Πόλεμος στην Ουκρανία: Πόσο θα επηρεάσει τον ελληνικό τουρισμό – Θα χαθούν οι αγορές Ρωσίας και Ουκρανίας;

1
369

Την ανθεκτικότητα του καλείται να αποδείξει για ακόμη μια φορά ο τουρισμός μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Αβεβαιότητα, ανασφάλεια, αστάθεια. Αυτές οι τρεις λέξεις κυριαρχούν και πάλι και χαρακτηρίζουν τον τουρισμό στην Ευρώπη, που τις τελευταίες δέκα ημέρες λάμβανε μηνύματα για πλήρη ανάκαμψη μετά την πανδημία και μέσα σε λίγες ώρες απέδειξε ξανά το πόσο ευαίσθητος κλάδος είναι.

Η εισβολή στην Ουκρανία, σήμανε καμπανάκι στους πράκτορες και τους ξενοδόχους σε όλη την Ευρώπη, όχι μόνο για το φόβο ότι μπορεί να επηρεάσει τις κρατήσεις, αλλά και για το ενδεχόμενο το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων να εκτοξευτεί.

Πηγές της ελληνικής τουριστικής αγοράς αναφέρουν ότι είναι μεν πολύ νωρίς, όμως οι αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα επηρεαστούν άμεσα. Σημειώνεται ότι η τουριστική αγορά της Ουκρανίας επέδειξε ιδιαίτερη δυναμική κατά τη σεζόν του 2021 προς τη χώρα μας, καταγράφοντας μεγάλη αύξηση, τάση που έδειχνε ότι θα συνεχιζόταν και φέτος.

Μόνο στην Κρήτη οι τουρίστες από την Ουκρανική χώρα διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2019. Οι Ρώσοι τουρίστες έλειψαν από την Ελλάδα πέρυσι, λόγω των προβλημάτων που υπήρχαν με τις λίγες αεροπορικές πτήσεις και την έκδοση βίζα. Οι Ρώσσοι τουρίστες θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα μας για διακοπές με τα μηνύματα για τη σεζόν του 2022 να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα, ενώ δεν έχει λυθεί το θέμα με τις πτήσεις charter. Μόλις χτες το βράδυ στο ενημερωτικό της δελτίο η Ρώσικη Ένωση των Tour Operators φιλοξένησε ρεπορτάζ που έλεγε ότι η TUI Ρωσίας σκοπεύει να στείλει περίπου 110.000 Ρώσους τουρίστες στα ελληνικά θέρετρα το 2022, καθιστώντας τη χώρα από τις πρώτες σε προτίμηση. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Γερμανός tour operator συνεργάζεται με νέα ελληνικά ξενοδοχεία και συνάπτει απευθείας συμβόλαια με κορυφαίες αλυσίδες, επεκτείνοντας ταυτόχρονα τα προγράμματα πτήσεων του. Όπως αναφέρεται η TUI Ρωσίας ανακοίνωσε την πρόθεσή της να γίνει ένας από τους ηγέτες στην ελληνική αγορά, καλύπτοντας το κενό που άφησε πίσω της η πτώχευση του t.o. Μουζενίδης.

Μιλώντας στο NEWS 24/7 o κ. Δημήτρης Χαριτίδης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της TEZ TOUR Greece, ενός από τους μεγαλύτερους tour operators στη χώρα μας, που φέρνει τουρίστες από τη Ρωσία και τις χώρες της Βαλτικής εξέφρασε την έντονη ανησυχία του μετά την εισβολή στην Ουκρανία. «Αν και είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα, όλα δείχνουν πως η κατάσταση θα χειροτερέψει και για τον τουρισμό, γιατί αυτό που βλέπουμε τώρα φανερώνει ότι δεν θα έχουμε τουρίστες ούτε από τη Ρωσία ούτε από την Ουκρανία», λέει και συνεχίζει, «Γιατί η Ουκρανία θα μετρά τις πληγές της από τον πόλεμο και δεν γνωρίζουμε που θα σταματήσει και τι εξέλιξη θα έχει.

Αναφορικά με την Ρωσική αγορά ο κ. Χαριτίδης τονίζει ότι «Στη Ρωσία μάλλον θα υπάρξουν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αμερική και προφανώς θα είναι πολύ σκληρές, οπότε οι Ρώσοι δεν θα μπορούν να ταξιδεύουν. Αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τις τράπεζες και τα swift και άλλα θέματα που σχετίζονται με τα οικονομικά. Σίγουρα θα πληγεί ο τουρισμός. Κατά τη γνώμη μου τα ξενοδοχεία δεν θα θιγούν ιδιαίτερα, εάν και εφόσον παραμείνει η υψηλή ζήτηση από τη δυτική Ευρώπη, θα μπορέσουν να καλύψουν το κενό. Ίσως όχι στο 100% αλλά στο μεγαλύτερο μέρος. Αυτοί που θα δεχθούν το πλήγμα είναι οι επιχειρήσεις του δραστηριοποιούνται στη Ρωσική αγορά, δηλαδή εταιρείες που υποδέχονται Ρώσους τουρίστες, εστιατόρια, εταιρείες που κάνουν εκδρομές, διότι Ρώσσοι και Ουκρανοί κάνουν πολλές εκδρομές». Ο κ. Χαριτίδης καταλήγει λέγοντας ότι «Προς το παρόν δεν μπορούμε να μιλάμε με σιγουριά για το τι θα γίνει, σίγουρα όμως δεν περιμένουμε τίποτα καλό».

Οι πράκτορες σε όλη την Ευρώπη εμφανίζονται αμήχανοι για τις επιπτώσεις της εισβολής στην Ουκρανία. Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το TTG υπάρχουν φόβοι ότι η σύγκρουση θα αποτρέψει τους ταξιδιώτες από το να κάνουν κράτηση, παρά του ότι χαλαρώνουν οι περιορισμοί για την Covid, εάν βλέπουν την κατάσταση να κλιμακώνεται – ιδιαίτερα για ταξίδια προς τα ανατολικά. Πράκτορες υποστηρίζουν ότι όσο ο πόλεμος στην Ουκρανία γίνεται γνωστός, τόσο ο κόσμος θα αρχίσει να κάνει ερωτήσεις. «Οι ταξιδιώτες θα βγάλουν τους χάρτες τους και θα δουν πόσο κοντά θα φτάσουν σε αυτόν».

πηγή: News247.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. μαλιστα τωρα τι να πεις? για ποια σεζον μιλατε οταν απηλειτε μια Σουηδία και μια Φινλανδία?
    παρτε κανα αλευρι και κανα μακαρονι και αν ζησουμε, τουρισμος μετα το 2040 αυτα!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ