Σύμης Χρυσόστομος για το θέμα των ημερών: Η αλήθεια του Ευαγγελίου είναι μία | Ο δισαρχιερατικός εσπερινός Ανακομιδής των Λειψάνων του Αγ. Ιωάννη Χρυσοστόμου στο Λινοπότη

2
11385


Με τη δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εψάλη απόψε ο δισαρχιερατικός Εσπερινός επί τη εορτή Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσοστόμου (κτήτωρος του Ιερού Βαπιστηρίου) και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ στο φερώνυμο Ιερό Βαπτιστήριο στο Λινοπότη, όπου φυλάσσεται προς προσκύνηση τεμάχιο Ιερού λειψάνου του Αγίου.

Ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος προερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη όπου μετέχει ως συνοδικός στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου η οποία πήρε ξεκάθαρη θέση για το θέμα των ημερών μίλησε για την μία και μοναδική Αλήθεια του Ευαγγελίου, η οποία δεν έχει να κάνει με τις προσωπικές επιλογές καθενός (ούτε προσαρμόζεται στα μέτρα και στις επιλογές κατά πως αρέσει ή ταιριάζει στον καθένα), αλλά μέσα από την αλήθεια αυτή αντιμετωπίζεται κάθε πρόβλημα με πνεύμα αγάπης, ταπείνωσης και μετανοίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου καλωσόρισε με χαρά τον κ. Χρυσόστομο ο οποίος από την πλευρά του τόνισε ότι από τον Μάρτιο που αναλαμβάνει και πάλι ο κ. Ναθαναήλ ως συνοδικός (για ένα χρόνο) θα συνυπάρξουν και πάλι για το επόμενο εξάμηνο (μέχρι τη λήξη της θητείας του τελευταίου).

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης Τήλου Χάλκης και Καστελλορίζου μίλησε για τον αγωνιστικό και πολύ διδακτικό βίο του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, για τον Ιερό Βαπτιστήριο που εγκαινιάστηκε προ 11 ετών, για τους ανθρώπους που βοήθησαν και μνημονεύονται και το πως τα εμπόδια ανέγερσης του αντίστοιχου Ιερού Βαπτιστηρίου στην Σύμη τον έφεραν για άλλη μια χρονιά στην παρούσα εορτή μαζί μας.

Τους δύο Αρχιερείς πλαισίωναν: ο γενικός Αρχιερατικός Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Διακοπαναγιώτης, ο  Αρχιμανδρίτης και Ιεροκήρυκας της ΙΜ π. Ιωακείμ Οικονομίκος και οι Ιερείς: π. Αντώνιος Κασιώτης, π. Ευτύχιος Παπαγεωργίου και π. Ιωάννης Σταυρόπουλος.

Έψαλλε χορός ιεροψαλτών υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη Μιχαήλ Ανδρέου, Βασίλης Καστελλοριζιός, Άλκης Ποταμιάνος, Γιάννης Βαμβακάς, Γιώργος Σανιδάς, Γιώργος Κανδύλης, Κατερίνα Εψιμάρη,  Γιάννης Κιάρης.

Το πρωί στο Ιερό Βαπτιστήριο θα ψαλεί ο Όρθρος κι θα τελεστεί η Αρχιερατική Θεία λειτουργία, ενώ ο κ. Χρυσόστομος θα λειτουργήσει και την Κυριακή στο Λινοπότη.

Βιογραφία

Νεκρὸς καθίζῃ, ὦ Ἰωάννη, θρόνῳ,
Ἀλλ᾿ ἐν Θεῷ ζῶν, πᾶσιν Εἰρήνη, λέγεις.
Ἄπνουν ἑβδομάτῃ κόμισαν δέμας εἰκάδι χρυσοῦν.

Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τήν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυρούς ἐναπέθετο, τό ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλά σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τάς ψυχάς ἡμῶν.

Σόδομα: Ο Ιερός Χρυσόστομος περί της ομοφυλοφιλίας (Συμβολή στην επικαιρότητα του θέματος)

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. οι Μητροπολίτες Ναθαναήλ και Χρυσόστομος είναι δύο διαμάντια που τυγχάνει να έχουμε εδώ στα νησιά μας, είμαστε τόσο τυχεροί..
    συνεχιστές της λαμπρής ιστορίας που έχουμε σαν μητρόπολη.. και μην ξεχνάμε ανήκουμε στο πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ