ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με μεγαλοπρέπεια ο εσπερινός της εορτής της Αγίας Τριάδας στην Αντιμάχεια | κ. Ναθαναήλ: Η διχόνοια η δολερή…

0
2089

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Ο εσπερινός της Πεντηκοστής εψάλη με μεγαλοπρέπεια στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας Αντιμάχειας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο λόγο.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: ο Δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, ο Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Γιάννης Καλλούδης, ο Αναπληρωτής Δημάρχου-Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Αβρίθης, ο Πρόεδρος της Αντιμάχειας Νίκος Φραζής, ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Νίκος Μυλωνάς, ο εκπρόσωπος της 80 ΑΔΤΕ, Διοικητής του 5ου ΕΤΕΘ Νικόλαος Αλεξίου, ο εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης, Διοικητής του ΑΤ Ηρακλειδών Δημήτρης Δελής κ.α.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν οι Ιερείς της περιοχής: ο Αρχιερατικός επίτροπος, π. Ιωάννης Περαντωνάκης, ο Αρχιμανδρίτης π. Διονύσιος Παριάρος, ο εφημέριος του ΙΝ Αγίας Τριάδος π. Ηλίας Καμπάκης, ο π. Αντώνης Κασσιώτης, ο π. Νικόλαος Γρύλλης.και ο Διάκονος π. Περικλής Πουλεντσης.

Έψαλλαν ο Πρωτοψάλτης Μιχάλης Ανδρέου με τους Ιεροψάλτες Αντιμάχειας Γιώργο Μιαούδη και Μανώλη Σχουλή

Η εκκλησία μας εορτάζει και πανηγυρίζει την επιδημία του Αγίου Πνεύματος στον κόσμο.

Αυτός ο Παρακλητος Αγαθός ήρθε στον κόσμο και έμεινε… και μένει… και θα μένει έως συντέλειας του αιώνος.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε επίσης με αφορμή το «Εις πολλά έτη Δέσποτα» που ψαλλόταν επί βασιλεύουσας Πόλης προς τιμήν του Αυτοκράτορα τόνισε ότι η εκκλησία μας έχει κρατήσει εις ανάμνηση τις τιμές αυτές (όπως και τον Αυτοκρατορικό μανδύα που φέρει ο Μητροπολίτης στον Εσπερινό ή την Αρχιερατική Μίτρα στη Θεία λειτουργία, καθώς και την Ποιμαντορική ράβδο) προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «ας είμαστε ειλικρινείς. Όταν ξεκίνησαν η πρόγονοι μας την Επανάσταση του 1821 είχαν στόχο να ξαναπάρουμε πίσω την Κωνσταντινούπολη. Προέκυψε όμως η διχόνοια το δεύτερο χρόνο και ο ένας πριόνιζε τα πόδια του άλλου που μας ταλανίζει μέχρι και σήμερα φτάνοντας μέχρι τις μάσκες ή τα μέτρα και έτσι χάσαμε τη χάρη.

Αυτό που χάλασε και τον Πύργο της Βαβέλ που ήθελε ο άνθρωπος να χτίσει εγωιστικά. Αυτό που γιορτάζουμε τώρα: να βρίσκονται κρυμμένοι και φοβισμένοι οι Απόστολοι σε ένα υπερώο περιμένοντας την υπόσχεση του Κυρίου. Μέχρι που ήρθε ως βιαία πνοή και τους επεσκίασε η Χάρις του Παναγίου Πνεύματος είδει πυρήνων γλωσσών μοιράζοντας τα χαρίσματα».

Με αφορμή το δοξαστικό «Γλώσσαι ποτέ συνεχύθησαν» που έγραψε ο ίδιος ο Αυτοκράτορας Λέων ο Στ’ ο Σοφός, ο Σεβασμιώτατος πρόσθεσε με νόημα απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο:

«Ήταν ωραίες εποχές εκείνες κ. δήμαρχε, γιατί δεν υπήρχε η ανωνυμία για να σπιλώσει τον άλλο. Αλλά ο καθένας πήγαινε μπροστά κι έλεγε στον άλλο την αλήθεια, χωρίς να φοβάται ούτε ακόμα κι αν θα του αφαιρούσαν τη ζωή».

Με συγκίνηση ο Σεβασμιώτατος θυμήθηκε επίσης, όλους τους παλαιούς ιερείς που πέρασαν από αυτόν τον ναό, βλέποντας το παλαιό θυμιατήρι που κρατούσε ο Διάκονος π. Περικλής.

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου, όπως ενημερωθήκαμε από τον Πρόεδρο Αντιμάχειας του χρόνου -πρώτα ο Θεός- αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η ανάπλαση του αύλειου χώρου της Αγίας Τριάδας μέχρι τον κεντρικό δρόμο με το γκρέμισμα του παλαιού μικρού κτιρίου της βιβλιοθήκης και του πρώην Αγροτικού Συνεταιρισμού Αντιμάχειας, για τη διαμόρφωσή της.

(ο Σεβασμιώτατος με Δήμαρχο και Αντιδήμαρχο στην επιθεώρηση του υπό ανάπλαση χώρου)

Η ενοριακή αδελφότητας αμέσως μετά το πέρας του εσπερινού πρόσφερε παραδοσιακά κεράσματα σε όλους τους προσκυνητές.

Το πρωί ο Σεβασμιώτατος θα χοροστατήσει στον Όρθρο και θα προεξάρχει στην Θεία λειτουργία στον ίδιο ιερό ναό και αμέσως μετά θα αναχωρήσει για Νίσυρο για τον εσπερινό και την εορτή του Αγίου Νικήτα του Νισυρίου τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.

Πρόσθετες ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΕΣ Εδώ:

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ