Μάρτιος 1821: Ο Θεός μπορεί να αργεί αλλά δεν ξεχνά. Υποσχέθηκε την σωτηρία μας | Γράφει η κ. Αικατερίνη Σώκιαλη-Κίννα

13
12011

ΜΑΡΤΙΟΣ 1821

Ο μήνας της παλικαριάς και της ελληνικής λεβεντιάς. Γεμάτος μνήμες εθνικές. Γεμάτος από ηρωισμούς και θυσίες. Αλλά και ο μήνας που πανηγυρίζουμε την αρχή της σωτηρίας μας και την αρχή της ελευθερίας μας,  από την μαύρη μακραίωνη τυραννική σκλαβιά. Δεν είναι σύμπτωση ότι την ίδια μέρα του Ευαγγελισμού γιορτάζουμε και την μεγάλη εθνική εορτή.

Ο Θεός μπορεί να αργεί αλλά δεν ξεχνά.  Υποσχέθηκε την σωτηρία μας. Στο Πρωτευαγγέλιο, τότε στους πρωτόπλαστους Αδάμ και Εύα, και ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να πραγματοποιήσει το προαιώνιο σχέδιο της υπόσχεσής Του.

Και η Παναγία με ευλαβική υποταγή, αβίαστα και ελεύθερα, δέχτηκε το θέλημα του Θεού: « Ιδού η δούλη  Κυρίου…»

Έτσι και η πρόγονοί μας του 1821. Αβίαστα και ελεύθερα,  με την πίστη τους στην αγάπη, δικαιοσύνη και  παντοδυναμία του Θεού αγωνίστηκαν και νίκησαν τον Γολιάθ.

400 χρόνια σκλαβιά και φυλακή! Φαινόμενο. Πώς η Ελλάδα μας κατάφερε να διατηρήσει την αυτοσυνειδησία της,  και να κρατήσει σφιχτά στην αγκαλιά της την φλόγα της  Πίστης!  Σήμερα εμείς δεν μπορούμε να φανταστούμε την τραγωδία που ζούσαν 400 χρόνια. Το θαύμα της αντοχής πού οφείλεται;  Σε όλους τους Έλληνες, αλλά  κυρίως στα μαύρα ματωμένα ράσα.  Η Εκκλησία, αληθινή μάνα του λαού, ο κλήρος οδηγός του έθνους και το στήριγμα των σκλαβωμένων,  με  το κρυφό σχολείο μέσα σε κρυψώνες. «Σταυρέ βοήθει μοι». Καλιεργούσαν γλώσσα, παραδόσεις, πίστη και σιωπηλά προετοίμαζαν την εξέγερση. Ο απολογισμός των θυμάτων της;  11 Πατριάρχες,  100 Αρχιερείς,  6.000 κληρικοί.  Κάποιοι βέβαια κληρικοί δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Αυτό όμως δεν σκιάζει την λαμπρή προσφορά της εκκλησίας. Ειναι κηλίδες στο σώμα της.  Αλλά μήπως και ο ήλιος δεν έχει της κηλίδες του;

Αυτή την πίστη την Αγία που κρυφά καλλιεργούσαν τα ράσα και την πότιζε ο Θεός φούντωσε στις ψυχές των αγωνιστών και ξέσπασε.  Όλοι ένα σώμα, μία ψυχή, αβίαστα, ελεύθερα,  αψήφησαν τον θάνατο και έκαμαν τον  πόλεμο παιχνίδι και γλέντι το τουφέκι, σίγουροι ότι ο Θεός θα δώσει δικαιοσύνη.

Έτσι με του Χριστού την Πίστη την Αγία και της  Πατρίδος την Ελευθερία, με σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος» και με σημαία το  «Εν Τούτω Νίκα », ξεκίνησαν τον χορό.

Το αποτέλεσμα; Νίκη. Νίκη με πολλές θυσίες.  Γιατί η ελευθερία δεν δίνεται αλλά  με το τουφέκι παίρνεται.

Το χρέος μας;  Σε μία εποχή που όλα ισοπεδώνονται, η  25η Μαρτίου να μην είναι μία ανάμνηση,  αλλά υπόμνηση ευγνωμοσύνης, τιμής και σεβασμού στους ήρωες Αγωνιστές και Αγωνίστριες της Ελληνικής Επανάστασης . Είναι μια  ευκαιρία προβληματισμού.

Κάποτε οι σχολικές αίθουσες ήταν στολισμένες,  εκτός από το εικόνισμα του Χριστού και της Παναγιάς,  και με τις εικόνες των Ηρώων Αγωνιστών με τα ονόματα τους.  Δυστυχώς της έχουν αποσύρει σε υπόγεια και  αποθήκες! Για ποιο λόγο άραγε;  Γιατί λοιπόν να μην ξαναπάρουν  την θέση τους μέσα στις  σχολικές αίθουσες;  Με την παρουσία τους,  θα μιλάνε στους αυριανούς πολίτες και θα τους θυμίζουν ότι το  χρυσό ματωμένο στεφάνι της  Ελευθερίας πρέπει να το κρατήσουν ψηλά.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

13 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Όλα ΕΔΩ πληρώνονται, είτε το θέλουν κάποιοι είτε ΟΧΙ.
    Η ανηθικότητα θα τιμωρηθεί.Ότι και να κάνεις,όπου και να κρυφθείς ..θα σε βρει.
    Είναι συμπαντικός Νόμος.

  2. 400 χρόνια τουρκοκρατία και ξαφνικά θυμήθηκε ο θεός τους γραίκυλους. Εμείς που πιστεύουμε στον οσιρι να περιμένουμε ακόμα? Ε ρε σανοφάγοι χριστιανοταλιμπάν

    • Σάνο τρως εσύ κ ξέρεις γιατί τον τρως ??? Γιατί δεν ασχολήθηκες σε βάθος ούτε με την θρησκεία για να καταλάβεις πως λειτουργεί ο θεός ,ούτε με την πατρίδα για να δεις ότι αν δεν συμφωνούσαν οι στρατηγοί στο τέλος όλοι πέθαναν για τον ίδιο σκοπό την ελευθερία της πατρίδας εσύ ρε τι ακριβώς έκανες για την Ελλάδα ?? Τουρκοσπορε ???

  3. σήμερα χρειαζόμαστε άλλη μια επανάσταση των Ελλήνων ώστε να τσακίζουμε το φασιστικο-ναζιστικο-ανθελληνικό μισάνθρωπο ίζημα (αυτους που έχουν σύνθημα «να πεθάνει η Ελλάδα να ζήσουμε εμεις») που καθημερινά καταστρέφει όλους μας

  4. ξύπνα καημένε μου ραγιά….
    ξύπνα
    τα συστήματα σε θέλουν υπόδουλο
    η ηθική έχει ξεπέσει
    κυριαρχεί ο νόμος της ζούγκλας
    πόσο να κρυφτείς;
    πόσο να κρύψεις τη συνείδηση σου;
    ευτυχώς υπάρχουν φωνές
    σαν τής κυρίας Σωκιαλη,της αγαπημένης μας καθηγήτριας
    να είστε καλά κΣωκιαλη!
    χρόνια πολλά!!

  5. Με τέτοιες απόψεις δείχνετε μαύρα μεσάνυχτα σχετικά με την ιστορία που καλό θα ήταν να διαβάσετε από διάφορες πηγές.
    Οι οπλαρχηγοί μας υπονόμευαν ο ένας τον άλλον.Κάποια στροφή του απελευθερωτικού αγώνα οι Πελλοποννήσιοι τα έβαλαν με τους Στερεοελλαδίτες που και αυτοί τα έβαλαν με τους Υδραίους επαναστάτες μπουρλοτιέρηδες.
    Ένα Μωσαϊκό συμφερόντων, πλιατσικολόγων, προδοτών και ..θυμάτων.
    Κρίμα γιατί πιστεύετε ότι και σήμερα είμαστε Ελεύθεροι.
    Τα σχολικά βιβλία ποτέ δεν έλεγαν την αλήθεια.
    Περαστικά αγαπητή Δασκάλα.

  6. Στην κοσμάρα σας και Όταν έχω διάβασμα,βαριέμαι ΟΕΔΒ τα χουντικά βιβλία εκδόσεις συσκότησης παρά μόρφωσης.

    Οι οπλαρχηγοί ήταν κατά βάση Αρματωλοί. Επρόκειτο δηλαδή για μια στρατιωτική αριστοκρατία η οποία αναλάμβανε την επιβολή της τάξης και τις συνακόλουθες κρατικές λειτουργίες (φορολογία) σε ορεινές και δυσπρόσιτες ζώνες, εκεί ειδικά όπου η κτηνοτροφία ήταν η βασική οικονομική δραστηριότητα. Στην ουσία ήταν μέρος της οθωμανικής εξουσίας, τοποτηρητές της.
    Τουλάχιστον γνωρίζετε για τους Νενέκους και πως προέκυψε αυτός ο επιθετικός προσδιορισμός.
    Τα άρθρα σας είναι τμήματα σκοταδισμού παρά αληθινής και ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ενημερωσης.
    Δεν έχετε σπουδάσει μόνο εσείς ,ούτε οι πηγές σας είναι οι πιο αληθινές.
    Υπάρχουν εκατοντάδες πηγές ενημέρωσης από πιο ουδέτερους Πατριώτες.
    Γι αυτό σας κατατάσσω χωρίς υπερβολή στην ομάδα των καμένων Ταλιμπάν.
    Πείτε μας τις πηγές σας ,να σας πούμε και μεις ,που επίσης έχουμε βγάλει Πανεπιστήμια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ