Βασίλης Χατζηβασιλείου: Ο ΠΡΟΑΓΓΕΛΟΣ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Ι.Ι.ΚΩ

3
784

Ο ΠΡΟΑΓΓΕΛΟΣ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΩ
Την ιδέα της σύστασης στην Κω ενός «Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών», που θα τιμά τον Μέγιστο των Ιατρών Ιπποκράτη και θα προβάλλει το έργο του, τη συνέλαβε πρώτος ο φλογερός θαυμαστής της Ιπποκράτειας μεγαλοφυΐας και παλαίμαχος Δωδεκανήσιος αγωνιστής Καθηγητής της Ιατρικής Σκεύος Ζερβός κατά τη διάρκεια της Ιταλοκρατίας.

Γράφει ο συγγραφέας Βασίλης Χατζηβασιλείου

Την επανέλαβε με πρότασή του στον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας ο διακεκριμένος Δωδεκανήσιος ιατρός Βάσος Βέργης και την υιοθέτησε αμέσως ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας με έγγραφό του προς την πρώτη Δημαρχία Κω κατά τη διάρκεια της Αγγλικής Κατοχής, τον Αύγουστο του 1945.
Ο Δήμαρχος Κω Γεώργιος Κουτσουράδης ενημέρωσε σχετικά τη Γενική Ένωση Κώων της Αθήνας, δηλώνοντας, ανάμεσα στ’ άλλα, ότι «ο ημέτερος Δήμος θα προσφέρη το κατάλληλον γήπεδον και ό,τι υλικήν και ηθικήν συνδρομήν, δια την ολοκλήρωσιν του εμπνευσμένου τούτου σχεδίου». Ακολούθησε σχετική επιστολή του Δημάρχου Κω με ημερομηνία 2 Οκτωβρίου 1945 προς τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, η οποία καλούσε τον Πρόεδρο να καταθέσει τον θεμέλιο λίθο, σε χώρο που προφανώς είχε επιλέξει η Δημαρχία. Ολόκληρο το κείμενο της υπέροχης εκείνης επιστολής, που υπογράφουν ο Δήμαρχος Γ. Κουτσουράδης και ο Αρχιγραμματέας της Δημαρχίας Ν. Χατζηβασιλείου, βρίσκεται δημοσιευμένο στις σελίδες 619-620 του βιβλίου μου: «Ιστορία της Νήσου Κω. Αρχαία-Μεσαιωνική-Νεότερη», έκδοση Δήμου Κω 1990.
Οι πολιτικές και αυτοδιοικητικές συγκυρίες που ακολούθησαν καθυστέρησαν την ίδρυση του «Διεθνούς Ιατρικού Ινστιτούτου, του ανωτέρου επιστημονικού κέντρου, εξ ου θα εκπέμπωνται ανά την υφήλιον αι ανακοινώσεις των τελευταίων ερευνών της Ιατρικής Επιστήμης», όπως ρητά διαβάζουμε στην επιστολή.  Η ιδέα θα λάβει σάρκα και οστά μόλις το 1960 χάρη στην αξιέπαινη πρωτοβουλία του Καθηγητή Σπύρου Οικονόμου, ο οποίος συνέστησε με το αριθ. 731/1960  Β. Διάταγμα  το Κοινωφελές Ίδρυμα με την επωνυμία: «Διεθνές Ιπποκράτειον Ίδρυμα Κω».
ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

 

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. στο κείμενο υπάρχει μια ανακρίβεια: ο Γεώργιος Κουτσουράδης δεν ήταν δήμαρχος Κω. Ο πρώτος αιρετός δήμαρχος Κω ήταν ο Γεώργιος Ιωαννίδης. Ο Γ.Κουτσουράδης μόνος του προσφέρθηκε να εκτελεί χρέη δημάρχου μέχρι τις επίσημες δημοτικές εκλογές. Η ιστορία δεν γράφεται όπως θέλουν οι …………..

    • Στο Βιβλίο Πρακτικών Δημάρχου και Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κω από τον Μάϊο του 1945 ως τον Ιούνιο του 1946, όπου αποφασίστηκε η διεξαγωγή των πρώτων δημοτικών εκλογών, αναφέρεται ως Δήμαρχος της πόλης Κω ο Γεώργιος Κουτσουράδης. Βρίσκουμε εκεί δεκάδες σημαντικά έγγραφα που φέρουν την υπογραφή του καθώς και την αναγραφή της ιδιότητάς του ως Δημάρχου Κω.Αριστίνδην αναδειχθέντος, όπως τονίζω στο βιβλίο μου. Τα ιστορικά γεγονότα είναι αδιάσειστα και μη αμφισβητήσιμα.Μόνο οι κακόβουλοι ρίχνουν στον καιάδα την ιστορική αλήθεια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ