Αγαπητοί/ές κυρίες και κύριοι υποψήφιοι: Εδώ, θα σας παραδεχτούμε…

9
1325

Η προεκλογική μάχη έχει ξεκινήσει -κατά γενική ομολογία- σε επίπεδα,  απογοητευτικά.

Μπροστά στις κάμερες, τους φωτογραφικούς φακούς, ή τις σελίδες των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ, αρχίζει να προτάσσεται ένα σόου  «παρέλασης-παρουσίασης υποψηφίων», συνοδευόμενο από γενικό και στερεότυπο πολιτικό λόγο για  «νέα εποχή», «νέα δεκαετία», «νέα σελίδα», «Κω το 2023» (και βάλτε όσο θέλετε ακόμα…)

Και πίσω από τις κάμερες σε επίπεδο παρασκηνίου, διαδικτυακών σχολίων η πολιτικών αιχμών μέσω ανακοινώσεων… όπου «πονάει ο καθένας» (πατώντας τον κάλο του/της αντιπάλου, ή χτυπώντας τον/την στο πιο ευαίσθητο σημείο).

Εντάξει, κι αυτά είναι μέσα στο «παιχνίδι», θα πει κανείς.

Πλην όμως, οι πολίτες που δεν έχουν συμφέροντα ή εξαρτήσεις και παραμένουν κριτικά σκεπτόμενοι, αναποφάσιστοι ή «ταλαντευόμενοι», μέχρι να πειστούν για την καλύτερη τελική επιλογή τους, περιμένουν να ακούσουν ουσιαστικές και πρακτικές θέσεις-εξαγγελίες και προγραμματικές προτάσεις.

Αλλιώς, μιλάμε για άλλη μια ανούσια επανάληψη (copy-paste) γενικών μακρόπνοων θεωρητικών, ανέξοδων και ακοστολόγητων δεσμεύσεων-υποσχέσεων οι οποίες, φυσικά, «μετά την απομάκρυνση εκ της κάλπης….» (Τι τις θέλετε, τι τις γυρεύετε).

Φίλοι, συνδημότες ευαισθητοποιημένοι σε θέματα υγείας και πρόνοιας, με αφορμή το άρθρο για την τραγική έλλειψη απινιδωτών (όταν χάσαμε έναν νέο συμπολίτη και φίλο), μας είπαν απογοητευμένοι «τίποτα δεν έκαναν, κανείς δεν συγκινήθηκε. Πρέπει να χάσουμε κι άλλες ζωές για να συγκινηθούν. Να τους το θέσεις επιτακτικά, να δεσμευθούν δημόσια, στα προεκλογικά τραπέζια που θα δέχονται ερωτήσεις…»

Μα κι εκεί του απαντώ «ναι, θα πούνε, ίσα ίσα για να το προσπεράσουν και μετά θα κάνουν τα δικά τους…»

Έστω, όμως κι έτσι θα πρέπει να πιεστούν να θέσουν το δάχτυλο επί των τύπων των ήλων.

Όσο και να εθελοτυφλούμε υπάρχουν, αναξιοπαθούντες, μέχρι και άστεγοι… στην Κω. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν συνεργάζονται (λόγω ψυχολογικών ή άλλων προβλημάτων) με τις κοινωνικές υπηρεσίες και παραμένουν σε άθλια κατάσταση.

Τοπική Αυτοδιοίκηση, σημαίνει πρωτίστως κοινωνικές υπηρεσίες.

Εκεί, θέλουμε «καθαρές κουβέντες», που πως και τι μπορεί να κάνει ο καθένας.

Ο Γιώργος Κοπάδης, ακόμα λέει με πικρία για τον ανελέητο πόλεμο που δέχθηκε μια πρότασή του από το 2013 για σύμπραξη κράτους (όπου αδυνατεί να παρέμβει και να δώσει λύσεις) με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ένα σύστημα Σ.Δ.Ο.ΤΑ, όπως το λέει ο ίδιος.

Από τότε μέχρι σήμερα, βέβαια, σε κάποιους δήμους έχουν προχωρήσει πράγματα για να καλυφθούν παθογένειες και χρόνιες ελλείψεις λόγω γραφειοκρατίας ή αδυναμίας του κράτους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ΚΕΠ Υγείας που ξεκίνησαν πριν, περίπου, από 4 χρόνια να λειτουργούν σε 14 Δήμους, μεταξύ των οποίων και στο Δήμο του Προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Πατούλη ο οποίος είναι και Γιατρός (όπου λειτουργούν επίσης Πολυϊατρεία του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου «Κοινωνική Μέριμνα»).

Δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται γιατρό-Δήμαρχο η Κως, για να προχωρήσουν αντίστοιχες δράσεις (ούτε είναι και οι 14 δήμαρχοι στους δήμους που τα εφαρμόζουν, γιατροί), παρά μόνον ευαισθησία και ενεργοποίηση σε έναν πολύ ευαίσθητο τομέα, όπως αυτό της υγείας, όπου ως νησιώτες «πονάμε», ιδιαίτερα (και πληρώνουμε πολύ ακριβά, πολλές φορές, δυστυχώς, με πολλές ανθρώπινες ζωές…)

Αγαπητοί/ές κύριοι και κυρίες υποψήφιοι: Δεν θέλουμε να ακούσουμε για άλλη μια φορά ευχολόγια. Θέλουμε συγκεκριμένες προτάσεις και δράσεις, προπάντων για την υγεία (ακόμα κι εκεί όπου δεν έχετε αρμοδιότητα).

Εκεί, θα σας παραδεχτούμε…

 

*Ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας αφορά τη δημιουργία ενός Δικτύου Κοινωνικής Μέριμνας και Φροντίδας για τον Πολίτη που κάνει την Πρόληψη και την Προαγωγή της Υγείας πράξη και διασφαλίζει σε κάθε κοινωνία ένα υψηλό επίπεδο διαβίωσης και ποιότητας ζωής, μέσα από δύο κεντρικούς άξονες λειτουργίας: 1) την προληπτική ιατρική και 2) την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα υγείας. Τα ΚΕΠ Υγείας θα παρέχουν σε πολίτες τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου πριν νοσήσουν, θα τους ευαισθητοποιούν σε θέματα υγείας και πρόληψης και θα τους ενημερώνουν για τις δυνατότητες πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας της περιοχής τους.

Ο προσυμπτωματικός ελέγχος αφορά συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες-στόχους του πληθυσμού για κάθε νόσημα ξεχωριστά, ενώ οι πολίτες που ανιχνεύονται ως υψηλού κινδύνου παραπέμπονται στους θεράποντες ιατρούς τους για περαιτέρω έλεγχο.

Έτσι, για τον καρκίνο του εντέρου θα ελεγχθούν πολίτες ηλικίας από 50 έως 75 ετών. Για τον καρκίνο του προστάτη θα ελεγχθούν άνδρες ηλικίας 50 έως 70 ετών, για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο έλεγχος μέσω τεστ Παπανικολάου θα είναι ανά τρία έτη σε γυναίκες 25 έως 65 ετών. Για τον καρκίνο του μαστού ο έλεγχος περιλαμβάνει τη μαστογραφία σε γυναίκες 40-50 ετών κάθε δύο έτη και σε γυναίκες 50 έως 70 ετών κάθε χρόνο. Για την πρόληψη του μελανώματος θα γίνεται κάθε έξι μήνες κλινική εξέταση για ανεύρεση σπίλων. Για την πρόληψη της ρήξης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, όλοι οι άνδρες 65-75 ετών θα υποβληθούν σε υπερηχογράφημα άπαξ, ενώ για την πρόληψη καρδιολογικών παθήσεων και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων θα υπολογίζεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος κάθε πέντε έτη σε πολίτες 40-70 ετών με βάση τους εξής παράγοντες: αρτηριακή πίεση, χοληστερίνη, φύλο, κάπνισμα, ηλικία.

Το πρώτο βήμα είναι η καταγραφή του πληθυσμού-στόχου που πρέπει να ελεγχθεί για κάθε νόσημα από τον δήμο, σύμφωνα με τα πληθυσμιακά και επιδημιολογικά στοιχεία της περιοχής. Από τον πληθυσμό αυτό οι εξετάσεις για τους ανασφάλιστους γίνονται δωρεάν από εθελοντές γιατρούς, εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα, ενώ για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, οι εξετάσεις καλύπτονται από το ασφαλιστικό ταμείο, με το παραπεμπτικό του προσωπικού γιατρού του κάθε πολίτη.

9 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γράφεις γενικά και αόριστα ενώ θα έπρεπε ως μαχόμενος δημοσιογράφος να λες γεγονότα. Ο Κυρίτσης μαζί με την Βάσω μας έταζαν έξη δημοτικά ιατρεία. Μια δωρεά μεγάλη έγινε στο νοσοκομείο από την αείμνηστη Σαμαρά και κανένας δεν ασχολείται εδώ και τριάντα χρόνια. Ο Παυλίδης προσφέρει το ίθδρυμα για νέο νοσοκομείο και κανένας δεν συγκινείται. Και εσύ μας λες τις θα πρέπει να πουν οι υποψήφιοι προεκλογικά. ΛΑΘΟΣ Θ απρέπει να λες τι μας έλεγαν και δεν τα έκαναν.

 2. ΔΥΝΑΜΗ ΑΡΠΑΓΗΣ ΔΥΝΑΜΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ ΔΥΝΑΜΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣΑΣ ΔΥΝΑΜΗ ΑΜΙΑΝΤΟΥ

  – Ποια ήταν η πρώτη απόφαση που έλαβε η κα Πη ως πρόεδρος της ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ τον Σεπτέμβριο του 2014;;

  Τροποποίησε τον προϋπολογισμό του 2014 για να εξασφαλίσει τον μηνιαίο μισθό της!
  Δεν διανοείτο να χάσει τους 4 μήνες του 2014! (θυμίζουμε ότι ανέλαβαν Σεπτέμβριο του 2014 και ότι η προηγούμενη πρόεδρος της ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ ήταν άμισθη άρα η τροποποίηση ήταν απαραίτητη )

  – Ποια ήταν η δεύτερη απόφαση που έλαβε;

  Ψήφισε την ωριαία αποζημίωση τόσο τη δική της όσο και των μελών του δ/σ για τις παρουσίες της στα διοικητικά συμβούλια!

  Αυτά είναι τα νέα ήθη που εισήγαγε στο χώρο της Πρόνοιας η κα Πη.

  Η κα Πη τολμά να μιλά για το νόμο της κοινωνικής οικονομίας και να λέει ασύστολα ψέματα για να καλύψει τις πομπές της.

 3. ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΕΛΙΚΑ 100% !!! ΑΘΛΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗ ΚΑΙ ΜΥΛΩΝΑ!

  ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΕΛΙΚΑ 100% !!! .ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ?ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ!!
  ΚΑΙ ΜΕΤΑ?ΣΤΗΝ ΠΟΥΓΚΑ ΤΟΥ…!ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΗΤΑΝ ΤΟ 2014 4.000.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2018 ΘΑ ΕΙΝΑΙ 8.000.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ. ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΥΞΗΣΗ 100%!! ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΠΟΥ ΠΛΗΤΕΙ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ.ΜΟΝΟ Η ΠΟΥΓΚΑ.ΜΟΝΟ Η ΜΑΣΑ.ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΤΟ!!!!ΑΓΑΛΜΑΤΑ!!ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙΑ!!ΠΛΑΤΕΙΕΣ!!εργα απερχομενου ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ, ΑΒΙΚΩ,ΑΜΙΑΝΤΟΣ, LIDL,TUI ,τρενακια, πλατειες ,αγαλματα , συντριβανια,χωραφια σε συγγενη προεδρου, κλιματιστικα,αιθουσες προκατ, 2 φορες δημαρχος αρκετη ζημια εκανες στο νησι.ο απερχομενος ρημαξε το νησι.εκλεισε τον εφτ,εδιωξε την RYANAIR ,εδιωξε τα κρουαζιεροπλοια ,εριξε φορους στις επιχειρησεις νοικοκυρια,ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ.Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΕΒΑΛΕ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΤΟ INCLUSIVE.

 4. γιαννη ολοι αχρηστοι.τα φρεατια δεν μπορουν να ξεβουλωσουν

  οι ανικανοι.βρωμανε σκ@τα τα φρεατια.μπλεξαμε γιαννη με αρπαχτικα.

 5. Αχ Βάσω Βασουλα Βασιλική της καρδιάς μας!Μου λείπεις ηδη! Από το αετησιο βλέμμα σου μέχρι και το οξύ πνεύμα σου άφησες ανεξιτηλη σφραγίδα στα τοπικά δρώμενα . Αιώνια η μνήμη των πεπραγμενων σου αναξιομακαριστη, θα μας πάρει καιρό να σε λησμονησουμε θρηνοντας την χαμένη αξιοπρέπεια όσων σε στηριξαν. Ούτε ψιλλος στον κορφο μας δεν θα μας χαριζε τέτοια μορφή αναφιλαξιας. Να μην σου πω μέχρι που έφτασε η φαγούρα 😢

 6. Έστω πως ο Κυρίτσης κάνει ΚΕΠ Υγείας. Ποιός νομίζεις πως θα εμπιστευτεί τούς κολλητούς δήθεν γιατρούς;

 7. Αντι να στηνονται ως παγωνια στους φακους ας δεσμευθουν οι υποψηφιοι πρωτοι πολιτες (δημαρχοι) αν θα καταφερουν να βαλουν αμεσα τους απινιδωτες σε καθε περιοχη οικισμου στην Κω οπως ο Δημος της Χιου, να οργανωσουν τα κεντρα υγειας οπως γραφονται στο αρθρο ανωτερω, να απαιτησουν να ερθουν 2 καρδιολογοι στο νοσοκομειο που καθε τοσο θρηνουμε νεκρους γιατι απλως ο μηνας εχει 9, κανενας δεν εχει κανει το παραμικρο για να πιεσει πρωτα απο ολα οι βουλευτες ειναι ανεπαρκεις και ακολουθουν οι δημοτικοι αρχοντες, και να δουμε προγραμμα με προγραματισμο εργα με προβλεψεις εκινησης ωστε να μπορουμε να δουμε ποιος θελει να προσφερει στην Κω και οχι η Κως να του προσφερει μια θεση υψηλα αμοιβομενη και μετα απο εδω πανε και οι αλλοι, ειναι ντροπη αυτο το νησι να πηγαινει στον αυτοματο χωρις κανενα σχεδιασμο, χωρις κανενα προγραμματισμο, και χωρις κυριοτερο απο ολα οραμα δημιουργιας και αναπτυξης ανεπαρκεις μεχρι σημερα ολοι τους, οποιος θελει να κερδισει την Δημαρχια ας αποδειξει οτι εχει ολα τα προαναφερομενα και οχι τις κολεγιες και τις δημοσιες σχεσεις με τις οικογενειες των 200+ ψηφων κτλ κτλ

 8. Εχω την εντυπωση οτι ολοι μας ως πολιτες πρεπει να ενοθουμε και να δωσουμε το μηνυμα προς πασα κατευθηνση οτι το υπερτατο αγαθο της δημοσιας υγειας ειναι δικαιωμα μας.Το πρωτο βημα ειναι να το πιστευουμε και το 2 να το διαλαλουμε.Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΝ.Ας γινει η αρχη με 1 συγχρονο και οργανωμενο Νοσοκομειο και επειτα η στελεχωσει του με αξιοπιστο προσωπικο.Το νησι του Ιπποκρατη ειναι στο ελεος του Θεου!!!Ως ποτε θα το σφησουμε αυτο;;;Ειδη για πολλους συμπολιτες μας ειναι πολυ αργα,για τους υπολοιπους θα ειναι;;Την τυχη μας την κραταμε στα χερια μας,να την κυνηγησουμε πρεπει…Ολοι μας εχουμε ευθυνη ακομα και εμεις οι απλοι πολιτες γιατι ουσιαστικα δεν πιεζουμε τους τοπικους μας αρχοντες να βελτιουσουμε τις υπηρεσιες υγειας του νησιου.Θλιβομαι και για τον εαυτο μου γιατι βαζουμε τα μικρα συμφεροντα παραπανω απο το υπερτατο αγαθο της υγειας….Να πιεσουμε ολοι μας ,ακομα και καθημερινα τους υπευθηνους για να βελτιωσουμε επιτελους το αυτονοητο ,την ΥΓΕΙΑ μας….

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ