Μεγάλες ζημιές στη Ζάκυνθο: Σεισμός 6.6 Ρίχτερ – Αισθητός στην Αθήνα & σε πολλές περιοχές (pics)

0
3109

-Γκρεμίστηκε ο Πύργος στα Στροφάδια [εικόνα]

Τις πρώτες πληγές από τον μεγάλο σεισμό των 6,6 ρίχτερ μετράει ήδη η Ζάκυνθος.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για σοβαρή και ανυπολόγιστη ζημιά στον Πύργο του καστρομοναστηριού στα Στροφάδια, αφού το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού ήταν εκεί κοντά.

Ο φύλακας που βρίσκεται στο νησί δεν μπορεί να πλησιάσει κοντά, διότι οι μετασεισμοί είναι μεγάλοι.

Οι πρώτες φωτογραφίες δεν μπορούν να δείξουν το μέγεθος της ζημιάς, πράγμα το οποία θα φανεί στο πρώτο φως της ημέρας.

Πηγή imerazante

Τις πρώτες πληγές από τον μεγάλο σεισμό των 6,6 ρίχτερ μετράει ήδη η Ζάκυνθος.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για σοβαρή και ανυπολόγιστη ζημιά στον Πύργο του καστρομοναστηριού στα Στροφάδια, αφού το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού ήταν εκεί κοντά.

Ο φύλακας που βρίσκεται στο νησί δεν μπορεί να πλησιάσει κοντά, διότι οι μετασεισμοί είναι μεγάλοι.

Οι πρώτες φωτογραφίες δεν μπορούν να δείξουν το μέγεθος της ζημιάς, πράγμα το οποία θα φανεί στο πρώτο φως της ημέρας.

Πηγή imerazante

«Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί πολιτών έως αυτή τη στιγμή».

«Έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές σε κτίρια και σπίτια, κυρίως στη περιοχή του Λαγανά και του Αγίου Σωστή, που βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο. Ακόμη, έχουμε ζημιά στο λιμάνι του νησιού αλλά και σε κολώνες ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ», δήλωσε πριν από λίγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου, κ. Νίκος Τσίπηρας, ο οποίος βρίσκεται στο συντονιστικό κέντρο που έχει στηθεί στα κτίρια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Ζακύνθου.

«ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟΙ»

Ευθύμιος Λέκκας: 6,6 ρίχτερ το μέγεθος της δόνησης -Ολα δείχνουν πως ήταν ο κύριος σεισμός

Ευθύμιος Λέκκας: 6,6 ρίχτερ το μέγεθος της δόνησης -Ολα δείχνουν πως ήταν ο κύριος σεισμός

Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε πως ο σεισμός που σημειώθηκε στις 1:54 ηταν ο κύριος.

Ο Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1» λαο ανέφερε πως ο σεισμός είχε μέγεθος 6,6 Ρίχτερ και εστιακό βάθος τα 10χλμ.

«Έγινε ήδη ένας ισχυρός μετασεισμός και θα ακολουθήσει έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, γεγονός που είναι ιδιαίτερα θετικό», πρόσθεσε.

1) Iσχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Ευρωπαϊκού EMSC) σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (26/10) στη 01:54, στον υποθαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά Ζακύνθου.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Αττική, ενώ το εστιακό του βάθος εντοπίστηκε στα 10 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωμεσογειακού το μέγεθος ήταν 6,6 Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν 53 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ζακύνθου.

Ακολούθησε μετασεισμός στις 02:14 μεγέθους 5,6 Ρίχτερ, ενώ νωρίτερα, στις 1:22, ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε, στον υποθαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά Ζακύνθου.

Αισθητός σε Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα και Αλβανία!

Στην Πάτρα μάρτυρες ανέφεραν πως ο σεισμόςήταν τόσο αισθητός που νόμιζαν πως θα πέσεις το σπίτι, ενώ στο Αγρίνιο, οι κάτοικοι ανέφεραν πως ήταν μεγάλης διάρκειας με μεγάλο βουητό.

Ο σεισμός ήταν τόσο έντονος, που εκτός από την Ελλάδα, έγινε αισθητός στη νότια Ιταλία, τη Μάλτα και την Αλβανία.

Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης ανάρτησε στο twitter

6,9 o σεισμός σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο

Η σεισμική δόνηση στο Ιόνιο Πέλαγος ήταν 6,9 ρίχτερ, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο USGS

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 124 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πάτρας.

Έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση στη Ζάκυνθο

Ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Ζάκυνθο Κ. Συνετός μεταδίδει ότι η ηλεκτροδότηση στο νησί έχει διακοπεί, υπάρχουν υλικές ζημιές και οι κάτοικοι, ανάστατοι, έχουν βγει στους δρόμους χωριών και της πρωτεύουσας του νησιού.

Δεν είναι σαφές μέχρι στιγμής εάν υπάρχουν τραυματισμοί εξαιτίας του σεισμού.

2) Λίγο νωρίτερα: Iσχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Ευρωπαϊκού EMSC) σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (26/10) στη 01:22, στον υποθαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά Ζακύνθου.

720229.regional

Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 10χλμ. σύμφωνα με το EMSC.

Η αυτόματη προκαταρκτική λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών που δίνει το σεισμό στα 4,8 Ρίχτερ με εστιακό βάθος τα 4χλμ.

Το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται, 55χλμ. νοτιοδυτικά της Ζακύνθου.

Δείτε το σεισμό, όπως τον κατέγραψε ο σεισμογράφος του Σεισμολογικού Δικτύου του Εργαστήριο Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, που είναι τοποθετημένος στη Λιθακιά Ζακύνθου.

Έτσι καταγράφηκε ο σεισμός της Ζακύνθου από τον σεισμογράφο της Κω:

 Τι καταγράφουν LIVE οι σεισμογράφοι στην Ελλάδα.

Ψυχραιμία συνιστά στους πολίτες ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γιώργος Δρακάτος, όσον αφορά στις προβλέψεις για επικείμενο μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα, ακόμα και 7 Ρίχτερ, που έχουν κάνει το τελευταίο διάστημα συνάδελφοί του σεισμολόγοι.

Δείτε LIVE τι καταγράφει το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο

Ο κ. Δρακάτος τόνισε πως θα πρέπει ο κόσμος να παρακολουθεί μόνο επίσημες ενημερώσεις Αρχών και Φορέων και όχι να ακούει κάθε σεισμολόγο που εκφράζει μια προσωπική άποψη. Και αυτό γιατί είναι πιθανό να είναι δύο διαφορετικά πράγματα, ακόμα και αν αυτό το πρόσωπο που την εκφράζει είναι σε κάποια σημαντική θέση.

seismostora

Δείτε LIVE τι καταγράφει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (παρακολούθηση της σεισμικότητας σε πραγματικό χρόνο τις τελευταίες 48 ώρες)

Ειδικότερα, ο Γιώργος Δρακάτος σημείωσε: «Η Δυτική Ελλάδα είναι μια περιοχή με πολύ υψηλή σεισμικότητα άρα ο κόσμος είναι προετοιμασμένος, χρειάζεται ψυχραιμία και να παρακολουθεί μόνο επίσημες ενημερώσεις. Δε χρειάζεται να ακούει διάφορα πράγματα που διατυπώνονται από τον καθέναν. Υπάρχουν επίσημες αρχές και δεν εννοώ μόνο το Αστεροσκοπείο, υπάρχει το Πανεπιστήμιο Πατρών, κρατικοί φορείς, Περιφέρειες κλπ. Σε κάθε επιστημονική κοινότητα, ο καθένας από εμάς δικαιούται να έχει μια επιστημονική άποψη. Εγώ μιλάω μόνο για τις επίσημες ανακοινώσεις. Είναι διαφορετικό πράγμα σαν επιστήμονας να διατυπώσω την άποψή μου την προσωπική και διαφορετικό να υπάρχει μια επίσημη άποψη ενός οργανισμού. Αυτό που προτείνω στον κόσμο είναι να ακούει επίσημες ανακοινώσεις και όχι τι λέει ο κάθε “Δρακάτος”, γιατί μπορεί να είναι και δύο διαφορετικά πράγματα. Στην επίσημη ανακοίνωση υπάρχει μια συνεκτίμηση όλων των επιστημόνων του Ινστιτούτου. Μπορεί κάποιος από εμάς να έχει μια άλλη άποψη, η οποία επιστημονικά να είναι απόλυτα σεβαστή, όμως δεν είναι επίσημη άποψη».

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ