Αρχική Ειδήσεις Εκκλησία ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Τα περίλαμπρα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νέας...

ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Τα περίλαμπρα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νέας Αλικαρνασσού Κω – Ο εσπερινός & το Τρισάγιο στο μνημείο Μικρασιατών

10
5043


ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Ξανθίππη Αγρέλλη, Χαρίκλεια Χριστοφή

Τα περίλαμπρα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νέας Αλικαρνασσού Κω – Ο πανηγυρικός εσπερινός συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, Αγκύρας κ. Ιερεμία, Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσοστόμου,  με την συμμετοχή και του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Ιβήρων π. Ναθαναήλ & το Τρισάγιο στο μνημείο Μικρασιατών Κω, το οποίο φιλοτέχνησε ο κ. Δαυίδ Χατζηδαυίδ, δωρεά της κ. Αντωνίας Σκαλέρη.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: Οι βουλευτές Δωδεκανήσου Μίκα Ιατρίδη και Ιωάννης Παππάς, ο Υποδιοικητής της ΑΣΔΕΝ (πρώην Ταξίαρχος Κω) κ. Εμμανουήλ Θεοδώρου, ο Έπαρχος Κω Νισύρου κ. Ιωάννης Καμπανής, ο Δήμαρχος Κω κ. Θεοδόσης Νικηταράς, οι πρώην Δήμαρχοι κ. Γιώργος Κυρίτσης, κ. Μιλτιάδης Φάκκος και κ. Θεοδόσης Βαρκάς, (άρχων του Πατριαρχείου και μελετητής του έργου), οι στρατηγοί πρώην Διοικητές 80 ΑΔΤΕ: κ. Γεώργιος Σοφιανίδης (ο Σεβασμιώτατος κρατούσε τη ράβδο που του είχε φέρει ως δώρο) κ. Στέλιος Σεργεντάνης, ο νυν Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ κ. Σπυρίδων Κογιάννης-Ταξίαρχος, της Αστυνομικής Διεύθυνσης κ. Λουκάς Θάνος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Κω κ. Αλέκος Μαρκόγλου και ο Πρώην Πρόεδρος κ. Μανώλης Τσιγαράς, ο Αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Αβρίθης, η Πρόεδρος του ΔΣ κ. Διονυσία Τελλή, ο πρ. Βουλευτής κ. Ηλίας Καματερός, ο Σοφολογιότατος Ιμάμης Κω,  ο Πρόεδρος του ΔΙΙΚ κ. Αριστοτέλης Παυλίδης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου παλαιών πολεμιστών και απογόνων κ. Ματθαίος Καζαμίας, η κ. Κατερίνα Γαβαλά, ο κ. Νίκος Πουλιού, η κ. Ντίνα Σβύνου, ο κ. Νίκος Μανούσης, ο κ. Φίλιππος Καλλούδης, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, Μικρασιάτες και απόδημοι Κώοι και πολλοί προσκυνητές.

Αρχικά έγινε πανηγυρικά και εν μέσω χειροκροτημάτων με τις χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες του ναού η είσοδος της ιστορικής εικόνας του Αγίου Γεωργίου του Πετρουμιανού που έφερε η οικογένεια του κ. Γιώργου Σπύρου, ακολούθως έγινε με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια ο πανηγυρικός εσπερινός και στο τέλος η Επίτιμη Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Κω κ. Αργυρώ Κατσίλλη διάβασε ένα πολύ συγκινητικό ποίημα της κ. Έλλης Χόνδρου για την περίσταση, ο Πρωτοψάλτης κ. Ιωάννης Πεταλάς είπε ένα πολύ όμορφο τραγούδι για τον Άγιο Γεώργιο και ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε αναλυτικά όλους τους παριστάμενους και όσους συνέβαλαν για την ολοκλήρωση του ονείρου τόσων γενεών.

Ως επιστέγασμα, εχάλη Τρισάγιο στη μνήμη όλων των προγόνων μας στο νέο Μνημείο Μικρασιατών Κω που φιλοτέχνησε έξω από τον ΙΝ ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Ψηφιδωτών της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Δαυίδ Χατζηδαυίδ και τοποθετήθηκε δωρεά της κ. Αντωνίας Σκαλέρη.

Το πρωί θα γίνει η πρώτη Πολυαρχιερατική Θεία λειτουργία, θα γίνει ο καταμερισμός των Ιερών λειψάνων και οι αναλυτικές ομιλίες των επισήμων.

Βοήθεια σε όλους ο Άγιος Γεώργιος, ο Τροπαιοφόρος.

Τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου   Νέας Αλικαρνασσού Κω – των Πετρουμιανών

 

Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη (9/7/2022)

 

Καλλιμάρμαρος, περικαλλής, όπως αξίζει στο Θείο Εκκλησιαστικό κάλλος, είναι ο νεόδμητος Ιερός Ναός του Αγίου Γεώργιου του Πετρουμιανού.       Ένας υπέρλαμπρος Ναός, ρυθμού Βυζαντινού, Σταυροειδής Βασιλική μετά τρούλου, μαζί με ένα πανύψηλο καμπαναριό, πνευματικό καταφύγιο και δύναμη ψυχική,  για τους ευλαβείς παστούς της Χριστιανοσύνης.

Ένα τάμα εκατό ετών, από την Μικρασιατική ολέθρια καταστροφή (1922-2022),γίνεται πραγματικότητα. Τότε  που η φωτιά και το σίδερο του πολέμου, κατέκαψαν τα πάντα, μαζί και τους Χριστιανικούς τόπους λατρείας. Παρόλα τα δεινά η φλόγα δεν έσβησε από τους ξεριζωμένους Μικρασιάτες, Πετρουμιανούς. Πάντα  σιγόκαιγε η ελπίδα να ξανακτίσουν το Ναό τους. Την  Εκκλησιά που τους έκαψαν οι οχθροί και πρόλαβαν με χίλια βάσανα, αν και ταλαιπωρημένοι πρόσφυγες τότε, να διασώσουν την θαυματουργή εικόνα του Στρατηλάτη Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Έτσι οι Μικρασιάτες της Κω, με τον πιο δραστήριο σύλλογο τους και οι ευσεβείς κάτοικοι και δωρητές του νησιού μας, με γενναιοδωρία και αποφασιστικότητα, ξανάχτισαν και περάτωσαν την θρυλική Εκκλησιά του Αη Γιώργη του Πετρουμιανού,  απέναντι από την βασανισμένη Αλικαρνασσό, της Μικράς Ασίας.

 

Πλήθος κόσμου, παρέστησαν στα θυρανοίξια και στα εγκαίνια, του νεόκτιστου Ιερού Ναού του Άγιου Γεωργίου. Με τρεις Μητροπολίτες, τον Αγκύρας κ. κ. Ιερεμία, τον Σύμης κ. κ. Χρυσόστομο και τον Κώου και Νισύρου κ. κ. Ναθαναήλ, τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους συντοπίτη μας π. Ναθαναήλ, τον Γενικό Αρχιερατικό και σύσσωμο τον κλήρο του νησιού, την Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Νεκταρίου Κω γ. Ευπραξία με τη συνοδεία της,  συμψαλλόντων επίσης όλων των Ιεροψαλτών υπό την Διεύθυνση του Καθηγητή και Πρωτοψάλτου κ. Γεωργίου Σακέλλη έγινε ο  Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός. Ακολούθησαν οι ομιλίες και το Τρισάγιο στο νέο μνημείο Μικρασιατών Κω που φιλοτέχνησε ο κ. Δαυίδ Χατζηδαυίδ, με το ευλαβές εκκλησίασμα να παρακολουθεί αδιαλείπτως προσευχόμενο.

«Ὡς τῶν αἰχμαλώτων ἐλευθερωτής, καὶ τῶν πτωχῶν ὑπερασπιστής, ἀσθενούντων ἰατρός, βασιλέων ὑπέρμαχος, Τροπαιοφόρε Μεγαλομάρτυς Γεώργιε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν»

 

Ξανθιππη Αγρέλλη

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ, 7.00 π.μ.
ΟΡΘΡΟΣ, ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ,
ΠΡΩΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

 

Ο Ιερός ναός Αγίου Γεωργίου Νέας Αλικαρνασσού Κω

Ο Ιερός ναός Αγίου Γεωργίου Νέας Αλικαρνασσού Κω

Γράφει ο Θανάσης Καραναστάσης

Μεγάλη χαρά και βαθειά συγκίνηση διακατέχει τους μικρασιατικής καταγωγής δημότες της Κω αυτό το σαββατοκύριακο.

Και ο λόγος είναι τα εγκαίνια του ιερού ναού του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος οικοδομήθηκε σε ανάμνηση του ομώνυμου ιστορικού ναού, κτισθέντος το 1780 στην απέναντι Αλικαρνασσό, στο Πετρούμι, όπως συνηθέστερα λέγεται.

Αυτός ο ναός είναι και μια απόδοση τιμής στη μνήμη των προγόνων τους, οι οποίοι ήλθαν ως πρόσφυγες μετά το 1922, εγκαταστάθηκαν στην Κω και έστησαν τις ζωές τους, στη νέα τους πατρίδα, το νησί του Ιπποκράτη.
Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης ήταν το χρέος που θεώρησαν ότι έπρεπε να εκπληρώσουν οι απόγονοι των παλαιών Πετρουμιανών και προχώρησαν στην οικοδόμηση αυτού του ιερού ναού.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, απόψε στις 7.00 μ.μ. θα τελεστεί μέγας πανηγυρικός εσπερινός κατά τον οποίο θα γίνει ο καταμερισμός των ιερών λειψάνων.
Σε αυτόν θα ιερουργήσουν τρεις μητροπολίτες, οι κ.κ. Ναθαναήλ, Ιερεμίας και Χρυσόστομος, τέκνα και οι τρεις της Κω.

Για την τελετή των εγκαινίων είχε προσκληθεί και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος όμως δεν μπόρεσε να παραστεί.
Αύριο το πρωί θα τελεστεί ο Όρθρος, η ακολουθία των εγκαινίων και η πρώτη Θεία Λειτουργία.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας στις 9 μ.μ. θα λάβει χώρα στο αίθριο του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος, συναυλία με τον Μπάμπη Τσέρτο με τίτλο «100 χρόνια Μικρασία».
Στη συναυλία αυτή θα ακουστούν τραγούδια και σκοποί από την Μικρασία.
Οργανωτές είναι η Ιερά Μητρόπολη Κω-Νισύρου, η αστική εταιρεία Κω «Ιπποκράτης», ο ΔΟΠΑΒΣ, το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα και ο σύλλογος Μικρασιατικών Κω «Ο Ηρόδοτος».

Η συναυλία γίνεται στο πλαίσιο των «Θερινών Ιπποκρατείων 2022».
Η ιδέα για την ανέγερση του ναού του Αγίου Γεωργίου γεννήθηκε με την ίδρυση του συλλόγου Μικρασιατών Κω «Ο Ηρόδοτος» πριν από 21 χρόνια.

Την προσπάθεια ξεκίνησε το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου με πρόεδρο τον Μανώλη Τσιγαρά, τη συνέχισε και την ολοκλήρωσε το τωρινό δ.σ. με πρόεδρο τον Αλέκο Μαρόγλου, καθηγητή μαθηματικών.
Για την προώθηση του έργου σημαντική συμβολή είχαν ο μητροπολίτης Ναθαναήλ, οι δήμαρχοι Κ. Καΐσερλης, Μ. Φάκκος, Γ. Κυρίτσης και Θ. Νικηταράς.

Οι μελετητές, μηχανικοί, τεχνίτες και άλλοι επαγγελματίες πρόσφεραν δωρεάν τις υπηρεσίες τους, ενώ δωρεές υπήρξαν και από πολλούς ιδιώτες.
Ο ναός του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στην περιοχή «Λάμπτη», σε οπτική επαφή με την απέναντι Αλικαρνασσό.
Στις αποψινές και αυριανές τελετές είμαι σίγουρος, ότι θα παρευρεθεί πολύς κόσμος.

Η κοινότητα των Πετρουμιανών αποτελεί σήμερα το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού της Κω.
Η πρώτη γενιά των προσφύγων αιμοδότησε την τοπική οικονομία με πολλούς και δραστήριους επαγγελματίες.
Οι άνθρωποι της σημερινής δεύτερης και τρίτης γενιάς, γεννημένοι και μεγαλωμένοι στην Κω, έχουν επίσης σημαντική συμβολή στην οικονομική, στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή του νησιού.

Ο Αλέκος Μαρκόγλου, σημερινός πρόεδρος του συλλόγου, έχει εισφέρει προσωπικά τα τελευταία χρόνια με τις εκδόσεις του στο πνευματικό κεφάλαιο της Κω.
Έχει κυκλοφορήσει υπέροχα λευκώματα για την Κω και τις χαμένες πατρίδες, με σπάνιες παλιές φωτογραφίες και χάρτες.

Τυχαίνει να γνωρίζω προσωπικά αρκετά μέλη από το παλιό και το σημερινό δ.σ. του συλλόγου. Και είναι άνθρωποι που εκτιμώ ιδιαίτερα.
Έστω και από μακριά, συμμετέχω νοερά στους εορτασμούς τους και στη δραστήρια παρουσία τους στην ιδιαίτερή μου πατρίδα.

10 ΣΧΟΛΙΑ

    • Πάντα ο ΚΑΒΑΛΑΡΗΣ να φωτίζει τα πνεύματα μας να είμαστε σωστοί άνθρωποι.

  1. Ατε καί στα εγκαίνια νοσοκομείων, σχολείων, κτιρίων δημοσίων υπηρεσιών κτλ . Προς την εξυπηρέτηση όλων τον πολιτών τού κράτους.

  2. Άλλο ένα μεγάλο έργο υποδομής
    Αν είχαμε την ίδια ζέση και σ άλλα έργα
    Τα πράγματα θα ήταν καλύτερα .
    Με όλο τον σεβασμό σ όλλους οσους συνέβαλαν για το έργο της ανέγερσης του μελοπρεπους Ναού .

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ