Μάχη να μην μπουν οι φλόγες στο χωριό Βάτι στη Ρόδο | Ανατριχιαστικό ΒΙΝΤΕΟ | 112: Εκκενώνονται μετά το Βάτι, Λαχανιά και Πλημμύρι

6
9036

Την εκκένωση του χωριού Βατί αποφάσισε πριν από λίγο το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής, δεδομένου ότι το μέτωπο της φωτιάς έχει φθάσει κοντά στο χωριό στη Ρόδο.

Ήδη, μέσω του συστήματος 112 ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι του χωριού να απομακρυνθούν.

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Βατί, εκκενώστε τώρα προς Λίνδο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών».

Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στο συγκεκριμένο μέτωπο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εθελοντές, ενώ συνεχίζονται και οι ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Μεγάλη αναζωπύρωση στο Βάτι της Ρόδου

Στο μέτωπο της Ρόδου, από τις 10 το πρωί οι πυροσβέστες είναι αντιμέτωποι με μεγάλη αναζωπύρωση κοντά στην περιοχή Βάτι.

Οι ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, οι εθελοντές, οι κάτοικοι της περιοχής και κυρίως οι νέοι, δίνουν γενναία μάχη αυτή την ώρα για να κρατήσουν την πυρκαγιά και να μην μπει στο χωριό Βάτι.  Οι πυροσβέστες μαζι με χωματουργικά εργαλεία, έκαναν διάνοιξη – καθαρισμό της κοίτης του ξεροπόταμου νοτιοδυτικά του μετώπου από Βατί προς Γεννάδι.

Λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι, η φωτιά έκανε κηλίδωση και πέρασε πάνω από τις δυνάμεις προς τα νότια. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που ήταν σε επιφυλακή επενέβησαν αμέσως και πρόλαβαν την επέκταση της φωτιάς προς το νότο, σβήνοντας εντελώς τη νέα εστία.

Επίσης, ισχυρές αναζωπυρώσεις καταγράφονται και στο δεύτερο μέτωπο προς το χωριό Γεννάδι, γεγονός που επίσης έχει κινητοποιήσει ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από αέρος και εδάφους.

Το τρίτο μέτωπο προς Μαλώνα – Μάσσαρι επίσης προβληματίζει και θεωρείται επικίνδυνο και για το λόγο αυτό, ζητήθηκαν πριν από λίγο έκτακτες ενισχύσεις.

Δείτε βίντεο από το Βάτι της Ρόδου

 

 

 

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στη Ρόδο επιχειρούν 266 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 55 οχήματα. Από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν με ακόμα 16 πυροσβέστες και 8 οχήματα, τα οποία θα φτάσουν στο νησί στις 10 το πρωί με το Blue Star για να προστεθούν στις υπάρχουσες δυνάμεις.

«Δίνουμε μάχη για να μην περάσει η φωτιά στο Γεννάδι», είπε νωρίτερα στο protothema.gr εθελοντής πoυ συμμετέχει στην κατάσβεση.

Ιδιαίτερα δύσκολη αναμένεται να είναι και η σημερινή ημέρα για την Ρόδο, αφού σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας το νησί είναι σε κατάσταση συναγερμού 5.

Ανατριχιαστικό είναι το βίντεο από τη φωτιά που αναζωπυρώθηκε στο Βάτι και ανήρτησε στην προσωπική του σελίδα ο συνεργάτης μας κ. Θάνος Ζέλκας.

Μεγάλη αναζωπύρωση κοντά στη Μαλώνα

Μεγάλη αναζωπύρωση αυτή την ώρα στην περιοχή Εμφυλλές κοντά στη Μαλώνα λίγο πριν τον Αίθωνα. Στο σημείο υπάρχει μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής αλλά και ένα αεροσκάφος που πραγματοποιεί ρίψεις. 

Η κατάσταση κρίνεται επικίνδυνη και πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές προσπαθούν να μην επιτρέψουν να φύγει η φωτιά προς την κοιλάδα του Αίθωνα.

Πύραρχος Βαθρακογιάννης: Οι φλόγες στη Ρόδο ξεπερνούν τα 20 μέτρα

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στη Ρόδο, όπου η φωτιά μαίνεται για μία ακόμη ημέρα, περιέγραψε ο πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Μιλώντας στο OPEN, ο κ. Βαθρακογιάννης τόνισε ότι η σοβαρότερη φωτιά, «χωρίς να υποτιμάται καμία άλλη», είναι σε εξέλιξη στη Ρόδο. Όπως δήλωσε, οι αναζωπυρώσεις δημιουργούν ανεξέλεγκτα μέτωπα και επικίνδυνες καταστάσεις για τους κατοίκους, γι’ αυτό και αποστέλλονται συνεχώς μηνύματα 112.

Ο κ. Βαθρακογιάννης ανέφερε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι φλόγες στη Ρόδο ξεπερνούν τα 20 μέτρα.

Ερωτηθείς για τις καταγγελίες κατοίκων ότι δεν πετούν εναέρια μέσα, ο πύραρχος τόνισε ότι λόγω του μεγέθους της πυρκαγιάς δεν γίνονται αντιληπτά. Την επιχείρηση κατάσβεσης δυσχεραίνουν τα μποφόρ που πνέουν στη Ρόδο, με τα μέτωπα να εξελίσσονται τόσο προς το βορρά όσο και προς το νότο.

Ο κ. Βαθρακογιάννης επισήμανε ότι και αύριο θα είναι μια επικίνδυνη ημέρα, εφιστώντας την προσοχή.

Εκκενώνονται για προληπτικούς λόγους η Λαχανιά και το Πλημμύρι

Εκκενώνονται για προληπτικούς λόγους η Λαχανιά και το Πλημμύρι

Με μήνυμα που έφτασε πριν από λίγη ώρα μέσω της Πολιτικής Προστασίας (112)  εκκενώνονται για προληπτικούς λόγους η περιοχή της Λαχανιάς καθώς επίσης και το Πλημμύρι. 

Αφορμή για το προληπτικό αυτό μέτρο ασφαλείας αποτελεί το μέτωπο της φωτιάς που κινείται προς το Γεννάδι κατακαίοντας δασική περιοχή και το οποίο δεν μπόρεσε μέχρι αυτή την ώρα να ελεγχθεί επαρκώς, παρά τις προσπάθειες που γίνονται από αέρος και εδάφους.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Έμαθα ότι οι
    ότι οι (3 )τρεις ανθοστήλες κόστισαν € 36.000 !!!!?????
    Αν ισχύει, να πάμε στο εισαγγελέα .

    • Εδω κλαιμε τα παληκαρια μας και εσυ με τις ανθοστηλες για πολιτικες μικροσκοπιμοτητες.

  2. Το πραγματικο μηνυμα του χατζηδιαβατη... Ε χατζημαρκου ηθελα να οω

    Γ. Χατζημάρκος: Μετά την απομάκρυνση περισσοτέρων των 25.000 ανθρώπων, είμαστε σε θέση να πούμε ότι μέχρι στιγμής………… Εχουν καει τα παντα….. Μερικα πραγματα σωθηκαν.. Γιστι αντισταθηκσν μερικοι πολιτες να εγκαταλειψουν.. Και να εκτελεσουν εισακουσουν το 112

  3. Σκεφτείτε πόσες πυρκαγιές, βιασμούς, δολοφονίες κ.ο.κ. θα είχαμε γλιτώσει αν απλά κάναμε το καθήκον μας και προστατεύαμε τα σύνορα του Έθνους δια των όπλων απέναντι στις τριτοκοσμικές ορδές που θέλουν να εισβάλλουν στη χώρα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ