Θρήνος για τη Ρόδο και τους Ροδίτες. Θα ακολουθήσει η Κως | Γράφει ο Ν. Μυλωνάς

19
27293

ΘΕΜΑ: ΘΡΗΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΟΔΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΡΟΔΙΤΕΣ. ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ Η ΚΩΣ

Είναι φυσιολογικό να μιλήσουμε για  απουσίας πολιτικής ή για πολιτική καταστροφών.

Α. Με θλίψη και αγανάκτηση παρακολουθούμε τη καταστροφή της Ρόδου από την πυρκαγιά που μαίνεται εδώ και 5 μέρες! Δεν είναι η πρώτη φορά! Ηταν και πέρυσι! Ηταν και προφέρσου! Μαθαίνουμε  για τις καταστροφές από τον διεθνή τύπο που έχει την πυρκαγιά στις πρώτες του σελίδες. Είναι προμετωπίδα του παγκόσμιου τουρισμού. Εκεί καίγονται σπίτια και ξενοδοχεία!  Γιατί; Πέρα από τον πρωθυπουργό που τα φορτώνει όλα στην κλιματική αλλαγή και υπόσχεται αποζημιώσεις, φρικτές είναι και οι δηλώσεις των τοπικών παραγόντων. Ο κ. Περιφερειάρχης μιλά σαν δημοσιογράφος που μας πληροφορεί για την έκταση του προβλήματος σαν να μην έχει αρμοδιότητες!. Ο δήμαρχος Ρόδου μιλά σαν εξωτερικός συνεργάτης που δεν έχει ευθύνες. Ο Δήμαρχος Κω μιλά σαν ‘’ο  μεγάλος εν αναμονή βοηθός’’ που θα στείλει βοήθεια όταν του ζητηθεί! Οταν το νησί καίγεται! Όταν άνθρωποι και περιουσίες καταστρέφονται. Η οικονομική ζημιά τεράστια. Η περιβαλλοντική υποβάθμιση ανυπολόγιστη.

Το ερώτημα είναι:

—Με δεδομένες τις συνθήκες και τις πρόσφατες εμπειρίες τι σχέδιο πρόληψης υπήρχε στην Ρόδο;

—Τι σχέδιο προστασίας υπήρχε;

—Αν υπήρχε σχέδιο γιατί δεν εφαρμόστηκε;

—Αν εφαρμόστηκε τότε γιατί απέτυχε και που απέτυχε;

—Τι πρέπει να αλλάξουμε;

—Που και πως επιμερίζονται οι ευθύνες;

—Το μέγεθος της καταστροφής αποδεικνύει ότι το μοντέλο επιμερισμού ευθυνών και αρμοδιοτήτων και πράξεων για τις αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ!

Σε αυτά τα ερωτήματα έπρεπε να απαντούν ο κ. Πρωθυπουργός.

Ο κ. Περιφερειάρχης.

Ο κ. Δήμαρχος.

Οι βουλευτές του Νομού.

Σιωπούν όλοι όταν οι τοπικές δημόσιες υπηρεσίες αποδυναμώνονται χρόνο με τον χρόνο (δασική, πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, αλλά και αποδυνάμωση τοπικών κοινοτήτων και περιορισμό της λαϊκής συμμετοχής).

Είμαστε στο έλεος των φυσικών καταστροφών!

Είναι φυσιολογικό να μιλήσουμε για  απουσίας πολιτικής ή για πολιτική καταστροφών.

Την Ρόδο θα ακολουθήσει και η Κως! με μαθηματική ακρίβεια!

Β. Θα περιοριστούμε στα του οίκου μας. Ο Δήμος Κω δεν έχει θεσμοθετημένα δικά του σχέδια δράσης σε περίπτωση φυσικών καταστροφών. Στο παρελθόν έγινε μελέτη σχεδίου αντισεισμικής προστασίας με την συνεργασία του πανεπιστημίου Αθηνών (κ. Λέκκας) 2006-10 που δεν εφαρμόστηκε. Στον σεισμό του 2017 είδαμε να γίνονται όλα κατόπιν ‘’συνεννόησης Δημάρχου και υπεύθυνου της ‘’Πολιτικής Προστασίας’’ (ΠΠ) και φυσικά υπήρξε σύγχυση και αναποτελεσματικότητα που βαφτίστηκε case study!!! .

Η ετήσια κρατική χρηματοδότηση των 71.000 ευρώ για την Κω (των 40.000 κάτοικων των 300 km2 δηλ.  2 ευρώ ανά άτομο!!!) είναι ασήμαντη! Δεν αρκεί αλλά και δεν απορροφείται από το τμήμα της ΠΠ. Η νομοθεσία δεν αφήνει περιθώρια αυτόνομης πολιτικής αγορών και πωλήσεων στην ΠΠ.  Λόγω των γενικότερων στενών οικονομικών του Δημου η ’Πολιτική Προστασία’ αδυνατεί να χρηματοδοτήσει ενεργητική τοπική πολιτική πολιτικής προστασίας. Δεν χαράζει αυτοτελή παρέμβαση! Δεν οικοδομεί σχέσεις εμπιστοσύνης και επαγγελματισμού με τους εθελοντές! Απλά ακολουθεί τα γεγονότα και προσπαθεί να μπαλώσει και να αιτιολογήσει την υποτίμηση των κοινωνικών αναγκών πρόληψης, προστασίας και στήριξης των πληγέντων στις περιπτώσεις εκτάκτων γεγονότων των φυσικών καταστροφών. Προσφέρει άλλοθι στην κυβερνητική πολιτική και στην δημοτική αδυναμία. Η νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική επιβάλλει την ελαχιστοποίηση των δαπανών για κοινωνική  πρόνοια, πρόληψη και την προστασία!

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ: η παρουσία της περιφέρειας γίνονταν αισθητή  μόνο μέσω των χορηγιών του εκάστοτε κ. περιφερειάρχη και μέσω της γνωστής στα χαρτιά ΕΤΕΡΠΡΟΦΥΚΑ η οποία περιορίζεται σε αγορές 2 μηχανημάτων τα τελευταία 20 χρόνια για όλο το νησί της Κω. .

Ν. Μυλωνάς

19 ΣΧΟΛΙΑ

  1. από την νύχτα του σεισμού στην Κω , από την φωτιά στην Ρόδο , από αυτά που έγιναν δεν μάθανε τίποτα οι ανευθοινουπευθινοι , οκ δεν υπάρχουν πόροι , άλλα χρήματα για σπατάλες σε άσκοπους διαγωνισμούς πάντα υπάρχουν….

    • Υπαρχει σιγουρια οπως το λετε..Ας παρει μετρα η πυροσβεστικη,και ο δημος.Ανθρωπινο χερι βαζει τις φωτιες.Τωρα υπαρχουν 3 ερωτηματα.1] η νεα δημοκρατια ειναι στο 100% σιγουρη για νικη στις περιφεριακες,μηπως! 2] μηπως καιγοντας βαλουν ανεμογενητριες!]3 ενα τσιγαρο πεταμενο.Ποσοστα επαληθευσης.[1] 80% [2] 15% [3] 5%.Δημαρχε,πυροσβεστικη,ολοι στο ποδι.Ξυπνηστε πριν γινει κανενα κακο.

  2. Τι λες άνθρωπε μου;Σαν ευχή ακούγεται .Θέλεις έτσι;Να πάρει κανένα ψήφο το κόμμα σου;Τόσο μίσος κρύβετε για την Ελλάδα;Λίγο σεβασμό στους ανθρώπους που υποφέρουν.Η λύση είναι ο Βαρουφακης;Ξευτηλα.

  3. Δεν υπάρχει πολιτική προστασία! Τουλάχιστον ως δημότης δεν γνωρίζω σε έκτακτα περιστατικά, όπως φωτιά, σεισμό, μια πιθανή αιτία πολέμου/επιστράτευση, τι θα κάνω ,που θα πάω;
    Θα έπρεπε να υπάρχει σχέδιο εκκένωσης οικισμών, κατασκευές καταφυγίων πλήρως οργανωμένες, για πολίτες, επισκέπτες, αλλά και προστασία ζώων, κατοικιδίων (ζώα συντροφιάς. Ενημερώσεις πολιτών με σεμινάρια η ομιλίες σε συνεδριακούς χώρους η άλλο, σε τακτά χρονικά διαστήματα για την προστασία τους. Θα πρέπει να δημιουργηθούν ειδικές ομάδες ,του δήμου, η εθελοντικά, που να έχουν στόχο την καθοδήγηση των πολιτών σε περιπτώσεις ακραίων γεγονότων, ανα περιοχή! Τέλος καλό θα ήταν η εθελοντική η στα πλαίσια ασκήσεων η εκπαίδευση από συμμετοχή του στρατού στον καθαρισμό των δασών την άνοιξη και περιπολίες στις ορεινές περιοχές με πυκνή βλάστηση, τους θερινούς μήνες, Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο.

    • Γεια σου Χουνταρά μου με τις γλυκιές πενιές σου!!!!
      Άντε χώσου στο βόθρο σου φασιστοαρουραίε.

  4. θα το ξαναπώ άλλη μια φορά σε λιγότερο από 5 χρόνια στην Κω δεν θα βλέπετε τουρισμό ούτε με το ματοκυαλι να το θυμάστε αυτό…και ο λόγος είναι η νοοτροπία σάς και τα μυαλά σας θεωρητικά πάντα …..

  5. κ. Μυλωνά πολύ εύστοχα τα ερωτήματα σας!!! Αλλά ρωτώ γιατί δεν είναι αυτοτελές το γραφείο Πολιτικής Προστασίας όπως είναι της Ρόδου και άλλων δήμων βάση του ν.4622 από το 2021. Για ψάξτε το!!!Μήπως είμαστε από τους λίγους δήμους που δεν έχουν αυτοτελές γραφείο ώστε να απορρόφησή τα κονδύλια και να εκπονηση σχέδια !!! Μήπως βολεύει!!! Αυτός είναι ο σημαντικοτερος λόγος που η Πολιτική προστασία δεν αναπτύσσεται στην Κω και δεν αυξάνεται ο στόλος της και δεν εκπονούν σχέδια!!!!

  6. Έλα με τις σαχλαμάρες επιτέλους.Η Ελλάδα δέχεται επίθεση με τις φωτιές και εσείς κάνετε αντιπολητευση.

    • Σκάσε ηλίθια.Σκασε επιτέλους.Οτι θέλει θα λέει ο κόσμος.Εκτος των άλλων κακών έχετε βάλει και φίμωτρα στον κόσμο.Οχι νέα δημοκρατία αλλά νέα φασιστοκρστια έπρεπε να λέγεστε.Και μάθε να γράφεις ελληνικά του δημοτικού είσαι και μας πουλάς και πνεύμα.

      • Μην κτυπιεσαι.Ελεύθερα δεν μιλάς;Ποιος σε εμποδίζει;Ίσα ίσα μιλώντας καταλαβαίνει ο κόσμος τι αντιπροσωπεύεις.Το σκοτάδι και το μίσος.Βρίσε και κατηγορία την Ελλάδα.Θα πηγαίνουμε μπροστά δυνατά και σταθερά κόντρα στους εξωτερικούς και εσωτερικούς εχθρούς σαν εσένα.Βρίσε …βρίσε.

  7. φωτια και λαυρα…γκρεκόνια! οταν κανετε τις » π…στιες» και τις παρανομιες …..με το «εχω ενα γνωστο να….» μου βγαλει το τάδε χαρτι… η για ναχτίσω μεσα στο δάσος….ειστε οι γ@@@μω τωρα που εκατσε η στραβη κλαιτε σαν τις που@@ες…..

  8. …μονο στα λογια εισαστε καλοι…στις πραξεις ενα τεραστιο μηδενικο!!!! Ολο ερωτηματα και κοντρα ερωτηματα και απο απαντησεις μηδεν!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ