ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Ένα ξεχωριστό Προσκυνηματικό Οδοιπορικό με Ναθαναήλ & 300 Κώους προσκυνητές στην Μεγαλόχαρη Τήνου

7
2017
Συνεργάτης aegeanews.

Φωτο- Ρεπορτάζ – ΒΙΝΤΕΟ: Κατερίνα Χατζημανώλη

Ένα ξεχωριστό Προσκυνηματικό οδοιπορικό στην Τήνο πραγματοποιήθηκε στις 29-30 Οκτωβρίου, από το ταξιδιωτικό γραφείο Enjoy travel. Στην εκδρομή συμμετείχαν περίπου 300 προσκυνητές από την Κω και πολλοί από την Κάλυμνο.

 nansi
Κείμενο – Οδοιπορικό: Νάνσυ Γαμβρέλλη

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου πραγματοποιήσαμε προσκυνηματική επίσκεψη στο νησί της Μεγαλόχαρης και στα άγια χώματα της Τήνου. Με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ και με την οργανωτική φροντίδα του ταξιδιωτικού πρακτορείου «Enjoy Travel» τριακόσιοι πιστοί από την Κω βρεθήκαμε το Σάββατο το πρωί με το πλοίο Πάτμος στήν Τήνο.

Προσκυνήσαμε στην Ιερά Μονή Κεχροβουνίου που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και στην οποία ασκήτεψε η Οσία Πελαγία, η μοναχή που στο κελλί της είδε το όραμα: την Παναγία να της φανερώνει τον τόπο που ήταν θαμμένη η θαυματουργή εικόνα της.

Στην γραφική πλατεία του χωριού Φαλατάδος επισκεφθήκαμε και προσκυνήσαμε τον επιβλητικό ναό του Αγίου Ιωάννου και της Αγίας Τριάδος. Ο ναός αυτός διαθέτει έναν εντυπωσιακό τρούλο διαμέτρου 18 μέτρων και εξαιρετικές εικόνες του 17ου αιώνα. Στον αύλειο χώρο του συναντήσαμε το άγαλμα του ανθρώπου που με την αξίνα του βρήκε την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας μας.

Στον κατανυκτικότατο Εσπερινό, το απόγευμα του Σαββάτου, ο οποίος τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου χοροστατούντος του Μητροπολίτου μας κ. Ναθαναήλ, προσκυνήσαμε με πίστη, ευλάβεια και αγάπη την θαυματουργή εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου. Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας ο Πανοσ. Αρχιμ. Ιάκωβος καλωσόρισε με περισσή αγάπη και ιδιαίτερη χαρά τον Ποιμενάρχη μας και όλους τους προσκυνητές εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωροθέου Β΄.

Αφού προσκυνήσαμε την θαυματουργή εικόνα επισκεφθήκαμε το Βαπτιστήριο, τον χώρο όπου υπάρχει το αγίασμα και θαυμάσαμε τα έργα τέχνης, γλυπτικής και ζωγραφικής, που φυλάσσονται στα Μουσεία του Πανελληνίου Ιερού Καθιδρύματος. Με συγκίνηση προσκυνήσαμε για άλλη μια φορά τα τάματα που προσφέρονται στη Χάρη της. Ανάμεσά τους βρίσκεται και το δακτυλίδι που ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με αξιοθαύμαστη πίστη αφιέρωσε στην Παναγία ως τάμα για να ελευθερωθεί η Πατρίδα μας. Επίσης, είδαμε τα μετάλλια των Ολυμπιονικών μας που αφιερώθηκαν και αυτά στη Χάρη της. Δέος μας κατέλαβε μπροστά στην τορπίλη που βύθισε την «Έλλη», καθώς συνειδητοποιήσαμε πόσο στενή είναι η σύνδεση της Ορθοδοξίας με την Ελλάδα.

Την Κυριακή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία με συλλειτουργούς κληρικούς από τη Τήνο, τον π. Νικόλαο Γρύλλη και τον π. Αναστάσιο Τσουκνιά από την Κω, που συμμετείχαν στην εκδρομή μας. Προσευχόμενοι όλοι μαζί καταθέσαμε την ψυχή μας στη Χάρη της με την ευχή να έχουμε την προστασία Της. Ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Ιάκωβος καλωσόρισε και επίσημα με έναν μεστό πλήρη αισθημάτων αγάπης και καλοσύνης λόγο τον Ποιμενάρχη μας και το πλήθος των πιστών που προσκύνησαν και λειτουργήθηκαν εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωροθέου Β΄ και όλου του κλήρου του νησιού. Ο π. Ιάκωβος τόνισε τον συμβολισμό και τη σημασία της χειροτονίας του Ποιμενάρχου μας από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο ανήμερα της εορτής της Ορθοδοξίας.

Εμφανώς συγκινημένος ο Σεβασμιώτατος ανταπαντώντας στην ευγενική προσφώνηση ευχαρίστησε θερμά και τόνισε τη δύναμη της πίστεως, τη σημασία της προσευχής και τη μεγάλη αξία που αυτά έχουν για τη ζωή μας.

Το προσκυνηματικό μας αυτό ταξίδι ολοκληρώθηκε με κατάνυξη, σεβασμό, πίστη, ελπίδα και αγάπη. Η χάρη της Παναγίας ας μας προστατεύει, ας κατευθύνει τις πράξεις μας, ας καθοδηγεί τα βήματά μας και ας φωτίζει τις σκέψεις μας.

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μπράβο σε όλο τον κόσμο που πήγε να προσκυνησει την Μεγαλοχαρη στην Τήνο.Αξιο και ευλογημενο το προσκύνημα τους.

    • Τώρα και παπαδοτουρισμός… Κάθε μέρα μια γιορτή, κάθε εκκλησία και πανηγύρι με μπόλικα εδέσματα...

      Έτσι που μας κατάντησαν ΤΣΙΠρΑΣ και ΣφΥΡΙΖΑ καταργώντας και τον κοινωνικό τουρισμό μόνο με τους παπάδες θα κάνουμε φτηνά ταξίδια και στα πανηγύρια στις εκκλησιές θα βρίσκουμε φαΐ να λαδώσει λιγάκι το αντεράκι μας μετά μουσικής και θεάματος

    • Εκατοντάδες τα ζώα που επέλεξαν 28-30/10 το ΠΕΤΡΟΥΜΙ, εάν πήγαιναν στην Πάτμο, την, Ρόδο και στην Κάλυμνο θα πλήρωναν περισσότερα;;

      Φτηνότερα θα πήγαιναν να φάνε αυτές οι γουρουνοκεφαλές ΜΟΥΡΗ στην Κάλυμνο και φτηνό ψάρι στην Πάτμο, θα άναβαν και κανένα κεράκι στον Άγιο Σάββα ή στην Αποκάλυψη κάνοντας μια ευχή, να βάλει ο Θεός το χέρι του να μην έχουμε γεγονότα που με την ανύπαρκτη κυβέρνηση των δοσίλογων ΣφΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που έχουμε θα μας καταστρέψουν τελειωτικά.

    • Τα ίδια ζώα προτιμούν κεμπάπ και γιαουτλού αντί να φάνε γεμιστό κατσικάκι στην ΖΙΑ.

      Η γιαγιά μου που άφησε τα πάντα στο Πετρούμι το 22 πάντα έλεγε, Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΣΚΥΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΚΥΛΟΣ ΛΥΣΣΑΣΜΕΝΟΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ.

  2. ΞΕΦΤΙΛΑ, εκατοντάδες Κώοι πέρασαν το τριήμερο στην ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟ για τριήμερο την στιγμή που ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ απειλεί τα νησιά μας...

    Όλοι αυτοί οι χωρίς μυαλό και τσίπα πήγαν να αφήσουν τα Ευρώ τους στον φασίστα Σουλτάνο που ονειρεύεται την αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Όλα αυτά τα ζώα στηρίζουν τα άρρωστα όνειρα του και τρέχουν να κάνουν τα λεφτά τους σφαίρες για τον Έλληνα. Εύχομαι να μην ξυπνήσουν με τον γείτονα ΑΛΗ να τους φοράει ΦΕΣΙ…

  3. Ρε εχετε ξεφυγει?Τηνο πηγαν…. Εχετε ιδεα που βρισκετε?το πετρουμι και η Αλικαρνασος τι σχεση εχουν?η πολιτικη και ολοι αυτοι καμμια σχεση δεν εχουν με την πιστη μας.

    • δεν εχεις επαφη με το περιβαλον….τα σχολια απο πανω ειναι ειρωνικα γιαυτους που πηγαν Τουρκια…οχι γιαυτους που πηγαν Τηνο…βεβαια ενας παραπανω εχει και λιγο κομπλεξ με τους παπαδες αλλα θα του περασει…κατα ταλλα πραγματικα οσοι πηγατε τουρκια να παρετε και απο ενα πακιστανο σπιτι σας γιατι γεμισε η πολη παλι με τα βρωμοπιθηκια…ΖΩΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ