Καματερός σε Πολάκη: Χρειαζόμαστε τομές στην Υγεία!!! (ΒΙΝΤΕΟ)

2
875

Καματερός σε Πολάκη: «Χρειαζόμαστε τομές στην Υγεία!!!»

Για τις ενέργειες του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Κω αλλά και γενικότερα του τομέα της υγείας στο νησί της Κω ενημέρωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης τον Βουλευτή Δωδεκανήσου Ηλία Καματερό, κατά τη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησής του, τη Δευτέρα (17/7) στη Βουλή.

Ο Ηλίας Καματερός αρχικά έκανε αναφορά στις θετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου για τη στελέχωση των δομών υγείας στις νησιωτικές περιοχές με την παροχή ειδικών κινήτρων σε γιατρούς, αλλά και στην εποικοδομητική συνεργασία που υπάρχει με το Υπουργείο Υγείας.

Ταυτόχρονα όμως τόνισε το κενό που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα, ύστερα από τη λήξη των συμβάσεων των ΚΕΕΛΠΝΟ και ΕΚΑΒ, το οποίο δημιουργεί προβλήματα λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης καθώς και της αποχώρησης του Ερυθρού Σταυρού από το Κέντρο Υποδοχής στο Πυλί.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας με στοιχεία που παρουσίασε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναφέρθηκε στον συνεχώς αυξανόμενο προϋπολογισμό του Νοσοκομείου Κω από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στην επιπλέον χρηματοδότησή του, ώστε να αποπληρωθούν παλαιότερα ληξιπρόθεσμα χρέη του ιδρύματος (από 1.395.000 € που ήταν ο προϋπολογισμός του 2015 έχει φτάσει σήμερα στα 3.679.000 €!!!).

Επίσης σημείωσε πως ύστερα από πολλά χρόνια προκηρύχτηκαν θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού (χειρουργός, καρδιολόγος, νεφρολόγος, παθολόγος, αναισθησιολόγος, παιδίατροι) και πως ειδικά για τις θέσεις των παιδιάτρων επαναπροκηρύχτηκαν ως θέσεις διευθυντή, ώστε αυτό να λειτουργήσει ως επιπλέον κίνητρο.

Σε ό,τι αφορά τη λήξη των συμβάσεων ΕΚΑΒ και ΚΕΕΛΠΝΟ ο κ.Πολάκης επισήμανε την επέκταση του προγράμματος PHILOS και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα στηρίζεται   η δημόσια υγεία, το εθνικό σύστημα  υγείας και τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Συγκεκριμένα για το Νοσοκομείο Κω προβλέπονται 7 θέσεις γιατρών, 12 λοιπού προσωπικού και 7 διασώστες (πληρώματα ασθενοφόρου), ενώ για το ΚΥΤ 6 γιατροί, 8 νοσηλευτές, 6 ψυχολόγοι, 8 κοινωνικοί λειτουργοί και 8 διαπολιτισμικοί μεσολαβητές.

Στη δευτερολογία του ο Βουλευτής Δωδεκανήσου εξέφρασε την ικανοποίησή του πως με την ερώτησή του δόθηκε η ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν αρκετά πράγματα, όπως σε τι κατάσταση παρέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον ευαίσθητο τομέα της υγείας, τι έργο έχει υλοποιηθεί και τι προγραμματίζεται το επόμενο διάστημα.

Χαρακτήρισε ως θετικό τον σχεδιασμό για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, σημειώνοντας όμως πως είναι αναγκαία η πραγματοποίηση κάποιων αποσπάσεων για τη θερινή περίοδο, ώστε να καλυφτούν οι άμεσες ανάγκες του Νοσοκομείου.

Σοβαρή ενίσχυση στο νησί της Κω, τόνισε ο Δωδεκανήσιος Βουλευτής, που θα είναι πραγματικά τομή θα είναι η δημιουργία τριών (3) μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας, των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ).

Επιπλέον ο Ηλίας Καματερός υπογράμμισε την ανάγκη μεγάλων θεσμικών αλλαγών στην Υγεία, οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τους τη νησιωτικότητα και τις ιδιαίτερες ανάγκες τους, έτσι ώστε να μην περιορίζεται η κυβέρνηση της Αριστεράς στην καλύτερη από τους προηγούμενους διαχείριση, αλλά να προχωρά σε ουσιαστικές τομές.

Δεν είναι δυνατόν να συμπεριλαμβάνονται στην ίδια διοικητική δομή τα νοσοκομεία του Αιγαίου με αυτά της Αττικής ούτε τα Κέντρα Υγείας των νησιών να ανήκουν διοικητικά στη ΔΥΠΕ και όχι στα νοσοκομεία αναφοράς τους, επισήμανε.

Πρότεινε τέλος να ληφθεί υπόψη του Υπουργείου Υγείας η κατηγοριοποίηση των νησιών που σχεδιάζεται από το Υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα Νοσοκομεία στα νησιά-κόμβους, με ενισχυμένες αρμοδιότητες, να λειτουργούν επικουρικά στις μονάδες υγείας των μικρότερων γειτονικών νησιών και να αντιμετωπίζονται άμεσα τυχόν ελλείψεις (π.χ. με βραχύβιες αποσπάσεις να καλύπτονται κενά σε ιατρικό προσωπικό).

Το Γραφείο Τύπου

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣH

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Άμεση ανάγκη ενίσχυσης Νοσοκομείου Κω»

Το Νοσοκομείο της Κω έχει βασικότατες ελλείψεις σε ιατρούς, π.χ. παιδίατρο και πνευμονολόγο, μονήρεις θέσεις σεκαρδιολόγο και νεφρολόγο, που καλύπτονται από επικουρικούς.

Εντός του 2017 θα μεγαλώσει το πρόβλημα καθώς συνταξιοδοτείται ο ένας ορθοπαιδικός, έχει παραιτηθεί ο δεύτερος και λήγει η θητεία του επικουρικού.

Πρόβλημα επίσης είναι ότι δεν προβλέπονται ειδικότητες ιατρών στα επείγοντα με αποτέλεσμα να εφημερεύουν μόνο γενικοί και αγροτικοί γιατροί του Κ.Υ.

Πέραν αυτών χρειάζονται ακτινολόγος, παθολόγος, νευρολόγος, ψυχίατρος και οφθαλμίατρος και φυσικά αρκετό νοσηλευτικό προσωπικό.

Το Νοσοκομείο έχει ένα (1) ασθενοφόρο ενώ όλες αυτές τις ανάγκες , πριν από κάποιους μήνες, κάλυπτε το ΕΚΑΒ με 10 διασώστες.

Το hotspot δεν έχει ούτε γιατρό ούτε ασθενοφόρο, ενώ πριν από λίγους μήνες τις ανάγκες αυτές κάλυπταν ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και οι ΜΚΟ που αποσύρθηκαν.

Επειδή καλείται αυτή την περίοδο να στηρίξει:

Τους 40.000 κατοίκους της Κω και των γύρω νησιών.

Τους 1.200.000 επισκέπτες.

Τους πρόσφυγες και μετανάστες στο Hotspot, στο προαναχωρησιακό κέντρο και σε διαμερίσματα, ενώ είναι υποστελεχωμένο και καλύπτει την Α΄ βάθμια, την Β’βάθμια και την Γ΄βάθμια υγεία.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Πως σκέπτεστε να αντιμετωπίσετε άμεσα αυτές τις ανάγκες που έχουν επιπτώσεις τόσο στην υγιειονομική κάλυψη των νησιωτών, όσο και στην ανάπτυξη που στηρίζεται στον ευαίσθητο και εύθραυστο τομέα του τουρισμού;

Ο ερωτών βουλευτής

Καματερός Ηλίας

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Έκθεση ιδεών του βολεμένου στο γραφείο προπαγάνδας του «ψηλού» λαϊκιστή γεμάτη θα, θα, θα, θα και γιατρούς που θα έρθουν...

    Πούντοι οι γιατροί Κάπτεν Ηλία ΜΝΗΜΟΝΙΟφόρε; Όλο χάνουν τον δρόμο και δεν φτάνουν στην Κω; Όσο για το νοσοκομείο στην Κω πάει καλά, απέκτησε γραφείο τύπου με προσωπικό και καινούργια πλυντήρια…….

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ