρούς ανέμους. Απαιτείται η μέγιστη προσοχή από όλους μας για την αποφυγή εκδήλωσης ακόμα και της πιο μικρής εστίας πυρκαγιάς η οποία λόγω των καιρικών κλιματολογικών συνθηκών μπορεί να εξελιχθεί σε μια τεράστια φυσική καταστροφή και να απειληθούν άμεσα ανθρώπινες ζωές», κατέληξε ο κ. Αρτοποιός.

Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο από το Κιοτάρι στη Ρόδο: «Καίγεται η καρδιά μας» – Στις φλόγες σπίτια στον οικισμό

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

25 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Στις βλακείες πρώτοι είμαστε Οποίος διαβάσει σχόλια στα υπόλοιπα άρθρα θα καταλάβει την κατάντια μας.Οι περισσότεροι λένε ότι δεν φταίει η κυβέρνηση για την τιμωρία της φύσης.Ο Τσίπρας όμως έφταιγε για το μάτι και θα πάρει μαζί του το στίγμα του ελεεινου σχεδιασμου και της εκατομβης των νεκρών.Ο Κούλης γιατί όχι κομματοσκυλα;;Πέρσι κάηκε η μισή Εύβοια και η μισή Αττική.Φετος τα νησιά και πολλά μέρη της Ελλάδας.Οι τηλεοράσεις καθημερινά μας ενημερώνουν για κόκκινες περιοχές φωτιάς.Ειδατε εσείς καμια καμμία κινητοποίηση;;η Ρόδος δεν είναι δα και κανένας τεράστιος τόπος για να μην μπορείς να ελέγξεις.Δεν μπορούσαν να προσλάβουν οι περιφέρειες οι δήμοι προσωπικό συνεχούς ελέγχου και επίβλεψης δασών;Έχετε δει εσείς εδώ στην Κω καμμία κινητοποίηση στην Ζιά και τα πέριξ;;;Η περιμένουμε πρώτα την φωτιά και μετά τρέχουμε;;Επίσης το περιστατικό σύλληψης Πακιστανών με βενζίνη το διαβάσατε;;;μπήκε κανένας σε σκέψη τι παιχνίδι μπορεί να παίζεται;;

    • ΧΑΙΡΟΜΕ ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΟΥ ΞΕΜΠΡΟΣΤΙΑΖΕΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΤΑΚΑΘΙ ΤΟΥ ΚΥΡΙΤΣΗ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΕ ΜΙΡΑΝΤΑ.

      ΕΙΝΑΙ Ο ΑΘΛΙΟΣ ΚΑΙ ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ,ΠΟΥ ΒΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΟΠΩΣ Ο ΠΡΩΗΝ ΤΟΥ.ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΕΙΣ ΜΠΟΥΚ.ΧΑΙΡΕΤΕ Η ΨΥΧΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΤΟΝ ΞΕΣΚΙΖΕΤΕ.ΑΥΤΟΣ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΙΖΕΙ Ο ΦΑΚΙΣΤΑΣ ΤΟΥ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ.Α ΜΩΡΗ ΚΟΙΜΗΣΜΕΝΗ ΜΙΡΑΝΤΑ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ.ΟΛΗ Η ΚΩΣ ΣΕ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΒΡΙΖΕΙ.

  2. Καλάααα!!!
    Δέηση στην Παναγιά της Τήνου….
    Τους κυβερνώντες και τους ψηφοφόρους τους να διαβάσει παπάς εξορκιστής.
    Ζήτω τα Ραφάλ και η πολεμική μηχανή!!!
    Ζήτω η Ελλάς και το περήφανο Έθνος των μαϊμούδων.
    Αντί ένα Ραφάλ πόσα πυροσβεστικά μέσα, επίγεια κ εναέρια αγοράζεις;

    • ΤΟ ΜΗ ΧΕΙΡΟΝ ΒΕΛΤΙΣΤΟΝ.
      Καλη η σκεψη σου, αλλα για ενα 5χρονο παιδακι.
      Τα δαση θα ξαναγινουν. Το μονο ΣΙΓΟΥΡΟ.
      Το ΧΑΜΕΝΟ νησι ΔΕΝ.
      Κοιτα την ΚΥΠΡΟ.
      Να συνεχισω κοπανε?

      • Καραγκιόζη της κακιάς ώρας η ηληθιότητα σου και η εθνοφανατίλα σου δεν έχουν όρια!!!!
        Τα δάση ξαναγίνονται αλλά εσύ αμοιβάδα μυαλό δεν θα αποκτήσεις ΠΟΤΕ για να καταλάβεις τι λέω.
        Ανέβα στο Ραφάλ και πάρε φόρα να πάρεις την Πόλη και αφού την πάρεις , πάρε πιο πολύ φόρα και έλα να μου κλ@@@εις τ’ @@

  3. Από την μια η Ελλάδα δείχνει το μεγαλείο της .Χιλιάδες εθελοντές και απλοί άνθρωποι βοηθούν με κάθε μέσο τους συνανθρώπους τους,δίνοντας ότι έχουν και ότι μέσο διαθέτουν και από την άλλη έχουμε κάποιους μισάνθρωπους ανθέλληνες που βγήκαν να κάνουν αντιπολητευση και να βγάλουν την κακιά τους.Απομονώστε τους.Αφήστε τους να βράσουν στην απανθρωπιά τους.

    • Miranta ,δεξιά λέπρα σκάσε επιτέλους.!!!!
      Το επιτελικό κράτος σας και ο επιτελικός πάντα βλακωδώς χαμογελαστός γουρλομάτης σας.
      Εσείς κυβερνάτε .
      Εσείς έχετε την ευθύνη της καταστροφής και όχι ο … στρατηγός άνεμος , κατά τον πανίβλακα πρώην νεοδημοκράτη υπουργός σας.
      Σκάστε επιτέλους δεξιά ανίκανα απόβλητα, που μονοπωλείτε κιόλας τον πατριωτισμό …ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ ΛΕΧΡΊΤΕΣ

      • Αραξε ρε τραχανα που τα γνωριζεις ολα.
        Ηθελα να ηξερα τι θα εκανες εσυ αν ησουν υπευθυνος.
        Ενα ΤΙΠΟΤΑ ΦΑΦΛΑΤΑ.

    • μάλιστα,μίλησε το γραφείο τύπου του Κούλη στην Κω.Να ξερές μόνο πόση απαξίωση σηκώνει το σχόλιο σου.Απο κομματοσκυλα σαν κι εσένα η χώρα βουλιάζει.

  4. να σε σερβίρουν κριθαράκι με κουνέλι και σήμερα οι στρατιώτες μανέστρα και κόλλυβα.

  5. ΜΗΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ.
    ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ, ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΙ.

  6. Η πράσινη ανάπτυξη και οι δήθεν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μια απάτη, εις βάρος των τοπικών κοινωνιών…

    Δυστυχώς όμως οι πολίτες εξαγοράζονται, λαδώνονται, κοινώς τα παίρνουν για να σιωπούν και οι εταιρίες… μοιράζουν χρήμα για να κερδίσουν την σιωπή…
    Οι περιπτώσεις της Βόρειας Εύβοιας και της Μάνης στην Νότια Λακωνία… έρχονται να αποδείξουν την σήψη και την διαφθορά και κυρίως την δωροδοκία…
    Ενώ μια ανεμογεννήτρια, κοστίζει 2,25 εκατ ευρώ… οι εταιρίες ενέργειας… δημιουργούν, βάζουν στην άκρη κεφάλαια… τα οποία χρησιμοποιούν για να εξαγοράζουν πολίτες και δήμους….
    Έρχεται να αποδείξει ότι η πράσινη ανάπτυξη είναι μια απάτη… είναι προπαγάνδα για να βολευτούν οι εταιρίες που στηρίζουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας… δεν επιφέρουν καμία αλλαγή στις τοπικές κοινωνίες με οικονομικούς όρους ενώ σίγουρα μολύνουν αισθητικά τις περιοχές που φυτρώνουν οι ανεμογεννήτριες…Και αυτό το σκηνικό ασχήμιας δεν συμβαίνει μόνο στην Βόρεια Έυβοια και στην Μάνη αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδος…
    ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

  7. Στην Μάνη πάνω από την Φανερωμένη, στα Βουνά του Δρύαλλου εμφανίστηκαν 14-15 ανεμογεννήτριες… για τις οποίες η εμπλεκόμενη εταιρία… φημολογείται ότι εξαγόρασε πολίτες και τον Δήμο Ανατολικής Μάνης…Κεφάλαια από τις ενεργειακές εταιρίες… δίδονται στους δήμους για έργα καλλωπισμού… π.χ. πως κατασκευάζονται… τα πεζοδρόμια στην Αρεόπολη της Μέσα Μάνης… θα πουν πολλοί από τα κεφάλαια του δήμου… είναι έτσι ή είναι χρήματα που έχουν προσφέρει οι εταιρίες με τις ανεμογεννήτριες για να κάμψουν τις αντιδράσεις…Μια ανεμογεννήτρια για να κατασκευαστεί απαιτεί υψηλό κόστος ενέργειας μολύνει για να παράγει… καθαρή ενέργεια αλλά η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι προκλητική…Την ίδια στιγμή η προπαγάνδα οργιάζει, όσοι δεν στηρίζουν την πράσινη ανάπτυξη είναι οπισθοδρομικοί λένε…
    Αυτή είναι η πράσινη ανάπτυξη

  8. Ανεξέλεγκτη η #πυρκαγιά στη #Ρόδο. Διεθνώς ρεζίλι! Εκκενώσεις μέσω του @112Greece της #ΓΓΠΠ των τουριστών και λοιπών επισκεπτών και κατοίκων από τις απειλούμενες περιοχές χωρίς το επιβαλλόμενο από το θεσμικό πλαίσιο ειδικό σχέδιο οργανωμένης απομάκρυνσης. Χαρακτηριστική η εικόνα! pic.twitter.com/IKjUtUZN8f

    —ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ Γκουρμπάτσης Ανδριαν (@Gkourmpatsis) July 22, 2023
    Αναποτελεσματική η πυροπροστασία της χώρας από έναν Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ανύπαρκτο και στην καλύτερη περίπτωση με ερασιτεχνισμό χωρίς οργάνωση και σχεδιασμό. Αυτό επιβεβαιώνεται από τις πρόσφατες καταστροφικές #πυρκαγιές σε Αττική, Βοιωτία, Κορινθία (Λουτρλακι), #Ρόδο pic.twitter.com/gTod5iaA6q

    — Γκουρμπάτσης Ανδριαν (@Gkourmpatsis) July 22,

    • Ποιος είναι αυτός ο Γκουρμπασης ρε παιδιά;Κάνατε σημαία πάλι κάποιον επειδή απλά είπε κάτι εναντίον της χώρας;Ελεος.Ποιο είναι το σχέδιο αυτού του τύπου που έχει τη λύση να το εφαρμόσουμε;Τι έχει πει πρην τις φωτιές;Εσείς εδώ στη Κω έχετε καθαρίσει τα οικόπεδα σας από τα χόρτα;Ο Δήμος από ποιες περιοχές πέρασε και καθάρισε;Κρίμα πάντως να χαίρεστε με καταστροφές και να προβάλετε τον κάθε πικραμένο.

  9. οι ανθρωποι παλευουν να σωσουν τις περιουσιες του..οταν το μονο που κανει η πολιτικη προστασια να τους στλενει ,μηυνμα στο 122 ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ..ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΤΗΜΑΤΩΝ…ΛΟΓΩ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ ΤΙΣ 10
    ΦΩΤΙΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΥΧΑΙΑΟ ???βλεπεις την υπερηφανεια του ΕΛΛΗΝΑ ..και το ρεζιλι της πολιτικης που ψηφισατε με 40%..οι μισανθρωποι ειανι αυτοι οι σατυροι της πολιτικης που καινε την ελαδδα κια βγαζουν μουσια..για να το παιξουν οτι συνδραμουν στον πονο..σε λιγες μερες θα εχει ανεμογενητριες…ΜΙΣΑΝΘΡΩΠΙΑ…ΤΗΣ ΝΔ ..ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΕΙ ΤΗΝ ΝΔ ..ΗΔΗ..ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΕΡΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΑΤΑΝΑΔΕΣ.ΕΙΣΑΙ ΖΩΩΟΟΟΟΟΟΝΝΝΝΝ ΜΕ ΠΕΙΡΚΑΦΑΛΑΙ..ΤΣΟΚΑΡΟ

  10. ΚΙΚΙΛΙΑΣ....ΟΠΩΣ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΜΕ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ.ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΠΙΖΝΕΣ . Ο ΞΕΠΟΥΛΗΤΗΣ ΘΑ

    ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΜΠΙΖΝΕΣ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ..

  11. ΠΡΙΣ Μιράντα.. χωρίς λόγο αλλά κόμματα την κάνεις μόνο εσύ μπακλαβά του Μητσοτάκη.. ο Στιγκας, ο βελοπουλος...

    . Την αντιπολίτευση βριζωντας
    Και η χρυσή αυγή… Γιατί δεν τους βρίζεις
    πλέον… Τι έγινε….
    Για πες μου τι έκανε 5 χρόνια η νέα χουντοκρατια για την πολιτική προστασία..την υγεία, το μεταναστευτικο..
    Να σου πω εγώ τι εκανε … Ζωωον….
    ΕΚΑΨΕ 1,3 ΕΚΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΉ ΠΕΡΙΟΧΉ ΔΆΣΗ…ΞΕΣΠΙΤΩΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ. ΡΉΜΑΞΕ ΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ. ..
    Πήρε δις για τα εμβόλια,, για την υγεία ενώ ρήμαξε το ΕΣΎ…
    Έκανε πολλά για να έχουμια πιο ακριβή ζωή,, μια καμμένη Ελλάδα,.. Περισσότερους λαθρο… Αυτά… Νομίζω ότι ΔΕΝ ΤΑ ΚΆΝΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΑΓΑΠΆΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ…Η ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΚΑΙ ΌΧΙ ΝΑ ΓΕΜΊΣΕΙ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΟΥ… .. ΧΡΉΜΑ ΑΠΌ ΜΙΖΕΣ..
    ΑΕΙ .. ΚΑΙ ΕΣΎ ΚΑΙ Ο ΚΛΕΦΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΕ..

  12. Διαβάζοντας τον τίτλο αν δεν είσαι γνώστης της πραγματικότητας συμπεραίνεις οτι στήθηκε τεράστια επιχείρηση και πολύωρη μάχη με τις φλόγες για να «απεγκλωβίσουν» τον κόσμο. Στην πραγματικότητα απλά μετέφεραν τον κόσμο με οτι υπήρχε ή τους άφηναν να περπατάνε για χιλιόμετρα μέσα σε ζέστη και αποπνηκτική ατμόσφαιρα. Είναι όντως τεράστια η «επιχείρηση» που έχει στηθεί για το ξέπλυμα του επιτελικού κράτους του Κούλη….41% τα κατο όχι αστεία….

    • ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΟΛΙΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΦΙΛΕ. Ο ΔΙΚΟΣ ΣΟΥ ΕΙΧΕ ΤΣΙΜΠΛΕΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΓΙΑΤΙ ΗΞΕΡΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΜΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΟΧΙ ΝΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΤΠ ΚΑΙ ΠΑΤΗΜΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ. ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟΙ ΑΝΤΙ ΑΛΛΑ ΒΓΑΛΑΤΕ ΜΟΚΟ ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΞΑΝΑΚΥΒΕΡΝΗΣΕΤΕ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΚΑΡΥΑ ΕΣΕΙΣ ΤΟΝ ΒΓΑΛΑΤΕ ΤΟΝ ΚΟΥΛΗ ΚΑΙ ΕΙΣΤΕ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΙΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΟΛΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ