Κατερίνα Παπαθωμά – Μαστοροπούλου προς ανώνυμους σχολιαστές

36
1871

Ευχαριστώ θερμά και συγχαίρω τον ευγενέστατο, συμπαθέστατο και πάντα πρόθυμο φίλο  Γιάννη Κιάρη, δημοσιογράφο και μερακλή καλλιτέχνη-ψάλτη. Κοινοποιεί τα πάντα με σοβαρότητα, ποιότητα και γενικώς, θα έλεγα, στέκει σε ένα υψηλό, για τα επαρχιακά δεδομένα, επίπεδο με αποτέλεσμα το Aegean News που διευθύνει να έχει γίνει απαραίτητο στοιχείο στην καθημερινότητα των Κώων.

Σε ένα μόνο διαφωνώ ριζικά και το καταθέτω (πάντα γραπτώς και επωνύμως). Αναφέρομαι συγκεκριμένα στην ανωνυμία των σχολιαστών, γιατί πιστεύω πως και τον σταθμό μειώνει και δήλον ποιεί  εν πολλοίς το φτηνό επίπεδο δυστυχώς αρκετών Κώων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και μας χαρακτηρίζει ως Κωακό  Λαό: μωρία, ημιμάθεια (χείρων της αμαθείας) κακία, ζηλοφθονία κ.λ.π. Δεν είναι ωραίο κάτω από την μάσκα της ανωνυμίας να υποκρύπτονται τόσα ελαττώματα που δείχνουν ακριβώς πόσο ασμίλευτοι είναι αυτοί που τα γράφουν. Άραγε πόσοι γνωρίζουν και πόσοι πράττουν το πατερικό «οίοι εστέ, τοιούτοι φαίνεσθαι» ή το Πλατωνικό «το νικάν εαυτόν μεγίστη πασών των νικών εστίν», μια και μιλούμε για ελαττώματα και αδυναμίες.Είναι αυτονόητο ότι αν είναι κανείς υποχρεωμένος να βάλει την υπογραφή του από  κάτω, ασφαλώς θα βελτιώσει και την σοβαρότητα και το επίπεδό του.Ευτυχώς για μένα, αγνοώ την ηλεκτρονική ανάγνωση, όσο κι αν γνωρίζω και διδάσκω την ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας από τις απαρχές της (Μυκηναϊκές πινακίδες) μέχρι σήμερα. Και  λέω ευτυχώς γιατί τουλάχιστον δεν υφίσταμαι αυτό το ψυχικό τίμημα που  νοιώθει κανείς με την ανάγνωση τόσων ανοήτων σχολίων.

Σε δύο όμως απ’ αυτά που μου έδειξε στενός οικογενειακός φίλος νομίζω πως πρέπει να απαντήσω. Και τα δύο υποδηλώνουν σχολιαστή κακόβουλο (από την πλευρά μου δεν εδημιούργησα ποτέ κανέναν εχθρό) ή αγνοούντα. Για τον πρώτο χαρακτηρισμό λυπούμαι βαθύτατα, αλλά για τον δεύτερο έχω χρέος (και λόγω ιδιότητας) να τον ενημερώσω. Το ένα λοιπόν σχόλιο είναι ο κ.Σβουρένος. Έγραψε όντως ένα εν μέρει αρνητικό άρθρο. Και φυσικά ο κόσμος έμεινε μ’ αυτή την εικόνα. Δεν είδε όμως την δισέλιδη και πυκνογραμμένη επιστολή του που μου έστειλε αργότερα  και στην οποίαν μου εκφράζει την μετάνοιά του, τον θαυμασμό και την εκτίμηση που τρέφει προς το πρόσωπό μου και μάλιστα με μεγίστη λεπτότητα, πατρική στοργή και τρυφερότητα. Παρ’ όλο που θα με συνέφερε, δεν την εδημοσίευσα από σεβασμό. Μην γράφετε επομένως, κύριε ανώνυμε σχολιαστή, αν δεν γνωρίζετε όλη την αλήθεια.

Το δεύτερο σχόλιο είναι η εντοιχισμένη επιγραφή στον Ι.Ναό Αγ. Αποστόλων της ενορίας μου. Όντως όταν τοποθετήθηκε με το πέρας των εργασιών δημιούργησε πολλά σχόλια και μάλιστα κακώς για να μην πω κάκιστα. Κατανοώ όμως πλήρως την άγνοια των ανθρώπων. Τους ενημερώνω λοιπόν ότι σε κάθε μνημειώδη κατασκευή είναι υποχρεωτική κάποια επιγραφή με ενδεικτικά στοιχεία (κατασκευαστού, δωρητού, χρονολογία κ.λ.π.) ώστε να διευκολύνεται ο μελλοντικός ερευνητής ή αρχαιολόγος ή μελετητής τέλος πάντων του μνημείου. Λόγοι λοιπόν ιστορικής αναγκαιότητας επέβαλαν την τοποθέτηση της εν λόγω επιγραφής. Πέραν του γεγονότος ότι ήταν προσφορά του συζύγου με την εποπτεία και τις ειδικές βυζαντινές ναοδομικές γνώσεις του οποίου έγινε αυτό το υπέροχο έργο, που θαυμάζουν άπαντες (ντόποιοι και περαστικοί) και ο οποίος επιπλέον προσέφερε τον προσωπικό του χρόνο με πολλή αγάπη, αφιλοκερδώς, χωρίς να εισπράξει ούτε έναν οβολό. Και εννοείται φυσικά πως όλα αυτά έγιναν με απόφαση της Ι.Μητροπόλεώς μας. Αυτά προς γνώσιν του ανώνυμου σχολιαστή και θα του συνιστούσα να μην παίρνει θέση  για πράγματα  που αγνοεί.

Τελειώνοντας θα έλεγα γενικώς προς όλους τους ανώνυμους σχολιαστές, πως το Aegean News  δεν είναι παιδική χαρά, αλλά ούτε και κυματοθραύστης για να δέχεται τις αποπιέσεις πολλών με τα ανόητα και πικρόχολα σχόλιά τους.

Σας ευχαριστώ

Κατερίνα Παπαθωμά  – Μαστοροπούλου

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

36 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μην ξεχνάμε να εφαρμόζουμε την πλατωνική ρήση ξεκινώντας πρώτα από τον…εαυτό μας.

    • Άπαλεξίκακος λαϊκή παροιμία..........................................................................

      «οίοι εστέ, τοιούτοι φαίνεσθαι», «το νικάν εαυτόν μεγίστη πασών των νικών εστίν» και πλακέτα για ειδικές βυζαντινές ναοδομικές γνώσεις….. Κρείττον εστίν το σιγάν τω λαλείν…….

    • Η ανωνυμία αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο των δημοκρατιών, που σέβονται και προωθούν την ελευθερία της έκφρασης και το διάλογο.

      Το δικαίωμα στον ανώνυμο λόγο ενισχύει την επιθυμία των πολιτών να εκφράσουν τις απόψεις τους δημόσια, ανεξάρτητα από το θάρρος τους ή το πόσο δημοφιλείς είναι οι απόψεις τους. Ο ανώνυμος λόγος ενισχύει τη συμμετοχή στα κοινά. Έτσι, είναι δυνατό να εκφραστούν απόψεις της μειονότητας και απόψεις που έρχονται σε αντίθεση με την εξουσία ή ασκούν κριτική σε αυτή. Μία δημοκρατία για να λειτουργήσει σωστά προϋποθέτει κριτική. Η αξία του ανώνυμου λόγου γίνεται ακόμη πιο φανερή σε μη δημοκρατικά ή μη φιλελεύθερα καθεστώτα.

    • Η ελευθερία της έκφρασης δεν είναι νοητή χωρίς την προστασία του ανώνυμου λόγου.

      Όταν χρησιμοποιείτε το Διαδίκτυο, να θυμάστε πάντα ότι μπορείτε να διαβάσετε, να προβληματιστείτε, να αμφισβητήσετε, να ψάξετε –και κυρίως να εκφράσετε την άποψή σας. Το Διαδίκτυο είναι το καλύτερο μέσο που υπάρχει για την απόλυτη επίτευξη της ελευθερίας της έκφρασης. Το σε ποιο βαθμό θα το επιτύχουμε είναι στο χέρι όλων μας.
      Στην πράξη, οτιδήποτε δημοσιεύεται στο Διαδίκτυο είναι προσβάσιμο από όλους. Αυτό σημαίνει ότι όλοι μπορούν να ελέγξουν και να σχολιάσουν την ακρίβεια του.

  2. Πίσω από τα ανώνυμα σχόλια δεν κρύβεται απαραίτητα κακία και φθόνος(!!!) αλλά ίσως οργή και αγανάκτηση για το «κατεστημένο» παρεάκι.

  3. Εύγε κ Παπαθωμά. Όπως γνωρίζετε πάντα τα άρθρα και τα σχόλια μου είναι με την υπογραφή μου. Δυστυχώς όμως πολλάκις δεχομαστε κακοπροαίρετα σχόλια ανωνύμων και κακόβουλων σχολιαστών που επιτίθενται κρυμμένοι πίσω από την ανανδρεία της ανωνυμίας. Θεωρούν κρησφύγετο δειλίας την ανωνυμία για να πλήξουν όποιον δεν συμφωνούν αντί να διαφωνήσουν επώνυμα και πολιτισμένα.

    • Μου φαίνεται ξεχνάτε τα δηλητηριασμένα σχόλια στις εφημερίδες

      Τα κατευθυνόμενα σε όποιον σας την έδινε,σ όποιον διαφωνούσατε,σε κάθε κοινωνικό θέμα έκανες παρέμβαση ,που δεν σχολιαζόταν,ή στην χειρότερη έπαιρνες απάντηση μετά δύο εβδομάδες..
      Τι να κάνουμε,άλλαξαν οι καιροί,αλλά ακόμα ΑΝΩΝΥΜΑ ψηφίζουμε.

  4. την ώρα που η Ελλάδα καίγεται εσείς ασχολείστε με τον μικρόκοσμο σας….τι να πω ??? το είπατε εσείς <>.ευχαριστώ !!!

  5. …………………Τι αλλάζει σε μια γνώμη αν είναι επώνυμα η ανώνυμα ;Ψάχνεις να χαρακτήρισεις κάποιον η να τον ακούσεις.Εξαλου δεν έχουν όλοι το θέμα να προβληθούν η να δείξουν τη φάτσα τους.Δεν είναι όλοι πολιτικοί .Απλά όταν τοποθέτησε δημόσια έχεις και απαντήσεις που δεν σου αρέσουν.Το ότι σου είπαν τι γράψανε από κάτω και εσυ ούτε καν τα είδες δείχνει ότι μας έχεις γραμμένους και απλά θέλεις να πεις ότι θες χωρίς αντίλογο.Έχασα τόσο χρόνο λοιπόν να γράψω εδώ σε κάποιον που είναι….άλλου.Τέλος δεν ενδιαφέρει η γνώμη σου κρατά την για πάρτυ σου.

  6. Η ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΟΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΦΟΒΑΤΕ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΤΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΟΤΙ ΖΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΜΕ ΕΝΔΥΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΔΙΣΤΑΚΤΗ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΗ ΧΟΥΝΤΑ. ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΠΥΘΜΕΝΟ ΓΛΥΨΙΜΟ ΠΡΟΣ ΤΟ AEGIANEWS ΓΙΑ ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΕΓΡΑΨΕΣ ……………… ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΣΗ ΟΤΙ ΜΟΛΙΣ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΤΟΤΕ ΘΑ ΣΕ ΚΡΑΖΟΥΝ ΜΟΛΙΣ ΒΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝ ΦΟΒΟ !!!!!

  7. Κυρια μου είναι η δύναμη του αδύνατου να εκφραστεί χωρίς να φοβάταιΞερω σας το χαλάει σε όσους από σας μάθατε να τα έχετε όλα και να λέτε ότι θέλετε χωρίς αντίρρηση-απάντηση…..και σας δίνουν διαρκώς βήμα ….με μέσον προφανως

  8. Τι συμβαίνει; Ποιοι ξεβολεύονται με τα ανώνυμα σχόλια; Όταν όχι οι ίδιοι που «δεν γνωρίζουν το χειρισμό τους» αλλά οι εντιμότατοι »φίλοι» τους σέρνουν τα εξ αμάξης στον……. και προσβάλλουν τη μνήμη νεκρού είναι καλά;

  9. Την σύνταξη το κράτος μας τι δίνει για να καθόμαστε, και όχι να μας έχει ο κόσμος κάθε μέρα πάνω στις κεφαλές του. Απλά σταματάτε δεν βοηθάτε σε τίποτα.

  10. Η ανωνυμία είναι θρασυδειλια.οσα δεν τολμά να πει κάποιος ευθαρρσως τα θερμά ανωνύμως

    • Ευθαρσώς αναφέρω,δόκιμος υποπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού

      Απ την ταινία .. ‘καληνύχτα Κατερίνα’.,όχι απ την Αλίκη στο ναυτικό, όχι ,όχι απ το τρικλίζω και παραμιλώ.

  11. Κυρία Παπαθωμά-Μαστοροπούλου….
    Ο τρόπος ανθρώποισι δαίμων αγαθός, οίς δε και κακός.
    – Ο χαρακτήρας είναι για τους ανθρώπους ένα καλό πνεύμα, αλλά για κάποιους είναι και κακό.

    Επίχαρμος, 530-440 π.Χ., Αρχαίος Έλληνας ποιητής από την Κω.

    Επί τω λαϊκώτερον
    Ήθελες τα κ’ έπαθες τα
    Ερμηνεία: Δι’ όσους υποφέρουν εξ ιδίας υπαιτιότητος.

  12. Κυρια Παπαθωμα-Μαστοροπουλου, δυστυχως σε μια μικρη κοινωνια οπως η Κως, δεν εχουν ολοι την πολυτελεια να εκφραζουν την γνωμη τους ελευθερα χωρις επιπτωσεις στο κοινωνικο και εργασιακο περιβαλλον.Σχολιαζω παντα «ανωνυμα» αλλα χωρις να προσβαλω. Καλη σας συνεχεια.

  13. το aegeanews μάλλον εσείς το έχετε μετατρέψει σε παιδική χαρά και τόπο αποσυμπίεσης σας γιατί όσοι το διαβάζουν περιμένουν πότε θα γράψετε και εναντίον τίνος ζωντανού ή πεθαμένου ,επώνυμου ή ανώνυμου, θα ρίξει η πένα σας χολή ,κακία,μισαλλοδοξία …..και μετά αρχίζει το γλέντι….

  14. Μερικοί σχολιαστές.. χωρίς το θάρρος να γράψουν το όνομα τους

    Βρίζουν μια γυναίκα… ΤΕΛΙΚΆ μάλλον η κ Παπαθωμα, σαν γυναίκα έχει περισσότερα @ρχ.. θάρρος,.. Από τις γυναικουλες-του διαδυκτιου

  15. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στην ανωνυμία των σχολιαστών, γιατί πιστεύω πως και τον Σταθμό μειώνει…

    Έχει Σταθμό η Aegean;

  16. θα προτείνω στην κυρία,εφόσον δεν γνωρίζει ηλεκτρονική ανάγνωση όπως η ίδια γράφει,να στέλνει τα γραφτά της για δημοσίευση σε έντυπα φύλλα,οπότε θα γλιτώσει από τους ενοχλητικούς ανώνυμους σχολιαστές που διαβάζουν και ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα.΄Η να τα βγάζει φωτοτυπίες , να τα διαθέτει στους πατριώτες της και έτσι θα έχει την ευκαιρία να τους ακούσει (αν μπορεί και να ακούει και όχι μόνο να μιλάει),να τους εξηγήσει (αν δεν καταλαβαίνουν) και να εισπράττει τα εύγε τους.Με αυτό τον τρόπο θα δείξει πόσο τους σέβεται και τους εκτιμά…..!!!!!

  17. ιστορικός αρχαιολόγος ή ερευνητής τέλος πάντων του μέλλοντος

    θα μπορούσατε να απαριθμίσετε μερικά από αυτά που έγιναν αφιλοκερδώς ή δεν απόβλεπαν σε κάποιο ώφελος,για να συμπεριληφθούν στα αρχεία μας κάτω απ το όνομα σας και να κάνουμε τις εκτιμήσεις μας

  18. Εάν τα κωτακια ήξεραν ποιά είναι η κυρία Παπαθωμα ίσως να μην τολμούσαν να ρίχνουν τόση λάσπη στην σύγχρονη Μπουμπουλίνα των γραμμάτων. Είναι τιμή για το νησί μας να έχουμε στα έδρανα των πανεπιστημίων μια τόσο χαρισματική συνπολιτησα μας.ΕΥΓΕ κυρία Παπαθωμα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ