Ηχηρό χαστούκι από Κομισιόν στην κυβέρνηση για τους πληγέντες από τον σεισμό στην Κω

16
7470

Απάντηση της Επιτρόπου Κ. Κρέτσου σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη

Ηχηρό χαστούκι από Κομισιόν στην κυβέρνηση για τους πληγέντες από τον σεισμό στην Κω

 

Καταπέλτης κατά της κυβέρνησης είναι η απάντηση της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνας Κρέτσου, σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κ. Νίκου Ανδρουλάκη, για τις χρηματοδοτικές δυνατότητες ενίσχυσης των πληγέντων από τον σεισμό στην Κω και για τις ενέργειες που έχει κάνει Ελλάδα.

Σύμφωνα με την απάντηση, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει λάβει καμιά απολύτως επίσημη ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές για το ύψος των ζημιών στην Κω από τον πρόσφατο σεισμό». Συγκεκριμένα, η κ. Κρέτσου ως προς το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης υπογραμίζει ότι «η Επιτροπή δεν διαθέτει πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό που έπληξε την Κω ή αν οι ελληνικές αρχές προτίθενται να υποβάλουν αίτηση».

Για την ενεργοποίηση του Ταμείου στην περίπτωση της Κω, οι ζημιές θα πρέπει να υπερβαίνουν το ποσό των 90,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Επίτροπος αναφέρει, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης, ότι «τα προγράμματα περιφερειακής πολιτικής μπορούν να τροποποιηθούν κατόπιν αιτήματος των εθνικών αρχών, αλλά, μέχρι στιγμής, η Επιτροπή δεν διαθέτει πληροφορίες σχετικά με το κατά πόσον οι ελληνικές αρχές επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη νέα δυνατότητα».

Σε περίπτωση όμως που οι ζημιές είναι χαμηλότερες του προαναφερθέντος ποσού, υπάρχουν πλέον νέα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν οι ελληνικές αρχές μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Όπως αναφέρει η Επίτροπος στην απάντηση της, «η χρηματοδότηση μπορεί να αφορά, για παράδειγμα, ανασυγκρότηση λιμένων ή οδικού δικτύου ή τη στήριξη των ΜΜΕ, για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων υποδομών», τονίζοντας όμως ότι δεν υπάρχει κανένα επίσημο ενδιαφέρον από την ελληνική κυβέρνηση.

Τίθενται πλέον τα εξής ερωτήματα.

1. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γνωρίζει την ύπαρξη των συγκεκριμένων χρηματοδοτικών εργαλείων;

2. Έχει ολοκληρωθεί ο απολογισμός των ζημιών από τις αρμόδιες αρχές;

3. Σκοπεύει να τα αξιοποιήσει για την ανακούφιση των κατοίκων ή θα χαθεί ακόμα μια ευκαιρία ευρωπαϊκής στήριξης για τη χώρα μας;

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση του κ. Νίκου Ανδρουλάκη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Τα ξημερώματα της 21ης Ιουλίου ένας ισχυρός σεισμός έπληξε την περιοχή των Δωδεκανήσων και ιδιαίτερα την Κω, με τραγικό αποτέλεσμα δύο νεκρούς, πολλούς τραυματίες και εκτεταμένες υλικές ζημιές.

Συγκεκριμένα πολλά κτήρια και κατοικίες στην παλιά πόλη της Κω έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και το κεντρικό λιμάνι του νησιού έχει παραμείνει κλειστό, καθιστώντας πολύ δύσκολη τη σύνδεσή του με την ηπειρωτική Ελλάδα και τα γύρω νησιά.

Τέλος σημειώνεται πως βρισκόμαστε εν μέσω της τουριστικής περιόδου, και ότι ο τουρισμός αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος των κατοίκων του νησιού.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

–Τι χρηματοδοτικές δυνατότητες υπάρχουν για την αποκατάσταση των ζημιών από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, όπως συνέβη και σε ανάλογη περίπτωση στην Ιταλία;

–Τι ενέργειες απαιτούνται από την ελληνική κυβέρνηση για την αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών εργαλείων;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης της Επιτρόπου κ. Κορίνα Κρέτσου, αρμόδιας για την Περιφερειακή Πολιτική προς τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη:

Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ μπορεί να ενεργοποιηθεί εάν οι ελληνικές εθνικές αρχές υποβάλουν αίτηση εντός 12 εβδομάδων από την επέλευση της καταστροφής, καταδεικνύοντας ότι η συνολική άμεση ζημία υπερβαίνει το 1,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της πληγείσας περιοχής. Η Κως ανήκει στην περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου, για την οποία το κατώτατο όριο ζημίας ανέρχεται σε 90,7 εκατ. ευρώ. Η Επιτροπή δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το Ταμείο Αλληλεγγύης με δική της πρωτοβουλία. Στο παρόν στάδιο, η Επιτροπή δεν διαθέτει πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό που έπληξε την Κω ή αν οι ελληνικές αρχές προτίθενται να υποβάλουν αίτηση.

Οι ελληνικές αρχές έχουν επίσης τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το σχετικό περιφερειακό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) για την παροχή αποτελεσματικής και στοχοθετημένης βοήθειας της ΕΕ. Τον Ιούλιο του 2017 εγκρίθηκαν νέοι κανόνες από την ΕΕ που επιτρέπουν στα κράτη μέλη να θεσπίσουν χωριστό άξονα προτεραιότητας στο πλαίσιο ενός επιχειρησιακού προγράμματος του ΕΤΠΑ, με ποσοστό συγχρηματοδότησης μέχρι και 95 % για τη χρηματοδότηση έργων ανασυγκρότησης που συνδέονται με φυσικές καταστροφές και τη συμβολή στην αναζωογόνηση της περιφερειακής οικονομίας. Η χρηματοδότηση μπορεί να αφορά, για παράδειγμα, ανασυγκρότηση λιμένων ή οδικού δικτύου ή τη στήριξη των ΜΜΕ, για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων υποδομών. Τα προγράμματα περιφερειακής πολιτικής μπορούν να τροποποιηθούν κατόπιν αιτήματος των εθνικών αρχών, αλλά, μέχρι στιγμής, η Επιτροπή δεν διαθέτει πληροφορίες σχετικά με το κατά πόσον οι ελληνικές αρχές επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη νέα δυνατότητα.

Νίκος Ανδρουλάκης – Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ – Μέλος S&D
www.androulakisnikos.gr

16 ΣΧΟΛΙΑ

  • το λάθος της κυβέρνησης είναι που έβαλε συντονιστή το Δήμο Κω για το σεισμό. Τι να περιμέναμε δηλαδή. Οι άνθρωποι είναι ανίκανοι. Ικανότατοι μόνο στο μέλι

 1. Προσωπικά πιστεύω ότι οι ζημιές δεν ξεπερνούν ούτε τα μισά (45 εκατομμύρια) εκτός και αν αποφασίσουμε να χτίσουμε νέα σχολεία στη θέση των παλιών. Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Αν πρέπει να δηλώσεις 90 για να πάρεις τα χρήματα και εσύ έχεις ζημιές 45 πρέπει να γίνει πολύ ευρηματικός, εξ’ ου και η καθυστέρηση υποβολής της αίτησης.

 2. Αποθεματικά ενός δισ. ευρώ εχει καθε χρονο ο κρατικος προυπολογισμος για εκτακτες αναγκες!!!!!!ΟΛΟΙ ΨΕΥΤΕΣ

  Εδώ και χρόνια η Τρόικα έχει απαιτήσει να ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ για αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών (σεισμοί, πλημμύρες κλπ) που ευτυχώς δεν ανέκυψαν το 2016 και έτσι το 1 δισ. παρέμεινε άθικτο. Στο τέλος της χρονιάς το υπουργείο Οικονομικών μεταφέρει τις αδιάθετες πιστώσεις σε άλλες προτεραιότητες της πολιτικής της.Κατά κύριο λόγο, οι πιστώσεις ύψους 1 δισ. ευρώ θα μοιραστούν σε: καθυστερούμενες πληρωμές του δημοσίου
  – αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών
  – ελλειμματικές ΔΕΚΟ για να μπορέσουν να πληρώσουν χρέη τους
  – χρέη του Μεγάρου Μουσικής και άλλων πολιτιστικών φορέων
  – πρόστιμα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις χωματερές
  – επιστροφή κοινοτικών κονδυλίων για ανεκτέλεστα έργα
  – εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων
  – χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων
  – «έξτρα» μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών και της ΕΥΠ
  – στρατιωτικές δαπάνες

 3. 209 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για στέγαση προσφύγων σε διαμερίσματα!ΤΡΕΞΕ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟ ΣΟΥ ΤΟΝ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ!ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΑΛΑΣ ΝΑ ΣΕ ΒΑΛΕΙ ΒΟΛΕΥΤΗ!

  ΞΥΠΝΑ ΓΕΩΡΓΙΕ ΤΩΝ ΑΓΑΛΜΑΤΩΝ ΦΑΝΦΑΡΑ ΑΕΡΟΛΟΓΕ. Το πρόγραμμα ESTIA για την υποστήριξη των προσφύγων στην Ελλάδα μέσω της στέγασής τους σε διαμερίσματα και της παροχής προπληρωμένων καρτών, που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασαν οι Ευρωπαίοι Επίτροποι κύριος Χρήστος Στυλιανίδης, Δημήτριος Αβραμόπουλος και ο Υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.Μέσω αυτού του μηχανισμού, παροχής ειδικά ανθρωπιστικής βοήθειας, ανταποκριθήκαμε και συνεχίζουμε να ανταποκρινόμαστε στις πολυάριθμες ανάγκες με τα μέσα που μας παρέχονται. Έχουν διατεθεί μέχρι τώρα 400 εκατομμύρια» δήλωσε ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.euronews.com.

 4. Σοβαρά τωρα, περιμενε κανεις οτι θα παίρναμε κάποιου είδους αποζημίωση;; Εδω καλούμαστε να πληρώσουμε κανονικά ενφιά και εφορία.. Και ερωτώ η γυναικα: να δωσω τα 5.000€ ευρώ (που δεν τα εχω κιολας!) να φτιαξω τις ζημιές του σπιτιού μου και να μην ειμαι συνεπής στα χρέη μου ή να πληρώσω τα χρέη μου και να αφήσω το σπίτι μου να ρημάξει;
  Μόνοι μας το περάσαμε παιδιά όλο αυτο και μόνοι μας θα σφίξουμε τα δόντια να τα βγάλουμε περα..

 5. συνεχιζεται το δουλεμα κοροιδια των προβατων απο δημαρχους βολευτες περιφερειαρχες υπουργους κυβερνηαη.ουστ ρε τομαρια κλεφτες ολοι σας.

 6. Σιγά μην δώσουν οι Ευρωπαίοι φράγκο στα λαμόγια τους ελληναράδες που έχουν φάει τις επιδοτήσεις και τις αποζημιώσεις στα μπουζούκια και στις μεζονέτες για τα κουτσούβελα τους.Ουστ λαμόγια!!

 7. ΘΥΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΥΜΜΥΡΑ ΜΕ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ ΣΑΝ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ; ΜΑΣ ΕΒΑΛΑΝ ΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΠΛΥΜΜΗΡΙΣΜΕΝΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΟ ΨΑΛΙΔΙ ΠΟΥ ΕΣΠΑΣΑΝ ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ. ΠΗΡΑΤΕ ΤΙΠΟΤΑ; Η ΜΟΝΟ ΠΟΛΛΑ ΚΕΡΑΣΣΙΑ ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΙ; ΑΠΟ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΧΟΡΤΑΣΑΜΕ. ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΧΡΕΩΚΟΠΗΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ Ή ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΙΝΕΙ ΤΟ ΑΙΜΑ; ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΠΩΣ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΨΕΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ.

 8. σημερα 14/9/17 βρεθηκε κλιμακιο σδοε στην κω απο ηρακλειο κ εγραφε μικροεπαγγεκματιες

  βεβήλωση σκηνώματος νεκρού δηλαδή απ τον θίασο που κάνει τα πάντα να εντάξει στις τοπικές οικονομίες παράνομους,Ρομά,γύφτους,αθίγγανους…αυτή είναι η ευαισθησία..αλήθεια κ.Κιαρη ποιος απαγόρευσε την προβολή βίντεο συνεργείου που βρέθηκε στο παλιό κοιμητήριο στις 24 Ιουλίου κ κινηματογράφησε τις εικόνες αποκάλυψης?έχουν σαπίσει στους φόρους όλους τους μικρούς ή ΣΔΟΕ κ η κτηματική..ένα αναδελφον έθνος.το λιγότερο που έπρεπε να κάνουν είναι απαλλαγή ΕΝΦΙΑ απ τους κατοίκους της πόλης,που με περιφανεια έσκυψα το κεφάλι κ δούλεψαν κανονικά..εκείνες τις δραματικές μέρες.

 9. Δεν έχει έτοιμο το Μπίζνες πλαν για την Κω ο Καρανίκας ακόμη…
  να περιμένετε…έχουν πιο σοβαρές δουλειές στ Μαξίμου!

  Ψηφίσατε ένα Τσίρκο για κυβέρνηση και έχετε και απαιτήσεις…έλα παναια μου!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ