Ανδρέας Ανδρεάδης: Πάνω από 50.000 κενές θέσεις σε κουζίνα και service | Ο διάλογος στο twitter!

5
2322

Με ένα “τιτίβισμά” του στο twitter ο Ανδρέας Ανδρεάδης, επισήμανε τις μεγάλες ελλείψεις εργαζομένων που υπάρχουν στον Επισιτισμό, κυρίως σε κουζίνα και service, οι οποίες δημιουργούν μείζον πρόβλημα στην λειτουργία των ξενοδοχείων πρωτευόντως και των εστιατορίων δευτερευόντως. Το “τιτίβισμα” του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Sani/Ikos, πυροδότησε έναν μεγάλο διάλογο, που αν μη τι άλλο προβληματίζει.

Έγραψε ο Ανδρέας Ανδρεάδης: “Πράγματι υπάρχει τεράστια έλλειψη προσφοράς εργασίας με αμοιβές σημαντικά πάνω από τις κλαδικές συμβάσεις. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στον επισιτισμό (κουζίνα & service) με ακάλυπτες πάνω από 50.000 θέσεις. Απαιτούνται λύσεις τώρα, ο ποιοτικός τουρισμός μας κινδυνεύει!”.

Για να ακολουθήσουν δεκάδες retweets αλλά και πολλές απαντήσεις – σχόλια, τα οποία έχουν ως εξής:

Leonidas ToEat @AnAthenianToLDN·
Κόσμος που δούλευε σεζόν σε ξενοδοχεία κι εστιατόρια, αρνείται πια να εργαστεί πάρα το γεγονός πως τους προσφέρονται λόγω ακριβώς της έλλειψης προσωπικού καλύτερες απολαβές. Πραγματικά με ορισμένες περιπτώσεις, έφριξα…
Αρνούνται εργασία σε 5* & εστιατόρια με πολύ καλούς μισθούς & παροχές. Εγείρουν απαιτήσεις για ωράρια δημοσίου, με ελεύθερα Σαββατοκύριακα… Δεν ενδιαφέρονται για σεζόν,αλλά 12μηνη απασχόληση (ανέφικτο ακόμη & προ οικονομικής κρίσης)

Περιήλθε σε γνώση μου,περίπτωση ανειδίκευτου εργάτη απο το Μπαγκλαντές που προσλήφθηκε ως συντηρητής σε ξενοδοχείο. Παραιτήθηκε εντός 15 ημερών απ’την προσφορά εργασίας κι έγινε βοηθός μάγειρα σε άλλο ξενοδοχείο….

Υποψήφιοι ζητούν απ’ τον εργοδότη, να τους δίνει τον βασικό νόμιμα & τα υπόλοιπα μαύρα για να εμφανίσουν χαμηλότερο εισόδημα με οτι αυτό συνεπάγεται. Άλλοι “εργάζονται” ελάχιστα, για να πάρουν ασφαλιστική ικανότητα ή στημένο ταμείο ανεργίας…

Και γκρίνια. Απίστευτη γκρίνια από νέο κόσμο που πηγαίνει να εργαστεί και φεύγει πολύ γρήγορα. Πολύ ζεστή η κουζίνα… Πολύ κούραση το σέρβις,δεν μπορώ να δέχομαι εντολές κλπ κάποιες δικαιολογίες Βεβαίως υπάρχουν και κακοί εργοδότες,αλλά υπόσχονται,αλλά δίνουν

Προσφέρουν “στέγη” κι είναι χειρότερη απο τρώγλη. Τροφή κι είναι χειρότερη κι απο τα αποφάγια Μισθό που δεν θα δοθεί στην ώρα του κ.ο.κ, συμπεριφέρονται σαν να έχουν δούλους κλπ

Kostas Dendrinos @kdendrinos69Replying to@AAAndreadis
Και στο τομέα των Διευθυντών ξενοδοχείων Ανδρέα. Εχουν φυγει πολλα καλα μυαλα εδω στη Μέση Ανατολή που βρισκομαι και η αιτία δεν είναι μόνο ο μισθός αλλα και οι δυνατότητες εξέλιξεις. Τα μεγαλύτερα Ελληνικά brands οικογενειοκρατούνται και δεν λειτουργούν σε corporate level.

lala @lala88275687·Replying to@AAAndreadis and@46spiros
Έχω φίλους που έλεγαν ότι περιμένουν πώς και πώς να ανοίξει η σαιζόν και μόλις ξεκίνησαν τα παράτησαν με την δικαιολογία” τι να κουβαλάω ποτήρια ήρθα?” τελικά τόσο τα πολλά επιδόματα covid όσο και η εκμετάλλευση κάποιων έκαναν ζημιά…Local Green

Oυρανούπολη @arxontarikia· Replying to@AAAndreadis
Ανδρέα στη Σάνη διαχρονικά πάντα ψάχνατε στελέχη μεσαίου ”μεγέθους” για να κάνετε οικονομία..έτσι δεν είναι;

panagiotis manolakos @man_pan · eplying to@AAAndreadis and@liberal2402
Δεν μπορουμε να επικαλούμαστε όμως την ελευθερη αγορά αλα καρτ. Αν υπάρχουν κενά, μπορουν να αυξηθούν οι μισθοί αρκετά ώστε να έρθει μια ισορροπία. Δεν φαίνεται να υπάρχει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΡΑΣ @chrikarras· replying to@AAAndreadis and@nprepalas
Οι κανονικοί επιχειρηματίες δεν έχουν τέτοια προβλήματα! Πόσοι είναι όμως; 10%;

KONTOGIANNIS GEORGE @gekontogiannis·Replying to@AAAndreadis and@pitrofos4
Ακουγεται οτι οι ανθρωποι δεν βρισκουν καπου να μεινουν ανθρωπινα,κ ετσι δεν πανε

dimitrios ioannidis @dimitriosioann7·Replying to@AAAndreadis
ΦΙΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ … όταν μια κότα γεννά χρυσά αυγα, δεν τη σφάζουμε για να μάθουμε πως το κάνει … αλλά … την ταΐζουμε περισσότερο ! Το 99,5% … σφάζουν την κότα !

Συμπορευθείτε με τις ΣΤΕ k στηρίξτε το έργο τους. Οι λύσεις που επιλέξατε στο παρελθόν με εισαγωγή ασκουμένων από το εξωτερικό δεν καρποφόρησε. Αν είχατε στηρίξει το έργο των Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων θα ήταν διαφορετικά “σήμερα”. Sorry!KOUZINA

ᴀ ᴛʀᴀᴠᴇʟʟᴇʀ ꜰʀᴏᴍ ᴀɴᴏᴛʜᴇʀ ᴛɪᴍᴇ
@TimeTravellerZe·Replying to@AAAndreadis
Φιλη μου που δουλευε σαιζον (Πασχα με Σεπτεμβριο) μαγειρισα (στη Παρο) αγανακτησε και δουλευει τωρα στην Αυστρια, σε πιο ανθρωπινες συνθηκες, με τα ΤΡΙΠΛΑΣΙΑ λεφτα. Για ποιο λογο να δουλεψει κανεις γαλερα με 3,5€ την ωρα?

Άγγελος Χρυσάφης @tr0p1cal
Έτσι ακριβώς, γαλέρα, κάνουν ότι δεν γνωρίζουν τους λόγους.

ManolisAst @ManolisAst ·Replying to@AAAndreadis and@DrHerculePoirot
Όταν θέλετε να προσφέρετε ποιοτικό τουρισμό πρέπει να δίνετε και αντίστοιχες αμοιβές. Η ανεργία έχει πέσει, δεν έχουν όλοι πλέον ανάγκη να δουλέψουν 6μ σεζόν. Αν δεν τους δώσετε πραγματικά ελκυστική αμοιβή μην περιμένετε να τρέξουν όπως παλιά.

Vicky @vickyfnd·Replying to@AAAndreadis and@nprepalas
Να κοπούν τα επιδόματα. Και μια χαρά θα έρθουν για δουλειά.

Galaktobourekologos @Galaktobourekox·Replying to@AAAndreadis
Επικεντρώνεσται στην αμοιβή του προσωπικού κ είναι λάθος γιατί η ουσία είναι στην ποιότητα εξυπηρέτησης. Υψηλή ποιότητα φέρνει καλές αποδοχές (πχ Μύκονος) Το πρόβλημα είναι η νοοτροπία η κουλτούρα κ η εκπαίδευση της εξυπηρέτησης που είναι ανύπαρκτες.

George R @GeorgeR00038346·Replying to@AAAndreadis
Ο νομος supply and demand λεει οτι αν η προσφορα δεν ειναι αρκετη, τοτε οι αμοιβες δεν ειναι αυτες που θα επρεπε. Αν υπαρχει ελλειψη προσφορας, πρεπει να ανεβουν οι αμοιβες για να φτασει η αγορα στο equilibrium. Προσφερετε μεγαλυτερο μισθο, και θα δειτε αμεσα αποτελεσμα.

Ανδρέας Κυριακίδης @adreask Replying to@AAAndreadis
Μήπως δεν είναι μόνο οι αποδοχές, αλλά και οι συνθήκες διαβίωσης σε πολλές περιπτώσεις ή η ανασφάλεια της ύπαρξης δουλειάς για πάνω από μια σεζόν

Ζήκος ο άχαστος @ioannisK1 · Replying to@AAAndreadis
Δώστε πιο πολλά λεφτά ρε μαλάκες… Τι καπιταλιστές είσαστε

Sofia Flega@SofiaFlega ·Replying to@AAAndreadis
Λογικό…!!! Η κρίση, η πανδημία και σε αρκετές περιπτώσεις τα απάνθρωπα ωράρια. Τώρα πληρώνουμε όλοι το τίμημα, καλοί και κακοί εργοδότες…!!!

Άγγελος Χρυσάφης@tr0p1cal ·Replying to@AAAndreadis and@enikolopoulou
Προτείνω να δουλέψετε μια σεζόν στην κουζίνα 12 με 14 ώρες 7 μέρες για να σας λυθούν οι απορίες γιατί ψάχνετε για προσωπικό στον επισιτισμο.

George Katsaris @GeorgeKatsaris1·Replying to@AAAndreadis
Να αυξησετε τους μισθους κυριε ανδρεαδη.αυτες ειναι οι λυσεις.οχι μονο να βγαζουμε 1.000 ευρω το απλο 4ακλινο.

Papel de ascensor@Papeldeascensor ·Replying to@AAAndreadis
Se sorprendería si pudiera ver cómo trabajan algunos de sus managers. Entendería por qué muchos profesionales nunca vuelven. El problema, muchas veces está en casa.

ChristopherMoutoulas@chmtls·Replying to@AAAndreadis
Γιατί; Και πως διορθώνεται;

Κοκκινοσκουφιτσος@Kokkinoskouphi1·Replying to@AAAndreadis
Λοιπόν με. 42 χρόνια στον τουρισμό θα σας πω το εξής…. Ας τηρούνται οι συμβάσεις ακριβώς (Κυριακές. Άδειες.. Κτλ) και θα δείτε πως θα λυθεί το θέμα… Αλλα μάθανε τώρα με την κρίση οι ξενοδόχοι κια οι λοιποί να εκμετάλλευονται τους εργαζόμενους…καμιά λύπηση

Αν τηρηθούν αυτά το δωμάτιο θα πάει 1,000 ευρώ το βράδυ σε 4στερο. Δλδ κλείνουν όλα γιατί οι πελάτες πάνε σε άλλες παραλίες με λιγότερο από τα μισά κ εσείς ξενιτευστε ή αλλάζετε επάγγελμα.

Dimitris B 9@Dimitri17217007·Replying to@AAAndreadis
Πεσμου ένα λόγο να πάω για 900ευρω..να φύγω από το σπίτι μου..να πάω να μείνω μαζί με 7ατομα..να δουλεύω 12ωρες 7 μέρες..να τρώω μακαρονια…1:30 το βράδυ..και να μου περνούν τα φιλοδοριματα οι “μετρ”…..

Vasilakis@Vasilak46406347· Replying to@AAAndreadis
Αγαπητέ κύριε Ανδρεάδη, μετά την κατάργηση του εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων και μεταφοράς του στη σύνταξη το 2016 επί Τσίπρα…. όλοι οι ξενοδοχουπαλληλοι αλλάζουν αντικείμενο. Δεν έχουν “κάτι” να τους κρατάει. Τα υπόλοιπα είναι σάλτσες!

Vasilakis@Vasilak46406347·
Να υπενθυμίσω επίσης ότι πριν 10 χρόνια έπρεπε να βάλει κάποιος “μέσον” για να μπει σε ξενοδοχείο για δουλειά…. Όταν υπήρχε ΤΑΞΥ…και πριν μπει στη μαύρη τρύπα του ΙΚΑ μαζί με αποθεματικά και ακίνητη περιουσία…. Γαργάρα όλα τώρα… Ψάχνουμε Πακιστανούς…

Απλά είναι τα πράγματα… Αν βάλουμε στη ζυγαριά τις θέσεις στον επισιτισμό πλην των ξενοδοχείων οι οποίες καλύφθηκαν από ξενοδοχουπαλληλους, λύθηκε η εξίσωση. Αυτές οι θέσεις άδειασαν όταν 2020 και 21 δεν “βγήκαν” οι φοιτητές… Τόσο απλά τα πράγματα αν τα βλέπεις εκ των έσω….

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Οταν έχεις 15 χρόνια και συνεχώς βλέπεις μειώσεις και περικοπές τι παράδειγμα θα πάρει ο νεώτερος; Οταν π.χ από μισθωτός σε γυρνάνε σε μεροκάμματο; Χαρακτηριστική η περίπτωση μεγαλοξενοδόχου στην ………..

  2. Μεγάλες αλήθειες λέει ο Ανδρεάδης. Κλασικό παράδειγμα εδώ στο νησί. Δίνονται επιδόματα ανεργίας σε τουριστουαλληλους χωρίς έλεγχο. Οι τοπικές επιχειρήσεις ψάχνουν προσωπικό και το εργατικό δυναμικό επιδοτείται να δουλεύει 5-6 μήνες τον χρόνο. Χρειαζόμαστε σκανδιναβικό σύστημα. Όσοι υπάρχουν θέσεις εργασίας ακάλυπτες να μη δίνονται επιδόματα. Ο ΟΑΕΔ μπορεί να βάλει και εισοδηματικά κριτήρια. Δεν γίνεται διευθυντές ξενοδοχείου και σεφ να περνουν και ανεργία,με μέσο μισθό τη σεζόν 30k.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ