ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Κοσμοσυρροή στην Πν. Εστία (παρά τη βροχή) στην παρουσίαση του τόμου «Ιερά Μητρόπολις Κώου καί Νισύρου, Παρελθόν καί παρόν»

2
3047

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Με αθρόα προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκε απόψε στην κατάμεση αίθουσα εκδηλώσεων της Πνευματικής Εστίας η παρουσίαση του τόμου «Ιερά Μητρόπολις Κωου καί Νισύρου, Παρελθόν καί Παρόν».

Τόν τόμο, ό όποίος εκδόθηκε μέ χορηγία τού Δήμου Κώ από τήν Ιερά Μητρόπολη Κωου καί Νισύρου παρουσίασαν με σύντομες και περιεκτικές ομιλίες τους οι:
Μαίρη Φάκκου, Φιλόλογος, γιά τά θέματα τής Κώ
Ασημένη Σακελλαρίδη, Θεολόγος, γιά τά θέματα τής Νισύρου &
Μιχαήλ Σοφός, Αρχιτέκτων, γιά τά θέματα τής εκκλησιαστικής τέχνης,

Τήν εκδήλωση συντόνισε άψογα ο Μαθηματικός και συγγραφέας (ερευνητής της τοπικής ιστορίας) Αλέκος Μαρκόγλου (βίντεο).

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης απηύθυναν χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, ο Δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης και ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Ηλίας Καματερός.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το κλείσιμο της εκδήλωσης από τον συγγραφέα και επιμελητήτου έργου («ψυχή» της όλης προσπάθειας) Μαθηματικό Ανδρέα Ι. Χατζημιχαήλ, ο οποίος ανέτρεξε σε όλη την προετοιμασία του έργου τα τελευταία πέντε χρόνια. Αφορμή στάθηκε -όπως τόνισε – πολύ παραστατικά η πρώτη του επαφή με το πλούσιο αρχειακό υλικό της Ιεράς Μητροπόλεως που του παρουσίασε ο Σεβασμιώτατος αφήνοντάς τον εκστασιασμένο.

Ο 432 σελίδων τόμος περιέχει 1300 φωτογραφίες και πλούσιο ιστορικό και αρχειακό υλικό. Αναφέρεται στήν Κω και στη Νίσυρο με εκτενείς αναφορές στήν Εκκλησιαστική Οστορία, στα  θρησκευτικά ήθη και έθιμα, σέ όλους τούς ναούς και στα παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία.

Τόν σχεδιασμό, τή σελιδοποίηση και την εκτύπωση τοῦ τόμου ανέλαβε η εταιρεία «Γραφικές Τέχνες Μπαλαλής» έπειτα από πανελλήνιο διαγωνισμό που προκηρύχθηκε από τον Δήμο.

Ο συγγραφέας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον πολύτιμο συνεργάτη του καθηγητή θεολογίας Αθανάσιο Μουστάκη καθώς και σε όλους όσοι βοήθησαν και οι οποίοι αναφέρονται αναλυτικά στον τόμο.

Παρόντες ηταν επίσης: ό Έπαρχος Γ. Χαλκιδιός, ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ, Ταξίαρχος Σ. Σεργεντάνης, ο Σοφολογιώτατος Ιμάμης Κω κ. Σ. Δαμάδογλου, ο Πρόεδρος του ΔΣ Ν. Μυλωνάς, η επικ. του Οράματος Ι. Ρούφα, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Κοινοτήτων, Περιφερειακοί, Δημοτικοί & Τοπικοί σύμβουλοι, ο Διοικητής του ΝΑΣ Κω ΙΓ Καρδαράς, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Κω Δ. Γιάνναρης, Ιερείς και μέλη εκκλησιαστικών επιτροπών, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πάρα πολλοί ενδιαφερόμενοι.

Ο τόμος με το πλούσιο αρχειακό υλικό διατίθεται έναντι του συμβολικού ποσού των 20 ευρώ για την ενίσχυση του Φιλανθρωπικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως.

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΜΑΡΚΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΟΛΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

  2. Άγιε Βασίλη για το 2017 δυο δώρα περιμένω,δώσε γιατρειά στον άρρωστο[η] χαρά στον λυπημένο[η] δώσε υπομονή στους Έλληνες δώσε τους και ελπίδα και κάνε να συνέλθει γρήγορα από το κώμα η ΠΑΤΡΙΔΑ [Κ Α Λ Η ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ].

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ