Σε ρότα ενεργειακής αναβάθμισης 16 ελληνικά λιμάνια μεταξύ των οποίων και της Κω

0
101

Πρόσβαση σε ευρωπαϊκές συγχρηματοδοτήσεις θα μπορούν να έχουν επιπλέον 16 ελληνικοί λιμένες που προστέθηκαν στη λίστα τού υπό αναθεώρηση Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών.

Στόχος είναι η μετάβαση των λιμανιών αυτών σε περιβαλλοντικά φιλικές μεταφορές και αποτελεί μια από τις κεντρικές πολιτικές του υπουργείου Ναυτιλίας, καθώς υπαγορεύεται και από τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις. H ενεργειακή αναβάθμιση των λιμένων θα διασφαλίζει ότι οι εθνικές και διεθνείς διασυνδέσεις θα μπορούν να υλοποιούνται με σύγχρονα μέσα και με τρόπο περιβαλλοντικά φιλικό.

Tα λιμάνια που εντάχθηκαν στη λίστα είναι: Αγ. Θεοδώρων Κορινθίας, Αργοστόλι, Ληξούρι, Πόρος Κεφαλλονιάς, Ζάκυνθος, Αίγινα, Φανερωμένη και Παλούκια Σαλαμίνας, Πόρος Τροιζηνίας, Γαύριο Άνδρου, Κως, Βαθύ Σάμου, Θάσος, Ρέθυμνο, Σητεία και Λάρυμνα Φθιώτιδας.

Σε ημερίδα, με θέμα η Περιφερειακή Αναπτυξιακή Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο ρόλος των ελληνικών λιμανιών, ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Υποδομής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, κάλεσε τις διοικήσεις των λιμένων για μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στις διαθέσιμες συγχρηματοδοτήσεις, με πολύ καλό και αιτιολογημένο φάκελο προς την Ε.Ε., προκειμένου κάποια στιγμή τα περισσότερα λιμάνια να μπορέσουν να περάσουν στην «πράσινη» εποχή.

Ο ίδιος, επίσης, πρόσθεσε ότι πριν από περίπου 10 χρόνια, το 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε σε ισχύ τον Κανονισμό που διέπει το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών και η Γενική Γραμματεία Λιμένων θα έπρεπε να επιλύσει μία σειρά από προβλήματα στις λιμενικές υποδομές, όπως: απαλλοτριώσεις, προσχώσεις και παράνομα λιμενικά έργα, διευθετήσεις χερσαίων ζωνών με τους ΟΤΑ, οικονομικές εκκρεμότητες

(Πληροφορίες από δημοσίευμα του Πάρη Τσιριγώτη στην έντυπη έκδοση της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ