Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα σε τρεις υπουργούς με προτάσεις για τη στήριξη εργαζομένων, επαγγελματιών και ανέργων σε τουρισμό και εστίαση

0
442

« Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα σε τρεις υπουργούς, με προτάσεις για τη στήριξη εργαζομένων, επαγγελματιών και ανέργων σε τουρισμό και εστίαση».

 

Συγκεκριμένες και ουσιαστικές προτάσεις κατέθεσε, με παρέμβασή του, σε τρεις Υπουργούς, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας, προκειμένου να στηριχθούν εργαζόμενοι, άνεργοι, αλλά και επαγγελματίες σε τουρισμό και εστίαση.

Οι προτάσεις του κ. Κόνσολα στους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης περιλαμβάνουν:

-Την ένταξη στο επίδομα των 534 ευρώ, για την τρέχουσα συγκυρία, των τουριστικών συνοδών, των ξεναγών, των εποχιακά εργαζόμενων σε τουριστικά γραφεία.

– Την ενεργοποίηση επιδοτούμενων προγραμμάτων κατάρτισης και δεξιοτήτων για τους εργαζόμενους και ανέργους στον τουρισμό, που δεν λαμβάνουν κανένα επίδομα.

-Την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, για ένα χρονικό διάστημα, για τους εργαζόμενους στην εστίαση, μόλις πραγματοποιηθεί η επανεκκίνηση του κλάδου και προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.

-Τη θέσπιση ειδικής επιστρεπτέας προκαταβολής, στους επιχειρηματίες της εστίασης, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων τους, όταν αρθεί η αναστολή λειτουργίας.

-Την ένταξη των φορολογικών υποχρεώσεων στην επιδότηση παγίων δαπανών, για τις επιχειρήσεις στον τουρισμό και στην εστίαση.

-Τη διαμόρφωση χρηματοδοτικού προγράμματος, μέσα από το ΕΣΠΑ, που θα απευθύνεται αποκλειστικά σε επιχειρήσεις εστίασης.

Ο Μάνος Κόνσολας σε δήλωση του, τονίζει:

« Υπάρχουν συγκεκριμένες προτεραιότητες που είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση γνωρίζει. Άλλωστε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, έχει δημόσια τοποθετηθεί για την ανάγκη στήριξης του τουρισμού και της εστίασης, δύο κλάδων που έχουν πληγεί στο μέγιστο βαθμό.

Οι προτάσεις που κατέθεσα, έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο, τον εργαζόμενο, τον επαγγελματία, τον άνεργο. Γιατί η οικονομία δεν είναι μόνο αριθμοί, είναι άνθρωποι».

 

 

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

 

Προς

1.Κύριο Υπουργό Οικονομικών

2.Κύριο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

3.Κύριο Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

 

ΘΕΜΑ : «Μέτρα στήριξης εργαζομένων, επαγγελματιών και ανέργων στον τουρισμό και στην εστίαση».

Κύριοι Υπουργοί,

Όπως όλοι γνωρίζουμε, δύο τομείς που έχουν υποστεί στο μέγιστο βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης , είναι ο τουρισμός και η εστίαση.

Η κυβέρνηση προχώρησε σε ουσιαστικά μέτρα στήριξης το προηγούμενο διάστημα, εντός των δημοσιονομικών περιθωρίων που υπάρχουν.

Η επιμήκυνση όμως των επιπτώσεων της πανδημίας , επαναφέρει την ανάγκη στήριξης συγκεκριμένων κατηγοριών, όπως:

-Οι εργαζόμενοι και άνεργοι στον τουρισμό που δεν καλύπτονται από κανένα επίδομα.

-Οι ξεναγοί και τουριστικοί συνοδοί όπως και οι εποχιακά εργαζόμενοι σε τουριστικά γραφεία.

-Οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι στην εστίαση, που πρέπει να στηριχθούν για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, όπως προκύπτει και από τις δημόσιες τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού.

Κατόπιν των ανωτέρω

1.Εάν στις προθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών είναι η θέσπιση ειδικής επιστρεπτέας προκαταβολής στους επιχειρηματίες της εστίασης προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων τους, όταν αρθεί η αναστολή λειτουργίας.

  1. Εάν στις προθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών είναι και η ένταξη των φορολογικών υποχρεώσεων στην επιδότηση παγίων δαπανών για τις επιχειρήσεις στον τουρισμό και στην εστίαση.
  2. Εάν στις προθέσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι η διαμόρφωση χρηματοδοτικού προγράμματος, μέσα από το ΕΣΠΑ, που θα απευθύνεται αποκλειστικά σε επιχειρήσεις εστίασης.

4.Εάν το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας προτίθενται να συμπεριλάβουν στον κατάλογο των δικαιούχων του επιδόματος των 534 ευρώ, για αυτό το διάστημα, τουριστικούς συνοδούς, ξεναγούς και εποχικά εργαζόμενους σε τουριστικά γραφεία.

  1. Εάν το Υπουργείο Εργασίας ( μέσω του ΟΑΕΔ) και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ( μέσω του αρμόδιου υφυπουργού για το ΕΣΠΑ), προτίθενται να προχωρήσουν σε επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης και δεξιοτήτων για τους εργαζόμενους και ανέργους στον τουρισμό που δεν λαμβάνουν κανένα επίδομα.
  2. Εάν το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας προτίθενται να προχωρήσουν στην επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών. για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα , για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις εστίασης όταν αρθεί η αναστολή λειτουργίας τους.

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ