«Αλκυόνα ή Το Ταξίδι της Ιφιγένειας»: Το τραγούδι μαθητών της Κω για την τραγωδία των Ελλήνων του Πόντου | Με τη δημιουργία τους συμμετέχουν στον 8ο Διεθνή Μαθητικό

3
16869

Ένα ξεχωριστό τραγούδι με το ηχόχρωμα της ποντιακής λύρας και στίχους στα νέα ελληνικά, το οποίο είναι εμπνευσμένο από την τραγωδία Ιφιγένεια εν Ταύροις, και αναφέρεται στην τραγωδία των Ελλήνων του Πόντου, δημιούργησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες τριών σχολείων της Κω.

Το «Αλκυόνα ή Το Ταξίδι της Ιφιγένειας» είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των παιδιών των Γυμνασίων Ζηπαρίου και Αντιμάχειας καθώς και του ΓΕΛ Αντιμάχειας, ενώ το ποίημα που μελοποιήθηκε με πρωτότυπη μουσική σύνθεση βασίστηκε στο β’ στάσιμο του έργου του Ευριπίδη. Για την παραγωγή και την οπτικοποίησή του σημαντική ήταν η συμβολή του Συλλόγου Ποντίων Κω «Ο Ξενιτέας».

Με το τραγούδι αυτό τα τρία σχολεία συμμετέχουν στον 8ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό με τίτλο «Ελληνισμός της Ανατολής: Πόντος, Μικρασία, Θράκη».

Βασική επιδίωξη του διαγωνισμού είναι να γνωρίσουν οι μαθητές/μαθήτριες τον ελληνισμό της Ανατολής, και συγκεκριμένα την ιστορία του, τον πολιτισμό του και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της Ελλάδας και στη διαμόρφωση της πολιτιστικής της ταυτότητας.

Να σημειωθεί ότι τον φετινό διαγωνισμό συνδιοργανώνουν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών,  το υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του υπουργείου Παιδείας,  με την υποστήριξη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών.

Οι συντελεστές

• Στιχουργική προσαρμογή: Αντώνης Κούρος (Γυμνάσιο Ζηπαρίου), Μιχάλης Τσουτσουδάκης (ΓΕΛ Αντιμάχειας),  Αλέξανδρος Χατζηνικολάου (Γυμνάσιο Αντιμάχειας).

• Μελοποίηση, τραγούδι, βίντεο: (Γυμνάσιο Ζηπαρίου) Μαρία Διακαναστάση, Καλλιόπη Τσολάκη, Ελευθερία-Ραφαέλα Χαραπά, Χρυσή Χατζηαντωνίου, Μαρία-Τερέζα Χατζησεβαστού.

Κεμεντζές: Στέλιος Γρηγοριάδης.
Νταούλι: Ανέστης Μαυρίδης.
Κιθάρες: Θύμιος Τσιμπούρης.
Φλογέρα: Κωνσταντίνος Αγκιναρασταχάκης.
Φωνητικά: Παρασκευή Κεραμιδιώτη Γεωργία Τζιώτη.

• Χορευτική ομάδα Συλλόγου Ποντίων Κω «Ο Ξενιτέας»:  Γεώργιος Τοψίδης, Θεόδωρος Καρακοζίδης, Ανέστης Μαυρίδης, Λάζαρος Παπαδόπουλος και Χρόνης Τερζόπουλος.

• Μακιγιάζ: Sahver, Make up & brow Art.
• Σκηνοθετική επιμέλεια: Μάνθος Αρμπελιάς.
• Ηχοληψία-mastering: MKstudio Production – Μικές Κουλλιάς.
• Σύλληψη, συντονισμός, διδασκαλία: Γεωργία Χαραλαμποπούλου.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Στο Γυμνάσιου Ζηπαρίου οι καθηγητές ασχολούνται επι της ουσίας απο ο,τι φαίνεται, μιας και εχω δει κι αλλες δρασεις τους να δημοσιεύονται. μακάρι να ακολουθήσουν το παράδειγμα κι αλλα σχολεία, πρωτοβαθμιας κ δευτεροβαθμιας. Μπράβο στοςυ υπευθυνους καθηγητες των Γυμνασίων Ζηπαρίου και Αντιμάχειας και του ΓΕΛ Αντιμάχειας, μπράβο στον Ξενιτέα, και φυσικά μπράβο μεγάλο στους μαθητές για τον ζήλο και το αποτελεσμα

  2. Εξαιρετική δουλειά από όλους τους συντελεστές. Το μπράβο σε υπερθετικό βαθμό, είναι το ελάχιστο που σας αξίζει. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ . Βάλατε τον πήχη πολύ ψηλά.

  3. Μας έχει φάει η μιζέρια και η κακογουστια, τί υπέροχη εξαίρεση αποτελεί αυτή η καλλιτεχνική δημιουργία των σχολείων μας….φωτεινοί εκπαιδευτικοί μόνο σεβασμός στο πρόσωπο σας, καλή δύναμη να έχετε, φώτιση και έμπνευση να δίνετε πάντα στα παιδιά μας να μη χαθεί η ελπίδα του τόπου….

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ