Μετά το ιστορικό έμβλημα της Κω σειρά έχει άγαλμα του Ιπποκράτη στην είσοδο της πόλης!

33
5037

Μετά την ολοκλήρωση της διαμόρφωσης του χώρου και τοποθέτησης του ιστορικού εμβλήματος της Κω με δημιουργό τον κ. Σπύρο Καρδούλια, μπροστά από το Δημαρχείο Κω, η δημοτική αρχή μελετά την πρόταση του αγαπητού συμπολίτη μας Δικηγόρου-Ιστορικού και συγγραφέα κ. Βασίλη Χατζηβασιλείου για τον κόμβο της εισόδου της πόλης.

Ειδικότερα, ο κ. Χατζηβασιλείου είχε προτείνει στην θέση που βρίσκεται σήμερα το συντριβάνι της «αρπαγής της Ευρώπης» το οποίο -όπως επισημαίνει- «ουδεμία σχέση έχει, ιστορικά τουλάχιστον, με το νησί μας, ένα τόπο βαθειά διαποτισμένο από το πνεύμα της ιατρικής, που πρώτος στον κόσμο κατέστησε επιστήμη ο Ιπποκράτης», να τοποθετηθεί γλυπτή απεικόνιση του γνωστού ψηφιδωτού δαπέδου της Κω, που σήμερα κοσμεί το περιστύλιο του Μουσείου μας, εκείνου του 2ου – 3ου μ. Χ. αιώνα που παριστάνει την άφιξη του Ασκληπιού στην Κω, τον οποίον υποδέχεται ένας Κώος μαζί με τον Ιπποκράτη!

Η δημοτική αρχή -σύμφωνα με πληροφορίες- εξετάζει καταρχήν το κόστος ενός τέτοιου εγχειρήματος, με εναλλακτική πρόταση την τοποθέτηση πιστού αντιγράφου του επιβλητικού αγάλματος του λεγόμενου Ιπποκράτη, το οποίο βρέθηκε το 1930 στις στοές του ρωμαϊκού ωδείου της Κω και ονομάσθηκε «Ιπποκράτης» από τους εργάτες της ανασκαφής και σήμερα κοσμεί, επίσης, το αρχαιολογικό μουσείο Κω.

Σημειώνεται, ότι αντίστοιχη πρόταση, είχε κατατεθεί από συμπολίτες μας και για τον κύκλο του αεροδρομίου ώστε να είναι η πρώτη εικόνα που θα αντικρίζουν οι ξένοι επισκέπτες μας φτάνοντας στην Κω.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον την τελική απόφαση.

 

33 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μπράβο για την πρωτοβουλία τον αρμοδίων για το άγαλμα του Ιπποκράτη του πατέρα μας που έπρεπε να είχε τοποθετηθεί στην είσοδο της πόλης εδώ και χρόνια !! που και ο δρόμος είναι προς το Ασκληπιείον που έπρεπε να είχε αξιοποιηθεί ανάλογα !)

    • Μπράβο σε όλους όσους μετέχουν στην αποκατάσταση της ιστορικής ταυτότητας μας ως νησί,ο καθένας από το δικό του μετερίζι. Ο αημνηστος πατέρας του κου Σπύρου Καρδουλια έχει φιλοτεχνήσει άπειρα»στολίδια», γνωστά και άγνωστα, που κοσμούν κτήρια και σημεία της πόλης μας με την απαράμιλλη τέχνη του. Ευτυχώς που υπάρχει και ο άξιος συνεχιστής του.Μακάρι να βρεθούν οι πόροι και να ασχοληθούν σοβαρά οι αρμόδιοι προκειμένου να υλοποιηθεί και η πρόταση του κου Χατζηβασιλείου.

    • Αναμεινατε για τα σχόλια του ΧΟΛΩΜΕΝΟΥ και του συναφιού του.

      • Υπαρχει πιο ωραιο απο ενα αγαλμα του ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ στις σημαιες απο αυτην την Η……ΤΗΤΑ την ΜΟΣΧΑΡΟΚΕΦΑΛΗ που εχει τωρα εκει? Να γινει ΠΡΑΞΗ και να φυγη η ΑΗΔΙΑ που ειναι τωρα.

  2. Το άγαλμα που βρέθηκε και ονομάστηκε»Ιπποκρατης «δεν απεικονίζει τον αληθινό Ιπποκράτη.Σωστα στο ρεπορτάζ αναφέρεται ως»λεγόμενο»αγαλμα του Ιπποκράτη. Είναι ένα ιστορικό ψέμα που μας έχουν πλασάρει όπως και πολλά άλλα.

  3. Μπράβο, απίστευτη πρωτοβουλία, επιτέλους να αντικατασταθεί το έκτρωμα και να τοποθετηθη το έμβλημα της Κω, ο Ιπποκράτης, επίσης ας αναρτηθούν ξανά οι σημαίες καθώς ακόμα και σήμερα όλοι απευθύνονται στο συγκεκριμένο σημείο ως «στις σημαίες».
    Τέλος μπροστά από το Μαριτινα.. η συμπλοκή του Ηρακλή με τον Ανταγορα κάθε άλλο παρά τους μυθικούς ήρωες θυμίζη, περισσότερο μια συμπλοκή χόμπιτ, ας κάνει ο δήμος κάτι και για αυτό.

  4. Σωστό !!! Να γίνει κάτι καλό όμως αντάξιο της φήμης και της σημασίας που έχουν ο Ιπποκράτης και ο Ασκληπιός στην ιστορία… Επίσης πρέπει κάτι αντίστοιχο επιτέλους να γίνει στο κύκλο της Αντιμάχειας είναι Νο1 πύλη εισόδου του νησιού λόγο αεροδρόμιου και εκτός ότι είναι στο μαύρο του το χαλί οπτικά κατασκευαστικά είναι χειρότερου καθώς τα τσιμέντα έχουν σπασει πλέον.. ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΓΙ’ΑΥΤΌ!

  5. Καλη ή κακη η Αρπαγη της Ευρωπης καλο θα ειναι και απο αποψη κοστους και αισθητικης να παραμεινει στην θεση της.Οσον αφορα το Αγαλμα του ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ναι να μπει στην εισοδο του Λιμανιου ωστε οι επισκεπτες να τον βλεπουν και να εχουν μια εικονα για το νησι.Δεν ειναι κακο να γεμισουμε το νησι με την Ιστορια του.Απαραιτητο ειναι.Οπως επιτακτικη αναγκη ειναι ο καθαρισμος των αρχαιολογικων χωρων.Δεν ειναι δυνατον να καθαριζονται οι αρχαιολογικοι χωροι και να αφηνουν να σαπιζουν τα κλαδια και τα χορτα μεσα στα αρχαια χρονια τωρα.πχ.απεναντι απο το Ωδειο.Στην Τουρκια βλεπεις τους αρχαιολογικους χωρους να λαμπουν και σε εμας φοβασαι να περασεις.

  6. Αχ Ελλάδα μου,αχ κακομοιροι νέοι Έλληνες που αφήσαμε να σας ρουφήξει το σύστημα και η εικονική πραγματικότητα. Ποιός ποτέ ασχολήθηκε σοβαρά και όχι συμφεροντολογικα με την πλούσια ιστορία αυτού του τόπου? Ποιος δάσκαλος αφιέρωσε χρόνο και φαιά ουσία να διδάξει τα παιδιά της Κω, μέσα στην τάξη αλλά και με επισκέψεις στους αρχαιολογικούς της χώρους την ιστορία των ανθρώπων που πάτησαν τα χώματα της? Ποιο σχολείο επισκέφθηκε το Ιπποκράτειο Ίδρυμα να δουν τα παιδιά από κοντά τα εργαλεία που βρέθηκαν και που χρησιμοποιούσε αυτός ο Μέγας πρώτος γιατρός του κόσμου? Πόσα παιδιά γνωρίζουν τον όρκο του?Ποιο παιδί μας γνωρίζει την ιστορία του Ασκληπιείου,ποιο γνωρίζει τον Ζαραφτη κάτι περισσότερο από ένα όνομα σε μια πλατεία? Γι αυτά και άλλα τόσα,τα παιδιά που «μεγάλωσαν» θα προβούν σε ευτελής τοποθετήσεις που είμαι σίγουρος ότι θα ακολουθήσουν, ξεφεύγοντας από την ουσία της ιστορίας,ξεδιπλώνοντας αβίαστα και με καμάρι την απαξίωση, αδιαφορία και αποστροφή τους για όλα. Δεν είμαστε τελικά μόνο αυτό που»τρώμε». Είμαστε κυρίως αυτό που»σκεφτόμαστε».

    • Για τους ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥΣ? Ομιλείς για αυτούς που περιμένουν πριν από τους μαθητές να κτυπηση το κουδούνι για να σχολιάσουν? Αυτούς που ψηφίζουν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΡΓΑΣΙΜΗ? Για αυτούς που οι περισσότεροι ΑΡΙΣΤΕΡΙΖΟΥΝ & ΑΘΕΙΖΟΥΝ? Ευτυχώς που υπάρχουν και εξαιρέσεις και ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ σε αυτές.

  7. Μπράβο στον Δήμαρχο όλων των Κωων. Άποψη μου, το άγαλμα του Ιπποκράτη πρέπει να μπει κοντά στον πλάτανο του Ιπποκράτη αμέσως μετά τα φανάρια και να φύγει αυτό το συντριβάνι που υπάρχει εκει πέρα.

    • Αγαπητή Μαρία, η πρόταση του κου Χατζηβασιλείου είναι άρτια και πλήρως τεκμηριωμένη για την είσοδο της πόλης και την οδό Ασκληπιού προς το Ασκληπιείο. Στο σημείο που περιγράφεις θα μπορούσε να τοποθετηθεί κάλλιστα το σύμπλεγμα της αρπαγής της Ευρώπης. Άλλωστε, λίγο πιο κάτω στον παλιό ανθόκηπο υπάρχει και το σύμπλεγμα που απεικονίζει τον Ιπποκράτη διδάσκοντα.

  8. Μπράβοο!!!!!!! εύχομαι να γίνει αλήθεια αυτό το πράγμα και να χαιρόμαστε περισσότερο όταν μπαίνουμε στην πόλη μας βλέποντας τον Ιπποκράτη και όχι το άσχετο συντριβάνι αρπαγής της Ευρώπης! γενικά όμως θα ήθελα και θα ήταν ωραίο πιστεύω να φτιάχναμε κι άλλα ιστορικά αγάλματα με συμβάντα και ανθρώπους της Κω!

  9. Θα διαφωνησω με τον αγαπητο κ.Χατζηβασιλειου…
    Θα προτεινω λοιπον….
    Τον δαφνοστεφανωμενο Κοψιμιο να χορευει σουστα…μαζι με ολο το τσιρκο του…κατω απο το ισκιο της ελιας…
    Οι ιστορικοι του μελλοντος θα ριχνουν πολυ γελιο λεμεεεεε!!
    Καλο μηνα…

        • Τωρα που θα παρουν καινουργια απορριματοφορα στο δημο καλο θα ηταν να πας για ενα τεσταρισμα εκει και να κανεις το ΦΟΡΤΙΟ. Να δουμε την ποιοτητα των απορριματοφορων. Θα σε αντεξουνε?

  10. Είναι ιστορικός ο κύριος και λέει ότι στο ψηφιδωτό είναι ο Ιπποκρατης;Θα τρελαθούμε;Στη Κω δεν βρέθηκε ποτέ άγαλμα ,ψηφιδωτό ,παράσταση που να εμφανίζεται η μορφή του.Μόνο στη Λάρισα που πέθανε υπάρχει.Ιστορικά δεν ήταν και πολύ δημοφιλής στο νησί.Ούτε είχε μεγάλη φήμη όσο ήταν εδώ.Πολλοί λένε και μάλλον. Έτσι είναι τον έδιωξαν από εδώ.Το ότι κράτησε το Κωος είναι σαν επίθετο επειδή γεννήθηκε εδώ.Μια χαρά είναι η αρπαγή στην είσοδο της πόλης Εξαλου για πολλά χρόνια είμασταν ένταξη με τις σημαίες.Έχει πολλά προβλήματα υποδομής να φτιάξουμε στο νησί .

  11. Ας το έφτιαχνες εσυ Ψιτ,μόνο λόγια ήσασταν.,τώρα ζηλεύετε και εμποδίζετε να μην γίνει κάτι στην πόλη.

  12. ΜΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Η πλακέτα που τοποθέτησαν εκ των υστέρων οι αρχαιολόγοι κάτω από το γνωστό μας άγαλμα, που βρίσκεται στο Μουσείο Κω, αναφέρει: «Ο λεγόμενος Ιπποκράτης» και προσθέτει: «Πιθανώς πρόκειται για κάποιον ιατρό του γένους των Ασκληπιάδων» Και ερωτώ: Αν δεν πρόκειται για τον Ιπποκράτη, ποιον άλλο ιατρό του γένους των Ασκληπιάδων υπονοεί η πλακέτα;;Καθώς μάλιστα μας δίνει και τη χρονολογία: «Τελευταίο τρίτο του 4ου αιώνα π.Χ.» Δηλαδή το άγαλμα είναι του 4ου π.Χ. αιώνα, όπου έζησε ο Ιπποκράτης και δεν είναι της ρωμαϊκής εποχής, όπως πίστευαν οι Ιταλοί αρχαιολόγοι.

    • ΚΥΡΙΕ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΦΙΛΕ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ ΚΑΙ ΕΥΣΤΟΧΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΟΥ ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΑΜΕΣΑ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΤΙ ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΟΝΟ ΜΑΣ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΩΣ!

    • Βασικά ποιος λέει ότι ήταν γιατρός;Βρέθηκε μαζί με αλλά αγάλματα που καμία σχέση δεν είχαν με την Κω.

  13. εξαιρετική κίνηση με το άγαλμα του Ιπποκράτη, ο δρόμος όμως που συνδέει τον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου με την εθνική οδό και ιδιαίτερα μετά το Πλατάνι, είναι πολύ στενός. Όταν διασταυρώνονται 2 λεωφορεία υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

  14. Το άγαλμα του Ιπποκράτη δεν το έχουμε και στο πάρκο που είναι στο λιμάνι? Στην Μ.Αλέξανδρου? Πρεπει βάλουμε κι άλλο στην αλλη μεριά του λιμανιού?
    Αυτό με τα χόμπιτ είναι πολύ σωστό από την πρώτη μέρα το λέμε ! άσε που έπρεπε να τοποθέτηθει στην κεφαλο!
    Στην Αντιμαχεια ο κύκλος είναι μεγάλος ,ότι γίνει εκεί θα πρέπει να είναι ανάλογο του μεγέθους του κύκλου , εκτός αυτού θα είναι και πολύ επικίνδυνο, για όποιον θέλει να πλησιάσει να το δει και να φωτογραφηθεί από κοντά,λόγω της αυξημένης κίνησης
    Τα τσιμέντα έσπασαν από τους γρήγορους οδηγούς που καβαλούσαν τον κύκλο επειδή συνέχιζαν ευθεία χα χα

  15. Επιτέλους μια σωστή πρόταση !!!Αγαλμα του Ιπποκράτη έπρεπε να φαίνεται από δορυφόρο.
    Λαός που ξεχνά και δεν τιμά την ιστορία του παύει να υπάρχει.

  16. Μακάρι….μετά από τόσα ελαιόδεντρα ας μπει και ένα σωστό άγαλμα σε σωστό σημείο!!! Ίσως η πρώτη σωστή κίνηση του Δήμου εάν πραγματοποιηθεί!!!

  17. Ωραίες πρωτοβουλίες και διαμορφώσεις ωραίων σημείων του νησιού μας …. πλατείες, πάρκα , δρόμους,κλπ.
    Εμάς εδώ στο Ασφενδιού όλο καθαρίζουν δρόμους, δέντρα, χόρτα κλπ ..από τις παραλίες έως πάνω τη Ζια… Να δούμε και κάτι άλλο επιτέλους;;;;;;;;; Τίποτα που θα μείνει, κανένα έργο ουσιαστικό…. Ρε πρόεδρε ρε πρόεδρε….όλο φωτό μου είσαι

  18. Οι Κωοι έλυσαν όλα τα προβλήματα και τους έπιασαν τα καλλιτεχνικά τους.Τους απασχολεί μια αρκετά καλή σύνθεση στην είσοδο της πόλης (η αρπαγή της Ευρώπης)Ένας τόπος ευρωπαϊκός που δέχεστε Ευρωπαίους πολίτες.Δεν τους χαλάει η ….ελιά που βρέθηκε εκεί όταν κάποιος καθάρισε το χωράφι του και δεν ήξερε τι να την κάνει.Τέλος μέχρι πρόσφατα κανείς δεν ασχολιόταν με το γύρο με τις σημαίες που ήταν σαν να έχουμε πανηγύρι.Τώρα θέλουν τον Ιπποκράτη.Ναι η Ιστορία λέει ότι γεννήθηκε στη Κω,αλλά λέει και το άλλο.Ότι οι Κωοι της εποχής του τον είχαν διώξει από το νησί.Εξαλου δεν βρέθηκε ποτέ άγαλμα του εδώ.Αντίθετα υπάρχει στη Λάρισα όπου έζησε .

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ