Η τοπική κοινωνία έχει στείλει τελεσίγραφο στην Αθήνα, γράφει η βρετανική εφημερίδα
Η αύξηση των αφίξεων προσφύγων στα ελληνικά νησιά, προκάλεσε εντάσεις στις τοπικές κοινωνίες, με τον δήμαρχο Λέσβου να κατηγορεί την κυβέρνηση για κακό χειρισμό στο Μεταναστευτικό, δημιουργώντας έτσι μια τεράστια φυλακή. Αυτό αναφέρει σε άρθρο της στον Guardian η ανταποκρίτρια της βρετανικής ιστοσελίδας στην Ελλάδα.
Η τοπική κοινωνία έχει στείλει τελεσίγραφο στην Αθήνα, γράφει η βρετανική εφημερίδα, «είτε θα πάρετε άμεσα μέτρα για να αποσυμπιέσετε το νησί είτε θα ρισκάρετε το ενδεχόμενο μαζικών διαδηλώσεων από έναν ολοένα και πιο θυμωμένο λαό».
«Είμαστε εντελώς αντίθετοι με τις πολιτικές που μετατρέπουν τη Λέσβο και άλλες παραμεθόριες περιοχές σε στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου πρόσφυγες και μετανάστες στερούνται όλης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας«, δήλωσε στην εφημερίδα ο δήμαρχος του νησιού, Σπύρος Γαληνός. «Η κυβέρνηση δεν τήρησε τη δέσμευσή της να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτό το πρόβλημα και να μετακινήσει αυτούς τους ανθρώπους«.
Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ μόνο στο κέντρο φιλοξενίας στη Μόρια βρίσκονται 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες όταν ο ίδιος χώρος κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει όχι περισσότερους από 2.000 ανθρώπους.
Μετά από μια τετραπλάσια αύξηση των αφίξεων σε εθνικό επίπεδο κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών, ο υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας είπε ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να νοικιάσει ξενοδοχεία και να στείλει κρουαζιερόπλοια στα νησιά για να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες τον χειμώνα.
Ο Guardian υπενθυμίζει ότι βάσει τη συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας από τον Μάρτιο του 2016 όσοι πρόσφυγες φτάνουν στα ελληνικά νησιά δεν επιτρέπεται να μεταφερθούν στην ενδοχώρα μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση των αιτημάτων για χορήγηση ασύλου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σημειώνεται στο ρεπορτάζ, ότι περίπου 15.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά βρίσκονται σε Λέσβο, Χίο, Κω, Σάμο και Λέρο, τα νησιά που βρίσκονται δίπλα στις τουρκικές ακτές.
Έλληνες αξιωματούχοι δεν επικρίνουν ευθέως την Άγκυρα για την αύξηση αυτή, αλλά την αποδίδουν στην ένταση των ευρω-τουρκικών σχέσεων. «Είμαστε γείτονες της Τουρκίας, δεν είμαστε το Λουξεμβούργο και άρα είμαστε προσεκτικοί στο τι λέμε. Αυτό που βλέπουμε είναι ένα πολιτικό παιχνίδι. Όποτε η Τουρκία θέλει να βάλει πίεση στην Ευρώπη ανοίγει τη στρόφιγγα και αφήνει να περάσουν περισσότεροι άνθρωποι» δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος: «Αν η Τουρκία το ήθελε πραγματικά θα μπορούσε να ελέγξει πιο αποτελεσματικά τις ροές. Αυτό που βλέπουμε είναι μια αντανάκλαση των προβληματικών σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Έως και 300% πάνω από τη χωρητικότητα
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στα hotspots των νησιών, στοιβάζονται στην κυριολεξία 15.126 πρόσφυγες και μετανάστες, με την χωρητικότητα σε ορισμένα από τα κέντρα να ξεπερνάει το 300% (!).
Συγκεκριμένα, στην Λέσβο βρίσκονται 8.118 πρόσφυγες από τους οποίους οι 6.172 διαμένουν σε Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) χωρητικότητας 2.330 ατόμων. Ακόμη 1091 διαμένουν στο Κέντρο του Καρά Τεπέ και οι υπόλοιποι φιλοξενούνται στις λοιπές δομές της Ύπατης Αρμοστείας και των ΜΚΟ.
Στη Χίο, φιλοξενούνται συνολικά 2.317 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς οι 2.083 συνωστίζονται σε ΚΥΤ χωρητικότητας 894 ατόμων.
Στην Σάμο βρίσκονται σύμφωνα με τα στοιχεία 2.361 πρόσφυγες, από τους οποίους οι 2.221 διαμένουν σε ΚΥΤ χωρητικότητας 700 ατόμων.
Στη Λέρο βρίσκονται 1.003 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στην Κω 1.119 από τους οποίους οι 916 διαμένουν σε δομή χωρητικότητας 772 ατόμων.
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφηκαν στις 6 Νοεμβρίου 101 νέοι πρόσφυγες έφτασαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ όπως προκύπτει ο συνολικός πληθυσμός των προσφύγων υπολογίζεται σε 15.126 άτομα.