Τσίπρας: Εξαιρετικά σοβαρή η κατάσταση, ασόβαρη η κυβέρνηση

0
523

Σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση άσκησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που πραγματοποίησε με επιστήμονες και επιδημιολόγους.

Ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε την κατάσταση ως εξαιρετικά σοβαρή για να υπογραμμίζει πως «το μόνο που δεν είναι σοβαρό δυστυχώς είναι η κυβέρνηση. Σε όλη την Ευρώπη έχει σημάνει συναγερμός για τις γιορτές ενόψει της μετάλλαξης «Όμικρον», αλλά δυστυχώς στη χώρα μας συνεχίζονται από τη μία η αδράνεια από την άλλη οι εγκληματικές παλινωδίες που διαλύουν και τα τελευταία ψήγματα εμπιστοσύνης των πολιτών στο κράτος και την κυβέρνηση».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατηγόρησε την κυβέρνηση για φιάσκο πίσω από τα rapid test που έγιναν self test για να συμπληρώσει ότι «και όλα αυτά φυσικά, για ακόμη μία φορά ερήμην των επιστημόνων, αφού μέλη της Επιτροπής διέψευσαν πως έκαναν σχετική εισήγηση».

«Δεν είμαι επιστήμονας, ούτε επιδημιολόγος, για αυτό και ήθελα να έχουμε τη σημερινή τηλεδιάσκεψη, για να δούμε τι χρειάζεται να γίνει τώρα, άμεσα, για να γλιτώσουμε τα χειρότερα και ενδεχομένως και ένα ακόμη καταστροφικό λοκντάουν που θα επισφραγίσει για ακόμα μία φορά την αποτυχημένη πολιτική που ακολουθείται. Θέλω να ακούσω τις σκέψεις, τις προτάσεις σας για το τι πρέπει να κάνουμε για να σώσουμε ό,τι σώζεται. Όπως σας είπα επιδημιολόγος δεν είμαι, αλλά κάποια πράγματα μοιάζουν αυτονόητα πλέον μετά από δύο χρόνια, αν και δυστυχώς δεν γίνονται. Πρωτοβουλίες, τις οποίες φωνάζουμε όχι μόνο εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο οι επιστήμονες αλλά και οι φορείς, με τους οποίους είχα έναν ευρύ κύκλο επαφών τις προηγούμενες ημέρες. Είναι αδιανόητο 2 χρόνια μετά, ακόμα να συζητάμε για το τέστινγκ και την ιχνηλάτηση. Πρέπει να διατεθούν μαζικά σε όλους τους πολίτες ράπιντ τεστ, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, προφανώς με αποζημίωση από το Δημόσιο, και όχι σελφ τεστ που είναι μειωμένης αξιοπιστίας. Ώστε να αποφύγουμε εκρηκτική μετάδοση του ιού στις γιορτές σε καταστήματα και σπίτια» είπε χαρακτηριστικά ο Α. Τσίπρας.
Παράλληλα, ζήτησε ξανά μετ΄επιτάσεως την επίταξη ιδιωτικών κλινικών και την ένταξη στη μάχη και των στρατιωτικών νοσοκομείων, αλλά και να προχωρήσουν άμεσα οι προσλήψεις 800 και πλέον γιατρών που έχουν κάνει τα χαρτιά τους και περιμένουν στις λίστες πότε θα διοριστούν, καθώς και να ενεργοποιηθεί άμεσα στη μάχη κατά της πανδημίας η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για προνοσοκομειακή φροντίδα.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ανδρέας Ξανθός, ο καθηγητής Αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης Γρηγόρης Γεροτζιάφας, ο αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής και κλινικός ογκολόγος στο Harvard Medical School Όθωνας Ηλιόπουλος, η τ. καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού, ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ Γιάννης Καλομενίδης, ο καθηγητής Βιοπληροφορικής και Βιοστατιστικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Παντελής Μπάγκος, ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για την πανδημία Τάκης Παναγιωτόπουλος και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ