Αρχική Ειδήσεις Μαχαιρώματα Τραγωδία χωρίς τέλος σε Τουρκία – Συρία: Ξεπέρασαν τους 11.200 οι νεκροί-...

Τραγωδία χωρίς τέλος σε Τουρκία – Συρία: Ξεπέρασαν τους 11.200 οι νεκροί- Δεκάδες χιλιάδες τραυματίες | Ο Εγκέλαδος αλλάζει το σκηνικό στην Τουρκία και στη Μ. Ανατολή

27
6307

Σχεδόν 50.000 οι τραυματίες στην Τουρκία – Πάνω από 450.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει σε φοιτητικές εστίες εν μέσω αντίξοων καιρικών συνθηκών

Τραγωδία δίχως τέλος – Ξεπέρασαν τους 11.200 οι νεκροί

Ο αριθμός των νεκρών σε Τουρκία και Συρία έχει ξεπεράσει τις 11.200, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είπε ότι οι θάνατοι θα μπορούσαν να ξεπεράσουν ακόμη και τους 20.000 μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών υπάρχει ένα «κρίσιμο παράθυρο 72 ωρών» για τη διάσωση των εγκλωβισμένων, το οποίο εκπνέει γρήγορα.

Ωστόσο, πολύτιμη έχει αποδειχτεί η βοήθεια των ομάδων που έχουν σταλεί από την Ευρώπη, ανάμεσά τους και η ελληνική αποστολή, για τον εντοπισμό και την ανάσυρση των εγκλωβισμένων.

Μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει στείλει μια ομάδα, ενώ άλλη μία αναχώρησε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη. Επίσης, οι εθελοντές της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Ελλάδος αναχωρούν την Παρασκευή από την Αθήνα.

Σύμφωνα με πηγές του Newsbomb.gr, η ομάδα από την Αθήνα με επικεφαλής τον Γιώργο Ρουμελιώτη, θα αποτελείται από 35-40 άτομα και θα έχει μαζί της εκπαιδευμένα σκυλιά, drones, θερμικές κάμερες και ειδικά τρυπάνια.

Όπως ανέφερε στο Newsbomb.gr ο αντιπρόεδρος της Επίλεκτης Ομάδας και υπεύθυνος της επιχείρησης Παύλος Μητρόπουλος, την Παρασκευή θα ταξιδέψουν για Χίο και το Σάββατο θα περάσουν στην Τουρκία όπου θα τους καθοδηγήσουν για το πού να πάνε και τι θα χρειαστεί να κάνουν.

«Το έχουμε ξανακάνει σε πιο μικρή κλίμακα στην Αλβανία πριν δυο χρόνια», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι θα έχουν μαζί τους εξοπλισμό για να στήσουν ιατρείο, μαγειρείο, φάρμακα και ειδικά μηχανήματα για να σπάνε τσιμέντο. Οι εθελοντές θα στήσουν δικό τους καταυλισμό στην περιοχή για να έχουν τα απαραίτητα για τη διαμονή τους. Μαζί με την ομάδα μεταφέρονται και 5 οχήματα, εκ των οποίων δύο πυροσβεστικά, ένα διασωστικό και ένα τζιπ.

Η Συρία, στην οποία έχει ξεσπάσει πολύχρονος εμφύλιος πόλεμος, έχει πληγεί ιδιαίτερα σοβαρά με περισσότερους από 2.547 θανάτους και χιλιάδες άλλους τραυματίες. Η Τουρκία ανακοίνωσε το κλείσιμο των σχολείων μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου σε όλη τη χώρα και κήρυξε μια εβδομάδα πένθους.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την Τρίτη ότι κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες στις 10 επαρχίες που επλήγησαν περισσότερο από τους φονικούς σεισμούς.

 

Σεισμός στην Τουρκία: Η έκταση της ζημιάς είναι σχεδόν μία Ελλάδα

Σεισμός στην Τουρκία: Η έκταση της ζημιάς είναι σχεδόν μία Ελλάδα
Associated Press

Σεισμός στην Τουρκία: Ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών Παναγιώτης Καρύδης τόνισε ότι η καταστροφή ήταν μεγάλη γιατί το επίκεντρο του σεισμού ήταν κάτω από τα σπίτια.

Από την νοτιοανατολική Τουρκία όπου έχει πάει για να μελετήσει τα αίτια της μεγάλης καταστροφής από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που ισοπέδωσε ολόκληρες πόλεις ο Παναγιώτης Καρύδης, καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, μίλησε για όσα διαπιστώνει στη δομική υποδομή.

Ο κ. Καρύδης περιέγραψε τη βιβλική καταστροφή στη γείτονα χώρα και σημείωσε ότι η έκταση της ζημιάς είναι σχεδόν όσο μία Ελλάδα.

Ο καθηγητής ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ: «Εμείς εξετάζουμε κυρίως τα κτίρια, δηλαδή το γιατί έπεσαν κατ’ αυτόν τον τρόπο και γιατί άλλα δεν κατέρρευσαν ενώ ήταν δίπλα σε άλλα που έπεσαν και ήταν παρόμοια. Εξετάζουμε τη δομική υποδομή, την κατάσταση των κτηρίων.»

Μάλιστα, επεσήμανε ότι οποιαδήποτε βοήθεια κι αν σταλεί δεν θα είναι αρκετή. «Έχω πάει σε πάρα πάρα πολλούς σεισμούς σε όλο τον κόσμο. Τέτοιο πράγμα δεν έχω ξαναδεί. Η έκταση της ζημιάς είναι σχεδόν μια Ελλάδα. Δεν είναι μικρό. H οποιαδήποτε βοήθεια και αν σταλεί δεν φτάνει με τίποτα, δεν επαρκεί. Είναι σταγόνα στον ωκεανό ό,τι γίνεται. Είναι περιοχές που ακόμα δεν έχει πάει άνθρωπος. Φοβάμαι ότι το τίμημα θα είναι πολύ μεγάλο», δήλωσε ο κ. Καρύδης.

Ο επιστήμονας που συμμετέχει στην ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης ερωτηθείς για τις πολυκατοικίες που κατέρρευσαν, ενώ άλλες δίπλα τους παραμένουν ανέπαφες σημείωσε ότι στη διεθνή βιβλιογραφία αυτό το γεγονός λέγεται «αρμονική κατάρρευση».

«Αυτό οφείλεται στον τρόπο της διέγερσης του εδάφους από το σεισμό. Συνδυασμός κατακόρυφων και οριζόντιων κυμάτων κυρίως στην κεντρική περιοχή», εξήγησε και σχολίασε πως «η κατάρρευση έγινε ακαριαία και περίπου δεν ισχύουν αυτά που λέμε “μπες κάτω από το τραπέζι” ή “προσπάθησε να βρεις μια περιοχή που είναι πιο ασφαλής”. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν προλαβαίνει ο κόσμος να αντιδράσει με τίποτα. Βρίσκεται κατευθείαν κάτω».

Ο κ. Καρύδης εξηγώντας το πώς εκδηλώνεται η δόνηση ανάλογα με το επίκεντρο, είπε: «Όταν είμαστε μακριά από το επίκεντρο, η δόνηση είναι ενιαία. Όταν είμαστε κοντά στο επίκεντρο, η δόνηση είναι εντελώς ανώμαλη. Αυτό παρατηρήθηκε στη Ρικομέξ που έπεσε ενώ δίπλα, ένα τριώροφο κτήριο από σαθρά υλικά δεν έπαθε τίποτα».

Μάλιστα, επεσήμανε ότι το τραγικό αυτό αποτέλεσμα είναι συνάρτηση παραμέτρων. «Πρώτον, το μέγεθος του σεισμού, το οποίο συμβάλλει τόσο στην ένταση όσο και στην έκταση. Δεύτερον, είναι το βάθος του σεισμού».

Ο καθηγητής τόνισε, επίσης, ότι η καταστροφή ήταν μεγάλη γιατί το επίκεντρο του σεισμού ήταν κάτω από τα σπίτια και γιατί έγινε την ώρα που ο κόσμος κοιμόταν.

«Ένα κτίριο τριών ετών κατέρρευσε χθες με έναν σεισμό 3,5 Ρίχτερ γιατί είχε ήδη καταπονηθεί», συμπλήρωσε.

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να αυξηθεί σε περισσότερο από τέσσερις φορές αυτόν τον αριθμό, ή περίπου 20.000, τις επόμενες ημέρες.

Σε πλήρη εξέλιξη οι επιχειρήσεις διάσωσης

Ομάδες διάσωσης από τη Ρουμανία, την Ελβετία, το Αζερμπαϊτζάν και τον Λίβανο έχουν σταλεί στη ζώνη του σεισμού, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι.

Το υπουργείο Άμυνας είπε ότι ο στρατός της Τουρκίας άρχισε να απομακρύνει μερικούς από τους τραυματίες μέσω πλοίων του πολεμικού ναυτικού από το λιμάνι Iskenderun στην ανατολικότερη γωνία της Μεσογείου, ενώ εργάζεται για τη δημιουργία νοσοκομείων πεδίου στη ζώνη του σεισμού. Περισσότερα από 330.000 θύματα του σεισμού έχουν μεταφερθεί σε ξενώνες και πανεπιστημιουπόλεις, σύμφωνα με τον Οκτάι.

EPA/ERDEM SAHIN

«Περιμένουμε απεγνωσμένα βοήθεια από τις γειτονικές επαρχίες, αλλά δεν έρχεται γιατί έχουν επίσης χτυπηθεί άσχημα», είπε στο Bloomberg τηλεφωνικά ο 48χρονος Μουράτ Γκενκογκουλάρι από τη συνοριακή επαρχία Χατάι. Πολλά κτίρια είχαν καταρρεύσει στην περιοχή, θάβοντας ανθρώπους κάτω από τόνους σκυροδέματος και στριφτών μετάλλων, είπε. «Οι τοπικές αρχές αγωνίζονται να ανταπεξέλθουν, αλλά η ζημιά είναι τόσο εκτεταμένη και βαριά».

Ο επικεφαλής της AFAD, Γιουνούς Σεζέρ είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί 243 μετασεισμοί που εξακολουθούν να σπέρνουν τον πανικό στους δεκάδες χιλιάδες σεισμόπληκτους , που πέρασαν μια εφιαλτική νύχτα στο ύπαιθρο καθώς στην περιοχή οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές. «Μέχρι στιγμής, περίπου 65.000 σκηνές και πάνω από 300.000 κουβέρτες και άλλα μέσα θέρμανσης έχουν σταλεί στην περιοχή της καταστροφής» τόνισε ο Σεζέρ.

EPA/ERDEM SAHIN

Η ισχυρότερη καταστροφή του τελευταίου αιώνα

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει «την ισχυρότερη καταστροφή του τελευταίου αιώνα». Μιλώντας τη Δευτέρα πριν από τον δεύτερο σεισμό, είπε ότι είναι αδύνατο να υποθέσουμε τον τελικό απολογισμό των νεκρών. Λίγο αργότερα κήρυξε επταήμερο πένθος στη χώρα.

Τουλάχιστον τέσσερα αεροδρόμια της Τουρκίας υπέστησαν ζημιές, δήλωσαν οι αρχές, οι οποίες παρακολουθούσαν τις εκκλήσεις για βοήθεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ανθρώπους που πιστεύεται ότι ήταν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια.

Η Τουρκία σταμάτησε προληπτικά τις ροές πετρελαίου προς τον τερματικό σταθμό εξαγωγής του Τζεϊχάν στις ακτές της Μεσογείου, αν και δεν εντοπίστηκαν διαρροές στους αγωγούς που τροφοδοτούσαν αργό στην εγκατάσταση, σύμφωνα με αξιωματούχο με άμεση γνώση του θέματος. Το Ιρακινό Κουρδιστάν ανέστειλε τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω Τουρκίας προς τον τερματικό σταθμό, ανακοίνωσε το υπουργείο Φυσικών Πόρων στο Κουρδιστάν.

/Cagla Gurdogan

Το Τζεϊχάν είναι ένας ζωτικός κόμβος για τις πωλήσεις πετρελαίου από το βόρειο Ιράκ και το Αζερμπαϊτζάν. Το λιμάνι εξήγαγε πάνω από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα τον Ιανουάριο, ή το 1% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου.

Τα ρήγματα

Η Τουρκία βρίσκεται σε μια από τις πιο ενεργές σεισμικές ζώνες του κόσμου και διασχίζεται από πολυάριθμα ρήγματα. Η καταστροφή έπληξε αρκετές νότιες τουρκικές επαρχίες που εκτείνονται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα, όπου περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι προετοιμάζονται για ψυχρότερες θερμοκρασίες χειμώνα. Ο Ερντογάν, ο οποίος αντιμετωπίζει γενικές εκλογές τον Μάιο, έστειλε αρκετούς υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου στην περιοχή.

Ορισμένα τμήματα του τοπικού δικτύου φυσικού αερίου επλήγησαν, διακόπτοντας την παροχή στις επαρχίες Γκαζιαντέπ, Χατάι, Καχραμανμάρας, ανακοίνωσε η τουρκική κρατική εταιρεία αγωγών Botas.

Η Τουρκία ελπίζει να αποκαταστήσει τις ροές φυσικού αερίου εντός 48 ωρών, δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος με άμεση γνώση του θέματος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Σημειώνεται ότι ο πρώτος σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την Αίγυπτο και την Κύπρο. Ήταν ο χειρότερος στην Τουρκία από τον σεισμό του 1939 που σκότωσε περίπου 33.000 ανθρώπους.

Το 1999, δονήσεις με διαφορά μηνών έπληξαν το βιομηχανικό κέντρο της Τουρκίας κοντά στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη, και σκότωσαν περισσότερους από 17.000 ανθρώπους. Όπως σχολιάζει το Bloomberg εκείνη η καταστροφή έριξε βαριά σκιά στον κεντροαριστερό συνασπισμό που ήταν υπεύθυνος εκείνη την εποχή, ανοίγοντας το δρόμο για μια βαθιά οικονομική κρίση που βοήθησε το Κόμμα AKP του Ερντογάν να έρθει στην εξουσία.

Ο Εγκέλαδος αλλάζει το σκηνικό στην Τουρκία και στη Μ. Ανατολή

Ενας Αρμαγεδών τέτοιων διαστάσεων δεν μπορεί να μην έχει επιπτώσεις σε μια περιοχή, όπως η Μέση Ανατολή, η οποία είναι ήδη από μόνη της πολύ εύθραυστη σε πολιτικό επίπεδο.

Ο Εγκέλαδος σάρωσε την Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία, αφήνοντας πίσω του χιλιάδες νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές.  Ενας Αρμαγεδών όμως, τέτοιων διαστάσεων, δεν μπορεί να μην έχει επιπτώσεις σε μια περιοχή, όπως η Μέση Ανατολή, η οποία είναι ήδη από μόνη της πολύ εύθραυστη σε πολιτικό επίπεδο.

Κατ` αρχήν, η σεισμική ακολουθία που έπληξε σχεδόν τη μισή Τουρκία, ήρθε εν μέσω μιας έντονης εκστρατείας, καθώς η χώρα θα ψηφίσει στις14 Μαΐου στις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές. Μια κρίσιμη ψηφοφορία, στην οποία η επανεκλογή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν ήταν καθόλου δεδομένη. Η 20χρονη εξουσία Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ θα μπορούσε να τελειώσει, καθώς η οικονομία της χώρας πάει από το κακό στο χειρότερο. Μετά τον σεισμό μάλιστα, το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε σε νέα επίπεδα ρεκόρ, με το δολάριο να ανταλλάσσεται σχεδόν με 19 λίρες.

Η απάντηση που θα δώσει η κυβέρνηση Ερντογάν στον πόνο και την καταστροφή που προκάλεσε ο Εγκέλαδος, μπορεί να αποδειχθεί το κλειδί για τις επερχόμενες εκλογές.

«Γύρω από τη σημαία»

Ο κίνδυνος για τον Τούρκο πρόεδρο είναι ότι σε μια χώρα που βρίσκεται ήδη υπό οικονομική πίεση, που δεν έχει ακόμη εξέλθει πλήρως από τη μεταπανδημική κρίση και με πληθωρισμό να τρέχει με 60% σε ετήσια βάση, η κυβέρνησή του μπορεί να μην έχει να διαθέσει όλους τους αναγκαίους πόρους για την αντιμετώπιση των ολέθριων επιπτώσεων του σεισμού.


Οι δραματικές επιπτώσεις του σεισμού πιθανότατα θα χρειαστούν μήνες , αν όχι χρόνια ,για να αντιμετωπιστούν. Μήπως μάλιστα αναβληθούν οι εκλογές, αν ο Ερντογάν δει πώς κινδυνεύει να ηττηθεί; Στο παρελθόν ,το κυβερνών κόμμα AKP χρησιμοποιούσε τις εκλογές ως δικαιολογία για να ξεκινήσει συγκρούσεις ή εκστρατείες  για «την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και να ασκήσει διώξεις στους πολιτικούς αντιπάλους. Δεν είναι σαφές εάν θα επιδιώξει να  εκμεταλλευτεί επίσης τον απόηχο του σεισμού για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους «γύρω από τη σημαία», όπως συχνά κάνουν οι πολιτικοί σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή πολέμων.

Η Τουρκία έχει ήδη υποστεί άλλους καταστροφικούς σεισμούς στο πρόσφατο παρελθόν, ξεκινώντας από εκείνον στο  Ιζμίτ το 1999, τον τελευταίο πριν από την έναρξη της εποχής Ερντογάν. Τότε, κάπου 17.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους –ένας τραγικός απολογισμός που δεν αποκλείεται να αποτελέσει μέτρο σύγκρισης με το νέο πλήγμα του Εγκέλαδου.

Η διπλωματία των σεισμών

Η διεθνής κοινότητα ήδη προσφέρθηκε να βοηθήσει την Τουρκία, αλλά για τη στέγαση των δεκάδων χιλιάδων σεισμόπληκτων και τη διαχείριση ολόκληρης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Αυτό θα μπορούσε να διαβρώσει κι άλλο την υποστήριξη του πληθυσμού προς τον απερχόμενο πρόεδρο. Ως εκ τούτου, ο Ερντογάν γνωρίζει καλά τους κινδύνους και τη σημασία να ενεργήσει το συντομότερο δυνατό, παρουσιάζοντας ήδη τον Μάιο ακριβή σχέδια ανασυγκρότησης.

Ο σεισμός δεν αποκλείεται πάντως να επηρεάσει τις εξελίξεις τόσο στην Αγκυρα όσο και στις σχέσεις μεταξύ των χωρών της περιοχής. Την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ήταν αντιμέτωπος με σχεδόν όλες τις χώρες της Δύσης για την εκβιαστική του στάση απέναντι στο ΝΑΤΟ, η παγκόσμια συγκίνηση για το δράμα του τουρκικού λαού, αλλάζει και την πολιτική ατζέντα. Χαλαρώνει αντικειμενικά την πίεση προς τον Τούρκο πρόεδρο, καθώς η αντιπαράθεση περνά πλέον σε δεύτερη μοίρα.

Την ίδια ώρα η «διπλωματία των σεισμών» αναμένεται να διευκολύνει την προσέγγιση της Τουρκίας με το Ισραήλ, καθώς ο νέος πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κρατούσε μέχρι τώρα σαφείς αποστάσεις απέναντι στον Ερντογάν και την νέο-Οθωμανική εξωτερική πολιτική της Αγκυρας. Ηδη, ο Νετανιάχου έδωσε εντολή να δοθεί κάθε είδους βοήθεια στην Τουρκία. «Τώρα αυτή η σχέση θα αποδειχθεί καρποφόρα καθώς το Ισραήλ πιθανότατα θα εμπλακεί στην υποστήριξη των προσπαθειών στήριξης των σεισμόπληκτων», γράφει η Jerousalem Post. «Αυτό θα είναι σημαντικό για να δείξουμε στους Τούρκους ότι νοιάζεται το Ισραήλ να βοηθήσει τους σεισμόπληκτους και να δείξει στην περιοχή ένα θετικό σημάδι των δεσμών Τουρκίας-Ισραήλ», σημειώνει η ισραηλινή εφημερίδα.

Οι συνέπειες στη συριακή σύγκρουση

Ακόμα κι αν το επίκεντρο ήταν στην Τουρκία, ο σεισμός προκάλεσε ίσως ακόμη χειρότερες συνέπειες, στη βορειοδυτική Συρία . Οι εικόνες που έφτασαν στη Δύση από τις καταστροφές στο Χαλέπι και τη Λατάκια , δεν ήταν πολλές, αλλά οι πληροφορίες που φτάνουν κάνουν λόγο για χιλιάδες νεκρούς. Η Συρία βρίσκεται στη δίνη ενός εμφυλίου πολέμου από το 2011 και οι περιοχές που επλήγησαν από τον Εγκέλαδο είναι εκείνες στις οποίες η σύγκρουση καλά κρατεί.

Οι τοπικές συριακές αρχές στις περιοχές Χάμα, Λαττάκεια, Χαλέπι και Ιντλίμπ παρουσιάζουν έναν συνεχώς αυξανόμενο απολογισμό νεκρών. «Χιλιάδες άνθρωποι αγνοούνται κάτω από τα ερείπια», αναφέρει η τηλεόραση, επικαλούμενη τους δημάρχους διαφόρων πόλεων στις ακτές και στα βορειοδυτικά της Συρίας.Ο σεισμός κατέστρεψε ολόκληρα χωριά στη Συρία, τόσο σε περιοχές υπό κυβερνητικό έλεγχο όσο και σε εκείνες που βρίσκονται στα χέρια των πολιτοφυλακών της αντιπολίτευσης. Ποιος θα βοηθήσει τους ανθρώπους στο Αφρίν όπου διάφορες πολιτοφυλακές, όπως το εξτρεμιστικό HTS και το SNA που υποστηρίζεται από την Τουρκία, ανταγωνίζονται στην περιοχή; Θα μπορέσουν οι Κυανόκρανοι του ΟΗΕ και άλλες ομάδες που έπαιξαν ρόλο κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Συρία ,να κάνουν αρκετά για να βοηθήσουν τους αμάχους;

Το δίδαγμα της ιστορίας

Η κοινή τραγωδία θα μπορούσε να επιβάλει κοινές απαντήσεις για την αποφυγή μεγάλου αριθμού θυμάτων και τη δημιουργία καταυλισμών για τους σεισμόπληκτους που έχασαν τα σπίτια τους. Δεν αποκλείεται πάντως ,με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο σεισμός να έχει μεγάλο αντίκτυπο στον  εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Η Μόσχα για παράδειγμα, θα πιέσει την Αγκυρα πιο πολύ, για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης με την Δαμασκό και τον φιλο-Ρώσο πρόεδρο Ασσαντ.

Η ιστορία διδάσκει ότι όταν οι φυσικές καταστροφές τέτοιου μεγέθους συμβαίνουν σε εμπόλεμες ζώνες, οι πολιτικές και στρατιωτικές συνέπειες είναι σημαντικές. Αυτό φάνηκε για παράδειγμα  πριν σχεδόν 20 χρόνια στη Νοτιοανατολική Ασία, όταν το τσουνάμι της 26ης Δεκεμβρίου 2004 επηρέασε δύο εμφύλιες συγκρούσεις στην περιοχή: στη Σουμάτρα και στη Σρι Λάνκα. Στην περίπτωση της Ινδονησίας, η καταστροφή επιτάχυνε τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών, ενώ στην περίπτωση της Σρι Λάνκα , απλώς μεγάλωσε το αμοιβαίο μίσος των αντιμαχομένων παρατάξεων.

27 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Και.. Υπέστη τις συνέπειες των αντιποινων (HAARP)… Μάλλον ο Μητσοτάκης δέχτηκε τους όρους συμφωνίας…του ΝΑΤΟ Και αποφυγαμε.. … Τον σεισμό…

  • Βλέπω τα παιδάκια – τουρκακια στα ερειπια και ματώνει η καρδιά μου. Άνθρωποι και αυτοί όπως και εμείς. Πώς μας έχετε κάνει να μισούμε ο ένας τον άλλον την στιγμή που δεν είμαστε τέτοιοι άνθρωποι. Εσύ Ερντογάν και όλο σου το σιναφι άντε ……. καθίκια. Αλλά θα το πληρώσετε ακριβά όπως κάθε δικτάτορας.

 2. .. Θα γίνεται και ένας μετασεισμός των 8,8 Ρίχτερ..!!.. Όταν σταματήσουν οι μετασεισμόι των 7,7 Ρίχτερ … Σημαίνει ότι υπέκυψαν….

 3. Η Τουρκία αρνήθηκε τη βοήθεια της Κύπρου, έκανε παράνομες navtex και παραβιάσεις την ημέρα που στείλαμε βοήθεια, έστειλε 41 λάθρο στη Λέσβο και βομβάρδισε πόλη της Συρίας που επλήγη από τον σεισμό

 4. Ο Μητσοτάκης δυσκολεύεται να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στην ΣΥΡΊΑ...

  Oι παγκοσμιοποιητες τρέχουν να βοηθήσουν τον δικό τους άνθρωπο τον σουλτάνο που έβαψε τα χέρια του με αίμα στην Συρία και στην Συρία δεν πάνε γιατί λένε είναι εμπόλεμη περιοχή που αυτοί την έκαναν –..!!! ΜΟΝΟ ΌΠΛΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΊΑ ΣΤΕΛΝΕΙ..ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΊΝΕΙΣ??
  Οργανωμένο έγκλημα από διεθνή συμμορία συμφερόντων… και όλα αυτά σύμφωνα με τις εντολές που έλαβαν από την Δύση.!!!
  Μετα τον πόλεμο της Συρίας όμως οι Τούρκοι εκτός τους βιασμούς, σφαγές, διώξεις χριστιανών,, ακομα και πωλήσεις οργάνων.. Χριστιανών… .
  Ταυτόχρονα έχουν και δωρεάν πετρέλαιο από την Συρία που τους πωλούν οι τζιχαντιστές σε εξευτελιστικές τιμές.!!

  Έτσι πανηγυρίζουν την ανάπτυξη τους,, δίχως να αναφέρουν την αιτία.. με τα εκκατομυρια που παίρνουν από τους λαθρο και τους στοιβαζουν σαν σακιά με πατάτες για να τους στείλουν ΕΛΛΆΔΑ…
  Γενοκτονίες ποντιακόυ λαού .σφαγές ελληνισμού . Κύπρος..μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζάμι… Τώρα Αιγαίο..

  Και τα εγκλήματα συνεχίζονται το 2023….!!
  ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΑΜΕ ΒΟΗΘΕΙΑ, Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΞΕΔΙΔΕ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ NAVTEX! ΜΑΣ «ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ» ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΧΙΟ! ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΠΟΤΕ…

 5. Λένε οι σεισμόπληκτοι της Τουρκίας πως ένας γενναίος εχθρός είναι καλύτερος από ένα φίλο ,όμως εμείς δεν είμαστε εχθροί της Τουρκίας δεν θέλουμε πόλεμο ,αντίθετα αυτοί ζητάνε δικά μας εδάφοι .

 6. κυριε κω..2ο σχολιο..εχεις καχει μαλλον τα δικα σου..απο τα ΜΜΕ..

  φανταζομαι ..νεοδημοκρατης…παρακολουθα τωρα τα ΜΜΕ…οταν ο ερντογαν εσφαζε τους χριστιανους στην συρια…δεν τα εδιεχναν ΤΑ ΜΜΕ…τωρα μας δειχνει τους νεκρους του

 7. προς κωος..ισως πρεπει να αρχισεις να ξυπνας..αλλα νομιζω εχεις καψει καθε εγκεφαλικο κυτταρο με την προπαγανδα
  • Θεωρίες συνωμοσίας κτλ. …ευτυχώς που είσαι ξύπνιος εσύ!! Έχουμε μπουχτίσει από τέτοιου είδους άρθρα!! Τώρα που έχουμε εκπτώσεις, μπες στο Skroutz.gr και κάνε παραγγελία κανένα ζουρλομανδύα τώρα που είναι ακόμα φθηνά!

  • Πολυ James Bond ταινιες βλεπεις και διαβαζεις ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ. Α ρε βλακεντιε που ΡΟΥΦΑΣ οτι σου πλασαρουνε. Οτι κανουνε δοκιμες για καιρικες μεταβολες κανουνε. Αλλα ειναι τοσο ανεπαισθητες οι μεταβολες που δεν το συζηταμε. Ο δε συγκεκριμενος σεισμος που καταστρεψε μια περιοχη σαν την ΕΛΛΑΔΑ + ΡΟΥΜΑΝΙΑ + ΜΙΣΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ θα χρειαζοντουσαν χιλιαδες βομβες ΧΙΡΟΣΙΜΑΣ. Μονο η ιδια η γης θα μπορουσε με το πασιγνωστο ανατολικο τεραστιο ρηγμα της ΑΝΑΤΟΛΙΑΣ θα μπορουσε να το κανει. Λοιπον παψε να διαβαζεις τις καθε μακακιες που σου πλασαρουνε και το κυριοτερο μην τις αναπαραγαγεις γιατι εκτειθεσαι βλακωδως. Και το ΠΡΟΒΑΤΟ – ΜΠΕεεεε εισαι ΕΣΥ.

 8. Θες να σου βάλω άλλα 150000000… Links τόσα βγάζει το Google.. για τoHAARP…. Να δούμε τι θα πεις.. .που δεν εχουν καμία με την ελεύθερη ώρα… .προβατο νεοδημοκρατη..ανεπαισθητες μεταβολές…. Χαχα…το χιόνι πάντως στην Αμερική… Μόνο χιόνι δεν ήταν…. Άρε που ρουφάς ότι σου πλασάρει ΤΑ ΜΜ ΑΠΟΒΛΑΚΩΣΗΣ..για τον καιρο… .ανόητε . το ίδιο ρουφηξες και για τα εμβόλια… Και πηγές και τα κάνες βλακα στο τετράγωνο…!!θα σου βάλω άλλα 1500 links για το HAARP… Μπας και ξυπνησεις. Προβατο…. Μπεεεε…

 9. Αν δεν σαρεσει το link με ΤΟ HAARP .. ΜΗΝ ΤΟ ΔΕΙΣ....ΔΕΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟ ΠΡΌΒΑΤΟ ...μπεε

  Είσαι τόσο πρόβατο.. Οσό κσι αυτοί που λένε ότι δεν υπάρχει ψεκασμός.. Προβατο.. ..
  https://m.youtube.com/watch?v=pYLncJcZHds

  https://m.youtube.com/results?sp=mAEA&search_query=haarp+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CF%87%CE%BF%CF%82+%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%BF%CF%8D#searching

 10. . Οτι είσαι ,βλαξ ειναι πασιφανές .. .. ΡΟΥΦΑΣ σαν αμοιβαδα.. οτι σου πλασαρουνε τα ΜΜΕ περί εμβολίων.. Κλιματικής αλλαγής και ότι θα τρώμε έντομα , και τεχνητό κρέας λόγω κλιματικής αλλαγής.. Αν συμφωνείς δείγμα ότι είσαι βλακας Δεύτερον…οι δοκιμές έχουν περάσει στο σχέδιο της εφαρμογής του HAARP…ΒΛΑΞ.. Από την εποχή της ανακάλυψης του HAARP Από τον εφευρέτη του τον.. TESLA.(οχι δεν ειναι η μάρκα αυτοκινήτου ειναι άνθρωπος. ήταν ένας μ@λ..
  Που του έκλεψαν όλα τα αρχεία οι Αμερικανοι.. Πριν τον θάνατο του.. (τεχνολογία HAARP .. Πριν 100 χρόνια…. της πρώτης δοκιμής .από τον TESLA!.!!! Όχι μόνο ανεπαισθητες οι μεταβολές της τεχνολογίας αλλα αφήνουν μόνιμες αντεπιστρεπτί καταστροφικες μεταβολές στην ιονοσφαιρα!!!.! Ίσως ο TESLA και οι Αμερικανοι να είναι μ@λ@κες..και ΟΙ ΔΎΟ. .αλλά όχι σαν και σένα!! 100 χρόνια τεχνολογία ελέγχου καιρου,, ψεκασμοί,με αποδείξεις και καταστροφικες αλλαγές καιρού.ιονοσφαιρας. .δυστυχώς ο αποθανών TESLA και οι επιστήμονες πλασάρουν τόσες μαλ@κιες….που αν δεν υπήρχαν αυτοί.. Εσυ θα.. Έπαιζες το …

 11. Πριν 20 χρόνια Ούτε ηλεκτρική ενέργεια θα ειχές,, ούτε ιντερνετ..ουτε τηλεπικοιωνιες .. Τα ίδια θα έλεγες για την τεχνολογία αυτη μεταφοράς δεδομένων..που είναι το ίδιο με την ηλεκτρομαγνητικη ενέργεια .. .Ούτε τηλεποικοινωνια με το τηλέφωνο σου από εδώ στην Αμερική..θα είχες. . Ειναι μ@λ@κιες…και δεν πρεπει να τις αναπαράγουν στα σχολεία τα περί. ..φυσικής.. Γεωδυναμικης, ενέργειας, αστροφυσικής, ..Ειναι μ@λ@κιες..ουτε ότι πήγαμε στη σελήνη..ούτε υπάρχει ηλεκτρισμός και ρεύμα.. ηλιθιε..
  . Δεν υπάρχουν δεν ισχύουν τίποτα συμφωνείς!!? ΒΌΔΙ 🐂 .μπεεεεε

  • Αν γνώριζες το Gulfstream του Ατλαντικού θα καταλάβαινες γιατί η τόση κακοκαιρία στις ανατολικές ΗΠΑ. Επίσης αν ήταν αλήθεια τα όσα αμασητα καταπίνεις, οι Αμερικάνοι θα είχαν ισωπεδωσει ΙΡΑΝ – ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ – βόρεια Κορέα – ΚΙΝΑ και κάτι θα έκαναν για την Ουκρανία. Όσο για τον σεισμο στη Τουρκία ΟΛΟΙ γνωρίζουν το ρήγμα και το βαρύ ιστορικό της περιοχής. Διάβαζε εσύ τον Ναμουμακι κουναμουτο και πιες και καμιά σόδα βόδι να χωνέψεις.

   • Έκλαψα με το Ναμουμακι κουναμουτο😂😂.
    Μιλάμε το έχει τερματίσει τελείως!! Δυστυχώς χαμένος χρόνος όποιος ασχολείται μαζί του!! Από τη μια έχουμε τους φαντασιόπληκτους και από την άλλη τους Χριστιανοταλιμπάν (υπάρχει και αυτή η κατηγορία). Για το τι γράφτηκαν και ακούστηκαν για το σεισμό στην Τουρκία, δεν περιγράφεται!! Τι η οργή Θεού, τι οι
    προφητείες που βγήκαν …κτλ. κτλ. Μιλάμε για μεσαιωνικές αντιλήψεις!

 12. https://www.google.com/amp/s/www.athensvoice.gr/epikairotita/diethni/371235/koryfaios-epistimonas-omologise-sto-cbs-oti-haarp-einai-ypeythyno-gia-tin/amp/

  Μέτα περνά να διαβάσεις το βιογραφικό του μ@λ.. Ποιος είναι αυτός ο μ@λ@ κ@ Michio Kaku. που αναπαραγει τις μ@λ. ιες..
  https://www.famousscientists.org/michio-kaku/

  Και το ότι ήξερε η μάνα σου στον 5ο μήνα ότι θα γεννούσε αγόρι βλαξ..όπως εσένα..καποιος μ@λ@..επιστημονας θα της το είπε… Βάση της γενετικής Αλλά δεν της είπε ότι θα γεννούσε βλαξ…αυτο η επιστήμη δεν το λέει ακόμα…

 13. Όντως αρνήθηκαν τη βοήθεια της Κύπρου. 17 διασώστες θα έστελνε η Κύπρος. Είπε ο Ερντογαν καλά είμαστε δε χρειαζόμαστε άλλους κι ο κόσμος είναι να τον πάρει μέχρις πέτρες! Φωναζει ο λαός για βοήθεια κι αυτός τις σκοπιμότητες του. Θα φάει μαύρο στις εκλογές. Ντροπή κι αίσχος
  https://www.newsit.gr/kosmos/seismos-stin-tourkia-i-agkyra-arnithike-telika-tin-anthropistiki-voitheia-tis-kyprou/3703305/?utm_medium=Referral&utm_source=Inarticle

 14. δεν ξέρω και γω πως θα ορθοποδήσουν, Αυτό που είδαμε δεν ήταν σεισμός ,ΗΤΑΝ ΒΙΒΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ και βέβαια θα υπάρξουν μεταναστευτικές ροές..Τα 3/5 των οικοδομων ηταν ειτε πλαγιασμενα, ειτε σωριασμενα.
  Δέος (για την δύναμη της φυσης) και συναίσθηση (για το δράμα 13μισυ εκατομμυρίων ανθρώπων … που ΤΩΡΑ ξεκινά).

 15. Μπετοβλακα. Που δεν λές να ενημερωθεις για τις νέες τεχλογιες.. Πολέμου ...των ΗΠΑ..

  Που νομίζεις οτ στον 21ο αιώνα θα παιζουν με οπλακια…και πυροβόλα..οπλακια. . Συνέχισε να πιστεύεις τα ρηγματα του gulsstream..ΠΑΝΙΒΛΑΚΑ προβατο μπεε…που έτσι θέλουν..
  Ενημέρωσου πιοπανω… Και πιστεύω τώρα θα το βούλωσεις ΠΡΌΒΑΤΟ… Πιστεύω να . ΞΥΠΝΗΣΕΣ…. Αν όχι συνέχισε να κοιμάσαι…ΒΌΔΙ.. 🐂…. Αλήθεια… Ρε φίλε να σου πω… Υπάρχει.. Μια τεχνολογία που.. Όταν πατας..ενα κουμπί στο σπίτι σου.. .. Ανάβει ένα φως..λέγεται λάμπα.. Μύθοι μ@λ@κιες είναι αυτά.. Μην τα πιστεύεις….παπαριες των επιστημόνων 100 χρόνων τώρα…

 16. Το Gulfstream το ξέρει και η γιαγιά μου….και το χαυει και η γιαγιά μου όπως και εσύ..όπως και τα ρηγματα της Τουρκίας,,, χαχα…. ..ρε φίλε αλήθεια είσαι τόσο βλακας… Η παριστάνεις τον βλακα..μάλλον το πρώτο . Σκέψου πόσα αμασητα καταπίνεις Σαν ΒΟΔΙ..γιατι ΒΌΔΙ είσαι….ναι η κακοκαιρία μείον 50βαθμων.ειναι από το Gulfstream πανιβλακα. Το χαψες σαν χανος. πανιβλακα….

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ