«Η δύναμη της ψήφου μας»| Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλείου

16
11490

«Η δύναμη της ψήφου μας»

Βρισκόμαστε σε ταραχώδεις εποχές, με ρευστό πολιτικό περιβάλλον, εκτεταμένη οικονομική κρίση και μείωση της εμπιστοσύνης στους δημοκρατικούς θεσμούς. Σε αυτή την ανήσυχη περίοδο είναι απαραίτητο εμείς οι νέοι να αναλάβουμε την πρωτοβουλία να βοηθήσουμε στην ανόρθωση του δημοκρατικού ιδεώδους και των δημοκρατικών θεσμών της χώρας μας, πηγαίνοντας να ψηφίσουμε. Δεν έχει σημασία ποιον θα ψηφίσει ο καθένας, αν είναι αριστερός, αν είναι δεξιός, αν είναι συντηρητικός η προοδευτικός, αρκεί όλοι μας να πάμε και να ρίξουμε την ψήφο μας μέσα στην κάλπη.

Αυτό το λέω διότι πολλοί συνομήλικοί μου αλλά και μεγαλύτεροι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην δημοκρατία και στην πολιτική. Θεωρούν τη συμμετοχή τους σε αυτή ανώφελη καθώς όπως λένε: « Όλοι οι πολιτικοί ίδιοι είναι, τα κάνουν όλα για το χρήμα και την καρέκλα.». Όμως, δεν καταλαβαίνουν ότι με αυτή την αδιάφορη στάση τους προκαλούν περισσότερη ζημιά στη δημοκρατία μας από οποιονδήποτε διεφθαρμένο πολιτικό.
Όλη αυτή η στάση της αδιαφορίας είναι ζημιογόνα επειδή η έννοια της πολιτείας στηρίζεται στην έννοια του πολίτη. Στηρίζεται δηλαδή στους ανθρώπους που θα συμμετέχουν στα κοινά και θα δεχτούν να συνεργαστούν παρά τις όποιες ιδεολογικές ή προσωπικές διαφορές τους για το καλό της πολιτείας τους. Αυτοί που εύχονται να υπάρχει μεγάλη αποχή είναι οι λαϊκιστές, οι δημαγωγοί και οι εξτρεμιστές καθώς όπως μας διδάσκει η ιστορία, όλες οι δικτατορίες στήθηκαν επάνω στα θεμέλια της λαϊκής αγανάκτησης για την πολιτική και στην έλλειψη εμπιστοσύνης στους κυβερνητικούς θεσμούς.
Γι αυτούς τους λόγους εμείς οι νέοι πρέπει να πάμε στο εκλογικό μας κέντρο και να ψηφίσουμε. Να αποδείξουμε με αυτόν τον τρόπο στους μεγαλύτερούς μας ότι έχουμε την αρμόζουσα ωριμότητα για να γίνουμε το επόμενο θεμέλιο στο οποίο θα στηριχτεί η χώρα μας και οι μεγαλύτεροι να αποδείξουν με αυτόν τον τρόπο σε κάθε διεφθαρμένο πολιτικό που θέλει να μας εκμεταλλευτεί για προσωπικό κέρδος ότι οι μέρες του σε εκλεγμένη θέση είναι μετρημένες.
Συνοψίζοντας, η δημοκρατία και το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι δεν είναι κάτι το δεδομένο. Χρειάστηκαν αιώνες αγώνων και επαναστάσεων, και πολεμικών και ιδεολογικών, για να φτάσουμε εδώ. Και ακόμα και σήμερα απαιτείται να παλέψουμε για να κρατήσουμε την ελευθερία και τη δημοκρατία μας, αυτή την φορά στις κάλπες της 21ης Μαΐου με την ψήφο μας.

16 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πολύ καλός λόγος και επιχειρήματα!
    Εύγε για τη σκέψη σου φίλε Παναγιώτη. Ας μην απέχουμε, να ψηφίσουμε όλοι πρέπει

    • Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ και οι ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ δεν εχουν ΜΠΕΣΑ. Οποιος ασχοληθει μπελα θα βρει. Μονο οι διαπλεκομενοι «προκοβουν» συνηθως. Και ΚΑΚΙΣΤΑ κατεβασαν την ηλικια στα 17. Στην αρχαια Αθηνα ψηφιζαν απο τα 25 μεχρι τα 45. Σε μια ηλικια που ο πολιτης γνωριζει καλα τι θελει. Η Φουστια των πολιτικων να ψηφιζουν απο τα 17 ξεφτιλιζει το συστημα και ευνοουνται τα αριστερα κοματα λογω μιας διαρκους μοδας!!! Ασχετα αν ωριμαζοντας φευγουν οι περισσοτεροι με ελαφρα πηδηματακια. Κριμας που στην χωρα που γεννηθηκε η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ την εχουμε ξεφτιλισει και ξεσκισει πατοκορφα. Προσεχε τωρα που θα οδηγηθουμε σε δευτερες εκλογες ενος πολιτικου ΑΝΙΚΑΝΟΥ και ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΗ με τεραστιο κοστος 100 μυριων και ταλαιπωρια των πολιτων. Απλα πραγματα που βγαζουν ματι.

  2. Ποιος ο λόγος καλό μου παιδί να ανακατευτείς με το βόθρο της πολιτικής; Θα εισπράξεις μόνο αχαριστία και εχθρούς. Ο Γάλλος πολιτικός Βολταίρος έλεγε ότι η πολιτική είναι σαν το αποχωρητήριο στο σπίτι. Μπορεί να είναι αναγκαία αλλά και πολύ βρώμικη.

    • Μπράβο στο παιδί.Αυτή είναι σωστή σκέψη.Θα ήθελες να βρίζουν τους πολιτικους και να έρθει κάποιος σαν τον Παπαδόπουλο να σας σώσει.

  3. Έτσι όπως τα λες είναι Παναγιώτη. Να προσθέσω για όσους δεν το ξέρουν ότι αν ψηφίσουν ένα κόμμα που δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μπει στη Βουλή απλά στηρίζουν το πρώτο κόμμα. Αν υποθέσουμε ότι ένα 10% έχει πάει σε κόμματα που μένουν εκτός (δεν πήραν το 3%) τότε το πρώτο κόμμα πετυχαίνει αυτοδυναμία με 45% + 1 ψήφο. Επίσης η αποχή δεν είναι επιλογή γιατί και 1000 να ψηφίσουν πάλι θα βγει κυβέρνηση και ας έχουμε αποχή 99.9%. Το ίδιο ισχύει και για τα λευκά και τα άκυρα. Είναι σαν να μην έχουν πάει να ψηφίσουν.

  4. Δεν έχει καμία απολύτως δύναμη η ψήφος σου, λεβέντη μου, όταν έχεις να κάνεις με τοπική αυτοδιοίκηση.

  5. Αν η νέα γενιά αποφασίσει να απέχει από τα πολιτικά πράγματα , οι μόνοι που εν τέλη θα επωφεληθούν για ακόμα μια φορά είναι όλοι εκείνοι που ανήκαν δεκαετίες ολόκληρες στα κοινά . Σύμφωνα μάλιστα με μια παροιμία οφείλουμε να κάνουμε το “ πάθημα ” “ μάθημα ” και ένας τρόπος υπάρχει : η νέα γενιά να ειναι ενήμερη για όλα όσα συνέβησαν στο παρελθόν και με τη δίκη της σύγχρονη και εξελιγμένη σκέψη να πάει μπροστά την Ελλάδα . Την Ελλάδα ΤΗΣ .

    • Καλη προσπαθεια αλλα εγω δεν βαζω παντα τονους.Άσχετο αλλα εγω δεν συμφωνώ παντα σε όλα με όλους.

  6. Πολύ καλά τα λες χαίρομαι που έχεις όραμα και φιλοδοξίες. Alarm δες λίγο πιο ξεκάθαρα τα πράγματα χρόνια πριν έβλεπα μία ελληνική ταινία Το μαυρογιαλούρο καλό είναι να την δεις. Η πολιτική είναι σαν το κάρβουνο αναμένω σε καίει, σβησμένος σε λερώνει. Μην πάψεις ποτέ να αγωνίζεσαι για την οικογένεια τη θρησκεία σου και την πατρίδα σου. Αλλά πρόσεξε μην πέσεις στην παγίδα που πέσαμε όλοι εμείς οι μεγάλοι

  7. στις τελευταίες εθνικές εκλογές, τον Ιούλιο του 2019, οι νέοι ηλικίας 17-24 ετών αποτέλεσαν το 8,4% του εκλογικού σώματος. Με βάση τα στοιχεία του exit poll περίπου 1 στους 3 απείχε.

  8. Η ζωή για να είναι πλήρης πρέπει να κάνει όλη την διαδρομή… Μην βιάζεσαι να μεγαλώσεις, πριν την αναγέννηση υπάρχει ο μεσαίωνας. Μην κόβεις δρόμο, φαίνεσαι έξυπνο και αξιόλογο παιδί.

  9. Παναγιωτη το οτι διαχειριζεσαι τον λογαριασμο του Θεοδοση του Νικηταρα σε face κτλ ειναι υπερ σου εφοσον σε εμπιστευεται οπως διαφαινεται…
    Σου λεω ομως οτι στην πολιτικη επειδη εισαι πολυ μικρος γινονται πραγματα που δεν λεγονται και λεγονται πραγματα που δεν γινονται.
    Σου συστηνω να ζησεις την ηλικια σου και να αφησεις την πολιτικη για μολις ωριμασεις, χανεις τα καλυτερα σου χρονια πεφτωντας με τα μουτρα στην πληρη πολιτικοποιηση χαμενος εισαι γιατι οι συνομηλικοι σου χαιρονται και ζουνε αυτα που εσυ στερεισε, βιαζεσαι να μεγαλωσεις καποτε θα σου δημιουργησει ψυχολογικα στανταρ!!!
    Ζησε ως νεος και εχεις δεκαδες χρονια να ασχοληθεις με την φιλοδοξια σου να γινεις καποτε Δημαρχος στο νησι της Κω στο ευχομαι απο καρδιας αλλα μην παραμυθιαζεσαι τοσο ευκολα σε οσα σου ταζουν οτι λαμπει παιζει να ειναι και σκουπιδια ξερεις!!!

  10. … Έυχομαι αυτοί οι εκλεγμένοι που καλλιεργούν αυτή τη ροπή σου να καταλάβουν τι κάνουν. Κοίτα να συγκεντρωθείς να μάθεις κάτι εκεί που βρίσκεσαι, κοίτα να ωριμάσεις μέσα στη ζωή, να ψηθείς και να μάθεις να αντιμετωπίζεις επιθέσεις και μετά όλα αυτά. Επειδή είμαι γονέας σου τα λέω

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ