«Πριν να είναι αργά για το Μαστιχάρι…»

36
23401

Καταρχάς, εκφράζω τη θλίψη μου για τις καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν την Ελλάδα. Εν μέσω  της ζοφερής πραγματικότητας και  φωτογραφιών με υποψήφιους αυτοδιοικητικούς, ελπίζω αυτό το δημοσίευμα να βρει θέση και να  ενεργοποιήσει το κοινό αίσθημα:Να προβληματίσει και να αφυπνίσει όλους τους Μαστιχαριώτες και τις τοπικές αρχές.

Διαβάζεις αναγνώστη ‘Μαστιχάρι’ και περιμένεις ίσως πως θα αναφερθώ στα φύκια, ή το αποχετευτικό, που το ακούμε αλλά ΔΕΝ το βλέπουμε…αυτός είναι ο  συνειρμός. Οχι αυτή τη φορά…

Εναντιον του χωριού αυτού διαπράχθηκαν στο παρελθόν εγκλήματα.Κάποια από αυτά ήταν  απαραίτητα για την ανάπτυξη όλου του νησιού και κάποιος έπρεπε να σηκώσει το βάρος.Εγιναν ομως κι άλλα από ιδιοτέλεια.Αν θέλω να είμαι μεγαλόψυχη, έγιναν απερίσκεπτα.Με τις συνέπειές τους είμαστε  αντιμέτωποι σήμερα.

Για τη συνολική ευημερία , βρέθηκε το Μαστιχάρι να σηκώνει φορτία για όλο το νησί:Δ.Ε.Η. , ΕΚΟ, το δεύτερο λιμάνι της Κω.Όλοι γνωρίζουμε τη  σημαντική επιβάρυνση που έχει υποστεί ο αέρας  που αναπνέουμε.Αναρωτιέμαι ,είναι τυχαία όλα αυτά τα περιστατικά συγχωριανών μας που πλήττονται από ασθένειες των πνευμόνων  τα τελευταία χρόνια?

Θα περίμενε κανείς για αυτό το  χωριουδάκι, να επιδειχθεί λίγη ευαισθησία παραπάνω ,να έρθει να αντισταθμίσει το κόστος που έχουμε κληθεί να πληρώσουμε εμείς κι οι απόγονοι μας.Καμμία ευαισθησία παρά μόνο τραγικά λάθη και παραλείψεις.

Είναι ασυγχώρητο το λάθος ανάλγητων αξιωματούχων που έδωσαν πλουσιοπάροχα τις καλύτερες εκτάσεις του χωριού ωσάν αντάλλαγμα για απαλλοτριώσεις.Αποτέλεσμα;Να τρέχουν σημερα οι Μαστιχαριώτες , να παρακαλούν να αγοράσουν από ξένους τη γη ΤΟΥΣ! Κι όχι από φιλοδοξία! Απο ανάγκη κι αγωνία να προστατέψουν τον κήπο με τα λουλούδια τους, την μικρή τους επιχείρηση, το μικρό μποστάνι τους.ΛΥΠΗΡΟ !

Σε ποιους ανήκει αυτη η γη ,αν όχι σ’ αυτούς που την έσκαψαν με την αξίνα τους και την πότισαν με τον ιδρώτα του προσώπου τους;Σε ποιους ανήκει αυτή η γη, αν όχι στη γιαγιά και τον παππού μας που ΠΡΩΤΟΙ έστησαν το σπιτικό τους κι ανέστησαν σ’ αυτήν τα παιδιά τους;Σε ποιους ανήκει αυτή η γη αν όχι σ’αυτά τα παιδιά, τον πατέρα και τη μάνα μας, που δεν έβγαλαν ούτε Δημοτικό  γιατί έπρεπε να βγουν στη βιοπάλη;Ποιος την αγάπησε ,ποιος την έσκαψε,ποιος την φύτεψε, ,ποιος την καλλιέργησε,ποιος την καλλώπισε;Και πέρασε σε ΞΕΝΑ χέρια που ούτε την πόνεσαν ούτε θα την πονέσουν!Γι’ αυτούς είναι ενα ακόμη αξιοσέβαστο περιουσιακό στοιχείο στην ήδη μεγάλη περιουσία τους. ΈΓΚΛΗΜΑ.

Επι κοινότητας Αντιμάχειας,το σύνθημα-λάβαρο ήταν να μην γίνει το Μαστιχαρι, Τιγκάκι ή Καρδάμαινα(με πολύ σεβασμό στους συμπολίτες μου ).Όντως, τα κέντρα διασκέδασης με «υπερβάλλοντα ζήλο» κρατήθηκαν σε ικανή απόσταση από την κατοικημένη περιοχή. Πού οδηγεί όμως αυτή η  υπερβολική δόμηση που λαμβάνει χώρα και στην οποία το σχέδιο πόλεως ΔΕΝ προέβλεψε  ή παρέλειψε να βάλει φραγμούς και όρια;Το λάβαρο  υπεστάλη προ πολλού!

Όλα τα παραπάνω τραγικά οδηγούν στην σημερινή εικόνα: Το χωριό μας  αλλάζει, χάνει τον χαρακτήρα και την ταυτότητά του.Το βλέπουμε κι εμείς το βλέπουν  και οι φίλοι επισκέπτες με τους οποίους κυριολεκτικά μεγαλώσαμε μαζί και πλέον εκφραζουν τη δική τους αγωνία και δυσαρέσκεια.(αυτό το καταθέτω ως απασχολούμενη στον τομέα του τουρισμού με δυο διαφορετικούς τρόπους).Οταν έρχονται για τις διακοπές τους, ακούς εκφράσεις όπως «γυρίζω σπίτι μου» ή  «ο τόπος επουλωσης».Αγάπησαν το χωριό μας για την απλότητά του,την αμεσότητα, τους χαλαρούς ρυθμούς, την ταπεινότητά του, το ανεπιτήδευτό του.

Όλοι εμείς λοιπον που το αγαπάμε, γινόμαστε μάρτυρες της  ΜΕΤΆΛΛΑΞΗΣ που επιχειρείται:ένα συνονθύλευμα από  μικρά ντόπια καταλύματα,ευρωπαϊκές κατοικίες (τις ονομάζω ευρωπαϊκές διότι δεν βρέθηκε ούτε ένας Έλληνας αγοραστής!), που γίνονται airbnb οταν λείπουν οι ιδιοκτήτες τους και παραθαλάσσια ξενοδοχεία πολυτελείας που ήρθαν να εκτοπίσουν με την τοποθέτηση ομπρελών την  Μαστιχαριωτίνα γιαγιά ακόμη πιο πεέρα.Λες και δεν ειν’ αυτή που έχει το πρώτο δικαίωμα να κατέβει στην παραλία της και να λιαστεί!Έγκλημα.

Αναρωτιεμαι πόσα παιδιά από το νησί απασχολούνται εκεί;Ακούστηκε,δεν το γράφω με σιγουριά, ότι  επανδρώθηκε με συγχωριανούς του ιδιοκτήτη,που φυσικά δεν είναι Μαστιχαριώτης.Να τι θα πει αγάπη για το χωριό σου! Ήρθε λοιπόν να καλύψει ανάγκη;Υπήρχε αυτή η απαίτηση το χωριό μας να γίνει, σε βάθος χρόνου φυσικά, θέρετρο πολυτελείας;Έφερε την ανάπτυξη;Πώς νοείται η ανάπτυξη;Προσέφερε νέες θέσεις εργασίας που ήταν απαραίτητες;Γνωρίζουμε ξενοδοχεία της περιοχής μας που έγινε τόση εκμετάλλευση των παιδιών από την υπόλοιπη Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια, που πλέον αρνούνται να έρθουν στο νησί για δουλειά. Οι θέσεις καλύπτονται στην πλειοψηφία τους από οικονομικούς μετανάστες.Τίποτα δεν έχω με τους ανθρώπους .Το αντίθετο,τους συμπονώ απεριόριστα.Για εσάς που θα βιαστείτε να σκεφτείτε Μπαγκλαντεσιανούς και Παλαιστίνιους σας απαντώ α’) πως το κακό δεν είναι σποκλειστικότητά τους,  υπάρχει παντού και β’) πως κακομεταχείριση Έλληνα προς Έλληνα άφησε τις θέσεις εργασίας κενές.

  Στο χωριό μου υπάρχουν άνθρωποι που διαπρέπουν στον επιχειρηματικό τομέα.Δουλευταράδες, με φιλοδοξίες, επιχειρηματικό μυαλό και μεγάλη οικονομική επιφάνεια.Το «αλλά» που διαισθάνεστε ότι έρχεται , η  αντίρρησή μου έγκειται στο ότι αραδιάζουν   τουριστικέςκατοικίες με  ρυθμούς εργοστασίου!Λες και η  συγκεκριμένη επένδυση είναι μονόδρομος!Θεριεύουν το χωριουδάκι και διαταράσσουν και τη σύστασή του.Σε λίγο οι γηγενείς θα είμαστε η μειοψηφία!Σας αφήνει αυτό αδιάφορους;Γιατί δεν επενδύεται ο  πλούτος  σας σε άλλους τομείς της οικονομίας; Καποια καινούργια καλλιέργεια ισως;

Κατά το εθνικοί ευεργέτες, σας πέρασε ποτέ απ’ το μυαλό να γίνετε τοπικοί ευεργέτες; Να κάνετε δωρεά  ένα γυμναστήριο στο χωριό, στην ωραία μας νεολαία και όχι μόνο;

Χτες παραμονή του προφήτη Ηλία-Χρόνια πολλά στους πολλούς Ηλίες του χωριού -δεν υπήρχαν ούτε καρέκλες να καθίσουν οι άνθρωποι.Ο αγαπητός κι αεικίνητος πατέρας Νικόλαος κουβαλούσε σκαμπουδάκια από όπου μπορούσε.Μια δωρεά στην εκκλησία μας που έχει ανάγκες!

Τώρα που το σκέφτομαι αν όλοι οι ισχυροί της Κω συνεισέφεραν, έφτιαχναν και στελέχωναν καινούργιο  νοσοκομείο!Κυρίες και κύριοι επικαλούμαι την αγάπη για τον τόπο σας!Σκεφτείτε, αν θέλετε, την υστεροφημία σας.

Ανάπτυξη κι άλλη ανάπτυξη κι ακόμη λίγη ανάπτυξη…

Στο δικό μου φτωχό μυαλό η ανάπτυξη έχει να κάνει με το κοινωνικό σύνολο κι όχι την τσέπη του καθένα ξεχωριστά.Για μένα ανάπτυξη είναι η λύση στα παρακάτω που απασχολούν το χωριό και τους ανθρώπους του:

 Πριν τρία χρόνια επισημάνθηκε από αξιότιμη συγχωριανή μας η ανάγκη πρόσβασης στην παραλία για ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες .Προτάθηκε και τόπος. Η πρόταση βρήκε πόλεμο από «δεινούς»  οικολόγους που έβλεπαν άδικη τη θυσία μισής αμμοθίνης,επιτρέψτε μου βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος, αντιδράσεις από καχύποπτους που έβλεπαν  υποκειμενικά συμφέροντα να κρύβονται πίσω από την πρόταση κι από ισχυρούς του χωριού που κόπτονταν, απο τη μια για απομόνωση των  ανθρώπων με ανάγκες στο συγκεκριμένο σημείο κι απ’ την άλλη για τα kite που τόσο συμβάλλουν στην οικονομία του χωριού.Πότε γίναμε τόσο σκληροί,ανειλικρινείς και καχύποπτοι ;Πότε συμφέροντα οικονομικά μπήκαν πάνω από τον άνθρωπο;

Λιγοι συμμεριστήκαμε την κραυγή αγωνίας των συμπολιτών μας, που να σημειωθεί ότι μέσα από τις διάφορες εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής προσέφεραν πολλά στον τόπο αυτό.Ειναι κακιά η αρρώστια, ειδικά η χρόνια αρρώστια.Και πλήττει όχι μόνο τον αναξιοπαθούντα άρρωστο, αλλά ολόκληρη η οικογένεια δοκιμάζεται και κλονίζεται.Και στον Γολγοθά που ανεβαίνει, να έχει να αντιμετωπίσει και την απαξίωση και την αδιαφορία  του ίδιου της του τόπου!Δεν μπορώ να το φανταστώ.Εγκλημα.

Και η τοποθεσία απορρίφθηκε.

Κι ενώ, όπως προείπα, το βασικό επιχείρημα ήταν να σώσουμε την αμμοθίνη,μέσα στο γήπεδο της Α.Ε.Μ.  βουνά από άμμο!


Από πού ήρθε αυτή η άμμος;Ειναι άμμος που απομακρυνθηκε μαζι με φύκια;Είναι άμμος από μπαζώματα και ξεμπαζώματα;Μήπως ΑΛΛΗ αμμοθίνη φαγώθηκε, αυτή τη φορά «αθόρυβα», χωρίς να προκαλέσει αντιδράσεις;Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό και θα εκτιμούσα μια υπεύθυνη  απάντηση από τη δημοτική αρχή περί τίνος πρόκειται…

 Τρια χρόνια μετά  και ξέρουμε όλοι ότι η υλοποίηση  έμεινε στα χαρτιά…

Κε Δήμαρχε μην αφήνετε άλλο ένα καλοκαίρι να χαθεί.Προλαβαίνετε!Αυτό το έργο, που θα επέτρεπε την πρόσβαση των συνανθρώπων μας με ειδικές ανάγκες στη θάλασσα με τα τόσα ωφέλη της, δικαίως θα χαρακτηριζόταν ανάπτυξη!

    Στην είσοδο του χωριού  στο ύψος του σούπερ μάρκετ ,φοβάσαι να διασχίσεις τον κεντρικό δρόμο παρόλο που έχεις ελέγξει και ξαναελέγξει. Επαγγελματίες και ιδιώτες οδηγοί διέρχονται με τεράστιες ταχύτητες.Αφου λοιπόν η οδική μας παιδεία δεν επιτρέπει τη συμμόρφωση, ζητώ αστυνόμευση ΧΘΕΣ.Ζητώ  επιβολή προστίμων,αφαίρεση διπλωμάτων,κάμερες ό,τι χρειαστεί και για όσο χρειαστεί.Πρέπει να  προλάβουμε.Αν συμβεί κατι κακό, μην τολμήσετε να το ονομάσετε θλιβερό δυστύχημα ή τραγωδία στο δρόμο..Αφού  όλοι γνωρίζουμε,  θα πρόκειται για έγκλημα εκ προμελέτης!Για μια φορά επιτέλους, ας γίνει ΠΡΟΛΗΨΗ αντί να τρέχουμε κατόπιν να ρίξουμε φως στα αίτια και να αποδώσουμε ευθύνες.Προστατέψτε και τον πεζό, προστατέψτε  και τον άμυαλο νεαρό με τη μηχανή μεγάλου κυβισμού,που 13.55 (όλο το χωριό γνωρίζει το ωράριό του) ακούγοντάς τον, σφίγγεται η καρδιά σου και παρακαλάς το Θεό να τον προστατεύει.

Ασφάλεια στους δρόμους μας, έστω και με το ζόρι στην αρχή!

Το μεγάλο σούπερ μάρκετ που προαναφέρθηκε έχει σειρά… Απευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά στους επισκέπτες του χωριού:Ανοίγει Μάιο,»μαζεύει» ,κλείνει Οκτώβριο.Ψαχνω να βρω τον τρόπο που προσέφερε στην ανάπτυξη του χωριού μα ΔΕΝ τον βρίσκω.

Οι τιμές στα προϊόντα  είναι μη ανταγωνίσιμες, καθ’ότι οι αξιόλογοι ιδιοκτήτες του είναι και  μεγαλοπρομηθευτές.Πώς να συναγωνιστεί ο προμηθευόμενος τον προμηθευτή σε τιμή;Νόμιμο είναι καθ’όλα;Υποθέτω, ναι.Είναι όμως και ηθικό;Κατηγορηματικά, όχι.Θα μπορούσε ο ιδιοκτήτης με αλληλεγγύη ,χωρίς να του το επιβάλλει κάποιος νόμος,να εξισορροπήσει τιμές,να κλείνει στις 9 το βράδυ,να κλείνει τις Κυριακές δίνοντας έτσι μια ανάσα  στα μίνι μάρκετ  και τουριστικά που αγωνίζονται να κρατηθούν ζωντανά.Κι αν κάπου κρατιέται η προσωπική επαφή με τους επισκέπτες μας, αν κάπου προωθούνται τα ντόπια προϊόντα των γεωργών  και κτηνοτρόφων  μας είναι σ’ αυτά τα μικρά παντοπωλεία.

Παρατηρώ τις τελευταίες εβδομάδες συνεργεία του Δήμου πυρετωδώς να προβαίνουν σε ασφαλτοστρώσεις χωματόδρομων.Ομολογώ πως  θα αυτολογοκριθώ στο συγκεκριμένο θέμα των ασφαλτοστρώσεων, για να μην αδικήσω τις προθέσεις μου που έχουν να κάνουν με το σύνολο κι όχι το άτομο.Εχοντας ενημερώσει τον Κο Δημαρχο για θέμα που με απασχολεί  κι αναμένοντας την αντίδρασή του, επιφυλάσσομαι  να επανέλθω εκ νέου.

  Αφού λοιπόν βρισκόμαστε σε φάση εξωραϊσμού του χωριού(και όχι μόνο…) να σας δείξω ασχήμιες που ίσως δεν έχουν υποπέσει στην αντίληψή σας:

Στον κεντρικό δρόμο η εικόνα που αντικρίζεις είναι σκουπίδια ,ξερά φύλλα  κι απεριποίητα παρτέρια.Ειναι αδύνατον μια και μόνη κοπέλα να ανταπεξέλθει σ’ αυτόν τον όγκο εργασίας.Τα λουλούδια, ιβίσκοι κυρίως,  φυτοζωούν κυριολεκτικά!Ειναι έλλειψη νερού;Χρειάζονται τόνωση στο χώμα; Χρειάζονται σκάψιμο;Χρειάζονται ψέκασμα;Δεν γνωρίζω.Ζητω να στείλει ο Δήμος κηπουρό με γνώσεις,γιατί είναι αμαρτία απ ‘το Θεό.Ζωντανοί οργανισμοί είναι!

 

Σ’αυτο το χωριουδάκι έπρεπε να θέλεις να  βραδύνεις το βηματισμό σου για να θαυμάσεις τριγύρω σου. Πού πήγε  η νοικοκυροσύνη,η καλαισθησία ,το μεράκι;Ωραία λέξη το μεράκι!Να βάζεις ψυχή σε ό,τι κάνεις, μικρό ή μεγάλο.

Στο χώρο του σχολείου μας (40 χρόνια μετά κι ακόμα το σχολείο μας λέω) απορριμμένες μπασκέτες, κούνιες ,τσουλήθρες.


Μέχρι πριν λίγες μέρες αυτή ήταν η εικόνα στους κάδους πάνω απ’ την παραλία..


Δεν πρέπει κάποια στιγμή να οριστεί ικανός χώρος, στο κέντρο του νησιού,  με μεγάλους κάδους ανακύκλωσης, όπου θα συγκεντρώνονται  τα ογκώδη απορρίμματα των νοικοκυριών και του νησιού ολου ; Άλλος κάδος για στρώματα, άλλος για έπιπλα,ηλεκτρικές συσκευές,για γυάλινα αντικείμενα, για μετάλλα,καλωδια  κ.α.;Κι αν μεν είναι δυνατή η μεταφορά τους, να γίνεται απ’ τον ίδιο τον πολίτη ,αν όχι να αναλαμβάνουν οχήματα του δήμου σε συνεννόηση με τον πολίτη για τον χρόνο .Δεν θα ήταν η αρχή για πιο συστηματική , στοχευμένη κι αποτελεσματική ανακύκλωση;Κι ως γνωστόν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.Αυτο δικαίως θα ονομαζόταν ανάπτυξη!

   Στην είσοδο του χωριού  μας, αφημένο κι εγκαταλειμμένο δεκαετίες τώρα ,στέκει ένα ετοιμόρροπο κτίσμα, να μας «καλωσορίζει» ή να μας «ξεπροβοδίζει». Εκτός απο εικόνα στενάχωρη και θλιβερή είναι κι ενα κτίσμα επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία .Καλώ το Δήμο σε συνεννόηση με τους νόμιμους κληρονόμους του  πρόωρα χαμένου,αειμνηστου Μιχάλη, να λάβει δράση.Ή να κατεδαφιστεί ή  να συντηρηθεί και να καλλωπιστει.

Αυτά είχα να πω,ταπεινά, γνωρίζοντας όμως πως εκφράζω και πολλούς συγχωριανούς μου.Τα συζητάμε μεταξύ μας κι αγωνιούμε.Καλώ όλους τους Μαστιχαριώτες να αναρωτηθούμε τι θέλουμε να είμαστε;Πώς φανταζόμαστε τον τόπο μας στο μέλλον; θέλουμε να γίνουμε πολιτεία;Θελουμε η πλειοψηφία του χωριού, να μην είναι Ελληνες;Θέλουμε τα εγγόνια μας να μην ζήσουν τα ξεγνοιαστα κι ασφαλή χρόνια που ζήσαμε εμείς,όντας σε χωριό;Να είναι η  μειοψηφία;Η ταυτοτητά μας λέει «Μαστιχάρι το μικρό και φιλόξενο ψαροχώρι».Αυτή η ταυτότητα μας έχει κάνει περήφανους μέχρι σήμερα.Να την κρατήσουμε!Ας πούμε λοιπόν όχι στη μετάλλαξη που συντελείται.Ας κρατήσουμε τη βιομηχανία του τουρισμού «ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ» στο χωριό μας! Ας αναγνωρίσει ο καθένας  την ευθύνη που του αναλογεί.

Τα θέματα είναι μεγάλα και ίσως θα ήταν καίρια κίνηση  η ίδρυση  συλλόγου  με δράσεις για το Μαστιχάρι:τους ανθρώπους και τη γη του.

Όλοι μαζί θα σωθούμε ή  θα χαθούμε.Μην τρέφετε αυταπάτες ότι γίνεται αλλιώς.

Νεκταρία Σκαλέρη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

36 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ούτε κατάλαβα τι ζητάς η προτείνεις.Μέχρι ένα σημείο διάβασα μετά κουραστικά και απλά κοίταξα τις φωτογραφίες.Τα σκουπίδια που βλέπω τα έφεραν κάτοικοι από άλλες περιοχές η Μαστιχαριωτες;

    • Μιράντα μου, δεύτερη φορά απαντώ σε σχόλιό σου (βλέπε δημοσίευμά μου προ ημερών ως αναγνώστρια «κατόπιν εθνικών εκλογών και πανελλαδικών εξετάσεων».Με πολλή αγάπη: Δεν γράφω στις μικρές αγγελίες για να είναι το κείμενό μου, τόσο σύντομο όσο θέλεις. Αν κάτι σου φαινεται μεγάλο και βαρετό μην το διαβάζεις.Θα βρεθεί έστω κι ένας άλλος να διαθέσει το χρόνο.
      Στην περίπτωση που το διαβάζεις εννοείται δεν χρειάζεται να συμφωνείς με ό,τι γράφω.Μην μου λες όμως ότι δεν προτείνω λύσεις ή ότι δεν κάνω λιανά το τι ζητώ!Επαναλαμβάνω, με πολλή αγάπη αυτά ,ως γυναίκα προς γυναίκα.

      • Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ ΕΣΥ ΔΕΙΛΟ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙ ΓΡΑΦΕ ΑΝΩΝΥΜΑ.ΑΥΤΟ ΜΑΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΣΑΣ,ΝΑ @ΟΥ@ΙΑΝΕΥΕΤΕ ΤΟΥΣ ΑΛΟΥΣ.

  2. τοτε καναν και φιαιστες για την λειτουργια της Δ.Ε.Η στο δημαρχειο και εταξαν λαγους με πετραχιλια εμεις τα ανθρωπακια μη γνωριζωντας τις φανφαρες και ταψευτικα λογια χειροκροτουσαμε και ξανα χειροκροτουσαμε οταν εγινε η αλλαγη φιλλετο της παραλιας μαστιχαριου με πεδικη χαρα Αντιμαχειας και σχεδιου πολεως ποσα χρηματα μονο για μακετες απλωμενες στα γραφεια που ειναι οι υπευθηνοι πωσ εγιναν ολα αυτα και αλλα πολλα πολλα τωρα θα μασ σωσει ο ομιμλοσ με ολουσ αυτους ΠΑΣΟΚ ΩΡΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

    • τσέλα.Να χρησιμοποιεις το μεγαλο σου υψος,χιχιχιχι για να αποφευγεις τον ηλιο.Τωρα βριζε τον δημο μοναδικε ψευτογραφια,στα σαιτ και στα φεις μπουκ.Κανεις άνθρωπος δεν σε πιστεύει.Ελεεινο ατομο.Η @α@άρα έρχεται σε λίγο καιρό.

  3. Καλά είναι να διαβάζουμε το αξιόλογο άρθρο και να γνωρίζουμε τα του μαστιχαρι….Καλύτερα θα ηταν να το σχολιάζουμε , να παιρνουμε θεση ,δειχνοντας οτι είμαστε κοντά και το υποστηριζουμε ……απο μακρια και αγαπημενοι με ολλους δυστυχώς δεν αρκει …….

  4. Ελα βρε να τα μαζεψεις,παρα να τα λες δειλα και χωρις ονομα.Εμεις οι μαστιχαριωτες ειμαστε με νικηταρα,καταλαβε το.Να αγιασει ο δημαρχος που σε εδιωξε…..ΤΟΥΜΠΑ

    • Αυτή είναι η λογικη του δημάρχου και όλων των οπαδών του εκεί;Εμείς πετάμε σκουπίδια και ελάτε να τα μαζέψετε γιατί είμαστε μάγκες.Μακριά από το Μαστιχαρη λοιπόν.

  5. Αληθεύουν τα γραφόμενα σας.
    Αλλά θα είναι σταγόνα μπροστά σε αυτά που θα έρθουν σύντομα.
    Κοίτα γύρω σου. Καμάρωσε το πράσινο τοπίο όσο ακόμα υπάρχει.
    Η κλιματική αλλαγή θα στιγματίσει τόσο το περιβάλλον μας που θα τρέχουμε και δεν θα ξέρουμε πού να κρυφτούμε.
    Θα θυμάσαι όλα αυτά που έγραψες και θα τα θυμάσαι μελαγχολικά.
    Γιατί πολλά έπονται μετά από αυτό.
    Ζήσε με αγάπη και άσε τους άλλους να πράττουν ο,τι πράττουν και να νομίζουν ότι θα τα έχουν forever. Ούτε για ελάχιστα χρόνια.
    Ο νοών νοείτω.

      • Σε βλέπω να μαραζώνεις σε λίγα χρόνια από έλλειψη νερού.
        Καμαρωνε την ανεξέλεγκτη σπατάλη νερού από τις εκατοντάδες παράνομες γεωτρήσεις.
        Ένα νησακι με χιλιάδες σπάταλους καταναλωτές πόσο μπορεί να αντέξει ακόμα με την ανομβρία που το μαστίζει?
        Η κλιματική αλλαγή που ήρθε για να μείνει και η αλαζονία κάποιων ανοήτων … Υακίνθων θα μας οδηγήσουν σύντομα σε επικίνδυνα αδιέξοδα.
        … τρεχάτε ποδαράκια μου…

        • Καλά το πας μάστορα τον τρως όλο το σανό σου προχώρα και στα 4 άμα θες και κοίτα μην σε δω να πίνεις τον φρεντο με πλαστικό καλαμάκι ε???? μπεεεεεεε

      • Στην ελληνική μυθολογία, ο Υάκινθος ήταν Σπαρτιάτης πρίγκιπας και ΕΡΑΣΤΗς του θεού Απόλλωνα. Ο Υάκινθος επίσης τράβηξε και την ερωτική προσοχή του δυτικού ανέμου Ζέφυρου, του Βόρειου ανέμου Βορέα και ενός θνητού μουσικού που ονομάζεται Θάμυρις. Αλλά ο Υάκινθος επέλεξε τον Απόλλωνα

    • Αγαπητέ αναγνώστη καταλαβαίνω ακριβώς τι λέτε.Αυτά που υπονοείτε και τα αντιλαμβάνομαι, θα περιέχονται σε επόμενο μου δημοσιευμα πολυ σύντομα .Ειναι όμως στη φύση του ανθρώπου το αίσθημα αυτοσυντήρησης και ανησυχίας για τον άρτο τον επιούσιο.Ευχαριστώ για το σχόλιο σας.

  6. I have been spending my holidays in Mastichari for more than 20 years and it has become my Greek home. I love the quiet, the village life, the people who live there.
    And I‘m aware of all the issues and changes that are described in this article. I don’t understand how a building permission for a luxury hotel in the middle of the dunes could be granted, why no one cares about preserving the village in its Greek character and about the needs of the people who live there.
    I hope so much that the dedicated appeals of this article will be heard.

    • Dear guest thank you for taking the time to comment on this article.I really appreciate it .Your comment proves that people who truly love Mastichari share the same genuine concern.

    • Να διώξουμε τις χιλιάδες τουριστών για να έχεις ησυχία.Καλά κρασιά.Πήγαινε στη Καλύμνιους δεν θα μας λείψουν τα λίγα ευρώ που αφήνεις

  7. Η κραυγή αγωνίας της Μαστιχαριωτινας , αφορά όλους του Μαστιχαριωτες,
    ας αφυπνιστούμε πριν να είναι αργά,
    όντως οι τουριστικές κατοικίες αν γίνει απογραφή ίσως να είναι και περισσότερες από τις κατοικίες των μονίμων κατοίκων, με αυτές που υπάρχουν στα σχέδια,για να κτισθούν ακόμη, όπως ακούγεται.
    κύριε Δήμαρχε ασχολήσου προσωπικά με τα προβλήματα του χωρίου μας,
    δεν μας ενδιαφέρει ποιοι θα πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιο σου, στις επικείμενες εκλογές,

    • Στο βωμο του κερδους παρασυρονται και ντοποιοι και ξενοι.
      Και τυποι σαν τον … ΥΑΚΙΝΘΟ δεν βλεπουν την ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ.
      Πολυ λυπαμαι για τετοιους ανεγκεφαλους τυπους.

  8. Δυστυχώς πλέον είναι αργά! Ήδη οι ξένοι ιδιοκτήτες είναι περισσότεροι από τους ντόπιους! κι όλα αυτά για το κέρδος κάνα δυο οικογενειών. Προφανώς και θα στηρίξουν το μεγάλο σούπερ μάρκετ, προφανώς θα φάνε σπίτι τους κι όχι στα ταβερνάκια και πάει λέγοντας. Το νησί δεν αντέχει τόσες ξενοδοχειακές μονάδες. Σε λίγο δεν θα έχουμε ρεύμα και νερό αρκετό τα καλοκαίρια. Αλλά ποιός νοιάζεται; Στον βωμό του χρήματος πάνε όλα περίπατο! Καληνύχτα Μαστιχάρι!

  9. Φίλοι συμπατριώτες του Μαστιχάρι είμαι από τους ανθρώπους που έχουν συμβάλει σε αυτό που είναι σήμερα η περιοχή. Θεωρώ όμως ότι τα όποια σχόλια γίνονται πρέπει να συμβάλουν προς το καλό να λένε αλήθειες καί όχι να βγάζουμε τις όποιες κακίες καί μικροσυμφεροντα. Καλό θα είναι λοιπόν μετά από τόσα χρόνια να κάνουμε την αναδρομή καί νά δούμε πού βρισκόμαστε. Εγώ δεν κρύφτηκα ποτέ καί ειδικά για θέματα Μαστιχάρι που αγάπησα καί για αυτό ας προκληθεί μια κουβέντα δημόσια και εκεί ο καθένας μας να τοποθετηθεί καί όχι ανώνυμα να λέμε αυτά πού λέμε. Σας περιμένω πάντα καλοπροαίρετα και πατριωτικά.

    • Μαστιχαριώτες ο Κος Παπανικολάου προτείνει ανοιχτό διάλογο.Παρακαλώ να αποδεχτούμε την πρότασή του.Προσωπικά δεν θα ήθελα να είναι αποτίμηση έργου αλλά κατάστρωση σχεδίου αντίστασης ακόμα κι ανάκτησης των χαμένων εδαφών.Αν υπάρχει νομικός που θα ήθελε να μας βοηθήσει θα του είμαστε ευγνώμονες.Δεν ξέρω αν υπάρχει προηγούμενο κι αν μπορεί να σταθεί ένσταση μετά από τόσα χρόνια.
      Υπογράφω γιατί έχω ζητήσει απαντήσεις απ’ τον Κο Δήμαρχο και αν θελήσει να τις δώσει, πρέπει να γνωρίζει που απευθύνεται.
      Κε Παπανικολάου ευχαριστώ για το ενδιαφέρον που δείχνετε.

  10. για το ότι ότι έχουμε 3-4 κάδοι για ανακύκλωση για όλο το χωριό με τόσες επιχειρείσης που δουλεύουν το καλοκαίρι δεν φταίνε οι πολιτικοί?για το ότι υπάρχει μόνο μία κοπέλα για να καθαρίσει το χωριό δεν φταίνε οι πολιτικοί?αν θα θέλατε θα βρίσκανε λύσεις….στην Κάλυμνο πως βρήκαν?μήπως επειδή ενδιαφέρονται,ενώ εδώ μας έχουν γραμμένους?όχι μο ο οι τωρινοι,και οι προηγούμενοι….ότι είπε η αγαπητή κυρία είναι πέρα για πέρα αλήθεια.

  11. για το ότι ότι έχουμε 3-4 κάδοι για ανακύκλωση για όλο το χωριό με τόσες επιχειρείσης που δουλεύουν το καλοκαίρι δεν φταίνε οι πολιτικοί?για το ότι υπάρχει μόνο μία κοπέλα για να καθαρίσει το χωριό δεν φταίνε οι πολιτικοί?αν θα θέλατε θα βρίσκανε λύσεις….στην Κάλυμνο πως βρήκαν?μήπως επειδή ενδιαφέρονται,ενώ εδώ μας έχουν γραμμένους?όχι μονο οι τωρινοι,και οι προηγούμενοι….ότι είπε η αγαπητή κυρία είναι πέρα για πέρα αλήθεια.κι εμεις βέβαια πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και πραττουμε,αλλά χρειαζόμαστε και λύσεις.

  12. Χρόνα τώρα αναζητούσα κάποιες εξηγήσεις από τον σχολιάζοντα πρώην δήμαρχο …και να μια καλή ευκαιρία να δοθούν μέσα από καλοπροαίρετο διάλογο κάποιες εξηγησιες για τα τότε πραττόμενα…όπως πχ πως δόθηκαν σε ξένους (προμαζοματα τους λέμε ) , τα οικόπεδα για θιγομένους , και όχι να αγοραστούν απο αυτούς τους οποίους τα καλλιεργούσαν (αμμόλοφοι ήταν και τα έκαναν αυτοί χωράφια) ήδη 40 χρόνια …δυστυχώς δεν πήραν ούτε μυρωδιά…..περιμένω για την ημερομηνία του διαλόγου…

  13. ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΛΕΤΕ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΟΥΣΔΙΑΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΩΘΗΚΑΝ ΛΥΣΕΙΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΙ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟΣ ΟΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΟ ΣΩΣΤΟ Η ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΘΟΥΝ ΣΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

  14. ΝΑ ΤΟΝ ΞΑΝΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΥΓΕ! Κ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΕΡΓΟ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ! ΑΞΕΧΑΣΤΟΣ! Ουστ … ΞΕΥΤΙΛΕΣ …

  15. Στο καλό θείε Δημήτρη.Ησουν ένας καλός κι ευγενής άνθρωπος!Τα συλλυπητήριά μου στους οικείους του.
    Συγχωριανοί μου που υπερθεματίσατε μέσω σχολίων, ευκαιρία είναι να τεθούν τα θέματα που μας απασχολούν σε δημόσια συζήτηση, εννοείται και με τη δημοτική αρχή παρούσα .Βασιζόμαστε στη βοήθειά της για την επίλυσή τους.
    Σαν κατακλείδα :Ομελέτα,χωρίς να σπάσεις αυγά πρώτα, δεν γίνεται.
    Καλή Κυριακή σε όλους!

  16. Το άρθρο σου έχει πολλές αλήθειες. Τροφή για σκέψη και ανησυχίες. Αναγνωρίζω την αγωνία σου για το χωριό. Επίσης αναγνωρίζω την ανιδιοτέλειά σου. Χαίρομαι που ανοίγονται τέτοια θέματα, όταν ο καθένας ζει μόνος, στο μικρόκοσμο του. Για αρχή, ας δημιουργηθεί μία κοινότητα για να ενημερώσει την τοπική κοινωνία. Σίγουρα υπάρχει κρίση αξιών που συνεπάγεται απαξίωση για τα κοινά. Πολιτισμός, τουριστικό προϊόν, καθαριότητα κ.ο.κ. Ας δούμε το παράδειγμα της Πάρου και ας διαβάσουμε τις απόψεις του Παριανου κου Γεωργουση Χρήστου. Ας ξεκινήσουμε κι εμείς μία δράση. Δράση πέρα από κομματικά μικροσυμφεροντα με αγάπη για το χωριό και έγνοια για το μέλλον του και κατ επέκταση του νησιού μας. Ωστόσο, επισημαίνω την αναγκαιότητα να «σκάψουμε» μέσα μας και να βρούμε τις επιχωματωμενες αξίες και ποιότητες μας, ώστε να ενδιαφερθουμε και για τον συνάνθρωπό μας, τον διπλανό μας, τη φύση, τον πολιτισμό μας και τον τόπο μας. Ας ξεκινήσουμε.

  17. μωρέ εσύ καλά τα λες, αλλά με αυτούς τους ανθρώπους δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα, οπότε μέχρι να καταστραφεί το χωριό, ας κοιτάξει ο καθένας τον εαυτό του να σώσει ότι μπορεί

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ