Πρόταση Μ. Κόνσολα για ασφάλεια πολίτη στα Δωδ/νησα: Αυτόνομη υπηρεσία άμεσης δράσης στη Ρόδο, αστυνομικός σταθμός στο Πυλί, πρόσληψη συνοριοφυλάκων και ενίσχυση με προσωπικό

9
7121

Μια συνολική πρόταση πέντε (5) σημείων για την κάλυψη των αναγκών αστυνόμευσης και ασφάλειας του πολίτη στα Δωδεκάνησα, κατέθεσε ο Βουλευτής Μάνος Κόνσολας με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Τονίζει ότι τόσο η Α΄, όσο και η Β΄ Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου έχουν κενά που αγγίζουν συνολικά το 20% σε σχέση με την οργανική τους δύναμη.

Συγκεκριμένα στην Α΄ Αστυνομική Διεύθυνση η οργανική δύναμη είναι 466 άτομα και υπηρετούν 424, ενώ στην Β΄ Αστυνομική Διεύθυνση υπηρετούν 236, ενώ η οργανική δύναμη είναι 331.

Την ίδια στιγμή, έχουν αυξηθεί οι ανάγκες αστυνόμευσης ενώ με δεδομένο ότι πρόκειται για τουριστικές περιοχές, πολλοί αστυνομικοί απασχολούνται στα λιμάνια και στα αεροδρόμια που αποτελούν πύλες εισόδου και είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια και το διαβατηριακό έλεγχο. Παράλληλα, η Ελληνική Αστυνομία στην Α΄ και τη Β΄ Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου συμμετέχει στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ο Μάνος Κόνσολας προτείνει:

1ον: Την άμεση ενίσχυση των δύο αστυνομικών διευθύνσεων στα Δωδεκάνησα, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν.

2ον: Την ίδρυση αυτόνομης Υπηρεσίας Άμεσης Δράσης στη Ρόδο με 24ωρη κάλυψη των αναγκών από 4 περιπολικά ανά βάρδια.

3ον: Την πρόσληψη 100 συνοριοφυλάκων ορισμένου χρόνου στη Ρόδο που θα επιφορτιστούν με τη διαχείριση του μεταναστευτικού και θα καλύψουν τις ανάγκες του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Ρόδου και του διαβατηριακού ελέγχου.

4ον: Την λειτουργία αστυνομικού σταθμού στο Πυλί στην Κω, που έχει δημιουργηθεί το hot spot για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

5ον: Μελέτη για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας στην Α΄ και στη Β΄ Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου με αύξηση της οργανικής δύναμης του προσωπικού, κάτω από το βάρος των νέων αναγκών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης – πρότασης του κ. Κόνσολα προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

ΘΕΜΑ: «Ενίσχυση με προσωπικό και νέες υπηρεσίες των αυξημένων αναγκών στην Α΄και Β΄Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου»

Κύριε Υπουργέ,

Τόσο η Α΄, όσο και η Β΄ Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου, έχουν κενά που αγγίζουν συνολικά το 20% σε σχέση με την οργανική τους δύναμη.

Την ίδια στιγμή, έχουν αυξηθεί οι ανάγκες αστυνόμευσης ενώ με δεδομένο ότι πρόκειται για τουριστικές περιοχές, πολλοί αστυνομικοί απασχολούνται στα λιμάνια και στα αεροδρόμια που αποτελούν πύλες εισόδου και είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια και το διαβατηριακό έλεγχο.

Εκ των πραγμάτων και με δεδομένο ότι η Ελληνική Αστυνομία στην Α΄ και τη Β΄ Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου συμμετέχει στη διαχείριση του μεταναστευτικού, προκύπτει η ανάγκη μιας συνολικής αναδιάρθρωσης και ενίσχυσης των υπηρεσιών της στα Δωδεκάνησα.

Συγκεκριμένα απαιτούνται κατά σειρά:

1ον: Η άμεση ενίσχυση των δύο αστυνομικών διευθύνσεων στα Δωδεκάνησα, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν.

Συγκεκριμένα, στην Α΄ Αστυνομική Διεύθυνση η οργανική δύναμη είναι 466 άτομα και υπηρετούν 424, ενώ στη Β΄ Αστυνομική Διεύθυνση υπηρετούν 236 και η οργανική δύναμη είναι 331.

2ον: Η ίδρυση αυτόνομης Υπηρεσίας Άμεσης Δράσης στη Ρόδο με 24ωρη κάλυψη των αναγκών από 4 περιπολικά, ανά βάρδια, κάτι που επιβάλλεται από τις αυξημένες ανάγκες αστυνόμευσης που υπάρχουν.

3ον: Η ίδρυση αστυνομικού σταθμού στο Πυλί στην Κω, που έχει δημιουργηθεί το hot spot για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, μια αναγκαιότητα που, επίσης, προκύπτει από την πραγματικότητα.

4ον: Η πρόσληψη 100 συνοριοφυλάκων ορισμένου χρόνου στη Ρόδο που θα επιφορτιστούν με τη διαχείριση του μεταναστευτικού και θα καλύψουν τις ανάγκες του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Ρόδου και του διαβατηριακού ελέγχου, προκειμένου οι αστυνομικοί που υπηρετούν εκεί να διατεθούν στην προτεινόμενη Υπηρεσία Άμεσης Δράσης Ρόδου.

5ον; Η εκπόνηση μιας μελέτης για την συνολική αναδιάρθρωση και κατανομή του προσωπικού στις δύο αστυνομικές διευθύνσεις της Δωδεκανήσου. Με δεδομένες τις αυξημένες ανάγκες, αλλά και την εμπλοκή του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας σε αεροδρόμια, λιμάνια, αλλά και στη διαχείριση του μεταναστευτικού, απαιτούνται νέα οργανογράμματα με αύξηση του προσωπικού.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου σχετικά με την ενίσχυση των δύο αστυνομικών διευθύνσεων στα Δωδεκάνησα με προσωπικό.

2. Προτίθεται να εξετάσει το Υπουργείο, την πρόταση ίδρυσης αυτόνομης Υπηρεσίας Άμεσης Δράσης στη Ρόδο με 24ωρη κάλυψη των αναγκών από 4 περιπολικά ανά βάρδια, κάτι που επιβάλλεται από τις αυξημένες ανάγκες αστυνόμευσης που υπάρχουν;

3. Προτίθεται να εντάξει την Α΄ Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου και τη Ρόδο στην επόμενη προκήρυξη για την πρόσληψη Συνοριοφυλάκων ορισμένου χρόνου προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες διαχείρισης του μεταναστευτικού αλλά και του διαβατηριακού ελέγχου;

4. Προτίθεται να εξετάσει την δημιουργία αστυνομικού σταθμού στο Πυλί της Κω, προκειμένου να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών σε μια περιοχή στην οποία λειτουργεί δομή παραμονής μεταναστών;

5. Εξετάζει το Υπουργείο το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας στην Α΄ και στη Β΄ Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου με αύξηση της οργανικής δύναμης του προσωπικού, κάτω από το βάρος των νέων αυξημένων αναγκών;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. καλες οι προτασεις σας κυριε κονσολα. αλλα η αρνηση σας να γινει νεα δομη στη ροδο, δεν ειναι σε βαρος της κω;

  2. ….. ΑΝΉΜΠΟΡΗ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΡΟΔΙΤΗΣ ΝΑ ΛΥΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ!
    ΚΡΙΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΜΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ !

  3. Θίχτηκε το τοτέμ της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου η Ρόδος…. Στα καμένα φτιαχτε ένα hot spot εκεί στο πουθενά…

  4. από την στιγμή που δεν κλείνει η βρύση στην μπανιέρα
    όσες σφουγγαρίστρες και να αγοράσεις….

    πάλι βρεγμένα θα είναι.
    καληνύχτα Ελλάδα…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ