Ουκρανία: Ο πατέρας του Έλληνα προξένου στη Μαριούπολη Γ. Ανδρουλάκης περιγράφει την επιχείρηση απεγκλωβισμού (ΒΙΝΤΕΟ)

1
3633

Να επιστρέψει στη χώρα μας προσπαθεί ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης, περιμένει με αγωνία η οικογένειά του, ενώ το ρωσικό «σφυροκόπημα» στην Ουκρανία συνεχίζεται αδιάκοπα

Την επιστροφή του γενικού πρόξενου της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη περιμένει με αγωνία η οικογένειά του.

«Σας παρακαλώ, σώστε τις ζωές τους! Όσο περισσότερο μένουν εκεί, τόσο χάνουν την ελπίδα ότι θα σωθούν, η υγεία τους χειροτερεύει και φοβούνται για τη ζωή τους κάθε στιγμή!» ανέφερε η σύζυγος του Έλληνα πρόξενου μιλώντας στο Mega.

Είναι η κραυγή αγωνίας της Ασελίνα για τον σύζυγο της, Μανώλη Ανδρουλάκη. Τον Έλληνα πρόξενο που παραμένει εγκλωβισμένος σε καταφύγιο της Μαριούπολης.

«Βρίσκεται σε καταφύγιο εδώ και δύο εβδομάδες χωρίς καθαρό αέρα, χωρίς τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής, χωρίς τρόφιμα, χωρίς επικοινωνία» πρόσθεσε.

Ο πατέρας του Έλληνα πρόξενου στη Μαριούπολη στο LIVE NEWS

Σύμφωνα με τον πατέρα του, αναμένεται τις επόμενες ώρες μια μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού τόσο του Έλληνα πρόξενου όσο και των σχεδόν 80 ατόμων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο κτίριο του ΟΑΣΕ.

«Είναι μία κατάσταση ρευστή γι’ αυτό και ο Μανώλης πρέπει να έχει συνέχεια επαφή με το, με τους προϊσταμένους του. Υπάρχουν μια μωρά μέσα και δεν ξέρουν αν χρειαστούν τα παιδιά γιατρό τι θα γίνει. Ο Μανώλης μου μίλησε για ένα μωρό που έχουν το οποίο είναι περίπου 10 ημερών και είναι γύρω στα 80 άτομα» υπογράμμισε ο πατέρας του Μανώλη Ανδρουλάκη.

Ο Μανώλης Ανδρουλάκης είχε αναλάβει το προξενείο μόλις δύο μήνες πριν από τη ρωσική εισβολή. Σήμερα είναι ο μοναδικός ευρωπαίος πρόξενος που έχει απομείνει στην ισοπεδωμένη Μαριούπολη.

«Ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, από τη στιγμή που υπάρχει το ελληνικό στοιχείο εκεί, δεν θα τους άφηνε. Ο αδερφός μου είναι ένας άνθρωπος με πολύ έντονο το αίσθημα του καθήκοντος» συμπλήρωσε η αδελφή του πρόξενου, Αμαλία Ανδρουλάκη.

Δεν το βάζει κάτω

Μαθημένος στα δύσκολα ο Έλληνας πρόξενος περιμένει καρτερικά να βρεθεί μια λύση και να επιστρέψουν όλοι οι Έλληνες ομογενείς ασφαλείς στην Ελλάδα και τις οικογένειες τους.

Δεν τα βάζει κάτω όπως δεν τα έβαλε και πριν μερικούς μήνες όταν με την σύζυγο του Ασελίνα πάσχιζαν να κάνουν το πρώτο τους παιδί.

Η σύζυγος του Ασελίνα, πόσταρε βίντεο στον λογαριασμό της με όλες τις επίπονες προσπάθειες τους επί πέντε χρόνια για να αποκτήσουν το αγγελούδι τους.

Από το πάρτι στη θάλασσα που διοργάνωσαν για να μάθουν το φύλλο του μωρού, μέχρι τα 35α γενέθλιά της και τελικά τη γέννηση του μικρού Γιώργου τίποτα δεν προμήνυε το τι θα επακολουθήσει.

«Η πόλη αυτή τη στιγμή έχει μάχες έξω από τα περίχωρα…. πολιορκείται. Εμείς συνεχίζουμε το έργο μας ώστε να βοηθήσουμε τους ομογενείς μας όσο μπορούμε και να προσπαθήσουμε κάποια στιγμή να γίνει μια εκκένωση» είχε πει ο ίδιος στις 28 Φεβρουαρίου.

«Ως μητέρα, γυναίκα και νομοταγής πολίτης καταδικάζω αυτόν τον πόλεμο στον οποίο πεθαίνουν παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι!» συμπλήρωσε η σύζυγός του.

Η Ασελίνα μέσω Mega έκανε έκκληση να σταματήσει ο πόλεμος και ο πολυαγαπημένος άντρας και πατέρας του παιδιού της να επιστρέψει ασφαλής πίσω στην Ελλάδα.

«Αισθάνομαι πολύ άσχημα χωρίς τον αγαπημένο μου άνθρωπο. Έχουμε έναν γιό 7 μηνών, τον περιμέναμε πέντε χρόνια. Αυτήν τη στιγμή με στηρίζουν ψυχολογικά και οικονομικά οι γονείς του Μανώλη. Χωρίς εκείνους δεν θα μπορούσα να τα καταφέρω όμως ψυχολογικά έχω εξαντληθεί» υπογράμμισε.

Η επικοινωνία τους μέσω βιντεοκλήσεων είναι πλέον δυσκολότερη με ευχή όλων να επιστρέψει ο Έλληνας πρόξενος με καταγωγή από την Κω, το συντομότερο δυνατόν.Δείτε όσα είπε

Δείτε το βίντεο:

Ο πατέρας του πρόξενου και στο Open

Ο πατέρας του πρόξενου στη Μαριούπολη μίλησε και στο Open όπου ανέφερε:

«Είμαστε χαρούμενοι, ευτυχισμένοι, ανακουφισμένοι που αυτή η ιστορία έχει δρομολογηθεί να τελειώσει αισίως και θα είμαστε συνέχεια σε επαφή.

Τρεις ημέρες περίπου δεν είχαμε νέα του. Σήμερα δεν μίλησα γιατί ήταν στη φάση της προετοιμασίας του ταξιδίου. Εγώ δεν έχω πρόσβαση στα δορυφορικά, εκείνος μας έπαιρνε. Πριν δέκα λεπτά μίλησα μαζί του, πάνε όλα καλά.

Μου είπε ότι στη Μαριούπολη εξακολουθούν οι μάχες στο κέντρο της πόλης αλλά μπόρεσαν και έφυγαν, όπως και χιλιάδες άλλα αυτοκίνητα με κατοίκους φεύγουν.

Πρέπει στο κονβόι, που αποτελείται από τρία λεωφορεία, όπου είναι ο ίδιος και οι υπάλληλοι του ΟΑΣΕ, έχουν ενσωματωθεί και άλλα αυτοκίνητα γιατί κατάλαβαν ότι είναι ασφαλές. Συνεχίζουν. Στα μπλόκα υπάρχουν μεγάλες ουρές, ελπίζουμε να τις παρακάμψουν λίγο.

Το πρόγραμμα του ταξιδίου του επόμενου θα γίνει από την αστυνομία. Γνωρίζουν τα ασφαλή δρομολόγια, θα πάνε προγραμματισμένα και οργανωμένα. Δεν θα γίνει αυτό που έγινε στο πρώτο κονβόι που οι άνθρωποι ψαχνόντουσαν και καθυστέρησαν.

Ελπίζω να μην έχουν προβλήματα στον δρόμο. Θα πάνε προς Μολδαβία ή Ρουμανία. Όπου είναι πιο εύκολο και πιο ασφαλές.

Στη Μαριούπολη μου είπε ότι συνεχίζονται οι μάχες, οι Ουκρανοί που είναι μέσα αντιστέκονται. Το κτήριο του ΟΑΣΕ είναι στα δυτικά της πόλης, υπήρχε ησυχία εκεί και για αυτό μπόρεσαν να φύγουν γρήγορα, πάντοτε με τις Αρχές, και των Ουκρανών και των Ρώσων, είχαν ενημερωθεί για το κονβόι και έκαναν ότι μπορούσαν.

Το μεγάλο πρόβλημα ήταν τα τρόφιμα. Τους πήγαιναν πολύ λίγα. Είναι ψυχοφθόρο να σκέφτεσαι ότι αύριο δεν θα έχεις να φας. Ευτυχώς ήρθαν έτσι τα πράγματα που ως την τελευταία ημέρα κάτι είχαν να βάλουν στο στόμα τους. Εκεί που θα πάνε θα έχουν περισσότερη άνεση, να κάνουν κι ένα μπάνιο. Εδώ κι ένα μήνα δεν έχουν βάλει νερό επάνω τους. Ελπίζω όλα να πάνε καλά.

Οικογενειακώς είμαστε χαρούμενοι και ευτυχισμένοι, πολλά τηλέφωνα από φίλους, γνωστούς ακόμα και αγνώστους. Με μια μικρή επιφύλαξη να περάσουν τα σύνορα και μετά να έρθει εδώ μαζί μας. Θα είμαστε σε επαφή γιατί πλέον έχει ρεύμα να φορτίσει το κινητό του. Ήταν καλή η ψυχολογία του, μίλησε με τη σύζυγό του περισσότερο, ήταν χαρούμενοι, γέλασαν, καταλαβαίνετε».

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αυγερινος: Τα τάγματα Αζόφ είναι αυτά που δεν αφήνουν να βγουν από τη Μαριούπολης όποιος λέει το αντίθετο να βγει να το καταγγείλει

    Βαλασοπουλος: Έχουν εμπλακεί οι Τσετσένοι τι δουλειά έχουν οι Τσετσένοι;

    Αυγερινός: Ρώσοι στρατιώτες είναι οι Τσετσένοι, άνοιξε λίγο τη Γεωγραφία

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ