Ν. Μυλωνάς: Μετεκλογικό σχόλιο: η νίκη Νικηταρά και Χατζημάρκου είναι προϊόν απουσίας δομημένης αντιπολίτευσης

8
10314

ΘΕΜΑ: μετεκλογικό σχόλιο: η νίκη Νικηταρά και Χατζημάρκου είναι προϊόν απουσίας δομημένης αντιπολίτευσης

 

Α. ΟΙ ΕΚΛΟΓΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ:

ΔΗΜΟΣ ΚΩ: Το εκλογικό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στον Δήμο της Κω είναι θρίαμβος του κ. Νικηταρά  που πήρε 9737 ψήφους το ’23 έναντι 7.660 το ’19! Είναι ήττα του Γ. Κυρίτση που πήρε 5752 ψήφους το ’23 έναντι 6.363 το ’19! Είναι πολύ μικρή βελτίωση της κ. Μακρή που από 536 σε βρέθηκε 787 ψήφους παραμένοντας σε πολύ χαμηλά ποσοστά.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ: Το αντίστοιχο αποτέλεσμα για τον Περιφερειάρχη (Χατζημάρκος) που απο 10866 ψήφους από Κω το 2019 πήρε 11763 το 2023! Ο πολιτικός χώρος ΠΑΣΟΚ+ΣΥΡΙΖΑ πήρε 4251 ψ. το ‘19 και τώρα χωρισμένος σε 2 παρατάξεις το μεν ΠΑΣΟΚ  πήρε 2093ψ. και ΣΥΡΙΖΑ 1716ψ. ήτοι  σύνολο 3819ψ δηλαδη μειώθηκαν με το ΠΑΣΟΚ να πανηγυρίζει (ανόητα)!!!. Η παράταξη του ΚΚΕ από 888ψ ΤΟ ’19 ανέβηκε στους 1174ψ εκφράζοντας και αυτό την ικανοποίηση του.

Τα συμπέρασμα είναι ότι οι παρατάξεις που είχαν την τοπική εξουσία επικράτησαν αυξάνοντας την δύναμη τους! Οι αντιπολιτευόμενες υποχώρησαν ενω το ΚΚΕ απέτυχε να εκφράσει την τοπική δυσαρέσκεια. Τα  άκυρα λευκά και η αποχή σε τοπικό επίπεδο ηταν η ίδια μεταξύ των 2 διαδοχικών εκλογών

Αρα το μεγάλο συμπέρασμα είναι ότι ‘’δεν υπήρχε αντιπολίτευση’’ αυτά τα χρόνια στην τοπική μας Δημοκρατία! και αν υπήρχε αυτή δεν έλαβε μέρος στις εκλογές. Το αποτέλεσμα επομένως είναι αιτιολογημένο και αναμενόμενο!

Ειδικά η παράταξη του κ. Κυρίτση που κατηγορούσε ωμέ ‘’κοψιμιό’’ τον κ. Νικηταρά, ηταν απούσα την 4-ετία που πέρασε, πιστεύοντας ότι η ανικανότητα και η απραξία Νικηταρά θα την επαναφέρει στην εξουσία ως αναγκαίο και ώριμο φρούτο! Η προσωπική απογοήτευση της ήττας του 2019 του κ. Κυρίτση ηταν δεδομένη. Αυτό αντί να τους οδηγήσει σε πολιτικές διεργασίες ανανέωσης και έντασης πολιτικής δουλειάς τους οδήγησε στην αφασία της αποχής και της υποτίμησης της (πράγματι αδύναμης και μεγαλόστομης παρουσίας) της ομάδας Νικηταρά στα τοπικά ζητήματα. Δεν είναι το μεγάλο έργο 2019-23 που οδήγησε στον θρίαμβο του 66%  τον κ. Νικηταρά,  άλλα η απουσία καλά δομημένης αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Δήμο μας.

Τα ίδια ισχύουν και για τον κ. Χατζημάρκο: ’’Έπαιζε μπάλα μόνος του’’! Εδωσε μια παράσταση ανούσια και αφελή, δεν άγγιξε τα κακώς κείμενα, μόνο λόγια και διαφήμιση και είναι άδικο που η εκλογική μας συμπεριφορά τον επιβράβευσε με 70%! Ο περίφημος ηλεκτροφωτισμός Κεφάλου-Κω 2 θητείες τώρα, ακόμη να τελειώσει! Και πριν τελειώσει η μισή διαδρομή δεν φωτίζεται γιατί έχουν καεί οι ..λάμπες!! Φταίει ο Δήμος θα πουν. Δεν το λένε όμως γιατί Δήμος και Περιφέρεια είναι στον ίδιο πολιτικό αστερισμό της ΝΔ.

Για τις τοπικές δυνάμεις  ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι πολιτική τους ατολμία και η μυωπία τους που τους οδήγησε στην μίζερη απλή καταγραφή των πολιτικών τους δυνάμεων, αφού δεν είδαν τις εκλογές ως βήμα για την εξουσία και την αλλαγή, άλλα ως βήμα κομματικής επικράτησης και επιβίωσης.

Αυτές οι εκλογές ήταν μια ευκαιρία και για το ΚΚΕ. Το αποτέλεσμα δεν δημιουργεί αισιοδοξία. Ηταν για άλλη μια φορά στις συγκυρίες που η αδυναμία του να δει τις εκλογές ως μορφή πάλης ενάντια στην συντηρητική πολιτική και ως βήμα συσπείρωσης πλατιού κοινωνικού μετώπου δίνοντας την διέξοδο στους πολίτες που αναζητούν μια διαφορετική τοπική πολιτική που δεν ταυτίζονται με την κομματική τους σκοπιά να συστρατευτούν. 

Β. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΗΜΕΡΑ: Από το 2000 και πριν το 2019 οι Δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες (-νομάρχες)  άλλαζαν σε κάθε 4-ετία. Αρκούσαν 4 χρόνια διαχείρισης με πολύ μικρό έργο από την πλευρά των διαχειριστών της τοπικής εξουσίας λόγω κυρίως των περικοπών στο εθνικό πρόγραμμα δημοσίων έργων (που οδήγησε στην μείωση κρατικών πόρων στους Δήμους)  και τους περιορισμούς  στους στόχους των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων ΕΣΠΑ κλπ στην περιφερειακή αρχή (που κατευθύνονται πιά σε άυλες δράσεις κυρίως και όχι τεχνικά έργα υποδομών) για να σχηματιστεί η εικόνα της απραξίας στην Τ.Α. Αυτό οδηγούσε στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων και η αλλαγή προσώπων (και όχι προγραμμάτων) ήταν η εύκολη διέξοδος!  Μετα τον συμβιβασμό του ΣΥΡΙΖΑ  του 2015, το 3ο μνημόνιο με την πώληση της εθνικής περιουσίας (αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηρόδρομοι, ΔΕΗ κλπ) ήρθε ο θρίαμβος της Ν.Δ.! Σε πολιτικό επίπεδο κυριαρχεί η αποδοχή του μονόδρομου στην πολιτική όπως αυτή εφαρμόζεται από την συντηρητική παράταξη Μητσοτάκη.

Τα εκλογικό αποτέλεσμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών είναι συνέχεια του πολιτικού και εκλογικού συντηρητικού ανέμου των εθνικών  εκλογών του Ιούνιου 2023. Θριάμβευσαν οι τοπικές δυνάμεις που έχουν αναφορά στην πολιτική της ΝΔ. Αυτό το συμπέρασμα οδηγεί σε νέες πολιτικές και εκλογικές στρατηγικές όλους μας.  Αυτοί που ηττήθηκαν θα σβήσουν. Αυτά που θα δημιουργηθούν πρέπει να εχουν πρόγραμμα και στόχους για να μπορέσουν να αλλάξουν την προβληματική κατάσταση που ζούμε. Στην κοινωνία μας υπαρχει πολύ σκουρόχρωμη έως κακή αίσθηση για την ικανότητα του Δήμου μας να κάνει έργα πνοής. Αναζητείται μια θεραπεία ΣΟΚ σε μια κατάσταση παρακμής και υποβάθμισης που οι εκλογές απέδειξαν ότι έχουμε αποδεχτεί! 

Ν. Μυλωνάς

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Συμφωνώ απόλυτα στο ότι τρια γεμάτα χρόνια δεν υπήρχε αντιπολίτευση και όταν εμφανίσθει περίπου ένα χρόνο πριν δεν πρότεινε τίποτσ εκτός από καταγγελίες καιπροσωπικές κατηγορίες!!!Η νίκη Νικηταρά είναι δώρο Κυρίτση-Ρούφας!!!!Έπρεπε να είχαν φύγει πολύ πριν και να υπήρχε άλλος αντίπαλος τότε ίσως είχαμε άλλες εξελίξεις!!!Τώρα πενταετία Νικηταρά!!!

  2. Καλά το ίδιο ισχύει και με εσένα, όπως τον παραπάνω.Αντιδραση, κόντρα και πρόταση μηδέν.Τιποτα καλό δεν γίνεται.Παιδια στην δημοκρατία κυβερνάει η πλειοψηφίαΕιτε λέγεται ΝΔ, είτε Χατζημαρκος, είτε Νικηταράς..Ετσι απλά….

  3. Τα πραγματα ειναι πιο απλα. Ο κοσμος καθαρισε την κοπρια για να προχωρησει το νησι μπροστα με ενοτητα χωρις βρισιες χωρις κυνηγητα χωρις απειλες και χωρις κακοδιαχειρηαη. Τι δεν καταλαβαινεις. Ανασανε η κοινωνια.

    • Καθάρισε τη κοπριά επιβάλλονται την αχρηστία και τη δουλικότητα! Αν δεν ήταν οι yes men του Χατζημάρκου, θα σου έλεγα που θα έψαχναν την ψήφο τους. Η μονταζιερα του Καϊσερλη δούλεψε καλά και όλους τους ψηφοφόρους της Ρουφα, τους έστειλε στο Νικηταρά. Κάτι πρέπει να βγάλουν και αυτοί. Μοιράστηκε πολύ χρήμα για αυτές τις εκλογές! Αρκεί να δει κανείς τις επιχορήγησης στα αθλητικά σωματεία από την Μαρίνα, μόνο μέσα στον Σεπτέμβριο. Τα χρήματα που γύρισαν από άλλους οργανισμούς.Αυτοι είμαστε. Και η αντιπολίτευση κοιμόταν όρθια η είχε κάνει τα ίδια στο παρελθόν και το βουλώνει! Περαστικά μας λοιπόν. Έργα πάλι στην επόμενη 5ετια.Προεκλογικά!

  4. ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΥΠΗΡΧΕ ΑΠΛΑ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΠΕΤΑΜΑ ΑΚΡΩΣ ΤΡΕΛΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΩΣ ΠΡΟΜΕΤΩΠΙΔΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΝ ΠΕΤΑΞΕ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΛΑΘΟΝ ΤΩΝ ΑΧΡΗΣΤΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΤΟΥΣ ΓΕΛΟΙΟΥΣ ΣΑΛΤΙΜΠΑΓΚΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΟΤΑΝ ΞΥΠΝΗΣΕΤΕ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΝΑ ΚΑΘΗΣΕΤΕ ΣΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ ΓΙΑΤΙ ΚΟΙΜΑΣΤΕ ΟΡΘΙΟΙ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΟΛΗ ΝΥΧΤΑ

  5. ΞΕΧΑΣΕΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΟΠΑΝΟΥΣΑΝ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΑΡΕΥΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΟΒΑΡΑ ΘΕΜΑΤΑ? ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΕΙΧΑΝ ΕΝΑ ΕΛΕΕΙΝΟ ΤΟΞΙΚΟ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΥΧΑΘΕΙ. ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΕΣ. ΕΥΤΥΧΩΣ Ο ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΤΟΡΘΩΣΕ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΗΝ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ ΜΕ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΕΜΠΟΔΙΑ, ΜΕ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΗΤΑΝ ΗΡΩΕΣ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ. ΓΙΑΥΤΟ Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥΔΟΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ.

  6. Νικο μιά χαρά τα γράφεις όμως η απουσία σοβαρής αντιπολίτευσης υπάρχει από την εποχή της Συμπαράταξης Ελπίδας την οποία κατάφερε το τοπικό πολιτικό κατέστημένο και διέλυσε διότι έσπαγε αυγά! Τώρα περισσότερο από ποτέ φαίνεται το κενο των πολιτικών προγραμμάτων και αντιλόγου! Προσπερνάμε τα εμετικά σχόλια χολής και όξους κάποιων παρατρεχάμενων και προχωράμε Προφανώς και το αποτέλεσμα των εκλογών είναι σεβαστό και ας φαίνεται από τα σχόλια ότι όλοι γνωρίζουν από ποιούς μηχανισμούς προήλθε ειδικά στην Περιφέρεια! τα φίδια που γράφουν θα δαγκώσουν την γλώσσα τους και θα δηλητηριαστούν!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ