Ρόδος: «Λεοντόψαρο» αλιεύθηκε στην περιοχή του Ενυδρείου (βίντεο)

2
598

Ένα εντυπωσιακό και συνάμα επικίνδυνο ψάρι αλιεύτηκε χθες το μεσημέρι, στη θαλάσσια περιοχή του Ενυδρείου.

Πρόκειται για ένα λεοντόψαρο, πραγματικά εντυπωσιακό στην όψη, με όμορφους χρωματισμούς, αλλά και μεγάλα αγκάθια.  Ο άνθρωπος που το αλίευσε ευτυχώς ήταν υποψιασμένος και δεν το ακούμπησε, γεγονός που θα μπορούσε να είχε δυσάρεστες συνέπειες για τον ίδιο.

Πριν από 2 χρόνια «έστειλε» στο νοσοκομείο συμπολίτη μας
Στις 4 Οκτωβρίου του 2016, ένας συμπολίτης μας που είχε αλιεύσει παρόμοιο ψάρι, (χτυπώντας το με ψαροντούφεκο) κοντά στην παραλία της Αγίας Μαρίνας, και στην προσπάθειά του να το απαγκιστρώσει, τον τσίμπησε με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο με αφόρητους πόνους.

Το εν λόγω ψάρι, είναι που χαρακτηρίζεται ως «Λεσεψιανός Μετανάστης»  είναι τροπικό ψάρι, κατάγεται από τον Ινδικό Ωκεανό, όπου εξαπλώνεται από την Ερυθρά Θάλασσα, τον Περσικό Κόλπο και τη Νότια Αφρική στα Δυτικά, μέχρι την Ινδονησία και Σουμάτρα, στα Ανατολικά.

Το είδος εισήλθε στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, είναι δηλαδή ένας Λεσεψιανός μετανάστης. Ο πληθυσμός του δείχνει γρήγορη εξάπλωση στην Ανατολική Μεσόγειο, για αυτό κατατάσσεται μεταξύ των χωροκατακτητικών εισβολέων. Οι συχνές αναφορές που ο ΥΣΡ καταγράφει από την αρχική εμφάνισή του στην περιοχή μας επιβεβαιώνουν τον εισβολικό χαρακτήρα του είδους.

Σημειώνεται επίσης ότι, ένα λεονταρόψαρο αλιεύθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2016 με δίχτυα στα ρηχά νερά του Φαληρακίου από τον αλιέα Σάββα Βαγιανό (καΐκι Σαρατόγκα) και ένα δεύτερο ακόμα  συλλέχθηκε στη Λίνδο στις 24 Μαΐου από τους αλιείς Οσμάνκαι Μαρίνο Καραοσμάν (καΐκι Αγ. Νικόλαος). Και τα δυο δείγματα εκτίθενται στο Ενυδρείο του ΥΣΡ.

Ένα τρίτο εντοπίστηκε στην Ακαντιά από τον αλιέα ΜεμέτΚαραοσμάν (καΐκι Ταξιάρχης) στις 25 Μαΐου ,ενώ συντηρημένο δείγμα, πολύ χρήσιμο για τη μελέτη βιολογικών στοιχείων, προμηθεύτηκε  από τον αλιέα Στέλιο Βαγιανό, ο οποίος το αλίευσε στο Πλημμύρι.

Εξ αιτίας των δηλητηριωδών μακρόστενων ακανθών που φέρει το είδος, ενημερώθηκαν άμεσα από τους εμπλεκόμενους φορείς, επαγγελματίες και μη αλιείς καθώς και το ευρύτερο κοινό της περιοχής, ώστε να προληφθούν τυχόν ατυχήματα. Ωστόσο, το λεονταρόψαρο μπορεί να καταναλωθεί όπως και το ψάρι «σκορπιός» το οποίο ανήκει στην ίδια οικογένεια και φέρει παρόμοιο δηλητήριο στις άκανθες.

Ζωντανά ψάρια του είδους αυτού αλλά και άλλων που θεωρούνται «άγνωστα» ή «περίεργα» για τον επαγγελματία και ερασιτέχνη αλιέα. Είναι ευπρόσδεκτα από τους επιστήμονες του Σταθμού, ζωντανά, νεκρά ή και συντηρημένα στην κατάψυξη με σκοπό την καταγραφή και τη μελέτη της πανίδας της θαλάσσιας περιοχής, η οποία συνεχώς εμπλουτίζεται με νέα είδη.

Ευπρόσδεκτες και πολύτιμης αξίας για τη συγκέντρωση βιολογικών στοιχείων είναι επίσης και οι υποβρύχιες παρατηρήσεις περίεργων οργανισμών τις οποίες πραγματοποιούνται από δύτες και απλούς συμπολίτες οι οποίοι γνωρίζουν και αγαπάνε τις θάλασσές μας.

Πηγή: rodiaki.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ