Β. Χατζηβασιλείου: Μια πρόταση προς τον Δήμο Κω για τον κόμβο εισόδου της πόλης (Άφιξη του Ασκληπιού στην Κω)

49
3842

ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΚΩ

Μετά την διαμόρφωση του κόμβου (πρώην Σημαίες) στην είσοδο της πόλης μας, ο Δήμος, όπως είναι γνωστό, τοποθέτησε ένα γλυπτό, που απεικονίζει την «Αρπαγή της Ευρώπης». Ασφαλώς και η τοποθέτηση στην περίοπτη αυτή θέση ενός γλυπτού κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς δεσπόζει στο σημείο εκείνο της πόλης, όπου εισέρχονται όλοι όσοι καταφθάνουν στην Κω αεροπορικώς και οι ντόπιοι από το υπόλοιπο νησί. Αλλά η επιλογή του παγκοίνως γνωστού μυθολογικού θέματος της αρπαγής της Ευρώπης, με τον ομολογουμένως βαθύτερο συμβολισμό του, ουδεμία σχέση έχει, ιστορικά τουλάχιστον, με το νησί μας, ένα τόπο βαθειά διαποτισμένο από το πνεύμα της ιατρικής, που πρώτος στον κόσμο κατέστησε επιστήμη ο Ιπποκράτης. Μπορεί, βέβαια, στη δυτική ζώνη των ανασκαφών της πόλης μας να ανακαλύφθηκε ένα θαυμάσιο ψηφιδωτό δάπεδο (όπως τόσα άλλα ) του α΄ μισού του 3ου μ. Χ. αιώνα, που έχει ως θέμα την αρπαγή της Ευρώπης από τον μεταμορφωμένο σε ταύρο Δία, προσφιλές και σύνηθες μοτίβο των αρχαίων Ελλήνων [βλέπε αντίστοιχο ψηφιδωτό του 4ου π. Χ. αιώνα στο αρχαιολογικό μουσείο της Σπάρτης, παραστάσεις της αρπαγής της Ευρώπης σε πήλινα αγγεία, σε δακτυλιόλιθους, σε αρχαία ελληνικά νομίσματα καθώς και απεικόνισή της στο κυκλοφορούν σήμερα ελληνικό κέρμα των 2 ευρώ], που όμως δεν παρέχει τη μοναδικότητα ενός αυθεντικού, κωακής θεματολογίας, γλυπτού έργου, που να προβάλλει το δικό μας αποκλειστικά πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν, όπως θα ήταν, για παράδειγμα, η μεταφορά σε γλυπτή απεικόνιση ενός άλλου ψηφιδωτού δαπέδου της Κω, που σήμερα κοσμεί το περιστύλιο του Μουσείου μας, εκείνου του 2ου – 3ου μ. Χ. αιώνα που παριστάνει την άφιξη του Ασκληπιού στην Κω, τον οποίον υποδέχεται ένας Κώος μαζί με τον Ιπποκράτη!

Θα ταίριαζε απόλυτα στην είσοδο της πόλης μας να υπήρχε ένα τέτοιο γλυπτό, που θα το αντίκριζαν όσοι θα εισέρχονται στην πόλη και το οποίο θα αναπαριστούσε το απαράμιλλο θέμα της μωσαϊκής απεικόνισης των «Επιφανείων» (Άφιξης) του Ασκληπιού στο νησί του Ιπποκράτη. Ποια θα ήταν η καλύτερη σύνθεση για τη συγκεκριμένη θέση, αυτή που έχουμε στην τσέπη μας με το κέρμα των 2 ευρώ ή μήπως εκείνη που προβάλλει το αναμφισβήτητα αποκλειστικό τρίπτυχο: Ασκληπιός (θεότητα) – Ιπποκράτης (θεραπευτής) – Κώος (εντοπιότητα); Προτείνω στη νέα Δημοτική Αρχή την τοποθέτηση στον κόμβο αυτό της εισόδου στην πόλη ενός γλυπτού με την απεικόνιση της Άφιξης του Ασκληπιού στην Κω ή έστω ενός υπερμεγέθους αγάλματος του Ιπποκράτη και τη μεταφορά του υπάρχοντος της αρπαγής της Ευρώπης σε άλλη τοποθεσία.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ιστορικός Συγγραφέας-Δικηγόρος

49 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Συμφωνώ απόλυτα με την πρόταση του δικού μας ιστορικού συγγραφέα και έγκριτου νομικού κ. Β. Χατζή βασιλείου. Ελπίζω ο Δήμος ν έχει ευηκοα ώτα προς κάθε αξιόλογη πρόταση. Ο Ιπποκράτης είναι η ταυτότητα και το καμάρι του νησιου μας.

  • Κάτω τα χέρια από την Μοσχαροκεφαλή της Ευρώπης... Είναι πιστό αντίγραφο καθ' εικόνα και ομοίωση του λουκουμά...

   Αλλά και εσύ βρε Βασίλη περίμενες ΔΏΔΕΚΑ ΧΡΌΝΙΑ από την απόφαση να τοποθετηθεί το Μοσχαροκεφαλή της Ευρώπης, στην πρώτη Δημαρχία Κυρίτση το 2007, για να βάλεις να ξυλώνουν ένα έργο που πέρασε από όλες τις διαδικασίες επιλογής και αξιολόγησης πέντε προτάσεων;;;; ΓΙΑΤΊ δεν μας έλεγες όλα αυτά τα ωραία όταν στο ΧΑΝΙ έγινε η παρουσίαση πέντε προτάσεων από γνωστούς γλύπτες;;; Ράβε, ξήλωνε, δουλειά να έχουμε για κουβεντούλα κατόπιν εορτής… #Αγαθίας ο Σχολαστικός #

  • Βάλτε το άγαλμα του γητευτή των μπουκαλιών να ξεμπερδέψουμε...

   Ο Γιωργάκης αποφάσισε και επέλεξε, ο Κωστάκης δεν παραλάμβανε το έργο μια τετραετία, για να τοποθετηθεί το έργο που περίμενε σε αποθήκη μετά την επανεκλογή του ο Κυρίτσης, μια και αναγκαστικά θα το πληρώναμε… Οι απόλυτοι άρχοντες αποφάσιζαν και εκτελούσαν ότι κατέβαζε η κούτρα τους ….

  • ΕΓΩ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝΕ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΚΑΡΟΥΝ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ η ΓΙΑ ΚΑΦΕΔΑΚΙ & ΜΕΤΑ ΑΣ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΗΔΙΑ ΜΟΣΧΑΡΟΚΕΦΑΛΗ… ΕΚΕΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΕΝΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΜΠΑΧΑΛΟ. Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙ???

 2. Χρόνια τώρα σκέφτομαι πως έχουμε κάτι που κανένας στον κόσμο δεν έχει.!!και σχεδόν το αγνοούμε!τον ΠΡΩΤΟ γιατρό του κόσμου!!! !!!

 3. Ωραία η άποψη του κ.Χατζηβασιλειου αλλά νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος για αλλά έξοδα που στην τελική βαρύνουν τους δημότες
  Η ωραιότατη σύνθεση του Ιπποκράτη με τους μαθητές του στο πάρκο στη Μ Αλεξάνδρου πρέπει να τοποθετηθεί στην είσοδο της πόλης και μας αντιπροσωπεύει πλήρως όχι εκεί που σχεδόν πεταμένο χωρίς να το βλέπει κανείς παρά με προσπάθεια πίσω από καντίνες με ποπ κορν και πίνακες ,για να μην αναφέρω το τι γίνεται τις μεταμεσονύχτιες ώρες
  Είναι άποψη πολλών ντόπιων και πιστεύω να βάλει σε σκέψεις τους αρμοδιους

 4. Συμφωνώ απόλυτα αρκεί να μην μας κοστίσει ο κούκος αηδόνι και να υπάρξουν περικοπές σε άλλες πιο σημαντικές ανάγκες του νησιού. Και φυσικά να είναι κάτι απλό και προσιτό και όχι σπαζοκεφαλιά όπως αυτό που υπάρχει ήδη στον χώρο.

 5. Από την μία σπαζοκεφαλιά στην άλλη.

  Να πάρετε το Άγαλμα του Ιπποκράτη Από το πάρκο- αποχωρητήριο στα δελφίνια και να το βάλετε στην είσοδο της πόλης αυτό είναι το καλύτερο και δεν θα κοστίσει ούτε στον Δήμο ούτε και στους Κωους.

 6. Συμφωνώ με την άποψη του κ.Χ»βασιλείου σχετικά με την τοποθέτηση αγάλματος «των Επιφανείων» και ένα άλλο άγαλμα του Ιπποκράτη ή μία προτομή του μεγάλου ιατρού της αρχαιότητας να τοποθετούνταν στον αύλειο χώρο του αεροδρομίου.Η Κώς θα έπρεπε να είχε σε όλες τις πλατείες αγάλματα που υπάρχουν στο νησί και είναι αφανή.

 7. Εγώ θα έλεγα να τοποθετηθεί ένα σύμπλεγμα όπου να απεικονίζεται ένας άνθρωπος που να κάνει βαθειά υπόκλιση-τεμενά … σε έναν βραχιολάκια τουρίστα.
  Ψηλά να υπάρχει η φράση Thank you κ στο φόντο μια ταμειακή μηχανή σκουριασμένη.
  Αυτό σίγουρα αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.
  Ο Ιπποκράτης πάντα ήταν μια πρόφαση.

 8. Συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Χατζηβασιλειου, ωραία η αρπαγή της Ευρώπης, αλλά δεν αποτελεί μοναδικότητα της Κω.

  Πιο ταιριαστό θα ήταν να τοποθετηθεί ένα άγαλμα του τοπικού Κουρκουβιαλου.

 9. τα εχουμε πει για τον τυραννο! αλαζονια, ξεροκεφαλια, και θανατος στους μη προσκυνημενους. αλλα τωρα δεν υπαρχει πουθενα ο κυριος (;) και η στενη παρεα του.Οτι του αξιζει εισπρατει. ΟΥΤΕ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΝΗΣΙ

 10. Μετρημένη και αξιολογότατη πρόταση για την είσοδο της πόλης.
  Οσο κι αν ο Δίας παριστάνετο με ταύρο, ο επισκέπτης δεν είναι ανάγκη να το γνωρίζει.
  Μήπως κι ο ντόπιος;
  Καλό κ. Βασίλη και αντιπροσωπευτικό.

 11. Και που ήσασταν να προλάβετε πριν στήσουν το γλυπτό που το πλήρωσαν οι Κώοι;;; ;;;

 12. Συμφωνώ μαζί σας κύριε Βασίλη. Ο Ιπποκράτης θα έπρεπε να κοσμεί την είσοδο της πόλης και καλύτερα να είναι ένα αντίγραφο από κλασικό άγαλμα που βρίσκεται στο μουσείο και όχι κάτι φουτουριστικό που να μην καταλαβαίνει ο επισκέπτης περί τίνος πρόκειται.

 13. Αντί να βάλει ένα άγαλμα του Ιπποκράτη, γέμισε συντριβάνια, Μοσχάροκεφαλες και καραβάκια

  Δεν έβαζε και το άγαλμα του, την προβολή του Ιουλίου Καίσαρα?η του Λένιν,,,του Στάλιν , κάτι ΤΕΛΟΣ πάντων, να μας θυμίζει τη χρυσή τετραετία κυριτση,

 14. Η πρόταση μου ειναι ο Ο ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ βα βάλει και ένα άγαλμα προτομή του καισερλη για τα 30 χρόνια προσφοράς του στην Κω..

  Αυτή είναι η πρόταση μου… Χάχα… Και περιμένω να την ψηφίσει και ο ΚΥΡΙΤΣΗΣ στο δημοτικό συμβούλιο…. Χαχαχα

 15. συμφωνω με τον κυριο χατζηβασιλειου στο να μπει η αφιξη του ασκληπειου στην συγκεκριμενη τοποθεσια και προτεινω το υπερμεγεθες αγαλμα του Ιπποκρατη να τοποθετηθει εκει που τωρα βρισκεται το συντριβανι (βυζι) μπροστα απο το αλμανακ ωστε να μπορει να φωτογραφηθει διπλα του καποιος αν θελει , και θα ειναι και κοντα στον πλατανο.

 16. Εγω λεω να βαλουμε την απεινονιση την ωρα που διωχνουν τον Ιπποκρατη από τη Κω.Δεν εχετε ακουσει γιαυτο;Δεν ξερω που γεννηθηκε ο Ιπποκράτης αλλα ξερω ότι εζησε στη Λαρισα που αγαπησε και τον αγαπησαν.Δεν είναι τυχαιο που δεν βρεθηκε ποτε αγαλμα να τον αναπαραστα στη Κω.

   • Δεν είναι θέμα γεωγραφίας.Θέμα ιστορίας είναι. Ρε να πεις τι μαμά σου.Όσο για …παρέα δεν θα έκανα ποτέ με κάποιον που δεν ξέρει τα βασικά.Αν και σαν Άγγλος που είσαι δικαιολογήσαι.

  • Κάνεις μεγάλο λάθος «Ανώνυμε». Και το άγαλμα του Ιπποκράτη που υπάρχει στο μουσείο και αρχαία νομίσματα της Κω και το ψηφιδωτό που περιγράφει ο κ. Χατζηβασιλείου βρέθηκαν στην Κω και όχι φυσικά στη Λάρισα.Απλά οι Λαρισαίοι εκμεταλλεύτηκαν το συμπτωματικό γεγονός του θανάτου του Ιπποκράτη στα μέρη τους, του έφτιαξαν άγαλμα με κενοτάφιο και τον τιμούν ανάλογα.

 17. Θεόδοση βάλε τον Ιπποκράτη σε περίοπτη θέση για να γίνεις ο καλύτερος δήμαρχος που πέρασε από την κω.το θέλουν όλοι οι κωοι αυτό,

 18. Ελπίζω ο Δήμος να σας αξιοποιήσει και σε άλλους παρεμφερείς τομείς (ονοματοδοσία οδών κλπ) μετά τη λαίλαπα δήθεν συμβούλων του απολίτιστου απελθόντος…

 19. Ο Ιπποκράτης πρέπει να μπει εκεί χτες. Το έχει γράψει και όταν βάζανε τη μοσχαροκεφαλή ο κύριος Νίκος Σοφός

  • Αγαπητέ «Θανάση»πολύ πριν τοποθετηθεί η αρπαγή της Ευρώπης στη θέση της είχα αρθρογραφήσει σχετικά στον τοπικό τύπο και διατύπωνα τις αντιρρήσεις και την πρόταση μου για τη βιαστική και ατεκμηρίωτη επιλογή αυτού του θέματος, αλλά η τότε δημοτική αρχή επέμεινε στην απόφαση της.

 20. Τι να το κάνουμε το άγαλμα του Ασκληπιού ή του Ιπποκράτη; Ούτε νοσοκομείο δεν έχουμε .
  Προτείνω να κάνουμε άγαλμα ένα φέρετρο με κοράκια να το κρατάνε

 21. Το να έρχεται μία νέα δημοτική αρχή και να υιοθετεί προτάσεις πολιτών με αυτό τον τρόπο με ξεπερνάει. Δεν γίνεται ό,τι φτιάχνει η μία…η επόμενη να το αχρηστεύει. Η πρόταση του Κου ας υλοποιηθεί στον κύκλο αεροδρομίου….όχι να αφαιρέσουν το άγαλμα της Ευρώπης. Ας λυπηθούν και τα χρήματα στο κάτω κάτω..

 22. Ωραία. Και να τοποθετηθεί ένα άγαλμα αντάξιο της πλατείας Ανταγόρα για να γελάει ο κόσμος.

 23. ο ιπποκρατης να παει απο τον ανθοκηπο στις πρωην σημαιες και η αρπαγη της ευρωπης στον ανθοκηπο. οχι αλλα εξοδα εις βαρος του δημοτη.

 24. Διαφωνώ ριζικά με την παραπάνω άποψη. Το άγαλμα της Ευρώπης επιλέχτηκε μετά από πανελλήνιο διαγωνισμό. Ολοκληρώθηκε με όλες τις νόμιμες διαδικασίες που προβλέπεται από την νομοθεσία. Συμμετείχαν 18 καλλιτέχνες και την επιτροπή απάρτιζαν δυο καλλιτέχνες διεθνούς φήμης. Είναι ένα έργο με αρχαιολογικό θέμα δοσμένο με σύγχρονο τρόπο, όπως αρμόζει σε μια σύγχρονη Κω. Είναι ένα έργο καλλιτεχνικά άψογο.
  Αν τίθεται θέμα σηματοδοτησης του νησιού με άγαλμα του Ιπποκράτη ας τοποθετηθεί στον κύκλο της Αντιμάχειας ,στην είσοδο του αεροδρομίου που θα το βλέπουν όλοι οι επισκέπτες του νησιού και όχι μόνο αυτοί που επισκέπτονται την Κω. Η διοίκηση του Δήμου θα πρέπει να έχει μια συνεχεια. Από οτι θυμάμαι κύριε Χατζηβασιλειου είσαστε εσείς που είχατε προτείνει αυτό το θέμα.

 25. Εγω θα πρότεινα να βάλουν ενα άγαλμα του Καϊσερλή ……!Αυτο ειναι ποιο εφικτό δυστυχώς παρα του Ιπποκρατη !!! Τα χάλια μας …!

 26. μην προσπαθείτε αδίκως… ο τόπος κυριαρχείται από τσοπάνηδες κι αγρότες που γέμισαν οι τσέπες τους.

  • Αγροίκε συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
   ΤΌΣΟ ΧΟΝΤΡΟΚΟΜΕΝΟ , ΑΜΜΟΡΦΩΤΟ ΚΑΙ ΗΛΗΘΙΟΠΛΟΥΤΟ ΚΟΣΜΟ
   ΔΕΝ ΕΧΩ ΞΑΝΑΔΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ.
   ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΜΕΤΡΑΝΕ ΚΙΟΛΑΣ !!!!!!!

   χαχαχαχαχα

 27. πολλά λέτε και πολυ ασχολείστε κάποιος από σας που ειναι ο ιδιος που σχολιάζει την δικη μου ιδεα για τον κυκλο της αντιμαχειας τωρα του αρεσε η κως κυριες και κυριοι ειναι γνωστη Ιστορικά ως το νησι του ιπποκρατη και νεότερα το νησι του ποδηλατου, Η Λεωφόρος των Φοινίκων με την Καμάρα του Κάστρου,Το νησί με το εκκλησάκι στην Κέφαλος Αγίου Στεφάνου και τα ερείπια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής πάνω σε αυτό ας επικεντρωθούμε και αφήστε τα υπολοιπα ….

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.