Από τη λαογραφία του τόπου μας «Τα χοιροσφάγια» | Γράφει ο Βασίλης Χατζηβασιλείου

20
1685

Από τη λαογραφία του τόπου μας

 

ΤΑ  ΧΟΙΡΟΣΦΑΓΙΑ

Από τον Οκτώβρη ως τα μέσα του Νοέμβρη συναντούσαμε στην Κω ένα παμπάλαιο έθιμο τα λεγόμενα χοιροσφάγια, την εποχή μάλιστα που ανοίγονται και τα καινούργια κρασιά. Κάθε οικογένεια του νησιού, που είχε  τα «θρεφτά» της, έκανε και τα χοιροσφάγια της. Πελώριοι χοίροι, πολλών κιλών, μεταφέρονταν απ’ τον «χοιρόλακκο» και σφάζονταν τα ξημερώματα συνήθως κάποιας Κυριακής του Οκτώβρη, ενώ τ’ άστρα έλαμπαν ακόμη στον ουρανό. Προσκαλούνταν οι συγγενείς και οι φίλοι της οικογένειας σ’ ένα αληθινό ξεφάντωμα γλεντιού, όπου μετά το σφάξιμο, την αποτρίχωση, το τρίψιμο και το τεμάχισμα του χοίρου ψήνονταν στα κάρβουνα ή τηγανίζονταν οι λιχουδιές, όπως η σπλήνα, το συκώτι, οι μπριζόλες  κ. ά.

Ανοίγονταν  τότε τα βαρέλια της νέας σοδειάς και το κώτικο κρασί έρεε άφθονο απλώνοντας παντού το μεθυστικό του άρωμα, ενώ τα παιδιά χαιρόντουσαν να παίζουν με τη «φούσκα» (ουροδόχο κύστη) του χοίρου. Οι νοικοκυρές μάζευαν  τα «σίγλινα» ή τις «μπουκκιές» που καβούρδιζαν κι έβαζαν κατόπιν στα «κουζιά» (μικρά πιθάρια) για την «κουμπάνια» του χειμώνα, μαζί με τα «πουμπάρια» (λουκάνικα), την κάτασπρη  «γλίνα» (χοιρινό λίπος) και άλλα παρασκευάσματα. Τα πόδια, το κεφάλι και το λαιμό του χοίρου, αφού  τα έβραζαν, έριχναν στο ζωμό τους χυμό ξυδιού ή λεμονιού, τ’ άφηναν να πήξουν και είχαν τότε την περίφημη «πηχτή». Οι «πιστικοί» (κτηνοτρόφοι), αν έσφαζαν μαύρο χοίρο, κολλούσαν το «μούτσουνό» του στην πόρτα της μάντρας τους, για να διώχνει, όπως πίστευαν, τον κεραυνό και να προστατεύει τη φαμελιά τους απ’ τη βασκανία. Ωραία τοπικά έθιμα που δυστυχώς ο αδυσώπητος χρόνος δεν δίστασε να τα εξαφανίσει.

Απόσπασμα από το βιβλίο μου  «Ιστορία της Νήσου Κω, Τα Λαογραφικά της Κω», Έκδοση Δήμου Κω 1990, σ.675

ΒΑΣΙΛΗΣ Σ. ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

 

 

20 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ήταν ένα πολύ βάρβαρο έθιμο όπου η σφαγή του ζώου με πρωτόγονα μέσα και τα ουρλιαχτά του γίνονταν ένα πανηγύρι. Έπρεπε κάποτε να σταματήσει.

    • Σε όλη την Ελλάδα, όπου οι οικογένειες τρέφουν χοίρους, συναντιέται αυτό το έθιμο. Όλες, λοιπόν, οι οικογένειες αυτές στερούνται φιλοζωίας ή μήπως πρέπει οι πάντες να καταργήσουν τη κτηνοτροφία και να γίνουν χορτοφάγοι;

      • .και επειδή έχω βρεθεί στο Πυλί,σ αυτό το έθιμο,τα ουρλιαχτά ακούγονταν μέχρι την καφετέρια…θα μπορούσαν να τα ναρκώσουν,αλλά ο πόνος τους είναι μέρος της βάρβαρης τελετουργίας που θυμίζει απολίτιστους ειδωλολάτρες, υποκριτές ψευτοχριστιανούς.

        • Εσυ εισαι μεγαλος ψευτης εκτος απο βλημα. Στο Πυλι οσα χρονια γινεται το εθιμο αγοραζεται χοιρινο κρεας κ δεν γινεται σφαγη. Καταλαβες τωρα ψευτη?

      • Καλά μιλάμε για ηθικές αξίες πρωτόγονου, πολιτισμός σπηλαίων.

        Κάποτε είχαμε και ανθρωποθυσίες, έπρεπε να παραμείνουν και αυτές χάριν του εθίμου.

      • Δηλαδή θα δεχόσουν να σ εγχειριστείς χωρίς αναισθησία;ο πόνος είναι κοινός για όλα τα πλάσματα

        εκτός απ’ αυτά που η κεφαλή τους είναι χρήσιμη μόνο για …. πηχτή

      • και οι χορτοφάγοι και οι κρεατοφάγοι ,τροφή για σκουλίκια θα καταντήσουμε,αλλά ξέρω.. ξέρω το έθιμο επιβάλλει ουρλιαχτά πόνου.
        Το θέμα είναι να ξεχωρίζεις πνευματικά απ το σφάγιο σου..και ειδικά εσύ…

  2. Να μισήσουμε τον άνθρωπο ακόμα πιο πολύ και να αγαπήσουμε αυτά τα ..φιλόζωη ζωα!!!που μόνο με ζώα μπορούν να συναναστραφουν!Να τα κα ουν στείρωση να τα χτενιζουν να τους κάνουν πεντικιούρ γιατί ως γνωστόν η φύση του ζώου τα είχε παντα αυτά!!!

  3. Σε όλη την Ελλάδα, όπου οι οικογένειες τρέφουν χοίρους, συναντιέται αυτό το έθιμο. Όλες, λοιπόν, οι οικογένειες αυτές στερούνται φιλοζωίας ή μήπως πρέπει οι πάντες να καταργήσουν τη κτηνοτροφία και να γίνουν χορτοφάγοι;

    • Όταν ακούω για αίμα θυμάμαι πόσο φιλάνθρωπος είμαι.

    • Kαλο θα ήταν φιλάνθρωπε να θυμηθείς πως πονάει μια απλή απονεύρωση δοντιού,μια λύση της συνέχειας του δέρματος

      ..μια εγχείρηση και μετά ίσως καταλάβεις πως νοιώθει το πλάσμα όταν του κόβουν τον λαιμό, πατώντας του τα άκρα,η συνθλίβοντας το με την φαγάνα φορτωτή όπως κάνουν σε κάποια πεντάστερα.
      Μετά φούσκωνε από περηφάνια διηγώντας τα στα παιδιά σου.

  4. Εγω θυμαμαι οταν πηγαιναμε στα χοιροσφαγια,
    παιρναμε τη φουσκα,
    για να παιξουμε μπαλλα!!!
    Ομορφα χρονια!!!

    • Πέστο του βλάκα με το nickname Πυλί,που θα μας βγάλει και ψεύτες

      Ο υποκριτής..τώρα ανακάλυψε ότι η γη δεν είναι επίπεδη. Ο βλάκας.. θα βρω και βίντεο στην πρώτη ευκαιρία.

  5. Η σύζυγός μου είναι από εκεί και μιλώ για 25 χρόνια πριν,άντε βλάκα,όλα εδώ πληρώνονται ,αυτό να θυμάσαι..μπετοβλακα και Αντιμάχεια και Κω υπήρχε το έθιμο,είναι 60αρης και δεν θα με βγάλεις τρελό!!!!

    • Ίσως δεν γνώρισες αληθινούς ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, που αγαπούν τους ανθρώπους αλλά και τα ζώα!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ