Μεγάλη φωτιά Ρόδος: Εκκένωση Ελεούσας, Σαλάκου, Διμυλιάς, ορεινού όγκου Προφήτη Ηλία (Ξεν/χειο Έλαφος)

2
9649

Βοήθεια από Κω και Πειραιά

Επιπρόσθετα αποστέλλονται 2 οχήματα από Κω και 5 από Πειραιά για την υποβοήθηση του έργου της κατάσβεσης από αύριο το πρωί.

Έχει πέσει ο αέρας, η εικόνα είναι βελτιωμένη και υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία.

Δυστυχώς η κατάσταση με τη φωτιά που ξεκίνησε στ’ Απόλλωνα βρίσκεται ακόμη εκτός ελέγχου.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής, όπως γνωστοποιήθηκε και από την Πολιτική Προστασία της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έδωσε εντολή εκκένωσης Ελεούσας, Σαλάκου, Διμυλιάς, ορεινού όγκου Προφήτη Ηλία (Ξεν/χειο Ελαφος).

Επιτάσσονται όλες οι υδροφόρες και τα μηχανήματα έργων

Με ανακοίνωσή του, επίσης, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης  γνωστοποίησε πως επιτάσσονται όλα τα μηχανήματα έργων και οι υδροφόρες. Αναφέρει συγκεκριμένα:

Όλα τα μηχανήματα έργου και όλες οι υδροφόρες που βρίσκονται στο νησί της Ρόδου ΕΠΙΤΑΣΣΟΝΤΑΙ για τη συνδρομή τους στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στις περιοχές Απόλλωνα – Λάερμα και Έμπωνα.

Καλούνται όλοι οι ιδιοκτήτες μηχανημάτων έργου και υδροφόρων να κατευθυνθούν στο δρόμο από Απόλλωνα προς Έμπωνα όπου συγκεντρώνονται και συντονίζονται όλα τα οχήματα.

14:10 Ακυρώνονται οι εκδηλώσεις – Κλείνει προληπτικά ο δρόμος προς Φιλέρημο

Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της κοινότητας Ιαλυσού κ. Στεφανία Στάγκα «ακυρώνονται οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις για το πανηγύρι στον Προφήτη Ηλία στη περιοχή της Δ.Ε. Ιαλυσού (Φιλέρημος). Η τέλεση του σημερινού εσπερινού καθώς και η τέλεση της θείας λειτουργίας αύριο το πρωί στον Προφήτη Ηλία θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Εφιστούμε την προσοχή στους προσκυνητές και επισκέπτες να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για αποφυγή πρόκλησης πιθανής πυρκαγιάς. Αναμένεται ενημέρωση εκ νέου όσον αφορά το πανηγύρι των προσκόπων.»

13:40 Γ. Παππάς: Δύο Canadair κατευθύνονται από Αθήνα προς Ρόδο

Με ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Γιάννης Παππάς αναφέρει τα εξής:

Κατευθύνονται από Αθήνα προς Ρόδο, 2 αεροσκάφη Canadair, για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στο νησί μας, έπειτα από επικοινωνία που είχα με τον αρμόδιο Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλη Κικίλια.Η μάχη συνεχίζεται και προσπαθούμε με κάθε μέσο να περιορίσουμε την πύρινη λαίλαπα.

13:30 Η φωτιά παραμένει ανεξέλεγκτη

Χαρακτηριστικό το πλάνο της «Ροδιακής» που τραβήχτηκε από το Λατομείο του Αγίου Νικολάου στον Έμπωνα

12:48 Ειδοποίηση του Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής σε κατοίκους για εκκένωση με κατεύθυνση προς Κολύμπια

12:35 Εκκένωση και στην κοινότητα Απολλώνων

Με δική της δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η κοινότητα Απολλώνων εφιστά την προσοχή των κατοίκων της προσοχής ζητώντας τους να ετοιμαστούν για εκκένωση καθώς όπως λένε η ανεξέλεγκτη φωτιά πλέον θέτει το χωριό και τους κατοίκους του σε κίνδυνο.

Πηγή: Rodiaki.gr

Γ. Νικητιάδης : «Ας ευχηθούμε να λάβει γρήγορα τέλος αυτή τη τραγωδία που χτυπάει ξανά το νησί μας»

Με αφορμή τη φωτιά που μαίνεται για δεύτερη μέρα στο νησί της Ρόδου ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής προέβη στην παρακάτω δήλωση :

«Η σκέψη μας αυτή τη στιγμή είναι στους συμπατριώτες μας στην Ελεούσα, στη Σάλακο, στη Διμυλιά και στον ευρύτερο ορεινό όγκο του Προφήτη Ηλία στη Ρόδο,  που δοκιμάζονται από τη φωτιά. Και φυσικά στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφάλειας, στους εθελοντές και σε όλους όσους επιχειρούν στο μέτωπο της φωτιάς για την κατάσβεση της. Ας ευχηθούμε να λάβει γρήγορα τέλος αυτή τη τραγωδία που χτυπάει ξανά το νησί μας».

Δημήτρης Γάκης: Μέσα στη πύρινη λαίλαπα, στόχος μας η προστασία κάθε ζωής

Στην καρδιά χτύπησε φέτος τη Ρόδο ο Ήφαιστος ο Θεός της φωτιάς. Οι πεινασμένες φλόγες καταβροχθίζουν το πανέμορφο δάσος του προφήτη Ηλία, παραμονή της γιορτής του. Όταν λέμε δάσος στη Ρόδο εννοούμε τον προφήτη Ηλία. Ταυτόσημες έννοιες το δάσος και ο προφήτης Ηλίας για τους Ροδίτες. Σε αυτό το πανέμορφο δάσος στο κεντρικό και ορεινό σημείο του νησιού βρίσκονται τα πανέμορφα χωριουδάκια μας Διμηλιά, Ελεούσα, Σαλάκος, Απόλλωνα χαμένα μέσα στο πράσινο τα οποία αρχίζουν να μοιάζουν γυμνά, ντυμένα στα μαύρα πια. Από το πράσινο το χρώμα της ελπίδας και της ζωής παίρνουν το χρώμα της λήψης του θανάτου. Ελπίζουμε η εκκένωση τους να είναι για προληπτικούς λόγους. Χάνεται ένας πνεύμονας ζωής, ένα δάσος γεμάτο από ζωή. Η χλωρίδα και η πανίδα του είναι σπάνιες. Τα δέντρα, τα λουλούδια, τα ζώα, κυρίως τα πανέμορφα ελάφια, ζούσαν αρμονικά μεταξύ τους. Οι πεινασμένες φλόγες ήρθαν να καταπιούν τα πάντα στο πέρασμα τους. Σε αυτή την άνιση μάχη έχουν πέσει όλες οι δυνάμεις των διαθέσιμων μέσων κσι των ανθρωπίνων πόρων. Αποδεικνύονται όμως ότι είναι λίγες και αδύναμες μπροστά στην λαίλαπα της φωτιάς. Είμαστε δίπλα στον αγώνα των πυροσβεστών, των εθελοντών και των κατοίκων των χωριών που με κάθε μέσο προσπαθούν, μέσα στην κόλαση των 40 °C, να σώσουν την περιουσία τους. Φτωχά τα τεχνικά μέσα, λίγα για να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις. Και μπορεί να μην είναι η ώρα να μιλήσουμε για ευθύνες αλλά για ελπίδα ότι γρήγορα το κακό θα τελειώσει, όμως δεν μπορούμε παράλληλα να μην ευχηθούμε ότι θα είναι η τελευταία φορά που τέτοιες θεομηνίες θα μας βρουν χωρίς οργανωμένο στρατηγικό σχέδιο αντιμετώπισης από τα πριν το οποίο θα κινητοποιεί και θα επιστρατεύει οργανωμένα και άμεσα όλα τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα και τους ανθρώπινους πόρους και να μην περιμένουμε τελευταία στιγμή να κάνουμε εκκλήσεις «πατριωτισμού», όποιος έχει σκαπτικά μηχανήματα να παρουσιαστεί στον τόπο της φωτιάς και να μην έχει γίνει μια καταγραφή των διαθέσιμων πόρων του κάθε νησιού που να παρουσιάζει “τι υπάρχει, ποιος το έχει και σε πιο σημείο οφείλει να παρουσιαστεί”. Στόχος μας πρέπει να είναι η προστασία κάθε ζωής.

Ρόδος 19-7-2023
Δημήτρης Γάκης
Πρωην βουλευτής Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ