Ύπατη Αρμοστεία: Άμεση ανάγκη η αποσυμφόρηση των δομών Κω-Λέρου για αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων

26
19072

Αγωνία και προβληματισμός, για τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό προσφύγων από τα απέναντι τουρκικά παράλια στα νησιά της Δωδεκανήσου, που έχει ως αποτέλεσμα την υπερπλήρωση των κλειστών ελεγχόμενων  δομών Λέρου και Κω, επικρατεί τόσο στους εργαζόμενους στις δομές όσο και στις τοπικές κοινωνίες

Στη Λέρο διαμένουν 3.000 άτομα, ενώ η δυναμικότητα της δομής είναι  2.100 ατόμων και στην Κω φιλοξενούνται σήμερα 3.750 σε χώρο 1500 ατόμων σε συνθήκες ακατάλληλες (5 και 8 άτομα σένα κοντέινερ) με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και των προσφύγων και των εργαζομένων σε αυτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Ν. Αιγαίου, η Κλειστή δομή της Κω έχει δεχθεί, μόνο από τη Ρόδο και το Καστελόριζο, το τελευταίο τετράμηνο 3.000 πρόσφυγες. Αντίστοιχος είναι ο αριθμός των προσφύγων που  δέχτηκε η δομή της Λέρου από Ρόδο και άλλα νησιά από τα Νότια Δωδεκάνησα, συνολικά οι δυο δομές δέχτηκαν πάνω από  8.000 σύμφωνα και με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας

Τη Δευτέρα 23 Οκτώβρη από τη Σύμη  μετακινήθηκαν στη Κω 75 άτομα ενώ από τη Ρόδο στη δομή της Λέρου 90 ενώ  δεν γίνονται και οι αναγκαίες μεταφορές στην ενδοχώρα.

Να σημειωθεί οτι  από τις 9 Οκτώβρη έχει να γίνει μεταφορά προσφύγων από το Πυλί της Κω σε  άλλες δομές της χώρας. Σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Μετανάστευσης  αναμένεται  μέσα στην εβδομάδα να γίνουν μετακινήσεις.

Εντωμεταξύ συνεχείς είναι οι διακομιδές από το Πυλί στο Νοσοκομείο της Κω  με ασθενοφόρο καθώς μια μόνο ιατρός υπάρχει και δύο νοσηλεύτριες ενώ αμφίβολο είναι αν αντέξει  ο βιολογικός αφού είχε σχεδιαστεί για τον μισό από τον σημερινό πληθυσμό, όπως αναφέρουν εργαζόμενοι.

Από τα 3.750 άτομα που διαμένουν στη δομή, στη πλειονότητα τους Σύριοι και Παλαιστίνιοι, 120 είναι οικογένειες .

Στα 250 ανέρχεται ο αριθμός των παιδιών ηλικίας έως 12 χρονών ενώ στα 83 υπολογίζονται τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και ανάλογος ο αριθμός των παιδιών από 12 και πάνω για τα οποία να σημειωθεί δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει τα μαθήματα στις ΔΥΕΠ (Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων).

Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ – Η Ρόδος έχει τον υψηλότερο αριθμό αφίξεων

‘’Περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται μέσα στις  δομές απ ότι η δυναμικότητα τους μπορεί να αντέξει ‘’, δήλωσε στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου ο επικεφαλής του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στα Δωδεκάνησα Θάνος Στάμος κάνοντας λόγο για 8.000 αφίξεις και πλέον στα νησιά από τα τουρκικά παράλια και στις δυο δομές Κω-Λέρου το τελευταίο τετράμηνο.

‘’Υπάρχουν πολλά προβλήματα, υπογράμμισε, τόσο σε επίπεδο καθυστερήσεων καταγραφών όσο και υπερπληθυσμού καθώς και ελλείψεις σε διατροφικά προϊόντα και σε ιατρικές ανάγκες ενώ τρομερές είναι και οι ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης’’συμπληρώνοντας πως έχουν μειωθεί οι μετακινήσεις για την αποσυμφόρηση των δομών.

Να σημειωθεί ότι τόσο για τη σίτιση των διαμενόντων στις δομές όσο και για τα είδη πρώτης ανάγκης και ρουχισμού τα προσφερόμενα κονδύλια προέρχονται από  χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής επιτροπής.

Ο επικεφαλής του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας στα Δωδεκάνησα αναφέρθηκε και στη προσπάθεια του Οργανισμού προκειμένου να βρεθεί λύση έστω και προσωρινή δομή στη Ρόδο, η οποία έχει και τον υψηλότερο, όπως είπε, αριθμό αφίξεων, ώστε οι αιτούντες άσυλο να διαβιούν σε ανθρώπινες συνθήκες.

ΟΡΑΜΑ-ΔΡΑΣΗ: Να ανασταλεί κάθε μεταφορά προσφύγων από νησιά του Ν. Αιγαίου στη Κω

Την  έκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου Κω προκειμένου να αποφασίσει την  άμεση αναστολή κάθε μεταφοράς προσφύγων από οποιοδήποτε νησί του Νοτίου συγκροτήματος Δωδεκανήσου ζητά η παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας ΟΡΑΜΑ-ΔΡΑΣΗ

‘’Ας αποφασίσουν οι αρμόδιοι αν θα φτιάξουν δομή στη Ρόδο ή αν θα βρουν άλλο τρόπο να συνεχίσουν τον προκλητικό προστατευτισμό τους χωρίς όμως να επιβαρύνουν την Κω. Αυτό οι ιθύνοντες μας το είχαν υποσχεθεί. Δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας.’’ υπογραμμίζει η δημοτική παράταξη απαιτώντας την άμεση αποσυμφόρηση του ΚΥΤ στο Πυλί.

Πηγή: ertnews.gr

26 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Χαχαχαχα πλέον είναι αργά κύριοι λουστείτε τα τώρα με τα που θα σας καβαλήσουν στο πυλι

  2. ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΥΛΙ ΤΗΝ ΣΚΕΦΤΗΚΕΣ;ΤΟΥΣ ΕΦΑΓΑΝ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΟΥΣ Η ΒΡΩΜΙΑ ΤΟΥΣ.ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΜΕΤΡΑ ΟΠΩΣ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΒΡΩΜΙΕΣ ΤΟΥΣ.ΣΕ ΕΠΙΑΣΕ Ο ΠΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟ.ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ.ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΞΥΠΝΑ Ο ΝΕΟΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ.

    • Ακριβώς έτσι είναι ,τι μας νοιάζει εμάς πως περνάνε οι λάθρο ,επιλογή τους ήταν να ρισκάρουν την ζωή την δική τους κ των παιδιών τους ,κ να έρθουν παράνομα σε ξένη χώρα !!!! Ποιον ρώτησαν ???? Σε μια χώρα 11000000 μόνο που θα φτάσει αυτή η κατάσταση ?? μέχρι πότε θα τους δεχόμαστε ?? Κ μην ακούω να μεταφέρονται στην ενδοχώρα γιατί Κ εκεί Ελλάδα είναι ,καταλάβετε επιτέλους ότι όλοι αυτοί θα μας χτυπήσουν πισώπλατα ,μια μέρα ,είναι μουσουλμάνοι φανατικοί .Τώρα δεν τους παίρνει κ κάθονται ήσυχα ,όταν όμως τους σφυρίξουν κλέφτηκα θα ανακατεύουν με τους άλλους κ θα μας κτυπήσουν .Τότε θα είναι αργά .Να φύγουν από την Ελλάδα μας όλοι όλοι όλοι .

  3. Συγνώμη βγαίνει ο διοικητής Hot Σποτ Που είναι διορισμένος από την κυβέρνηση να κάνει κριτική στην κυβέρνηση !!
    Θα τρελαθώ μου φαίνεται στο τέλος !!

  4. Δεν είναι πρόσφυγες είναι λαθρομετανάστες. Το μόνο που δικαιούνται είναι άμεση απέλαση. Εσείς τα γνωρίζετε καλά αυτά και όμως το μόνο που θέλετε είναι μια δομή των 500 ατόμων για να περνάτε καλά.

    • Και να ήθελες να τους απελάσεις, δεν γίνεται καμία απέλαση γιατί δεν πρόκειται να τους δεχτεί ούτε η Τουρκία, ούτε κανένα άλλο κράτος. Εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει γίνει καμία απέλαση ατόμων που έρχονται από Τουρκία. Όλα είναι ένα θέατρο. Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι είτε άμεση προώθηση σε άλλα κράτη ευρωπαϊκά είτε pushbacks στη θάλασσα. Από τη στιγμή που θα μπουν εδώ, τελείωσε το θέμα.

    • Κάποτε κύριε μου είπες σε μια συζήτηση,ότι πήγες να σπουδάσεις

      για να προσφέρεις στο τοπικό κοινωνικό σύνολο.
      ποια είναι ακριβώς η προσφορά σου;
      η κατάληψη της θέσης αυτής είναι εναντίον των λεγόμενων σου.
      δεν βλέπεις πέρα απ’ την μύτη σου

  5. Αναλγησία………..Τι περιμένουν οι τοπικοί άρχοντες και οι κάτοικοι για να αντιδράσουν και γιατί τους αφήνουν να κυκλοφορούν ελεύθερους

  6. Περνούν καλά φαΐ νανοί κακά και 400Eπου να πάνε και αυτή που τραβάνε το ζόρι η εργαζόμενοι τη πέρνουν Κ´Υπουργε τρώνε την βρόμα και τα λεφτά που πέρνουν είναι της πείνας

  7. Καλά δεν έχετε καταλάβει ακόμα ?η κυβέρνηση τους βάζι να φωνάζουν και να λένε αυτά !ώστε να ξεσηκώσει των κόσμο να ακουστούν για τα προβλήματα αυτά στα νησιά !το χρήμα είνε’ ζεστό εμ πώς θα πάρουν χρήματα από την Ευρώπη,,,,,, η γραπτές επιστολές του Μητσοτάκη στην Ευρώπη ! πάει η Κως πάρτε το χαμπάρι το νησί δεν θα ξανά έχει ούτε εναν τουρίστα τέλος, σιγά σιγά θα μας στους φέρουν να τους φιλοξενήσουμε στα σπίτια μας του λαθρομετανάστες ,

  8. Αφού δεν υπάρχουν πλέον » κλειστές δομεες» βρε…π@π……..ποια αναλγησία…
    Η αναλγησία είναι του λιμεναρχείου, της αστυνομίας,, και της κυβέρνησης που τους αφήνουν και έρχονται…. Π@π…..41% ΦΆΤΕ ΛΑΘΡΟ ΝΑ ΧΟΡΤΑΣΕΤΕ….. παρακολουθείς το προγραμμα της ΝΔ…. ΝΌΜΙΜΗ ΕΡΓΑΣΊΑ,,,, ΚΑΙ 400 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΘΈΛΕΙ ΝΑ ΦΈΡΕΙ…..

  9. οι εισβολείς είναι απείρως ανώτεροι από τα δικά μας αγοράκια που νομίζουν ότι είναι άντρες. Κάνουν εισβολή και δε φοβούνται τίποτα και οι δικοί μας φοβούνται μην τους πουν κακές λέξεις. Οι ανώτεροι νικάνε. Φυσική επιλογή

  10. Να πάρει άμεσα θέση ο ανηψιός του Παυλίδη , ο Γιαννικουρής, σχετικά με την αναγκαία δομή στη Ρόδο…
    Να παραδεχθεί τον προστατευτισμό που απολαμβάνουν οι Ροδίτες και να δείξει στην πράξη αν αξίζει τις ψήφους των Κώων. Αντίστοιχα και ο Νικητιάδης…. Ψηφίσαμε Κώους γι αυτόν τον λόγο… Βοηθήστε τους ψηφοφόρους σας…

  11. ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΥΤΕ ΛΟΓΟ ΓΙΑ HOT SPOT ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ ( ΒΛΕΠΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΝΗΣΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΝ)
    ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΙΜΙΑ – ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΛΛΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ.
    ΣΕ ΑΥΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΠΟΛΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΣΗΣ ΤΟΥΣ
    ΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΚΑΙ Η ΚΩΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΧΟΛΕΣ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
    ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΤΗΝ ΚΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΡΟΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ HOT-SPOT ΚΑΙ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ.
    ( ΒΛΕΠΕΤΕ Η ΚΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΝΗΣΙ ΣΕ ΕΚΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΔΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΩΡΑΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΤΩΘΕΙ)

  12. ο βλάκας Νεοδημοκρατης όταν έλεγε ότι έχει τσαπου όταν βγήκε ο εκλεκτός του χατζημαρκος,μάλλον αυτό εννοούσε.Η δε βλαμμένη μπισκοτου ήταν απόλυτη σίγουρη ότι θα ηρεμήσουμε με τον πρωθυπουργό τους.Α ρε βόδια,και εσείς αλλά και αυτοί που τους δώσανε το 41%και το 66%,λουστειτε τώρα την μεγαλύτερη εισβολή λαθρομεταναστών ισλαμιστών μουσουλμάνων στο νησί.Ουτε πριν 400 χρόνια δεν είχαμε τέτοια εισβολή.Και ρίχνει και λάδι στη φωτιά ο Κούλης παίρνοντας ενεργά το μέρος του Ισραήλ.Οποτε κλείδαμπαρωθειτε το Χείμωνα …και τοίχο τοίχο…Α να μην ξεχάστουμε τώρα που βγήκε ο χατζημαρκος σας που τον επιβραβευσατε για όσα έκανε για το νησί,να δούμε τι επιφυλάσσει σαν…νέα έκπληξη.

  13. Τις μετακινήσεις στην ενδοχώρα να τις ξεχάσετε.Εκει οι βουλευτές και περιφερειάρχες δεν παίζουμε όπως εδώ.Και φυσικά εκεί θα είναι ανεξέλεγκτοι.Γι αυτό δεν τους θέλουνε.Εμεις εδώ και μ ένα δήμαρχο που έχει πάρει τον ύπνο του δικαίου(ή δεν τολμάει να μιλήσει)κι ένα περιφερειάρχη που αντί να λύνει,απεναντίας διογκώνει τα προβλήματα περιμένουμε λύσεις από πανω.Αμ δε….καλά ξεμπςρδεματα

  14. ούτε λόγος για τους Έλληνες που ζούνε χωρίς ρεύμα η χωρίς τα βασικά αγαθά. υπάρχουν ελληνόπουλα που λυποθημουν στα σχολεία απλά αυτό που μας νοιάζει μόνο είναι η διαβίωση των λαθρομεταναστών που τυγχάνουν ήδη δωρεάν περίθαλψης ιατρικής, και 4 γευμάτων την ημέρα με κλιματισμό.. κ εις ανώτερα κύριοι.. καληνύχτα Ελλάδα

  15. «Μα το ντέρμπι εναι στημένο και από πριν ξεπουλημενο ,γίνεται ΧΑΜΟΣ σε κάθε γκολ»

  16. Το Ισλαμικό Κράτος καλεί τους «μοναχικούς λύκους» για τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη

    Εσείς κοιμάστε ήσυχοι αδέλφια? Όχι απλά αποσυμφόρηση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ