Τα Λαζαράκια, τα βάγια και το έθιμο της Ανάστασης του Λαζάρου από το Λύκειο Ελληνίδων Κω

0
9646

Το Σάββατο του Λαζάρου είναι από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας και θεωρείται η «πρώτη γεύση» της Μεγάλης Εβδομάδας.
Την ευκαιρία  να συμμετέχουν ενεργά στα έθιμα και τις παραδόσεις της περιόδου του Πάσχα, είχαν  ανήμερα το Σάββατο του Λαζάρου 24 Απριλίου 2024, οι μικροί μαθητές του Λυκείου Ελληνίδων Κω.
Με τη βοήθεια της προέδρου Τέτης Φάκκου, της επίτιμου προέδρου Αργυρώς Κατσίλη, της αντιπροέδρου κ.Ρεϊση Βέρρου και αρκετών μελών της διοίκησης του λυκείου Ελληνίδων Κω,  έπλασαν τα Λαζαράκια, ενώ με τη δασκάλα τους Αρετή Φράγκου, έκαναν ευλαβικά την Αναπαράσταση της ‘Εγερσης του Λαζάρου και με την κ.Ξανθίππη Αγρέλλη, έπλεξαν τα παραδοσιακά Βαϊα, δείχνοντας στα παιδιά διαφορετικές τεχνικές.

Τα Λαζαράκια και τα Βάγια, από το Λύκειο Ελληνίδων  Κω

Γράφει η Ξανθίππη   Αγρέλλη  27/4/2024

Σάββατο του Λαζάρου σήμερα, μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης και τα έθιμα με τις παραδόσεις, είναι πολύ πλούσια την ημέρα αυτή,  που λέγονται τα Κάλαντα του Λάζαρου.                              Το  Λύκειο Ελληνίδων Κω, με την ικανή πρόεδρο του κ, Τέτη Φάκκου και τα δραστήρια μέλη του, οργάνωσε μια υπέροχη εκδήλωση στην αίθουσα χορού. Με  τη καθοδήγηση της κ. Αρετής Φράγκου,  έγινε η αναπαράσταση της Ανάστασης του Λαζάρου, από μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου Ελληνίδων ΚΩ.  Ακολούθως   έψαλλαν τα Κάλαντα του Λαζάρου και έπειτα με την βοήθεια  της κ. Αργυρώς Κατσίλη,  της  κ. Βέρου Λεμονιάς, της   κ.  Μαρίας Διακοπαναγιώτη και της κ. Κατερίνας  Πασά, τα παιδία έπλασαν τα καθιερωμένα, παραδοσιακά Λαζαράκια. Συγχρόνως  με την βοήθεια της κ. Ξανθίππης Αγρέλλη και της κ. Λεμονιάς  Βέρου, έπλεξαν Βάγενους Σταυρούς, σε διάφορα σχέδια. Αναφορικά τα παιδιά κατέφεραν μα φτιάξουν  65 περίπου Σταυρούς, που θα τους δώσουν στον Άγιο Νικόλαο, για να ευλογηθούν. Όσο για τα   Λαζαράκια,  αυτά μοιράστηκαν στα παιδιά.        Όπως   μας δήλωσε η αεικίνητη πρόεδρος κ. Τέτη Φάκου, η εκδήλωση αυτή θα εναλλάσσετε με την ανοικτή εκδήλωση τα ‘Λαζαράκια,’ που γίνεται κάθε χρόνο παρά χρόνο, από  το Λύκειο Ελληνίδων Κω.

Συγχαρητήρια στα παιδιά και Καλό Πάσχα.

Ξανθίππη Αγρέλλη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ