Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Κεντρική Τουρκία | 4,6 Ρίχτερ στο Ιόνιο – 4,7 Ρίχτερ στην Κρήτη

2
9060

Νέος σεισμός στην Τουρκία περίπου 50 χιλιόμετρα από την πόλη Καχραμανμαράς, που επλήγη από την φονική σεισμική δόνηση των 7,8 Ρίχτερ.

Σεισμική δόνηση 5,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Κεντρική Τουρκία λίγο μετά τις 9:30 το βράδυ (ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 54 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Καχραμανμαράς σε βάθος 10 χιλιομέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι το Καχραμανμαράς μετά το φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ είναι ισοπεδωμένη πόλη. Ελάχιστα είναι τα κτίρια που έμειναν όρθια από το καταστροφικό χτύπημα του εγκέλαδου ενώ οι δρόμοι που άλλοτε ήταν γεμάτο κίνηση και κόσμο πλέον είναι γεμάτοι συντρίμμια και μπάζα.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο που δημοσίευσε το Anadolu η γεμάτο χρώμα πόλη με τα περίτεχνα σπίτια και τους ουρανοξύστες, έχει πλέον καταστραφεί ολοσχερώς φυλακίζοντας από κάτω από τα ερείπια εκατοντάδες ανθρώπους.

Το επίκεντρο του πρώτου φονικού σεισμού των 7,8 Ρίχτερ βρισκόταν στην περιφέρεια Παζάρτζικ, στην επαρχία Καχρανμαρμαράς (νοτιοανατολικά), περίπου 60 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία σε ευθεία γραμμή.

Η ισχυρή δόνηση είχε εστιακό βάθος 7 χιλιομέτρων.

seismos0
seismos0

Από την αρχή, οι σεισμολόγοι είχαν προειδοποιήσει για ισχυρούς σεισμούς στην περιοχή του Καχραμανμαράς.

Η πρώτη δόνηση είχε διάρκεια περίπου 1,5 λεπτό, προκαλώντας τον απόλυτο τρόμο. Η μετασεισμική ακολουθία είναι έντονη στην περιοχή, τις τελευταίες ημέρες, με δονήσεις  πάνω από 5 Ρίχτερ.

Σεισμός 4,6 Ρίχτερ στο Ιόνιο

Νέα σεισμική δόνηση καταγράφηκε στην Ελλάδα. Ειδικότερα, σεισμός μεγέθους 4,6 Ρίχτερ καταγράφηκε 27 Χλμ. νότια του Κεριού Ζακύνθου, απέναντι από την Ηλεία.

Η δόνηση σημειώθηκε στις 22:14 το βράδυ. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου το εστιακό βάθος είναι 13,2 χιλιόμετρα.

Σεισμός τώρα 4,7 Ρίχτερ στην Κρήτη

Σεισμός τώρα 4,7 Ρίχτερ στην Κρήτη

Σεισμός: Ισχυρή σεισμική δόνηση στα ανοιχτά της Κρήτης

Σεισμική δόνηση 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κρήτης, στις 19:32 το απόγευμα του Σαββάτου (18/02).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Aναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτού Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 48 χιλιόμετρα βόρεια του Ηρακλείου, ενώ το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 28 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με αναφορές, ο σεισμός έγινε αισθητός στο νησί της Κρήτης.

Λέκκας: Υποχρεωτικός ο προσεισμικός έλεγχος στα δημόσια κτήρια

Υποχρεωτικοί καθίστανται πλέον οι προληπτικοί αντισεισμικοί έλεγχοι στα δημόσια κτήρια, όπως τόνισε ο καθηγητής Γεωλογίας και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας παρέστη χθες (17/2) στη σύσκεψης εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο τον άμεσο προσεισμικό έλεγχο για ζητήματα αντισεισμικής προστασίας και ανθεκτικότητας δημόσιων κτηρίων, όπου συζητήθηκε η βελτίωση της αντισεισμικής θωράκισης της χώρας.

Όπως σημείωσε στο Newsbomb.gr, «την επόμενη Τετάρτη θα υπάρχουν λεπτομέρειες. Τώρα έγινε μια πρώτη συζήτηση», ενώ ανέφερε ότι «πάντα υπάρχει κίνδυνος. Τα μέτρα θα προκύψουν μετά την όλη διαδικασία».

Ο καθηγητής, μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ, τόνισε ότι «με αυτή την πρωτοβουλία γίνεται υποχρεωτικός ο πρωτοβάθμιος και δευτεροβάθμιος έλεγχος σε όλα τα δημόσια κτήρια, αρχής γενομένης από τα σχολεία και τα νοσοκομεία».

Σεισμός 4,6 Ρίχτερ στο Ιόνιο μετά τα 4,7 Ρίχτερ στην Κρήτη – Λέκκας: Οι δονήσεις δεν έχουν σχέση με την Τουρκία

Με διαφορά σχεδόν τριών ωρών η δόνηση στην Κρήτη που προηγήθηκε από εκείνη στο Ιόνιο – «Δεν σχετίζονται μεταξύ τους» επισημαίνει ο  καθηγητής Γεωλογίας

seismoi_kriti_ionio_xre

Νέα σεισμική δόνηση καταγράφηκε στην Ελλάδα. Ειδικότερα, δόνηση 4,6 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 22:14 στο θαλάσσιο χώρο νότια της Ζακύνθου, 23 χιλιόμετρα δυτικά των Στροφάδων, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

seismos00

Έως στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές ζημιές.

Νωρίτερα το απόγευμα, σεισμική δόνηση 4,7 βαθμών σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κρήτης. Συγκεκριμένα το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 44 χιλιόμετρα βόρεια του Ηρακλείου, ενώ το εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε αρκετές περιοχές της Κρήτης.

Λίγο αργότερα, έγινε ασθενής σεισμική δόνηση, στη θαλάσσια περιοχή των Χανίων, 37,3 χιλιόμετρα βόρια-βοριοδυτικά, 2,9 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 10 χιλιόμετρα.

Καθησυχαστικός ο Λέκκας 

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο σεισμολόγος Ευθύμης Λέκκας μετά τις δονήσεις σε Κρήτη και Ιόνιο, τονίζοντας ότι δεν έχουν σχέση ούτε μεταξύ τους ούτε με τα 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκαν νωρίς το βράδυ στην κεντρική Τουρκία.

«Είχαμε έναν σεισμό 4,8 στην Κρήτη, περίπου 40 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο και έναν στην Ζάκυνθο. Και οι δύο αυτοί σεισμοί δεν έχουν καμία απολύτως σχέση ούτε με το σεισμό στην Τουρκία αλλά ούτε και μεταξύ τους» τόνισε ο σεισμολόγος.

«Προέρχονται από διαφορετικά, γεωτεκτονικά περιβάλλοντα και σχετίζονται μόνο χρονικά» συμπλήρωσε.

«Ο σημερινός σεισμός στην Τουρκία έγινε στην ίδια, επικεντρική περιοχή με το μεγάλο σεισμό, συγκεκριμένα στο Βόρειο μέρος της, και είναι μέσα στα πλαίσια της μετασεισμεικής ακολουθίας» σημείωσε δε.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Περιμένουν πότε θα κάνει σεισμο η να έχει δυνατό αέρα, για να κουνηθούν και να μην τις παρεξηγήσουν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ