Αρχική Ειδήσεις Ελλάδα-Κοινωνία Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου – Επικήδειος Παύλου – «Δεν είναι αυτό το...

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου – Επικήδειος Παύλου – «Δεν είναι αυτό το τέλος, πατέρα»- πέρασμα από τη βουλή-ταφή στο Τατόι

30
8289

Το «τελευταίο αντίο» σε 50 φωτογραφίες

Όλα όσα έγιναν στη Μητρόπολη και στο Τατόι από τις 06:00 το πρωί – Οι υψηλές παρουσίες, η συγκίνηση, οι τιμές και το «αντίο» χιλιάδων Ελλήνων – Κλείνει και τυπικά το κεφάλαιο της μοναρχίας στη χώρα μας και σφραγίζεται μια ολόκληρη εποχή –

Tο ύστατο χαίρε στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, απηύθυνε η οικογένειά του αλλά και μέλη βασιλικών οικογενειών, σε μια λιτή τελετή στο Τατόι. Οι γιοι, Παύλος, Νικόλαος, Φίλιππος και τα εγγόνια του μετέφεραν το φέρετρο με τη σορό του στους ώμους.

Μέσα στο παρεκκλήσι, τελέστηκε τρισάγιο, ενώ τα μέλη της οικογένειάς του τέως βασιλιά, γονάτισαν στη λήξη της τελετής.

Νωρίτερα, το τελευταίο «αντίο» απηύθυναν η αδερφή του, Ειρήνη, ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε και η σύζυγός του Λετίθια, ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος που συναντήθηκε για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό με τα υπόλοιπά μέλη της ισπανική βασιλικής οικογένειας αφού βρίσκεται αυτοεξόριστος στο Αμπού Ντάμπι.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος – Live update: Λεπτό προς λεπτό η κηδεία και η ταφή

LIVE: Το τελευταίο αντίο στον τεως βασιλιά Κωνσταντίνο
soros-kideia

Η πομπή προς το σημείο ταφής του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Πολίτες που έχουν συγκεντρωθεί στο Τατόι φωνάζουν «αθανάτος» για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, «καλό κουράγιο» για την οικογένειά του αλλά και συνθήματα για τον πρωτότοκο γιο του εκλιπόντα, τον Παύλο

Τα παιδιά και τα εγγόνια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου μεταφέρουν τη σορό στην «τελευταία κατοικία« του εκλιπόντα

Παύλος, Άννα Μαρία, Νικόλαος και η σύζυγός του Τατιάνα Μπλάτνικ στο τρισάγιο για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο λίγο πριν την ταφή του στο Τατόι

To τρισάγιο για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο στο Τατόι ψάλλει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Η στιγμή που οι γιοι και τα εγγόνια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου μεταφέρουν τη σορό στον ιερό ναό της Αναστάσεως στο Τατόι

Μετά την άφιξη της σορού στον ιερό ναό της Αναστάσεως στο Τατόι, οι γιοι του τέως βασιλιά, Παύλος και Νικόλαος έβαλαν πάνω στο φέρετρο την σημαία με τον θυρεό του οίκου του Γλύξμπουργκ

Οι γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και τα εγγόνια του μετέφεραν τη σορό στον ιερό ναό της Αναστάσεως στο Τατόι

Η στιγμή της άφιξης της πομπής για την ταφή του τέως Κωνσταντίνου στο Τατόι

H πομπή για την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου έφτασε στο Τατόι στις 3 μετά το μεσημέρι

Κυβερνητικός εκπρόσωπος για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Γίνεται κατά τον δέοντα τρόπο

Η εξόδιος ακολουθία στην Μητρόπολη

Με αυστηρά μέτρα ασφαλείας και παρουσία υψηλών προσκεκλημένων, κηδεύτηκε σήμερα (16/1) ως ιδιώτης ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών την περασμένη Τρίτη, ύστερα από σοβαρό θέμα υγείας που αντιμετώπισε τις τελευταίες εβδομάδες.

Η σορός του τέως βασιλιά ξεκίνησε από το Α’ Νεκροταφείο λίγο μετά τις 05:00 το πρωί και έφθασε στις 5:45 στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου δίπλα στον Μητροπολιτικό Ναό, όπου η πρόσβαση ήταν ελεύθερη έως τις 11:00 για όποιον επιθυμούσε να αποτίσει φόρο τιμής.

Εν συνεχεία, στις 12 το μεσημέρι τελέστηκε η Εξόδιος Ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, ενώ θα συμμετάσχουν και οι συνοδικοί αρχιερείς-μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας, πρόσβαση στον Μητροπολιτικό Ναό είχαν αυστηρά οι προσκεκλημένοι της.

Νέες φωτογραφίες από την εξόδιο ακολουθία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Τα διεθνή μέσα για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Συγκινημένη η οικογένεια του τέως κατά την εκφώνηση του επικηδείου από τον γιο του Παύλο

Η αδελφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Σοφία, χαιρετά τους συγκεντρωμένους έξω από τη Μητρόπολη μετά την εξόδιο ακολουθία

Η πριγκίπισσα Άννα χαιρετά τα πλήθη μετά την εξόδιο ακολουθία στη Μητρόπολη

Δείτε σε φωτογραφίες την μεταμόρφωση – εξπρές του Τατοΐου για την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Οι νέοι δρόμοι, οι δενδροφυτεύσεις, οι επεμβάσεις στον Ναό της Αναστάσεως, οι καθαρισμένοι τάφοι και το σημείο που θα ταφεί ο τέως βασιλιάς

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

Με παράσημα το φέρετρο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Ανάμεσα σε αυτά και το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Dannebrog με διαμάντια το οποίο του είχε απονεμηθεί το 1964 κατά την άνοδο του στον ελληνικό θρόνο

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Στο Τατόι για την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ο εφοπλιστής Κίκος Μαρτίνος

Η βουλευτής της ΝΔ, Κατερίνα Μονογυιού στο Τατόι

Share to WhatsAppShare to ΕκτύπωσηShare to Περισσότερα…

«Αθάνατος» φώναξαν για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο συγκεντρωμένοι πολίτες στο Τατόι

Ιδιαίτερα συγκινημένος, ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου εκφώνησε τον επικήδειο λόγο στη Μητρόπολη Αθηνών.

«Ισχύς μου η αγάπη του λαού ήταν και θα είναι ο κανόνας της οικογενείας μας» ανέφερε ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στον επικήδειο λόγο που εκφώνησε στη Μητρόπολη Αθηνών, μετά την εξόδιο ακολουθία.

Συγκινημένος ο γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ανέφερε: «Πατέρα, παππού, ολυμπιονίκη, έφτασε η θλιβερή μέρα του αποχωρισμού. Για μας τα παιδιά, για όλους όσοι ήρθαν σήμερα να σε αποχαιρετίσουν για τελευταία φορά και για όλους εκείνους που τιμούν τη μνήμη σου και ήταν αδύνατο να είναι σήμερα μαζί σου.

Δεν είναι αυτό το τέλος πατέρα, θα ζεις πάντα στη σκέψη και στην καρδιά μας. Στερήθηκες πολύ νέος τον πατέρα σου, τον αείμνηστο βασιλέα Παύλο, τίμησες όμως την παρακαταθήκη του και ανέλαβες τις ευθύνες του διαδόχου του ελληνικού θρόνου, που παρέλαβες το ξίφος του αξιωματικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας.

Σου είπε: «Αφιέρωσε τη ζωή σου στην ευτυχία της πατρίδας» καμία πιο αξιόλογη αποστολή δεν υπάρχει. Προτιμότερο να υποφέρει ο βασιλεύς παρά ο λαός και η χώρα. Θεράπευε την προσβολή δια της συγγνώμης».

«Είναι σύμβολο τιμής, ένας ιερός κανόνας συμπεριφοράς για εμάς. Δόξασες τη χώρα με το χρυσό μετάλλιο το 1960. Έφερες τιμή στη γαλανόλευκη σημαία μας και στην πατρίδα μας. Ήταν μια δύσκολη εποχή όταν ανέβηκες στο θρόνο, με συγκρούσεις και πάθη αβυσσαλέα και το αποτέλεσμα ήταν κάτι που δεν ήθελε κανείς. Προσπάθησε σθεναρά να ανατρέψεις τους πραξικοπηματίες όμως η προσπάθεια απέτυχε. Δεν ήθελες να γίνεις αιτία μιας νέας αιματοχυσίας. Δέχτηκες την απόφαση του ελληνικού λαού».

«Η αποφασιστική επιρροή στην Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας ήταν από τις σημαντικότερες επιτυχίες σου. Η οικογένεια ήταν το παν για εσένα και τη μητέρα μας. Πιστεύατε ότι είναι το θεμέλιο της κοινωνίας. Ο θεός σας αξίωσε, πατέρα, να αφήσεις την τελευταία σου πνοή στην πατρίδα μας που αγάπησες όσο τίποτα σε όλη σου τη ζωή.

Όπως μας δίδαξες όλα αυτά τα χρόνια, εμείς τα παιδιά, τα εγγόνια σου, που είναι το μέλλον της οικογενείας σου προσφέρουμε και θα προσφέρουμε για πάντα στην Ελλάδα».

 

Συνοδεία των γιων του τέως μπήκε στη Μητρόπολη το φέρετρο

Μετά το τέλος της διαδικασίας του λαϊκού προσκυνήματος, στις 11:00, η σορός του τέως βασιλιά μεταφέρθηκε στη Μητρόπολη όπου θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία.

Στη διαδικασία ήταν παρόντες οι γιοι του, Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος οι οποίοι ακολούθησαν το φέρετρο με βηματισμό και στάση που παρέπεμπε σε τήρηση του πρωτοκόλλου.

Η στιγμή που το φέρετρο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου μεταφέρεται στη Μητρόπολη, συνοδεία των τριών γιων του.

Στη Μητρόπολη το φέρετρο με τη σορό του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου | newsbomb.gr

Πλήθος κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα

Από τις 6:00 το πρωί της Δευτέρας (16/1) μέχρι και τις 11:00 διήρκησε το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Το φέρετρο, τυλιγμένο με την ελληνική σημαία, έφτασε στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης περίπου στις 5:20 όπου ήδη ήταν συγκεντρωμένος κόσμος για να προσκυνήσει στη σορό του 83χρονου εκλιπόντα.

Κηδεία τέως βασιλιά: Σε εξέλιξη το λαϊκό προσκύνημα | newsbomb.gr

Από πολύ νωρίς η ουρά ήταν αρκετά μεγάλη, με τον κόσμο να προσέρχεται διαρκώς έτσι ώστε να αποτίσει φόρο τιμής στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

Μάλιστα, αρκετοί ήταν αυτοί που κρατούσαν στα χέρια τους φωτογραφίες του Κωνσταντίνου και της Άννας Μαρίας, σημαίες με το στέμμα αλλά και τρικάκια που έγραφαν «Αθάνατος- Βασιλεύς Κωνσταντίνος».

Λαϊκό προσκύνημα στη σορό του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου | newsbomb.gr

Αρκετοί από όσους βρέθηκαν στη Μητρόπολη έλεγαν πως «ήρθαμε να τιμήσουμε τον τελευταίο βασιλέα της Ελλάδας», ενώ άλλοι ήταν αρκετά συγκινημένοι.

Η ουρά, πάντως, ήταν αρκετά αυξημένη ακόμα και τρεις ώρες μετά την έναρξη του λαϊκού προσκυνήματος. Από εκεί και πέρα, στη Μητρόπολη είχαν ήδη φτάσει από νωρίς το πρωί και τα στεφάνια από «γαλαζοαίματους», επιχειρηματίες και ανθρώπους που θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Ξεχώρισαν αυτά του Χουάν Κάρλος και της Σοφίας της Ισπανίας, αδερφής του εκλιπόντος, οι οποίοι απέστειλαν στεφάνι τόσο με την ιδιότητά τους όσο και προσωπικά.

«Ήρθαμε να τιμήσουμε τον τελευταίο Έλληνα βασιλέα», λένε έξω από τη Μητρόπολη | newsbomb.gr

Το «παρών» έδωσαν και εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής του τόπου. Μεταξύ όσων παραβρέθηκαν στο λαϊκό προσκύνημα ήταν ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια με 1.500 αστυνομικούς επί ποδός για τις κινήσεις των επίσημων προσκεκλημένων και για τη διαδικασία της εξόδιου ακολουθίας και της νεκρώσιμης πομπής προς το Τατόι.

Στη Μητρόπολη Χουάν Κάρλος και Σοφία της Ισπανίας για την κηδεία του τέως βασιλιά | newsbomb.gr

Η ΕΛ.ΑΣ. μάλιστα για την ασφάλεια των υψηλών προσώπων που έχουν καταφτάσει στην Αθήνα, επιστράτευσε ακόμα και ελεύθερος σκοπευτές αλλά και έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας με απαγόρευση ακόμα και πτήσης drone.

Μετά τη διαδικασία του λαϊκού προσκυνήματος, εψάλει η νεκρώσιμος ακολουθία για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

Στη Μητρόπολη η Άννα Μαρία για την κηδεία του συζύγου της, τέως βασιλιά Κωνσταντίνου | newsbomb.gr

Παράλληλα, υπάρχουν πληροφορίες πως στη διαδικασία της ταφής στο Τατόι δεν έχει απαγορευτεί η πρόσβαση για το κοινό. Συνεπώς, παρότι τα μέτρα ασφαλείας και οι ρυθμίσεις της αστυνομίας είναι ιδιαίτερα αυστηρά, υπάρχει πιθανότητα να βρεθούν και πολίτες στους βασιλικούς τάφους εκεί όπου ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος θα ταφεί δίπλα στους γονείς του, Παύλο και Φρειδερίκη.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώθηκε ότι, με σκοπό την ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία πεζών και οχημάτων λόγω της νεκρώσιμης ακολουθίας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, η οποία θα ψαλεί στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, θα εφαρμοσθούν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικές αρτηρίες του κέντρου της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική απόφαση της Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής:

Σήμερα, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 και κατά τις ώρες 06:00 έως 14:00 θα πραγματοποιηθεί προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις παρακάτω οδούς του Δήμου Αθηναίων:

  • Μητροπόλεως σε όλο το μήκος της,
  • Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ανδριανού και Ερμού,
  • Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αιόλου και Αθηνάς.

Επιπλέον, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση οχημάτων στις παραπάνω οδούς, έως σήμερα, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στις 14:00.

Διευκρινίζεται ότι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μπορεί να παραταθούν ή να μειωθούν καθώς και να μην εφαρμοσθούν ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες, κατά την κρίση του επικεφαλής των μέτρων Τροχαίας.

Σύμφωνα επίσης με την ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας η πρόσβαση στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου πλησίον του Μητροπολιτικού Ναού, όπου θα βρίσκεται η σορός του τέως βασιλιά, θα είναι ελεύθερη από τις 06:00 έως τις 11:00 της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου, ενώ στη συνέχεια, κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας, πρόσβαση στον Μητροπολιτικό Ναό θα έχουν αυστηρά οι προσκεκλημένοι της οικογένειας.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχουν προβλεφθεί και γύρω από τα σημεία διαμονής των προσκεκλημένων στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Κατά τις συσκέψεις για τα μέτρα ασφαλείας, αποφασίστηκε η συμμετοχή 1000 αστυνομικών, δύο ελικοπτέρων και πέντε drones ενώ μέσα στη Μητρόπολη θα βρεθούν τα 187 άτομα τα οποία και έχουν προσκλήσεις. Στο Τατόι η είσοδος του κόσμου θα επιτρέπεται μέχρι την είσοδο Λεύκα καθώς έως το σημείο ταφής θα μπορούν να βρεθούν μόνο όσοι έχουν προσκληθεί.

Οι αστυνομικές δυνάμεις θα έχουν παρουσία σε καίρια σημεία, με επίκεντρο τους χώρους όπου θα λάβει χώρα η τελετή στη Μητρόπολη Αθηνών και στο Τατόι, καθώς επίσης κατά τη διαδρομή της πομπής και στους χώρους διαμονής των επίσημων προσώπων, ενώ θα αναπτυχθεί συνεργασία με τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Αττικής και του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο κ. Θεοδωρικάκος με παρέμβασή του στη σύσκεψη ζήτησε να υπάρξει καθ’ όλα άψογη εικόνα των αστυνομικών και να ανταποκριθούν στη σημασία του γεγονότος. Επιπρόσθετα έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαφύλαξη της τάξης και της ασφάλειας σε όλα στάδια της τελετής και ζήτησε να υπάρξει συνολική επιφυλακή των αστυνομικών δυνάμεων το επόμενο τριήμερο.

Η ανάπτυξη και διαχείριση των αστυνομικών δυνάμεων θα πραγματοποιηθεί από τις κατά περίπτωση καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ η εποπτεία των μέτρων ανατέθηκε στον υπαρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Σφραγίζουν» με ΝΟΤΑΜ τον εναέριο χώρο για drones

Προσωρινούς περιορισμούς για την κυκλοφορία drones στον εναέριο χώρο συγκεκριμένων περιοχών στο κέντρο και στα βόρεια της Αττικής, για σήμερα Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, προβλέπει ΝΟΤΑΜ, που εκδόθηκε στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας για την κηδεία και την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Συγκεκριμένα, η οδηγία αφορά τον εναέριο χώρο του κέντρου της Αθήνας, της Τανάγρας, του Τατοΐου και της περιοχής της Δεκελείας, όπου απαγορεύονται οι πτήσεις από τις 04:00 τα ξημερώματα έως τις 17:00 το απόγευμα της Δευτέρας 16 Γενάρη.

Σημειώνεται πως η ΝΟΤΑΜ εκδόθηκε στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ύστερα από αίτημα του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Οι περιορισμοί φαίνονται στον χάρτη που ακολουθεί και αφορούν σε τρεις περιοχές του εναέριου χώρου της Αττικής, δηλαδή το κέντρο της Αθήνας, τις περιοχές της Τανάγρας, του Τατοΐου και της Δεκελείας, καθώς και ένα κομμάτι της βορειοανατολικής Αττικής.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος – Live update: Λεπτό προς λεπτό η κηδεία και η ταφή

LIVE: Το τελευταίο αντίο στον τεως βασιλιά Κωνσταντίνο
soros-kideia
H σελίδα ανανεώνεται αυτόματα

Με παράσημα το φέρετρο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Ανάμεσα σε αυτά και το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Dannebrog με διαμάντια το οποίο του είχε απονεμηθεί το 1964 κατά την άνοδο του στον ελληνικό θρόνο

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Στο Τατόι για την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ο εφοπλιστής Κίκος Μαρτίνος

Η βουλευτής της ΝΔ, Κατερίνα Μονογυιού στο Τατόι

Τα εγγόνια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου μετέφεραν τα παράσημά του μετά την ολοκλήρωση της εξοδίου ακολουθίας

Με πορτραίτα του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου τον αποχαιρέτησαν πολίτες που βρέθηκαν έξω από τη Μητρόπολη

Πλήθος κόσμου περιμένει στο Τατόι την άφιξη της πομπής με τη σορό του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Τι συμβολίζει το λευκό τζιπ που επιβαίνει ο Παύλος

Η πομπή με τη σορό του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου πέρασε και από τη Βουλή όπου ήταν συγκεντρωμένοι πολίτες για να τον αποχαιρετήσουν

Εντυπωσιακή η εικόνα της πομπής από τη Μητρόπολη μετά την ολοκλήρωση της εξοδίου ακολουθίας για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο

Όλη η εξόδιος ακολουθία για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο

H πομπή ξεκίνησε προς το Τατόι μετά την ολοκλήρωση της εξοδίου ακολουθίας στη Μητρόπολη

Το ευχαριστώ του Παύλου, του γιου του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, στα συγκεντρωμένα πλήθη έξω από τη Μητρόπολη

H κόρη του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου κρατούσε στα χέρια το σκήπτρο του κατά την έξοδο της σορού από τη Μητρόπολη

Της σορού του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου προπορευόταν ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Η στιγμή της αποχώρησης από τη Μητρόπολη της σορού του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Με τον εθνικό ύμνο ο αποχαιρετισμός στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο μετά την ολοκλήρωση της εξοδίου ακολουθίας στη Μητρόπολη

Δυνατό το χειροκρότημα κατά την έξοδο της σορού του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου από τη Μητρόπολη

Το «τελευταίο αντίο» σε 50 φωτογραφίες

Δείτε τα πιο χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τη Μητρόπολη Αθηνών και το Τατόι

tafi-m

Ως ιδιώτης, και όχι ως άλλοτε αρχηγός κράτους, οδηγήθηκε σήμερα στην τελευταία του κατοικία ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, με τον επίλογο να πέφτει στο Τατόι και αφού είχε προηγηθεί η εξόδιος ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία της οικογενείας του και των υψηλών προσκεκλημένων.

Μετά το τρισάγιο στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως στο κτήμα Τατοΐου, το φέρετρο με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο οδηγήθηκε από τους γιους του και τα εγγόνια του στο σημείο όπου έγινε η ταφή του, δίπλα από τα μνήματα των γονέων του, όπως ήταν άλλωστε και η τελευταία του επιθυμία.

Χιλιάδες Έλληνες, κάθε ηλικίας και φύλου, από διάφορα μέρη της χώρας, είπαν το «τελευταίο αντίο» στον τελευταίο βασιλιά των Ελλήνων, ενώ φόρο τιμής απέτισαν, με την παρουσία τους στην κηδεία, τα μέλη 11 βασιλικών οικογενειών.

Η ημέρα ξεκίνησε με τη μεταφορά της σορού του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης, περί τις 6 το πρωί, και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, με την ταφή στο Τατόι.

Δείτε τις πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες από το «ύστατο χαίρε» στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

Στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

pareklisi_S3_00037a
Η σορός του Κωνσταντίνου φτάνει στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών ξημερώματα Δευτέρας
pareklisi_5780516
Η σορός του Κωνσταντίνου στο παρεκκλήσι
pareklisi_S3_00099a
pareklisi_Z6N_4928a
pareklisi_Z6N_4967a
Η σορός του τέως σε λαϊκό προσκύνημα
pareklisi_Z6N_5049a

Ουρές ο κόσμος για να αποτίσουν φόρο τιμής

5780671
Από νωρίς το πρωί πλήθος κόσμου για να αποτίσουν φόρο τιμής
5780652
Η ουρά έφτανε μέχρι το Μοναστηράκι
5780790
Με παραδοσιακές φορεσιές ήρθαν στην Μητρόπολη από την Μάνη για να αποτίσουν φόρο τιμής στον τέως
5780677
Ουρές κόσμου για το τελευταίο αντίο στον τέως

Η σορός του τέως από το παρεκκλήσι στην Μητρόπολη

church_DSC_8521a
Η σορός του τέως μεταφέρεται από το παρεκκλήσι στην Μητρόπολη Αθηνών για την εξόδιο ακολουθία
church_5780907
Η σορός του τέως βασιλιά στην Μητρόπολη Αθηνών. (φωτό: POOL/ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΟΜΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
church_DSC_8415a
Οι γιοί του τέως, Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος αποθέτουν τα παράσημα του. (φωτό: POOL/ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΟΜΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
church_DSC_8178a
Το στεφάνι με τα μιγκέ, τους μικρούς λευκούς κρίνους, που επέλεξε η Άννα Μαρία. Από τα λουλούδια αυτά ήταν φτιαγμένη η νυφική ανθοδέσμη που είχαν στον γάμο τους ο Κωνσταντίνος και η Άννα Μαρία στις 18 Σεπτεμβρίου του 1964. Το στεφάνι γράφει «η αγαπημένη σου Άννα – Μαρία». (φωτό: POOL/ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΟΜΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
church_DSC_8609a
Οι τρεις γιοί του τέως βασιλιά αποτίουν φόρο τιμής στον πατέρα τους σε στάση προσοχής. Από αριστερά Φίλιππος, Παύλος και Νικόλαος. (φωτό: POOL/ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΟΜΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
church_DSC_8448a
Τα παράσημα και το ολυμπιακό μετάλλιο μπροστά στο φέρετρο του τέως βασιλιά. (φωτό: POOL/ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΟΜΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Οι αφίξεις ελλήνων και ξένων προσκεκλημένων 

5781021
Ο Γουλιέλμος-Αλέξανδρος, βασιλιάς της Ολλανδίας με την βασίλισσα Μαξίμα και την βασιλομήτoρα Βεατρίκη της Ολλανδίας
5781115
Τα εγγόνια του τέως και παιδιά του Παύλου και της Μαρί Σαντάλ. Από αριστερά Κωνσταντίνος-Αλέξιος, Οδυσσέας-Κίμωνας, Αριστείδης-Σταύρος, Μαρία-Ολυμπία και Αχιλλέας-Ανδρέας
5781231
Η κόρη του εκλιπόντος, Αλεξία με τον σύζυγό της Κάρλο Μοράλες και τα παιδιά τους Κάρλος, Αριέτα, Άννα Μαρία και Αμέλια
5781222
Η βασίλισσα Μαργκρέτε της Δανίας, μεγαλύτερη αδερφή της Άννας Μαρίας
5781413
Η πριγκίπισσα Άννα της Μεγάλης Βρετανίας μαζί με τον σύζυγό της πλωτάρχη Τιμ Λόρενς
DSC_8812a
Η Σοφία, αδερφή του τέως βασιλιά. (φωτό: POOL/ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΟΜΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
DSC_9009a
Ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό δίνει τα συλληπητήρια του στον Παύλο. Αριστερά ο Φίλιππος.(φωτό: POOL/ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΟΜΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
PSK_8598a
Χουάν Κάρλος, τέως βασιλιάς της Ισπανίας και η βασιλομήτωρ Σοφία της Ισπανίας, αδερφή του Κωνσταντίνου Β΄. (φωτό: POOL/ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΟΜΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
PSK_8608a
Παναγιώτης Πικραμμένος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Λίνα Μενδώνη υπουργός πολιτισμού και αθλητισμού και ο Μάκης Βορίδης, υπουργός εσωτερικών
PSK_8715a
Η βασιλομήτωρ της Ολλανδίας Βεατρίκη. (φωτό: POOL/ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΟΜΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
PSK_8741a
Ο βασιλιάς των Βέλγων Αλβέρτος Β΄ με την σύζυγό του Λαίδη Ματθίλδη ντ Ουντεκέμ ντ Ακόζ

Τελευταίο αντίο από την Άννα Μαρία

DSC_3003a_2_2
Αννα Μαρία και Παύλος στην Μητρόπολη Αθηνών. (φωτό: POOL/ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΟΜΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
DSC_9373a
Η Άννα Μαρία μπροστά στο φέρετρο του Κωνσταντίνου. Πλάι της ο Παύλος. (φωτό: POOL/ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΟΜΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
5781265
Άννα Μαρία, Παύλος και Μαρί Σαντάλ. (φωτό: POOL/ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΟΜΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
5781293
Η Άννα Μαρία συντετριμμένη διακρίνεται πίσω από την σορό του τέως. (φωτό: POOL/ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΟΜΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η ώρα της εξόδου ακολουθίας

DSC_9423a
H σορός στην Μητρόπολη Αθηνών. (φωτό: POOL/ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΟΜΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
5781283
Η εξόδιος ακολουθία για τον τέως στην Μητρόπολη Αθηνών. (φωτό: POOL/ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΟΜΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
DSC_9443a
Η ώρα της εξόδιου ακολουθίας στην Μητρόπολη. (φωτό: POOL/ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΟΜΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
5781537
Στην μπροστινή σειρά διακρίνονται από αριστερά ο βασιλιάς των Βέλγων Αλβέρτος Β΄, ο διάδοχος του θρόνου της Δανίας πρίγκιπας Φρειδερίκος μαζί με την μητέρα του Μαργκρέτε βασίλισσα της Δανίας και αδερφή της Άννας Μαρίας. Πίσω τους από αριστερά ο πλωτάρχης Τιμ Λορενς με την σύζυγό του πριγκίπισσα Άννα της Βρετανιάς, αδερφή του Βασιλιά Καρόλου, η πριγκίπισσα Μέτε-Μάριτ και ο σύζυγος της Πρίγκιπας Χάακον της Νορβηγίας και διάδοχος του θρόνου. (φωτό: POOL/ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΟΜΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
5781477
Η οικογένεια του τέως βασιλιά μπροστά στην σορό του. (φωτό: POOL/ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΟΜΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
5781452
Ο Παύλος εκφωνεί τον επικήδειο. (φωτό: POOL/ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΟΜΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
5781292
Ρίγη συγκίνησης στην οικογένεια προκάλεσε ο επικήδειος του Παύλου. (φωτό: POOL/ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΟΜΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Στο Τατόι το τελευταίο αντίο

tatoi_5781196
Κόσμος είχε συγκεντρωθεί έξω από το κτήμα του Τατοϊου
tatoi_5781083
Η αστυνομία είχε αποκλείσει την πρόσβαση στο Τατόι
tatoi_fer_arthro
santal__1_
Η Μαρί Σαντάλ, η Ειρήνη και η Μαρία – Ολυμπία
santal__3_
Μαρί Σαντάλ, Ειρήνη και Ολυμπία
top11111
Τελευταίο αντίο από την οικογένεια στο Τατόι
santal__2_
Οι καλεσμένοι αποχωρούν μετά την ταφή

 

 

Στεφάνια καλύπτουν το μνήμα του στο Τατόι (pics)

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Στεφάνια καλύπτουν το μνήμα του στο Τατόι (pics)
Star

Ως ιδιώτης οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, με τον επίλογο να πέφτει στο Τατόι και αφού είχε προηγηθεί η εξόδιος ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία της οικογενείας του και των υψηλών προσκεκλημένων.

Όπως αποτυπώνεται στις φωτογραφίες του Star, το μνήμα καλύπτεται από δάφνινα στεφάνια της συζύγου του Άννα- Μαρίας και της οικογένειάς του, ενώ δεξιά και αριστερά υπάρχουν κορδέλες.

Ακριβώς δίπλα από το μνήμα υπάρχουν δεκάδες δάφνινα στεφάνια που καλύπτουν σχεδόν ένα στρέμμα, όπως περιέγραψε ο δημοσιογράφος του Star.

Την κεντρική είσοδο του Τατοΐου φυλάσσουν δύο περιπολικά ενώ ένα ακόμα κάνει ελέγχους μέχρι το σημείο ταφής – τελευταία κατοικία του τέως βασιλιά. Δυνάμεις της αστυνομίας θα βρίσκονται στο Τατόι καθόλη τη διάρκεια της νύχτας.

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz0123456789-_~

30 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο Νικηταράς πέθανε ζητιάνος.
    Ο Κολοκοτρώνης στη φυλακή.
    Ο Λαμπράκης δολοφονήθηκε.
    Ο Μπελογιάννης εκτελέστηκε.
    Ο Μυρογιάννης εκτελέστηκε.
    Ο Κωνσταντίνος Γκλύξμπουργκ που έβλαψε την Ελλάδα, κηδεύεται με τιμές και δόξες και με την ελληνική σημαία, ενώ έκανε αγωγές στο ελληνικό κράτος και υπεξαίρεσε αμύθητα πλούτη από τη χώρα. Ο Ιερώνυμος τον ψέλνει πανηγυρικά. Αυτός εξάλλου είναι κ ο ρόλος της εκκλησίας. Ο λαουτζίκος συνωστίζεται για προσκύνημα του κορωνοϊού, ανθρώπου και ιού. Έπειτα θα πάει στη λαϊκή αγορά να παζαρέψει το μαρούλι.

    • Μερικες διαπιστωσεις, την επομενη μερα της ημερας που μας διδαξε πολλα.
      (1) Οι τοξικοι παλαιοαριστεροι υπεστησαν ενα κατα προσωπο ραπισμα σεμνοτητας και αισθητικης. A touch of class στην μουχλιασμενη, φτηνιαρικη, απλυτη “ειρωνεια” του Τσιπρα και των ΜΜΕ του.

    • Κατω απο την πονηραδα του ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ. Αν ηταν λιγο ποιο διαφορετικα τα πραγματα θα σου ελεγα εγω τι θα ειχες τωρα.

  2. ΚΑΛΑ ΡΕ ΝΕΟΙ ΠΟΥ ΠΑΤΕ ΣΤΗΝΕ ΚΗΔΕΙΑ ΚΟΚΟΥ ΔΕ ΤΡΕΠΕΣΤΕ ΝΑ ΘΑΥΜΑΖΕΤΕ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΤΥΧΑΝΕ ΜΑ ΚΑΛΑ ΠΟΣΟ ΧΑΖΟΙ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΖΕΙΤΕ ΣΤΟ ΧΤΕΣ

    ΕΜΠΡΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΝΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΤΟΝΕ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΟΝΕ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΑΛΙΝ ΝΑ ΚΑΜΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

    ξέχασα: ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝΕ ΛΑΩΝΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

    • ελπιζω να κανεις πλακα γιατι το μοντελο του πατερουλη απετυχε στην αλβανια στην ρουμανια και στην ιδια την ρωσια ακου εκει παραδεισος χα χα χα

  3. Κυριάκο σε γλεντησαν σήμερα από παντού. Λαϊκό προσκύνημα απ’τα χαράματα ουρές και όλες οι ηλικίες 1-0 Αρχηγοί κρατών 2-0 κράξιμο που πήγαινε για σένα στον Πικραμένο και την Μενδωνη (αλήθεια η Παναγιωταρέα που ήταν;) 3-0 Ιερά Σύνοδος έψαλε Βασιλέως ημών γενόμενος 4-0. Για ιδιωτική κηδεία ψιλό χαλαρά ήταν τελικά όπως το υπολογίσατε. Α ρε ασχετε. Αυτός ο Γεραπετριτης μάλλον σε μπερδεύει 😂. Ούτε καν σαν ολυμπιονίκη δεν τον τιμησες. Ο Κωνσταντίνος αλλοδαπός ιδιώτης και ο Ζαεφ των Σκοπίων Μακεδόνας. Εκεί καταντησατε την χώρα. Ουστ. ΥΓ- Σας το είχα πει ότι θα γίνουν όλα κανονικά εκτός από κιλλίβαντα πυροβόλου. Καλό παράδεισο στον τέως συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Κυριάκοοοοοο 😂

  4. Τελικά το αντίθετο κατάφερε η νυν κυβέρνηση .τον έκανε πιο αγαπητό στο λαό και πιο συμπαθητική τη Βασιλεία για τον κόσμο. Περαστικά τους. Έκλεισε λένε ένα κεφάλαιο αλλά επειδή η ζωή έχει γυρίσματα και καραβοτσακισματα ποιος ξέρει τι επιφυλάσσει η τύχη.

    • Η κυβέρνηση πέτυχε αυτό που ήθελε.Μια αξιοπρεπή κηδεία για την οικογένεια και για την χώρα μπροστά σε τόσους αρχηγούς κρατών.Χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.

  5. γελάω με τα μούτρα κάποιων που κοροιδεύουν όσους πήγαν στην Μητροπολη μιλάμε για τους ίδιους τύπους που πήγαιναν με αεροπλάνα στην Μόσχα,στα Τίρανα και στην Αβάνα για να προσκυνήσουν τις μούμιες του κομμουνισμού

  6. Είναι ενάντια στο θεσμό της βασιλείας οι ψηφοφόροι του τύπου που πήρε το δαχτυλίδι της διαδοχής από τον Αλαβάνο και έκανε εσωκομματικές εκλογές με μοναδικό υποψήφιο τον εαυτό του. Κάντε μας τη χάρη

  7. Τι έγινε με τις τσάντες του Καλογριτσα στο ΣΥΡΙΖΑ?
    Έκανε μήνυση ο Παππας στην ιδιαίτερα του Καλογριτσα ή το ξέχασε γιατί παρακολουθούσε την κηδεία του βασιλιά Κωνσταντίνου;

  8. Ο Τέως σχεδίαζε πραξικόπημα κατά του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1975 με σχέδια για δολοφονία

    Ο Τέως σχεδίαζε πραξικόπημα κατά του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1975- Οι αναφορές για δολοφονία, οι διάλογοι, τα σημειώματα στα Αρχεία του πρωθυπουργού της Μεταπολίτευσης Κ. Καραμανλή εφ. Καθημερινή
    https://www.libre.gr/2023/01/13/o-teos-schediaze-praxikopima-kata-toy-k/

  9. Αναρωτιέμαι γιατί σταμάτησε τα Παρατράγουδα η Αννίτα Πάνια κι αναγκάζεται τόσος κόσμος να τρέχει σε κηδείες αξημέρωτα.

  10. Αίνιγμα: προσκυνάει έναν άεργο βασιλιά και κλωτσάει έναν άστεγο, που έχασε τη δουλειά του, φωνάζοντας «Τράβα να δουλέψεις, ρε!!! Δεν θα σε πληρώνω εγώ να κάθεσαι.»- Τί είναι;

    • στο σχολιο αυτο. Αυτοι ειμαστε. Υποκριτες. Αυτα τα σχολια μας ξυπνανε κι εχουν νοημα. Οποιος κι αν εισαι απλα μπραβο.

  11. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι το Σάββατο στην Τούμπα, ο αγώνας ΠΑΟΚ-ΟΦΗ (0-0), συγκέντρωσε τριπλάσιο κόσμο από όσους μάζεψε από όλη την Ελλάδα η κηδεία του Γλύξμπουργκ.

  12. Αξιοπρεπέστατη τελετή.Παραδεχτητε ότι η κυβέρνηση άλλο ένα θέμα κρίσιμο να μην γίνουμε ρεζιλη διεθνώς το χειρίστηκε τέλεια.Όσο για τα σχόλια κάποιων γραφικών προοδευτικών συριζαίων τι να πεις σε ανθρώπους που όταν ήταν υπουργοί είχαν φωτογραφία του Βελουχιώτη στο γραφείο τους.Αλήθεια πως θα αντιδρούσαν όλοι αυτοί οι δημοκρατικοί αν είχαν πάρει ένα 30% ;Τόσο πήρε ο Βασιλιάς τότε.1στους 3 Έλληνες.Θα είχαν αιματοκυλίσει τι χώρα οι προοδευτικοί Αρριστεροι με τέτοια ποσοστά.

  13. Στον γερο της δημοκρατιας ειχε 1.500.000. Στον κοκο ειχε 1.500

    • Τι συγκρίνεις τώρα ακριβώς;Αλοιμονο αν το 2023 ακόμα ακολουθούσαμε σαν προβατα πρόσωπα.

    • Και μονο που εκανε τον ανδρεα αυτο φτανει. Την καταστροφη της ΕΛΛΑΔΟΣ μας.

  14. Ο βασιλιας εφυγε ηρθαν οι φυλαρχοι ληστες κλεφτες οικογενειες καραμανλη

    παπανδρεου μητσοτακη.λησταρχοι βαμπιρ.

  15. Στη μεταπολίτευση δυο δημοψηφίσματα έλαβαν χώρα.
    Το 1974 επι Καραμανλή,ο λαός αποφάσισε με 69% υπέρ της Αβασίλευτης δημοκρατιας.
    Το 2015 επι Τσίπρα της ΠΦΑ ο λαός αποφάσισε με 61% κατά της συμφωνίας με την ΕΕ.
    Το πρώτο τηρήθηκε και το αποδέχτηκε και αυτός που έχασε.
    Το δεύτερο δεν τηρήθηκε ούτε από αυτόν που κέρδισε…
    Να θυμόμαστε αυτά τα ιστορικά γεγονότα για να διακρίνουμε τη πολιτική σοβαρότητα και αξιοπρέπεια από τα επαναστατικά καραγκιοζιλίκια.!!

    • Η ΕΡΕ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΑΓΟΡΑΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟΣΤΑΤΕΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΗΤΑΝ Η ΑΙΤΙΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙ Η ΧΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΘΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ!!

  16. Στην Ελλάδα έχουμε την συνήθεια να πηγαίνουμε πλούσια στεφάνια στην κηδεία, είναι μια μορφή εξορκισμού. Όμως, τα τελευταία χρόνια, επικρατεί η συνήθεια, αυτή η πλούσια προσφορά να έχει και μια κοινωνική ωφέλεια. Η οικογένεια του εκλιπόντος, ανοίγει έναν λογαριασμό, ώστε όσοι θέλουν να τιμήσουν τον μακαρίτη, να καταθέσουν στον λογαριασμό, το αντίτιμο των στεφανιών, για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Αυτή η φιλανθρωπία, για την μνήμη, για την σωτηρία, για το κατευόδιο, για το συγχώριο, για την ψυχή του κεκοιμημένου, έλαμψε δια της απουσίας της, σε αυτήν την κηδεία. Τόσοι ζάπλουτοι προσκεκλημένοι, πρίγκηπες, βασιλιάδες δεν έδωσαν τίποτα σε κανέναν, υπέρ αναπαύσεως του συγχωρεμένου. Κατά τα άλλα τον τίμησαν, με την τσιφούτικη κομπορημοσύνη τους. Πήγαν και οι πειναλέοι αυλικοί μπας και τσιμπήσουν κανένα κερασματάκι, καμμία ελιά σοκολατένια. Παρέστη η πριγκίπισσα Φον τσιμπλού και ο πρίγκηψ ντε λεχρίτ, όπως έγραφε και ο αείμνηστος Τσιφόρος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ