Κατερίνα Παπαθωμά – Μαστοροπούλου: Συνέχεια περί του νερού της Αντιμάχειας

1
665

Αγαπητή κ. Αυγούλη,

Πρωτίστως σας ευχαριστώ για τα ωραία σας λόγια και συναισθήματα προς το πρόσωπό μου και δευτερευόντως για την σημασία και έκταση που δώσατε στο άρθρο μου για το νερό της Αντιμάχειας, καταθέτοντας έτσι και τις δικές σας πολύχρονες εμπειρίες και γνώσεις περί του εν λόγω θέματος. Θα σταθώ όμως στην πρότασή σας «εντάξει, δεν θα το παίξω έξυπνη να κάνω υποδείξεις». Αντιθέτως, εγώ δεν θα το παίξω μεν έξυπνη, θα τολμήσω όμως να διατυπώσω κάποιες προτάσεις επί του θέματος: Για παράδειγμα, ευχής έργον θα ήταν να μη δίδονται πλέον άδειες για πισίνες σε ξενοδοχεία και σύγχρονες Ρωμαϊκές επαύλεις, καθώς και σε ιδιωτικές γεωτρήσεις διότι οι γεωτρήσεις είναι μεν ιδιωτικές, το νερό όμως που αντλείται είναι δημόσιο αγαθό και ανήκει σε όλους ανεξαιρέτως. Να φροντίσομε επίσης να εκμεταλλευόμαστε κατά κόρον τα όμβρια ύδατα. Για να γίνω πιο σαφής σ’ αυτό, ίσως θα πρέπει να υποχρεωθούν όλα τα υπάρχοντα ξενοδοχεία να κατασκευάσουν υπόγειες δεξαμενές για την συλλογή των ομβρίων υδάτων. Επίσης να μην εκδίδονται οικοδομικές άδειες αν δεν συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο της οικίας και υπόγεια δεξαμενή –(κι) στέρνα, όπως συνηθιζόταν παλιά και εδώ, σποραδικά έστω, αλλά κυρίως σε πολλά νησιά των Κυκλάδων για την συλλογή, επαναλαμβάνω, των ομβρίων υδάτων. (Αξίζει να θυμηθούμε εδώ τα αλλεπάλληλα κλιμακωτά μικροφράγματα που κατασκευάσθηκαν στην Απείρανθο της Νάξου από τον Κοινοτάρχη Μανόλη Γλέζο για την «άγρια» εκμετάλλευση του βρόχινου νερού). Και το κυριότερο: Να βρεθεί επιτέλους μια Δημοτική αρχή με πατριωτική αποφασιστικότητα να βροντοφωνάξει μερικά ηρωικά σύγχρονα ΟΧΙ: Όχι άλλη τουριστική «κατάκτηση» της Κώ. Όχι άλλα «εύοσμα» απόβλητα στις γραφικές ρεματιές της. Όχι άλλη κακοποίηση του πανάρχαιου νησιωτικού (και γενικότερα του ελληνικού) τοπίου. Όχι άλλη κατάχρηση του φυσικού της πλούτου. Ας κάνομε πράξη την πανάρχαια παροιμία: «Να μετρούμε την ευτυχία μας ανάλογα με το μπόι μας», τουτέστιν τις περιορισμένες δυνατότητες του νησιού μας .Άς μειώσομε τα κέρδη από το μαζικό τουρισμό και ας προτάξομε –επιτέλους- το φυσικό και το πολιτιστικό περιβάλλον μας.

Κατερίνα Παπαθωμά – Μαστοροπούλου

Εφημερίδα ΣΤΑΘΜΟΣ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Οι (κι)στερνες γινονταν πριν απο 100-200 χρονια. Τωρα υπαρχουν χιλιαδες τροποι για καθαρο και υγιεινο νερο. Αφαλατωση , ειδικα φιλτρα για το υπαρχον νερο, μεταφορα, κατασκευη δικτυου, απο πυλι. Απλα θελει λεφτα. Τα δισθετει η κυβερνηση; εδω δεν διαθετει 30 εκατομμυριακια για νεο νοσοκομειο. Μονο δωρακια υπο υην μορφη επιδοτησεων σε ημετερους για την παραπανω εκμεταλλευση του φυσικου μας πλουτου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.