Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια η εορτή των Αγίων Πάντων Κω- Τιμήθηκε η ημέρα αποστράτων της ΕΛ.ΑΣ

0
14759

Τη μνήμη όλων ανεξαιρέτως των αγίων, γνωστών και αγνώστων εορτάζει και τιμά την πρώτη Κυριακή μετά την Πεντηκοστή η Εκκλησία μας

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε το πρωί της Κυριακής 11/06/2023 η πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον ΙΝ των Αγ. Πάντων Κω προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Αγκύρας κ. Ιερεμία (ο Σεβ. Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ βρίσκεται στο Φανάρι για τα ονομαστήρια του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου) με συλλειτουργό τον εφημέριο του ΙΝ π. Βαγιανό – Ιωάννη Κώστογλου .

Τους ύμνους απέδωσε ο χορός των Ιεροψαλτών υπό τον Πρωτοψάλτη Χαράλαμπο Αλαχιώτη,  Γιώργος Σανιδάς και Μιχάλης Καρακιόζης.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: ο Έπαρχος Κω-Νισύρου Γιάννης Καμπανής, o Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Αριστείδης Καβαρλίγκος, ο Αστυνομικος Διευθυντής Β’ Διεύθυνσης Δωδεκανήσου Θέμης Καλαματας, ο Αντιδήμαρχος Σταμάτης Πης, ο Διοικητής της ΠΥ Κω Γρηγόρης Μαυρίδης, του ΝΑΣ Κω Γιώργος Σταματόγιαννης, ο Πρόεδρος Ασφενδιού Μιχάλης Γιωργαλλής, Απόστρατοι και εν ενεργεία αστυνομικοί, καθώς τιμήθηκε και η Ημέρα Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ο Υπαστυνόμος ᾽Β Νικόλαος Σπόντης ανέγνωσε την ημερήσια διαταγή.
Ακολούθησε λιτή δεξίωση στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίων Πάντων.

 

Η πρώτη στέρεα μαρτυρία για την εορτή των Αγίων Πάντων αναφέρεται σ’ ένα απόσπασμα ομιλίας του Αγίου Εφραίμ του Σύρου, που κάνει λόγο για μία εορτή «εις μνήμην των Μαρτύρων όλης της οικουμένης» στις 13 Μαΐου του 373 στη Νίσιβη (σημερινή Νουσαϊμπίν Τουρκίας) και την Έδεσσα (σημερινή Ούρφα Τουρκίας). Η εορτή των Αγίων Πάντων καθιερώθηκε οριστικά κατά τον 6ο αιώνα, όπως αναφέρεται σε ομιλία του διακόνου Κωνσταντίνου το 535.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ