Δείτε τις βλαβερές ουσίες που περιέχουν οι οδοντόκρεμες του εμπορίου και φτιάξτε τη δική σας, φυσική οδοντόκρεμα υψηλής ποιότητας

0
157

Σε αυτό το άρθρο, διερευνούμε τους πιθανούς κινδύνους των χημικών ουσιών που βρίσκονται σε ορισμένες οδοντόκρεμες που αγοράζονται από το κατάστημα καθώς και τα πλεονεκτήματα που θα χετε αν φτιάξετε την δική σας σπιτική οδοντόκρεμα. Παρέχονται δύο απόλυτα φυσικές συνταγές προσαρμοσμένες στις ανάγκες λεύκανσης των δοντιών και εξισορρόπησης του μικροβιώματος του στόματος.

Αποκαλύπτοντας τους κινδύνους της συμβατικής οδοντόκρεμας
Μερικές από τις πιθανές επιβλαβείς χημικές ουσίες που κρύβονται σε ορισμένες εμπορικές οδοντόκρεμες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Διοξείδιο του Τιτανίου: Ένα αδιάλυτο ορυκτό που χρησιμοποιείται για τη λεύκανση της οδοντόκρεμας. Το διοξείδιο του τιτανίου ταξινομήθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο ως «πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο». Ο προσδιορισμός βασίστηκε εν μέρει σε μελέτες που ανέφεραν όγκους πνεύμονα σε αρουραίους μετά από εισπνοή διοξειδίου του τιτανίου, καθώς και σε στοιχεία απορρόφησης διοξειδίου του τιτανίου από τον ανθρώπινο γαστρεντερικό σωλήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:ΠΡΟΣΟΧΗ:Δείτε τι κρύβει ο πάτος της οδοντόκρεμάς σας!

Τεχνητός χρωματισμός: Τα τεχνητά χρώματα, συμπεριλαμβανομένου του Μπλε Νο.1, που συνήθως προστίθενται στην οδοντόκρεμα από το κατάστημα, χρησιμοποιούνται για να αυξήσουν την ελκυστικότητα της οδοντόκρεμας. Ωστόσο, σύμφωνα με μια επιστημονική ανασκόπηση του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Advances in Nutrition, το Μπλε Νο.1, είναι μια πιθανή νευροτοξίνη και μπορεί να έχει κυτταροτοξικές και γονιδιοτοξικές επιδράσεις. Η έλλειψη προσοχής και η υπερκινητικότητα στα παιδιά έχουν επίσης συσχετιστεί με το Μπλε Νο. 1

Αντιμικροβιακά: Αντιμικροβιακά μέσα, όπως ο φθοριούχος κασσίτερος και το μονοφθοροφωσφορικό νάτριο, χρησιμοποιούνται ευρέως στις εμπορικές οδοντόκρεμες. Μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της πλάκας και της ουλίτιδας. Ωστόσο, η καθημερινή χρήση αντιμικροβιακών εγείρει ανησυχίες σχετικά με την προώθηση της βακτηριακής αντοχής στα αντιβιοτικά.

Λαουρυλοθειικό νάτριο (SLS) : Το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο συστατικό που δημιουργεί τον αφρό στην οδοντόκρεμα, το SLS μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και ευαισθησία στο στόμα, διαταράσσοντας το ευαίσθητο στοματικό οικοσύστημα. Για παράδειγμα, το American Journal of Dentistry δημοσίευσε μια ανασκόπηση το 2022 αναφέροντας ότι το SLS μπορεί να οδηγήσει σε «ερεθισμό ή φλεγμονή» του στόματος και της γλώσσας, καθώς και «εξελκώσεις και τοξικές αντιδράσεις στη στοματική κοιλότητα».

Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Oral Sciences, το SLS «αύξησε σημαντικά τη συχνότητα απολέπισης του στοματικού βλεννογόνου [ξεφλούδισμα του εσωτερικού του στόματος]».

Τεχνητά γλυκαντικά: Τα τεχνητά γλυκαντικά όπως η σακχαρίνη και η σορβιτόλη που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της γεύσης μπορεί να διαταράξουν το μικροβίωμα και να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας.

Αλλαγές στο εντερικό μικροβίωμα που έχουν ως αποτέλεσμα δυσβίωση του εντέρου και του μεταβολισμού της γλυκόζης έχουν αναφερθεί μετά την κατάποση σακχαρίνης, σύμφωνα με μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Advances in Nutrition. Μπορεί ακόμα να συμβάλλει σε τραυματισμό αιμοφόρων αγγείων και νεύρων σε διαβητικούς ασθενείς.

Φθόριο: Το φθόριο σε περίσσεια ποσότητα μπορεί να είναι τοξικό για τα νευρικά και τα νεφρικά κύτταρα, σύμφωνα με μια επιστημονική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε το 2018 από την Preventive Nutrition and Food Science. Το συστηματικό φθόριο μπορεί να περάσει στον εγκέφαλο και να οδηγήσει σε χαμηλότερο IQ κατά την πρώιμη ανάπτυξη, σύμφωνα με μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Environmental Health. Ακόμη και οι μικρές δόσεις φθορίου έχουν δείξει αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία του θυρεοειδούς , στο σκελετικό σύστημα και στο αναπαραγωγικό σύστημα.

Η περίσσεια δόση φθορίου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε οδοντική φθορίωση (λευκές ή καφέ κηλίδες στα δόντια), ειδικά σε παιδιά κατά τη διάρκεια των ετών σχηματισμού δοντιών. Αλλά μην ανησυχείτε μπορείτε να αποφύγετε αυτές τις επιβλαβείς χημικές ουσίες και να προστατεύσετε την υγεία σας από πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με τη μακροχρόνια έκθεση, φτιάχνοντας τη δική σας οδοντόκρεμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:Οι ξένες πόλεις που βγάζουν από το νερό το φθόριο είναι μ@λ@κες?

Οφέλη από την κατασκευή της δικής σας οδοντόκρεμας

Εξοικονόμηση κόστους σε περιόδους πληθωρισμού: Τα φυσικά συστατικά που χρησιμοποιούνται στην σπιτική οδοντόκρεμα είναι συχνά πιο προσιτά όταν αγοράζονται χύμα, καθώς και οι σημερινές τιμές. Η επαναχρησιμοποίηση δοχείων μειώνει επίσης το κόστος.

Αυτό το άρθρο περιλαμβάνει δύο συνταγές οδοντόκρεμας που παρασκευάζονται από βιολογικά συστατικά: Λεύκανση και Στοματική Υγεία.

Χρησιμοποιώντας τη σημερινή μαζική τιμολόγηση, η συνταγή της οδοντόκρεμας Whitening κοστίζει 50 σεντς ανά χρήση, η οποία είναι λιγότερο ακριβή από τις περισσότερες βιολογικές οδοντόκρεμες που αγοράζονται από το κατάστημα.

Η συνταγή Oral Health κοστίζει 1 $ ανά ουγγιά, η οποία είναι λιγότερο ακριβή από την έκδοση premium των περισσότερων συμβατικών εμπορικών σημάτων. Ωστόσο, δεδομένου ότι η συνταγή στοματικής υγείας χρησιμοποιεί βιολογικά συστατικά, πληρώνετε παρόμοια τιμή για ένα προϊόν υψηλότερης ποιότητας.

Προσαρμόσιμες φόρμουλες: Πειραματιζόμενοι με φυσικά συστατικά, όπως αιθέρια έλαια, μπορείτε να προσαρμόσετε την οδοντόκρεμα που σας ταιριάζει στις μοναδικές ανάγκες και προτιμήσεις σας.

Φιλική προς το περιβάλλον: Η δημιουργία της δικής σας οδοντόκρεμας υποστηρίζει τη βιωσιμότητα μειώνοντας τη ζήτηση για συσκευασίες μιας χρήσης.

Συνταγές Φυσικής Οδοντόκρεμας

Παρακάτω είναι δύο απλές συνταγές που αξιοποιούν φυσικά συστατικά για την προώθηση της στοματικής υγείας, όπως:

Λάδι καρύδας Ως αντιφλεγμονώδες και αντιμικροβιακό, το λάδι καρύδας μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του μικροβιώματος του στόματος και στη μείωση του κινδύνου περιοδοντικής νόσου. Μπορεί ακόμα να μειώσει το σχηματισμό πλάκας και της ουλίτιδας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015.

Αργιλος μπεντονίτη Ο μπεντονίτης άργιλος είναι ένα φυσικό γυαλιστικό δοντιών. Έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και μπορεί να ρυθμίσει την ανοσολογική απόκριση του σώματος καθώς και να αναστείλει την ανάπτυξη ορισμένων ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2017 από το Iranian Journal of Public Health.

Αιθέρια Έλαια Αυτά τα φυσικά έλαια προσθέτουν γεύση στη σπιτική οδοντόκρεμα ενώ παρέχουν οφέλη για την στοματική υγεία. Το γαρύφαλλο, για παράδειγμα, περιέχει αντιικές ιδιότητες και είναι εξίσου αποτελεσματικό με τη νυστατίνη, ένα φάρμακο που συνήθως συνταγογραφείται για τη διαχείριση μολύνσεων από ζυμομύκητες του στόματος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Oral Microbiology and Immunology.

Το αιθέριο έλαιο φλοιού κανέλας μπορεί να μειώσει την τερηδόνα και τον σχηματισμό πλάκας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical and Diagnostic Research.

Μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα (χωρίς αλουμίνιο), γνωστή ως λευκαντικό για τα δόντια, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται σε παραδοσιακά εμπορικά σήματα, περιέχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και μπορεί να αφαιρέσει την πλάκα. Είναι επίσης αλκαλικό , το οποίο βοηθά στην εξουδετέρωση των οξέων και στη διατήρηση του σωστού pH για την πρόληψη της τερηδόνας . Η μαγειρική σόδα φέρεται να εμποδίζει τη φλεγμονή και βοηθά στην επούλωση της περιοδοντικής νόσου.

Χρησιμοποιήστε βιολογικά συστατικά όποτε είναι δυνατόν. Βιολογικά σημαίνει ότι η καλλιέργεια δεν τροποποιήθηκε γενετικά ή ψεκάστηκε με συνθετικά λιπάσματα ή φυτοφάρμακα. Για να μειωθεί το κόστος, τα αιθέρια έλαια μερικές φορές νοθεύονται προσθέτοντας ένα παρόμοιο αλλά φθηνότερο λάδι ή αραιώνοντας το φυσικό έλαιο με διάφορα διαλυτικά έλαια.

Το 2023, το ConsumersAdvocate.org εξέτασε 11 δείγματα αιθέριου ελαίου μέντας και τέσσερα φέρεται να ήταν νοθευμένα. Επομένως, επιλέξτε αιθέρια έλαια που είναι βιολογικά, δεν περιέχουν πρόσθετα ή συνθετικές χημικές ουσίες και έχουν ελεγχθεί για βαρέα μέταλλα, μικρόβια και γλυφοσάτη.

Συνταγή 1: Οδοντόκρεμα για λεύκανση

Συστατικά:

4 κουταλιές της σούπας ψυχρής έκθλιψης, μη επεξεργασμένο λάδι καρύδας
4 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο κανέλας ή μέντας

Οδηγίες

Βράστε το λάδι καρύδας ίσα ίσα για λιώσει και αφήστε το να κρυώσει ελαφρά.

Συνδυάστε τη μαγειρική σόδα με το λιωμένο λάδι καρύδας μέχρι να ανακατευτούν καλά.

Προσθέστε το αιθέριο έλαιο μέντας για μια αναζωογονητική γεύση.

Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μικρό γυάλινο βάζο και στερεώστε καλά το καπάκι. Φυλάξτε το μακριά από το ηλιακό φως και μακριά από τη θερμότητα.

Συνταγή 2: Οδοντόκρεμα για την εξισορρόπηση της στοματικής υγείας

Συστατικά:

3 κουταλιές της σούπας άργιλος μπεντονίτης για τρόφιμα
2 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας
8 σταγόνες αιθέριο έλαιο κανέλας
5 σταγόνες αιθέριο έλαιο γαρύφαλλου
1 κάψουλα προβιοτικά (προαιρετικά)

Οδηγίες:

Ανοίξτε την προβιοτική κάψουλα και αδειάστε το περιεχόμενο σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Η οδοντόκρεμα πρέπει να έχει σταθερή υφή όπως ο πηλός.

Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μικρό γυάλινο βάζο και στερεώστε καλά το καπάκι. Κρατήστε το μακριά από το ηλιακό φως και μακριά από τη θερμότητα γιατί το λάδι καρύδας θα λιώσει.

Αντενδείξεις και προφυλάξεις

Έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες, παιδιά κάτω των 2 ετών και οποιοσδήποτε καταναλώνει συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πρέπει να συμβουλευτεί τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν χρησιμοποιήσει αιθέρια έλαια.

Το έλαιο μέντας για παράδειγμα αντενδείκνυται σε παιδιά κάτω των δύο ετών. Η μέντα μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως η κυκλοσπορίνη, φάρμακα που μειώνουν τα οξέα, φάρμακα για το έλκος, αναστολείς διαύλων ασβεστίου και άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την υπέρταση ή την υψηλή αρτηριακή πίεση. Άτομα με διαφραγματοκήλη, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, διάρροια ή πάθηση στην οποία το στομάχι δεν παράγει αρκετό οξύ θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν καταναλώσουν μέντα.

Το αιθέριο έλαιο γαρύφαλλου αντενδείκνυται σε παιδιά κάτω των 2 ετών. Το έλαιο γαρύφαλλου περιέχει μια χημική ουσία που ονομάζεται ευγενόλη που επιβραδύνει την πήξη του αίματος. Επομένως, το έλαιο γαρύφαλλου μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία σε άτομα με αιμορραγικές διαταραχές, να επιβραδύνει την πήξη του αίματος μετά από χειρουργική επέμβαση ή να αλληλεπιδράσει αρνητικά με αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα. Η λήψη γαρύφαλλου με φάρμακα για τον διαβήτη μπορεί να προκαλέσει πτώση του σακχάρου στο αίμα πολύ χαμηλά.

Το αιθέριο έλαιο κανέλας μπορεί να επηρεάσει τα φάρμακα για τον διαβήτη, καθώς και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση.Πριν χρησιμοποιήσετε τις συνταγές σε αυτό το άρθρο, συμβουλευτείτε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να βεβαιωθείτε ότι τα συστατικά είναι ευθυγραμμισμένα με τις συγκεκριμένες ανάγκες υγείας σας. Πριν από τη χρήση, ελέγχετε πάντα για ευαισθησίες ή ανεπιθύμητες ενέργειες εφαρμόζοντας μόνο μια μικρή ποσότητα προϊόντος. Μην χρησιμοποιείτε αυτές τις συνταγές εάν είστε αλλεργικοί ή ευαίσθητοι σε κάποιο από τα συστατικά.

Από την epochhealth

anazitiseis.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ