Έφυγε από τη ζωή ο παραδοσιακός οργανοπαίκτης από τον Αρχάγγελο Ρόδου, Αντώνης Κ. Τσακίρης

0
5679

Μετά από δεκαετίες τεράστιας προσφοράς στη διατήρηση της μουσικής παράδοσης του Αρχαγγέλου και του νησιού γενικότερα, έφυγε από τη ζωή σήμερα ο Αντώνης Κ. Τσακίρης, ο βιολιτζής που «διάνθισε» με τις απίστευτες μελωδίες του χιλιάδες γλέντια κι εκδηλώσεις. Αυτό έκανε γνωστό με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο καθηγητής Θεολογίας, ιεροψάλτης και πρώην πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Αρχαγγέλου, Νικόλας Διμέλης.

Αναλυτικά:

«Αντώνης. Κ. Τσακίρης: Λαϊκός οργανοπαίχτης.

Ένας γνήσιος λαϊκός οργανοπαίχτης που με τους ήχους του βιολιού του μεγάλωσε γενεές γενεών αναχώρησε προ ολίγου για το μεγάλο ταξίδι.

Μαέστρο μου, δεν προλάβαμε να γράψουμε την εκπομπή που είχαμε προγραμματίσει με τον αγαπημένο σου γαμπρό και συνεργάτη σου χρόνια πολλά, τον Γιώργη τον Λεβέντη.

Σου υπόσχομαι πως θα το κάνω σύντομα. Η αγαπημένη σου Ανθούλα με λυγμούς μου είπε: «Πόσες αρραβώνες, πόσους γάμους, γλέντια έκανε σ’ όλο το νησί και ειδικά στον Αρχάγγελο».

Μαέστρο μου, σ’ ευχαριστούμε για όλα αυτά που μας πρόσφερες για τη διατήρηση και διαιώνιση της μουσικής λαϊκής παράδοσης του τόπου μας.

Μου έρχεται στο νου καθώς γράφω αυτές τις γραμμές συγκινημένος, η εικόνα με τον «ποταμό» πίσω από την εκκλησία της Ελεημονήτριας (Αλεμονήτρας).

Ο Γιώργος ο Μελίκης από την ΕΡΤ-3 να βλέπει εσένα και τον μακαρίτη Τσαμπίκο Φουτούλη μέσα στη βροχή να τραβάτε με μια σβελτάδα τις δοξαριές και να μου λέει συγκινημένος: «Νικόλα, ζήσε αυτή τη μαγική εικόνα και μουσική του Αρχαγγελίτικου ύμνου του ποταμού».

Μαέστρο μου, πάντα δήλωνες «παρών» με ανιδιοτέλεια σ’ όλες τις δράσεις του Αίθωνα του συλλόγου, αλλά και του πρώην Δήμου Αρχαγγέλου, μετέπειτα κοινότητας.

Θυμάμαι πέρσι τη Μ. Πέμπτη που ήρθες στο αναλόγιο και μου ζήτησες να πω το «Εξέδυσαν με» γιατί άρεσε στην αγαπημένη σου σύζυγο, τη Μαρία, που έφυγε ενωρίτερα από σένα.

Μαέστρο μου, αναχώρησες μια περίοδο αναστάσιμη ,διανύουμε τη διακαινήσιμη εβδομάδα, ουρανός κατακλύζεται από το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ και συ με τη συνοδεία του βιολιού σου θα σιγοντάρεις τους αγγέλους στις αναστάσιμες μελωδίες τους.

Αύριο η εξόδιος σου ακολουθία θα μας αναπτερώσει το ηθικό με τους αναστάσιμους ύμνους που θα σου ψάλω!

Καλό σου ταξίδι υπό την σκέπη των πτερύγων του ψυχοπομπού Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Ταξιάρχη που τόσο αγαπούσες.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!!»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ