Ναυάγιο στην Πύλο: Η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος – Μυστήριο με τη βύθιση του σκάφους που αρνήθηκε βοήθεια – Μαρτυρίες ότι μετέφερε πάνω από 700 μετανάστες

14
5709

Σε ισχύ από σήμερα έως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής – Σιακαντάρης: Η απόφαση ελήφθη στη μνήμη των θυμάτων – Μόνο η Διακομαματική Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει για την τηλεμαχία

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε η υπηρεσιακή κυβέρνηση μετά την ανείπωτη τραγωδία με τους 79 μέχρι στιγμής νεκρούς μετανάστες από το ναυάγιο σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου.

Το κυβερνητικό επιτελείο έλαβε τις σχετικές αποφάσεις και ανακοίνωσε την κήρυξη του τριήμερου εθνικού πένθους. Μία τέτοια εξέλιξη θέτει εν αμφιβόλω την διεξαγωγή του προγραμματισμένου για αύριο debate των πολιτικών αρχηγών.

Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού:

«Ο Πρωθυπουργός κήρυξε τριήμερο Εθνικό Πένθος από σήμερα Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 21:00 ως το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 21:00 για τα θύματα του σημερινού τραγικού ναυαγίου στα διεθνή ύδατα δυτικά της Ελλάδας, με τη σκέψη και σε όλα τα θύματα των αδίστακτων διακινητών που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία».

Σε δεύτερο χρόνο το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού διευκρίνισε ότι το τριήμερο Eθνικό Πένθος που κήρυξε σήμερα, Τετάρτη 14/6, ο πρωθυπουργός θα λήξει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 16/6.

Σιακαντάρης: Το εθνικό πένθος κηρύχθηκε στην μνήμη των θυμάτων του ναυαγίου

Για την απόφαση της κυβέρνησης, μίλησε στην ΕΡΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Σιακαντάρης ο οποίος τόνισε πως η απόφαση του πρωθυπουργού κ. Ιωάννη Σαρμά ελήφθη για τη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, κάνοντας δε αναφορά και στη δράση των λαθροδιακινητών.

Αναφερόμενος στον αριθμό των ανθρώπων που επέβαιναν στο πλοιάριο είπε πως δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί καθώς οι πρώτες πληροφορίες δόθηκαν από το Συντονιστικό Κέντρο της Ρώμης το οποίο πληροφορήθηκε από ΜΚΟ για περίπου 700 ανθρώπους. Όπως είπε ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται και το μόνο σίγουρο είναι ο αριθμός των νεκρών και των διασωθέντων.

Άγνωστο τι θα συμβεί με το debate

Υπενθυμίζεται ότι προβληματισμός επικρατούσε από το μεσημέρι στους δημοσιογράφους οι οποίοι θα συμμετέχουν στο προγραμματισμένο debate μετά την πολύνεκρη τραγωδία με το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι έξι δημοσιογράφοι οι οποίοι θα δώσουν με τις ερωτήσεις τους τον τόνο της τηλεμαχίας βρίσκονταν σε διαβουλεύσεις έτσι ώστε να διαφανεί το κατά πόσο το debate πρέπει να διεξαχθεί στην σκιά του ναυαγίου.

Την ίδια στιγμή κατά πληροφορίες από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας αρμόδιες πηγές θεωρούν πως είναι δύσκολο να διεξαχθεί ντιμπέιτ, παραπέμπουν στην συζήτηση που θα πρέπει να γίνει στη Διακομματική επιτροπή. Στο πλαίσιο αυτό, ούτε η αναβολή για την επόμενη εβδομάδα θεωρείται πιθανή, διότι λόγω του παγώματος των εκδηλώσεων επί τριήμερο, την επόμενη εβδομάδα υπάρχει μεγάλη συσσώρευση υποχρεώσεων μιας και μπαίνουμε στην τελευταία εβδομάδα προ των εκλογών τγς 25ης Ιουνίου.

Κατά πληροφορίες, επί του τυπικού, η αναβολή του debate είναι αντικείμενο της Διακομματικής Επιτροπής, διότι το εθνικό πένθος δεν συνεπάγεται αυτόματη αναβολή της τηλεμαχίας. Κατά συνέπεια η διακομματική επιτροπή θα κάνει πράξη τα συνεπαγόμενα της απόφασης για εθνικό πένθος, εφόσον συνεδριάσει. Την ίδια ώρα η διοίκηση της ΕΡΤ είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο.

Την ίδια ώρα, ως δεδομένο είναι το γεγονός πως ήδη τα κομματικά επιτελεία έχουν ακυρώσει σημερινές αλλά και αυριανές εκδηλώσεις. Όπως είναι γνωστό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβαλε την προγραμματισμένη για το βράδυ της Τετάρτης ομιλία του στην Πάτρα, ο Αλέξης Τσίπρας ανέβαλε όλες τις εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ  και ο Νίκος Ανδρουλάκης την παρουσίαση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πύλος: Μυστήριο με τη βύθιση του σκάφους που αρνήθηκε βοήθεια – Μαρτυρίες ότι μετέφερε πάνω από 700 μετανάστες

Βυθίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου (4.000 μ.) – Είχε ξεκινήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης πριν από 5 ημέρες – Βούλιαξε μετά από έναν ξαφνικό κλυδωνισμό

nayagio-mak2

Μυστήριο καλύπτει τις ακριβείς συνθήκες του ναυαγίου με μετανάστες που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου και από το οποίο μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί 59 νεκροί ενώ 104 είναι οι διασωθέντες.

Αυτό που έχει κάνει εντύπωση είναι το πώς οι διακινητές οδήγησαν το σκάφος στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου, όταν βυθίστηκε, ενώ η περιοχή δεν είναι στη συνήθη ρότα προς Ιταλία.

Μαρτυρίες αναφέρουν, δε, ότι ενώ το πλοίο έπλεε με απόλυτη μπουνάτσα, ξαφνικά υπήρξε ένας κλυδωνισμός αριστερά και μετά δεξία και ακολούθησε η βύθιση του αλιευτικού.

XARTHS_PLOIO_
H πορεία του αλιευτικού από το Τομπρούκ προς την Ιταλία (αριστερά) και το σημείο στο οποίο βυθίστηκε, όπου φαίνονται πλοία που έσπευσαν σε βοήθεια των ναυαγών (δεξιά)

Παρόμοια γεγονότα από το παρελθόν έχουν δείξει ότι τέτοιοι κλυδωνισμοί προκαλούνται από καβγάδες ανάμεσα στους επιβαίνοντες με αποτέλεσμα να προκληθούν μετατοπίσεις στο φορτίο.

Οι μαρτυρίες αυτές προκαλούν, μάλιστα, υπόνοιες για το ενδεχόμενο οι διακινητές των μεταναστών να είχαν κλειδωμένους στα αμπάρια τους μετανάστες προκειμένου να έχουν τον πλήρη έλεγχο του σκάφους.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι μετανάστες – 104 εκ των οποίων έχουν διασωθεί – που επέβαιναν στο αλιευτικό που βούλιαξε κάτω από αδιευκρίνστες μέχρι στιγμής συνθήκες, ήταν από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία και την Παλαιστίνη, ενώ στο σκάφος φέρονται να επέβαιναν 700 άτομα.

Ωστόσο, σύμφωνα με εκτίμηση του Λιμενικού, με βάση το μέγεθος του σκάφους, σε αυτό θα μπορούσαν να επιβαίνουν εκατοντάδες άτομα όχι όμως 700.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλοίο που είχε ξεκινήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης έπλεε για πέντε ημέρες, υπό καλές καιρικές συνθήκες μέχρι να φτάσει στο σημείο στο οποίο βυθίστηκε.

Δείτε πλάνα από την άφιξη των μεταναστών στην Καλαμάτα

Όπως αναφέρουν πηγές στο protothema.gr οι μετανάστες που βρίσκονταν στο αλιευτικό σκάφος δεν ήξεραν κολύμπι ενώ κανείς από τους διασωθέντες δεν έφερε σωσίβιο.

Tο χρονικό

Το αλιευτικό είχε ξεκινήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία και για πρώτη φορά εντοπίστηκε περίπου στις 8 το απόγευμα της Τρίτης. Τότε ήταν που προσεγγίστηκε από σκάφος της Frontex αλλά και του Λιμενικού και προσφέρθηκε βοήθεια στους μετανάστες καθώς το σκάφος ήταν γεμάτο όπως διαπιστώθηκε και από drone της Frontex που πέταξε στο σημείο.

Κατά πληροφορίες οι επιβαίνοντες στο σκάφος αρνήθηκαν τη βοήθεια που τους προσφέρθηκε και δήλωσαν ότι θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι προς Ιταλία.

Λίγες ώρες αργότερα, όμως, και υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες – στην περιοχή επικρατούσαν άνεμοι έντασης 2-3 μποφόρ, το σκάφος μετά τα μεσάνυχτα ανετράπη και βυθίστηκε.

Στελέχη του Λιμενικού εκτιμούν ότι θα αυξηθεί ο αριθμός τέτοιων περιστατικών, αφού αυξάνει ο αριθμός των μεταναστών οι οποίοι είτε από τα τουρικά παράλια, είτε από τη βόρεια Αφρική ταξιδεύουν κυρίως προς την Ιταλία για να κατευθυνθούν πιο εύκολα στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Τα σκάφη είναι παλιά και πολλά από αυτά κακοσυντηρημένα, ενώ ο αριθμός των επιβατών είναι πολύ μεγαλύτερος από το επιτρεπόμενο.

Από τα ξημερώματα, στο Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού βρίσκονται ο υπηρεσιακός υπουργός Ναυτιλίας και τέως αρχηγός ΛΣ Θεόδωρος Κλιάρης, ο αρχηγός του Λιμενικού Γιώργος Αλεξανδράκης και στελέχη του Σώματος, συντονίζοντας την επιχείρηση διάσωσης.

Κινητοποίηση στην Καλαμάτα

Μεγάλη κινητοποίηση ήδη από όλες τις Αρχές στο λιμάνι της Καλαμάτας σε ένα περιστατικό που για πρώτη φορά καλείται να διαχειριστεί η πόλη. Ήδη έχουν γίνει απαραίτητες προετοιμασίες από το Λιμενικό Σώμα, το ΕΚΑΒ, το δήμο Καλαμάτας, τις εθελοντικές ομάδες, εν αναμονή των διασωθέντων. Δείτε φωτογραφίες του best-tv.gr:

kalamata__1_
kalamata__2_
kalamata__3_
kalamata__4_
kalamata__5_

Κινητοποίηση και από το ΕΚΑΒ

Από το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) έχει θέσει σε πλήρη ετοιμότητα τις δυνάμεις του ΕΚΑΒ της περιοχής αλλά και το νοσοκομείο Καλαμάτας, ενώ ήδη έχουν μεταβεί από την Αθήνα και δύο οχήματα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ) με γιατρούς και διασώστες ώστε να συνδράμουν στο έργο διαλογής και διακομιδής των διασωθέντων.

Στο λιμάνι της Καλαμάτας έχουν αναπτυχθεί 10 ασθενοφόρα με διασώστες και γιατρούς του ΕΚΑΒ, ενώ έχουν ήδη διακομισθεί στο ΓΝ Καλαμάτας τέσσερις διασωθέντες με υποθερμία.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, κατόπιν εντολής από το υπουργείο Υγείας, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, μεταβαίνει εσπευσμένα στην Καλαμάτα ώστε να συντονίσει την επιχείρηση παροχής υγειονομικής περίθαλψης προς τους διασωθέντες μετανάστες από το ναυάγιο της Πύλου.

pylos-mak_2

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

«Αναφορικά με την ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., γνωρίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί εκατό (100) άτομα, τα οποία μεταφέρονται με παραπλέον πλοίο στην Καλαμάτα, όπου έχει οργανωθεί η υποδοχή τους σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Επιπλέον, τέσσερα (04) άτομα, έχουν μεταφερθεί με ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα, όπου παρελήφθησαν από δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας. Να σημειωθεί ότι κατά τον εντοπισμό τους, κανένας εκ των διασωθέντων δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό (σωσίβιο). Μέχρι στιγμής από τις εκτεταμένες έρευνες έχουν εντοπιστεί και περισυλλεγεί δεκαεπτά (17) σοροί.

Στο σημείο επιχειρούν δύο (02) Περιπολικά Σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία (01) Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και επτά (07) παραπλέοντα πλοία, καθώς και ένα (01) ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) του FRONTEX.»

pylos-1
pylos-2
pylos-4
pylos-5

Η προηγούμενη ανακοίνωση

«Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών βρίσκεται σε εξέλιξη, σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ..

Ειδικότερα, το ΕΚΣΕΔ ενημερώθηκε από το RCC ROME για αλιευτικό σκάφος στην ανωτέρω περιοχή, στο οποίο επέβαινε μεγάλος αριθμός αλλοδαπών, σύμφωνα με πληροφορία που περιήλθε στον αντίστοιχο Θάλαμο Επιχειρήσεων της Ιταλίας. Άμεσα δεσμεύτηκαν παραπλέοντα πλοία προς εντοπισμό του Α/Κ σκάφους.

Αρχικά το αλιευτικό σκάφος εντοπίστηκε μεσημεριανές ώρες χθες από ένα εναέριο μέσο FRONTEX και εν συνεχεία από δύο παραπλέοντα πλοία, να πλέει βόρεια χωρίς να αιτείται συνδρομή. Στη συνέχεια για το σημείο απέπλευσε Παράκτιο Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Π.Π.Λ.Σ.), ενώ απογειώθηκε και ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Το ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε το Α/Κ να κινείται με ταχύτητα με πορεία βόρεια.

Σε συνεχόμενες τηλεφωνικές κλήσεις του Θαλάμου Επιχειρήσεων προς το αλιευτικό σκάφος για την παροχή συνδρομής έλαβε αρνητική απάντηση.

Απογευματινές ώρες Φ/Γ πλοίο προσέγγισε το σκάφος και του παρείχε τροφοεφόδια, ενώ οι αλλοδαποί αρνήθηκαν την παροχή οποιασδήποτε περαιτέρω συνδρομής.

Εν συνεχεία δεύτερο Φ/Γ πλοίο προσέγγισε το σκάφος για παροχή εφοδίων και συνδρομής αλλά οι αλλοδαποί αρνήθηκαν και τα εφόδια και την συνδρομή.

Βραδινές ώρες κατέφθασε το Π.Π.Λ.Σ. επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη μεγάλου αριθμού μεταναστών στο εξωτερικό κατάστρωμα του Α/Κ σκάφους, αρνούμενοι όμως την οποιαδήποτε συνδρομή και δηλώνοντας την επιθυμία τους να συνεχίσουν τον πλου τους για Ιταλία. Το Π.Π.Λ.Σ. παρέμεινε πλησίον του πλοίου για την τυχόν συνδρομή του, το οποίο συνέχιζε την πορεία του.

Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το ανωτέρω αλιευτικό ανετράπη και εν τέλει βυθίστηκε και άμεσα ξεκίνησε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με τη συμμετοχή του Παράκτιου Περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και τριών (03) παραπλέοντων πλοίων, ενώ στην περιοχή έσπευσε και αεροπλάνο C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και ακόμα τρία (03) παραπλέοντα πλοία. Επιπρόσθετα στην περιοχή των ερευνών επιχειρούν ένα Περιπολικό Σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία (01) Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ έχει απογειωθεί και ένα ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας.»

Ειδήσεις σήμερα:

Η γυναίκα που ειδοποίησε τις αρχές αποκαλύπτει όσα της είπαν οι μετανάστες

Ναυάγιο στην Πύλο: Η γυναίκα που ειδοποίησε τις αρχές αποκαλύπτει όσα της είπαν οι μετανάστες

Ναυάγιο στην Πύλο: Η γυναίκα, που κάνει λόγο για 750 άτομα στο πλοίο αναφέρει ότι της έλεγαν «Νιώθω ότι αυτή θα είναι η τελευταία μας νύχτα στη ζωή» και την ρωτούσαν τι να κάνουν

Πληροφορίες για την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι μετανάστες επάνω στο πλοίο που βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου δίνει σε ανάρτηση στο Facebook η ακτιβίστρια, η οποία, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται η ίδια, ήταν η πρώτη που ενημέρωσε τις ελληνικές και ιταλικές αρχές για το ναυάγιο.

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί συγκλονισμένη τις εξελίξεις στο πολύνεκρο τραγικό ναυάγιο με τους 79 νεκρούς, με την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Ελλάδας να κηρύσσει εθνικό πένθος.

Η Ναουάλ Σουφί όπως ονομάζεται η γυναίκα, έγραψε όσα της μετέφεραν οι μετανάστες από τις ώρες που βρίσκονταν μέσα στο πλοίο, υλικό, το οποίο όπως σημειώνει δημοσιεύει εξουσιοδοτώντας όλους τους δημοσιογράφους να το χρησιμοποιήσουν, ως μαρτυρίας για τα ρεπορτάζ.

«Στις 13 Ιουνίου 2023, τις πρώτες πρωινές ώρες, μετανάστες που επέβαιναν σε σκάφος φορτωμένο με 750 άτομα επικοινώνησαν μαζί μου και μου μίλησαν για την κατάστασή τους. Μετά από πέντε ημέρες ταξιδιού, το νερό είχε τελειώσει, ο οδηγός της βάρκας τους είχε εγκαταλείψει στην ανοιχτή θάλασσα και υπήρχαν επίσης έξι πτώματα στο σκάφος. Οι μετανάστες δεν γνώριζαν ακριβώς πού βρίσκονταν, αλλά χάρη στον άμεσο εντοπισμό του τηλεφώνου Turaya, μπόρεσα να μάθω την ακριβή τους θέση και να ειδοποιήσω τις αρμόδιες αρχές», γράφει αρχικά.

Όπως εξηγεί, «Όλη την ώρα με ρωτούσαν τι έπρεπε να κάνουν και τους έλεγα συνεχώς ότι η ελληνική βοήθεια θα ερχόταν. Σε αυτό το τελευταίο τηλεφώνημα, ο άνθρωπος με τον οποίο μιλούσα μου είπε ρητά: «Νιώθω ότι αυτή θα είναι η τελευταία μας νύχτα στη ζωή»».

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Εξουσιοδοτώ τους δημοσιογράφους που επικοινωνούν μαζί μου αυτές τις ώρες να χρησιμοποιήσουν αυτή τη δήλωση για να καταγράψουν μέρος της δυναμικής των γεγονότων που έλαβαν χώρα χθες.

Στις 13 Ιουνίου 2023, τις πρώτες πρωινές ώρες, μετανάστες που επέβαιναν σε σκάφος φορτωμένο με 750 άτομα επικοινώνησαν μαζί μου και μου μίλησαν για την κατάστασή τους. Μετά από πέντε ημέρες ταξιδιού, το νερό είχε τελειώσει, ο οδηγός της βάρκας τους είχε εγκαταλείψει στην ανοιχτή θάλασσα και υπήρχαν επίσης έξι πτώματα στο σκάφος. Οι μετανάστες δεν γνώριζαν ακριβώς πού βρίσκονταν, αλλά χάρη στον άμεσο εντοπισμό του τηλεφώνου Turaya, μπόρεσα να μάθω την ακριβή τους θέση και να ειδοποιήσω τις αρμόδιες αρχές.

Ωστόσο, η κατάσταση περιπλέχθηκε όταν μια βάρκα πλησίασε το σκάφος, έδεσε σχοινιά σε δύο σημεία του σκάφους και άρχισε να πετάει μπουκάλια με νερό. Οι μετανάστες αισθάνθηκαν μεγάλο κίνδυνο, καθώς φοβόντουσαν ότι τα σχοινιά θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανατροπή της βάρκας και ότι η προσπάθεια επί του σκάφους για να πάρουν νερό θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη βύθισή της. Για το λόγο αυτό, απομακρύνθηκαν ελαφρώς από το πλοίο για να αποφύγουν ένα ναυάγιο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η κατάσταση στο σκάφος έγινε ακόμη πιο δραματική: οι μετανάστες ήταν μπερδεμένοι και δεν καταλάβαιναν αν επρόκειτο για επιχείρηση διάσωσης ή για έναν τρόπο να θέσουν τη ζωή τους σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο. Παρέμεινα σε επαφή μαζί τους μέχρι τις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδας, προσπαθώντας να τους καθησυχάσω και να τους βοηθήσω να βρουν μια λύση. Όλη την ώρα με ρωτούσαν τι έπρεπε να κάνουν και τους έλεγα συνεχώς ότι η ελληνική βοήθεια θα ερχόταν. Σε αυτό το τελευταίο τηλεφώνημα, ο άνθρωπος με τον οποίο μιλούσα μου είπε ρητά: «Νιώθω ότι αυτή θα είναι η τελευταία μας νύχτα στη ζωή». Όταν οι μετανάστες απομακρύνθηκαν ελαφρώς από τη βάρκα, δεν υπήρχε πρόθεση να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ιταλία, γιατί δεν θα ήξεραν πώς να πλεύσουν στα ιταλικά ύδατα, καθώς ο πραγματικός οδηγός της βάρκας έλειπε και ρωτούσαν συνεχώς τι να κάνουν. Χρειάζονταν οπωσδήποτε βοήθεια στα νερά όπου βρίσκονταν, και αν μου είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ιταλία, προφανώς θα είχα στείλει ενημέρωση στη Μάλτα, την Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά οι μετανάστες δεν είπαν ποτέ κάτι τέτοιο.

Είναι ποτέ δυνατόν η φυγή των μεταναστών από την κατάσταση κινδύνου στην οποία βρίσκονταν να ερμηνεύτηκε από τις ελληνικές αρχές ως φυγή από τη διάσωση; Αυτά είναι ερωτήματα που δεν μπορώ να απαντήσω, αλλά μπορώ να βεβαιώσω ότι αυτοί οι άνθρωποι ζητούσαν πάντα να διασωθούν από οποιαδήποτε χώρα.

Αυτή είναι η τελευταία ακριβής θέση που εστάλη από το τηλέφωνο Turaya και κοινοποιήθηκε στη Μάλτα, την Ελλάδα και την Ιταλία

Θέση στις 15.10 ώρα Ελλάδας.

Lat N 036 Deg 008’059.660″ Lon E 021 Deg 002’009.749″

Καθ’ όλη τη διάρκεια του απογεύματος και μέχρι τις 11 το βράδυ δεν έκανα τίποτα άλλο από το να καθησυχάζω τους ανθρώπους που τηλεφωνούσαν από το σκάφος, εξηγώντας τους, ότι οι αρμόδιες αρχές είχαν τη θέση του σκάφους εδώ και πολλές ώρες και ότι σίγουρα θα έφτανε βοήθεια. Το μόνο που είχαν να κάνουν ήταν να διαχειριστούν την κατάσταση πανικού που επικρατούσε στο πλοίο».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

14 ΣΧΟΛΙΑ

  1. να κηρυχθεί εθνικό πένθος επειδή πνίγηκαν λαθρομετανάστες στα δικά μας νερά; Ρε πάτε καλά εσείς που παίρνετε τέτοιες αποφάσεις; Κανένας Έλληνας δεν έχασε την ζωή του. Μήπως ψάχνετε αφορμή να αποφύγετε το debate; Μήπως θα μεταφέρετε και τις εκλογές ‘όπως μεταφέρθηκε και η παρέλαση της 7ης Μαρτίου στα Δωδεκάνησα; Δεν θα απορήσω αν καταδικάσετε σε ισόβια τους υπαίτιους του ναυαγίου ενώ δεν τιμωρήθηκε κανείς από τους πραγματικούς ενόχους του δυστυχήματος στα Τέμπη. Βλέπεις, εκεί σκοτώθηκαν Έλληνες και οι φταίχτες δολοφόνοι είναι πολιτικοί.

    • Κομουνια – συριζαιοι εναντιον της ΕΛΛΑΔΟΣ μας.
      Κατι αληταμπουρες κανανε και λεκτικη επιθεση χωρις σεβασμο στην ΠΡΟΕΔΡΟ της ΕΛΛΗΝΙΚΗς ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ λες και ηταν στο καφενειο.
      Δεν θελουν φρακτες, θελουν να αλωθει η Ελλαδα μας και απο εξω καταφορα.
      Εκ των εσω την αλωσανε με το ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ θεμα, θελανε και το μισο Αιγαιο.
      Ευτυχως ο λαος τους πηρε χαμπαρι και τους εστειλε στον αγυριστο.

      Αυτοι ειναι οι ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ.

    • Να τι κανουν οι συριζαιοι εις βαρος της ΠΑΤΡΙΔΟΣ μας. Ο ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ ξανακτυπησε προδοτικα και ηλιθιωδως.

      Ντρεπομαι να γραψω τι εγραψε και μετα το κατεβασε ο ευρωβουλευτης των ηλιθιων.

    • Άκου αν τουμπάρει ένα σκάφος αν είναι υπερφορτωμένο!
      Ρε που θέλεις να το παίξεις και εξυπνακιας.
      Άλλο υπερφορτωμένο είναι όταν έχει πέντε άτομα παραπάνω και άλλο 700.
      Και μετά το θέλει να το παίξει πάλι πρωθύ.
      Αει στον αγύριστο και εσύ και τα τσογ…νια που εβαλε να κάνουν επίθεση στην Σακελλαροπούλου.

  2. Ιερώνυμος: Οι ισχυροί του κόσμου να δώσουν την χαριστική βολή στα κυκλώματα των εγκληματιών διακινητών

      • Ο Πούτιν φταίει, έτσι λέει ο Κούλης, για όλα φταίει ο Πούτιν! Ο Άδωνης μπορεί να πει ότι φταίνε οι ανεμβολιαστοι, πάντα οι άλλοι φταίνε!

  3. Copy paste σχόλιο αναγνώστη σε γνωστή εφημερίδα με το όνομα ggab: «Τελικά έχουμε ασθενοφόρα……….αλλά όχι για τους ιθαγενείς. Καλό ψώφο σε όποιον χρειαστεί περίθαλψη και δεν είναι ισλαμιστής. Ζήτω η Νδουλα και το λαθροΣΥΡΙΖΑ!» Στην κρίση των συμπατριωτών μου με αφορμή τον θάνατο της άτυχης γυναίκας στην καρότσα φορτηγού προ ημερών!!

  4. Έχω μια απορια κύριε Σαρμά και υπόλοιπα ανδρείκελα που χάρη στις αυταπάτες του Αλέξη για απλές αναλογικές το παίζετε κυβέρνηση ..Το Πακιστάν κήρυξε εθνικό πένθος;Το Αφγανιστάν;Η Λιβυη;Η Ιταλία ;Η Γερμανία;Η Κίνα ,Η Αμερική κλπ;Εμείς γιατί;Απορώ πως δεν κάνατε το ίδιο την περασμένη εβδομάδα χάθηκαν άνθρωποι σε πλημύρες στις Φιλιπινες και λεοφοριο έπεσε σε γκρεμό στο Περού.Πάτε καλά;Άσχετο.Η κυρία που έδινε οδηγίες και την έσπερναν τηλέφωνο κυκλοφοράει ελεύθερη;Καθαρά έχει το ρόλο μεσάζοντα .Αλήθεια πως βγάζει το ψωμί της;Βγήκε και ο Τσιπρας να κατηγορήσει το Λιμενικό γιατί ;Έχουμε ξεφύγει.

  5. Αρνήθηκαν τόσες φορές τη βοήθεια του λιμενικού πριν βουλιάξουν…. Και έχουμε την Τουρκία Εσωτερικού μέσω του ΣΥΡΙΖΑ να μας πουλάνε πνεύμα…. Ο φράχτης φυλάει τα σύνορα της πατρίδας μου…..

  6. Τό αντιλαμβάνομαι πιό πολύ σάν κολπάκι ώστε νά ηρεμήσουν λιγάκι οι Ζαίοι ,τώρα μέ τίς εκλογές.
    Τώρα,γιά νά ηρεμήσουν πιό πολύ θ’απρεπε νά ανοίξουμε βουνά,ποτάμια καί θάλασσες ώστε νά μήν υπάρχουν πιά δυσκολίες στήν προγραμματισμένη αντικατάσταση τού πληθυσμού μας.

  7. Για μένα το λάθος έγινε από τις Ελληνικές Αρχές. Να πάνε να τους μαζέψουν ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ, γιατί το παιχνίδι φαίνεται πλέον ότι ήταν στημένο, τα είδαμε από τους διάφορους παρατρεχάμενους, ιδεολόγους και «ακτιβιστές», πολλά τα λεφτά. Για το Δίκαιο της Θάλασσας, κανόνες ορίων Έρευνας και Διάσωσης, δίωξη για πειρατεία από Διεθνής Οργανισμούς, κλπ, θα τα βρούνε μετά στα Δικαστήρια. Ποιός θα έχει το ηθικό ανάστημα να σε δικάσει, αφού έχεις σώσει εκατοντάδες ανθρώπινες ψυχές? Κάνε το καλό, εσύ δεν φταίς και άσε τους να σκούζουν. Αυτό το βιολί της λαθρομετανάστευσης θα συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ