Δείτε την ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΩ – Ποια είναι η ωμή πραγματικότητα…

0
2747

 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΩ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΩ

Θα ήθελα να ξεκινήσω με μια διευκρίνιση, που τη θεωρώ επιβεβλημένη, για να μη θεωρηθεί ότι τα μέλη της Επιτροπής και εγώ προσωπικά ως Συντονιστής της, δεν έχουμε επίγνωση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως τουριστικός προορισμός, τόσο λόγω του μεταναστευτικού, όσο και της οικονομικής κρίσης. Αυτά τα μεγάλα προβλήματα όμως, εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από εξωγενείς παράγοντες και λιγότερο από δικές μας ενέργειες, οι οποίες σίγουρα πρέπει να συνεχίσουν αλλά και να ενταθούν.

Η δεδομένη κατάσταση δεν δικαιολογεί – κατά την κρίση μου – την ανοχή και την αδυναμία μας να επιλύουμε μικρότερα προβλήματα, η έκβαση των οποίων εξαρτάται αποκλειστικά από δικές μας πολιτικές και σχετίζονται με την ποιότητα ζωής των κατοίκων και την ποιότητα παροχής υπηρεσιών στους επισκέπτες. Είναι κοινά αποδεκτό ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν με διαφορετικό τρόπο πολλά θέματα, αν θέλουμε να γίνουμε – επί της ουσίας – κορυφαίος και επώνυμος τουριστικός προορισμός. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό είναι το αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, είτε ασχολούνται άμεσα, είτε έμμεσα με τον τουριστικό κλάδο.

Εκτιμώ ότι αν το Δημοτικό Συμβούλιο – ως κυρίαρχο όργανο του νησιού -δεν δώσει σαφές μήνυμα και δείγμα γραφής προς αυτή την κατεύθυνση, τότε είναι δύσκολο οι εκπρόσωποι των φορέων αλλά και οι μεμονωμένοι πολίτες να αφυπνιστούν, να ευαισθητοποιηθούν και να ακολουθήσουν. Και για να το πετύχουμε αυτό αγαπητοί συνάδελφοι, πρέπει να αποφασίσουμε ότι κάνουμε :

Νέα αρχή με… αρχές:

Είναι δεδομένο ότι η τουριστική βιομηχανία αντλεί την δύναμή της από εύθραυστες πηγές όπως το περιβάλλον, η ιστορία και ο πολιτισμός και συχνά χαρακτηρίζεται ως νόμισμα με δύο όψεις.

Από τη μία, συνεισφέρει στην οικονομική άνθιση μιας περιοχής, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και εισροή συναλλάγματος , ενώ από την άλλη είναι παράγοντας περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιβαρύνσεων που συχνά εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία της τοπικής κοινωνίας και του τοπικού τουρισμού.

Παραδείγματα από την παγκόσμια πραγματικότητα δείχνουν ότι η άκρατη, η ασχεδίαστη ή η λανθασμένη ανάπτυξη του τουρισμού επιφέρει, βραχυπρόθεσμα, γρήγορα οικονομικά οφέλη καταλήγοντας ωστόσο, μακροπρόθεσμα, σε χαμηλής ποιότητας τουριστική δραστηριότητα. ΑΥΤΟ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ.

Η διατήρηση του κύρους του τουριστικού προϊόντος κάθε περιοχής γίνεται όλο και δυσκολότερη στα πλαίσια του συνεχώς αυξανόμενου ανταγωνισμού σε διεθνές επίπεδο.

Η προσφορά ποιοτικού τουρισμού που εξασφαλίζει την προστασία των τουριστικών πηγών και ικανοποιεί τις επιθυμίες των επισκεπτών και των μονίμων κατοίκων , πρέπει να είναι κύριο μέλημα όλων των φορέων (δημόσιων και ιδιωτικών) που σχεδιάζουν και διευθύνουν την τουριστική ανάπτυξη μιας περιοχής με στόχο την βιωσιμότητά της.

Η έννοια ποιοτικός τουρισμός δεν ταυτίζεται απαραίτητα με την έννοια πολυτελής- ακριβός τουρισμός. Αναφέρεται στο είδος τουριστικής δραστηριότητας η οποία προστατεύει τις τουριστικές πηγές, προσελκύει τουρίστες που σέβονται την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον της και προσφέρει τουριστικά αξιοθέατα, ανέσεις και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στην αξία των χρημάτων που δαπανώνται γι’ αυτά.

 

Οφείλουμε λοιπόν να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε αυτές τις εύθραυστες πηγές , που είναι και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου, να αντιμετωπίσουμε τα χρόνια προβλήματα και τις παθογένειες που προκάλεσε η απουσία συγκροτημένου σχεδίου τουριστικής- οικονομικής ανάπτυξης, με στόχο να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που θέτει η νέα εποχή.

Μία από τις βασικές μας θέσεις είναι πως ο δήμος οφείλει να βελτιώνει την

αισθητική της πόλης και των χωριών του , γι’ αυτό άλλωστε και η

αναγκαιότητα ύπαρξης της Επιτροπής Αισθητικής.

 

Η αισθητική αναβάθμιση έχει άμεση σχέση με την ποιότητα ζωής , καθώς ο πολίτης και ο επισκέπτης , έχει ανάγκη να ζει και να κινείται σε μια όμορφη πόλη, να την εμπιστεύεται και να καταναλώνει σε αυτήν.

Σε πρώτη φάση οι εργασία της Επιτροπής περιορίστηκε στο κέντρο της πόλης και σε πολυσύχναστες από επισκέπτες περιοχές , εντοπίζοντας προβλήματα που απαιτούν άμεσα λύση , αφού και ανέξοδα λύνονται και μας προσβάλλουν ως τουριστικό προορισμό.

Οι φωτογραφίες που παρατίθενται είναι μερικές από αυτές που έθεσαν υπόψη της επιτροπής τα μέλη της , για να δείξουν ακριβώς το μέγεθος του προβλήματος.

Είναι φωτογραφίες που σε κάνουν να ντρέπεσαι γι’ αυτά που συμβαίνουν, για τις εικόνες που υπάρχουν, για το επίπεδο πολιτισμού μας.

 

 

 

 

Για να δούμε μερικά κολάζ φωτογραφιών που χαραχτηρίζουν την ΙΔΑΝΙΚΗ ΠΟΛΗ. (ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΥΜΕ)

  1. ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ
  2. ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΤΟΠΙΑ
  3. ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΟ ΝΗΣΙ
  4. ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ
  5. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
  6. ΠΟΛΗ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΡΚΟ
  7. ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΙ
  8. ΕΥΡΥΤΑΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
  9. ΙΔΑΝΙΚΟ ΝΗΣΙ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

10)ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ!

 

 

Ποια είναι όμως η ωμή πραγματικότητα?

Αρνητικές εικόνες δεσπόζουν απ’ άκρη σε άκρη, σε όλο το νησί!

Θα δούμε σειρά με κολάζ χαρακτηριστικών φωτογραφιών που αφορούν

 

Μπορεί εμείς να τις έχουμε συνηθίσει, να έχει εθιστεί το μάτι μας σ’ αυτές αλλά σίγουρα οι εικόνες αυτές προκαλούν τον οίκτο των χιλιάδων επισκεπτών που αδυνατούν να κατανοήσουν πώς γίνεται να καταστρέφουμε εμείς οι ίδιοι την εικόνα του νησιού.

Οι ευθύνες δεν βαραίνουν μόνο τους αρμόδιους όπως έχουμε μάθει να λέμε.
Βαραίνουν κυρίως τον καθένα από εμάς. Διότι τις παραβάσεις δεν τις κάνουν οι αρμόδιοι.

Εμείς παραβαίνουμε τους κανόνες, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.
Παντού σε όλο το νησί, επικρατούν δυστυχώς τέτοιες καταστάσεις.

Στους δρόμους, στα πάρκα, στις παραλίες, στις δασικές περιοχές.
Πολλοί από εμάς βρίσκουν την εύκολη λύση και λειτουργούν με γνώμονα αποκλειστικά και μόνο το πρόσκαιρο ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ.
Πιθανόν να είναι και οι ίδιοι που πρώτοι διαμαρτύρονται για την κατάσταση που επικρατεί και για τις εντυπώσεις που δημιουργούνται, οι οποίες πλήττουν βάναυσα την εικόνα ενός νησιού που θεωρείται κορυφαίος τ τουριστικός προορισμός.

 

ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΣΕ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟ ΧΩΡΟ (Ο κανονισμός λειτουργίας που ψηφίσαμε προβλέπει 1 ανά κατ/μα!)

 

ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΠΕΖΩΝ ΣΕ ΔΡΟΜΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟ (ΟΔΟΣ ΚΑΝΑΡΗ)

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΚΙΝΗΣΗΣ

 

ΟΨΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ,ΠΟΥ ΤΕΙΝΟΥΝ ΝΑ ΜΑΤΑΤΡΑΠΟΥΝ ΣΕ ΠΑΖΑΡΙ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ!

 

ΠΑΡΚΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΧΑΡΑΧΤΗΡΙΣΤΙΚΗ.

 

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΜΕΑ .

 

 

Να επισημάνουμε ότι αυτά που θα προτείνει η Επιτροπή , είναι ΣΑΦΩΣ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ!

Όμως θα πρέπει να δεχτούμε ως Σώμα ότι και για τα αυτονόητα χρειάζεται να δοθεί μάχη!

Τελειώνοντας να επισημάνουμε ότι στις προθέσεις της Επιτροπής , αλλά και δικό μας ζητούμενο είναι και η διεύρυνση της με πολίτες, αλλά και εκπροσώπους θεσμικών φορέων και η επέκταση της δράσης της (ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ) σε επίπεδο νησιού.

Όμως για να γίνει αυτό χρειάζεται να υπάρξει ένα σαφές δείγμα γραφής και προθέσεων του Δ.Σ. ότι ειλικρινά θέλει να παρέμβει στα ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ , που μας προσβάλουν σαν τόπο.

Για το λόγο αυτό και η Επιτροπή Πιλοτικά προτείνει τα παρακάτω:

  1. Αποκατάσταση των χώρων που είδαμε στις αρνητικές εικόνες , εφαρμόζοντας τον κανονισμό λειτουργίας Κ.Χ. που εμείς ψηφίσαμε και αν εντοπίζουμε σε αυτόν κάποιες υπερβολές , ή παραλείψεις να τον επικαιροποιήσουμε ΑΜΕΣΑ (πχ 1ή 2 ταμπέλλες?)

 

 

  1. Τα στελέχη των Τ.Υ. του Δήμου να επεξεργαστούν πρόταση για την ανάπλαση και εγκατάσταση τοπόσημων σε 5 κομβικά σημεία της πόλης , γεγονός που θα προσδώσει κύρος και θα τα καταστήσει σημεία αναφοράς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

ΠΛΑΤΕΙΑ 7ης ΜΑΡΤΙΟΥ (δυστυχώς γνωστή ως πλατεία του Κως)

ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΔΟΥ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑΣ(δυστυχώς γνωστή ως πλατεία ΚΤΕΛ)

ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΛΑΤΑΝΙΟΥ

ΧΩΡΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ

ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ

Νομίζω είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε ως Δ.Σ. και παράλληλα με εκδηλώσεις ενημέρωσης –ευαισθητοποίησης των συμπολιτών μας τους χειμερινούς μήνες να δώσουμε ένα σαφές μήνυμα ότι διεκδικούμε μια καλύτερη πόλη και μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες μας .

Νίκος Κανταρζής Δ.Σ. 13/10/2016

Αρχιτέκτων-Δημοτικός Σύμβουλος

epitroph-aisthitikhs

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ