Κυριακή της Πεντηκοστής | Γράφει η κ. Αικατερίνη Σώκιαλη

2
657

Κυριακή της Πεντηκοστής

Γράφει η κ. Αικατερίνη Σώκιαλη

Πενήντα ημέρες μετά την Ανάσταση του Χριστού. Δέκα ημέρες μετά την Ανάληψη Του. Μεγάλη γιορτή. Η εκκλησία μας τιμά το Άγιο Πνεύμα. Το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος το ζωοποιόν, το ομοούσιον και αχώριστον, με το Θεό Πατέρα και τον Υιό (Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα, ένας Θεός)

Μεγάλη γιορτή ήταν και για τους Ιουδαίους. Ήταν της Σκηνοπηγίας για να θυμούνται την έξοδό τους από την Αίγυπτο, την θαυματουργική πορεία τους επί 40 χρόνια σε σκηνές στην έρημο και την είσοδο τους στην Γη της Επαγγελίας.

Για αυτό και αμέτρητο πλήθος και από τις γύρω περιοχές είχε πλημμυρίσει τα Ιεροσόλυμα.

Σύμφωνα λοιπόν με την υπόσχεση του Κυρίου τους να μην λυπούνται γιατί σύντομα θα τους στείλει παρηγορητή (τον παράκλητον το Άγιο Πνεύμα) για να τους φωτίζει και να τους καθοδηγεί.

Κλεισμένοι λοιπόν στο υπερώον περίμεναν.

Πράγματι σε 10 ημέρες ήρθε το Άγιο Πνεύμα ζωντανά και δυναμικά ξαφνικά σαν βίαια Πνοή ήχου και σαν φωτιά από τον ουρανό και  εγέμισε όλο το σπίτι  και υπό μορφή πύρινων γλωσσών, φώτισε και ανέδειξε τους απλούς Γαλιλαίους ψαράδες, πάνσοφους της Οικουμένης. Αμέσως έγιναν θαρραλέοι πολύγλωσσοι, ασυναγώνιστοι, πύρινοι.

Ας θυμηθούμε τον δειλό Πέτρο. Φοβήθηκε να ομολογήσει την πίστη του σε ασήμαντα πρόσωπα και δεν φοβήθηκε τις χιλιάδες του συγκεντρωμένου πλήθους. Μίλησε με τόση θέρμη ώστε αμέσως πίστεψαν και βαπτιστικάν 3.000, σε λίγες ημέρες έγιναν 5.000 αμέσως μετά έγιναν 10 χιλιάδες και με ταχύτητα αυξανόταν ο ποταμός του οράματος του Ιεζεκιήλ.

Σήμερα ο Χριστιανισμός έχει απλωθεί και στις πέντε ηπείρους. Και το σπουδαιότερο; η εξάπλωση δεν έγινε με τη βία, αλλά μόνο με το κήρυγμα του Ευαγγελίου!

< Όστις θέλει οπίσω μου ελθείν… >

Από την ημέρα της Πεντηκοστής το Άγιο Πνεύμα ο παράκλητος (Βασιλεύ Ουράνιε Παράκλητε…) παραμένει στην εκκλησία για να την καθοδηγεί.

Μάλιστα ή πολύχρωμη εκείνη Σύναξη χαρακτηρίστηκε σαν μυστικό προσκλητήριο της Χάρης  του Τριαδικού Θεού. Για αυτό και θεωρείται γενέθλιος ημέρα της εκκλησίας μας. Σε μας γενέθλιος ημέρα της ένταξής μας στο σώμα της εκκλησίας θεωρείται η ημέρα του βαπτίσματος.

Το όραμα του Ιεζεκιήλ

Είδε να αναβλύζει μία μικρή πηγή από κάποια γωνία του Ναού . Αθόρυβα, σε κάποια απόσταση σχημάτιζε μικρό ρυάκι. Σε απόσταση χιλίων μέτρων το νερό αυξήθηκε και πάλι και έγινε μικρός ποταμός που σιγά-σιγά έγινε μεγάλος και ορμητικός. Οι πατέρες και διδάσκαλοι της εκκλησίας μας εξηγούν ότι το όραμα αυτό σημαίνει την χάρη του Αγίου Πνεύματος, που άρχισε να τρέχει την ημέρα της Πεντηκοστής τότε πού ιδρύθηκε η εκκλησία μας.

 

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Είναι θλιβερό που ο περισσότερος κόσμος το μόνο που γνωρίζει για την ημέρα του Αγίου Πνεύματος είναι η αργία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ