Η συνάντηση για τη μουσειακή αναβίωση του ιστορικού Ταρσανά της Κω | Γράφει ο Δημήτρης Καλλούδης

4
1009
Ο ΤΑΡΣΑΝΑΣ στην ΚΩ____
Γράφει ο Δημήτρης Καλλούδης
Μερικά πράγματα στη ζωή δημιουργούν θόρυβο και άλλοτε πάλι σιωπή.
Η πρόταση συνάντησης και συζήτησης για την μουσειακή αναβίωση του ταρσανα της Κω μοχλευσαν αναμνήσεις ζωηρές, ανεξίτηλες που ομορφαίνουν παλιές στιγμές.
Θυμάμαι, ήμουν δεν ήμουν έντεκα, όταν φορτωμένος με μια λαμαρίνα φρανζολακια (πανινα) και πάνω στο ποδήλατο τα πήγαινα στον Αναστάση για να ταισει τους ανθρώπους του Ταρσανα. Άκουγα το καλαφατισμα των καϊκιών, άκουγα να σφυρίζουν από τον αέρα τα ξάρτια. Πιο κάτω από το σουβλατζίδικο του Μωρέ ακουγόταν ο θόρυβος που έκανε το μαχαίρι κόβοντας το κρεμμύδι, μαζί με τις βρισιές του.
Από μακριά ξεπρόβαλλε το Μιαούλης, λες κι ερχόταν από τα κοντινά παράλια της Τουρκίας.
Οι μαούνες φορτωμενες με ανθρώπους και μπαγκαζια ανυπομονούσαν να φτάσουν στο πλοίο. Το καλαφάτισμα στον ταρσανα συνεχές και αδιάκοπο.
Αυτές τις στιγμές του Ταρσανα θέλουν να αναβιώσουν οι επίγονοι, Χρήστος Μαρκογλου, Θεόδωρος Χατζημιχαήλ και Γιάνναρος Χατζημιχαήλ, που πρέπει να πω ότι είδα ένα δημιουργικό σκίρτημα.
Στη συνάντηση ήταν ο Μητροπολίτης Κω Νισύρου κ. Ναθαναήλ, ο δήμαρχος, Θ. Νικηταράς ο τ. βουλευτής Α. Παυλίδης και πολλοί Κωοι επιφανείς, με ευθύνης της συγκέντρωσης από την κ. Αφροδίτη Μπιλληρη.
Όλοι είδαν με ενθουσιασμό την πρόταση. Σχεδόν όλοι είχαν κάτι να προτείνουν, γιατί πιστεύουν ότι το παρελθόν γονιμοποιεί το μέλλον και οι αξίες δεν πρέπει να σβήνουν από το μυαλό μας.

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Σύμφωνα με την παλιά παροιμία, «ο μπακάλης σαν φτωχύνει, τα παλιά τεφτέρια πιάνει.»
    Μην παραμυθιάζετε τον κόσμο ψάχνοντας κάτι ,για να βγείτε απο την αφάνεια . Καντε το κ καλέστε μας στα εγκαινια

  2. » Ο τουρισμός χρειάστηκε το χώρο του »… Τέλος το Καρναγιο. Επίσης ο τουρισμός » χρειάστηκε» πολλά άλλα πράγματα… Τέλος και όλα τα άλλα πράγματα π.χ. Γεωργική παραγωγή κλπ. Ευλογημένος τόπος, αλλά για όλα όσα χρειάστηκε ο τουρισμός είναι αργά τώρα να ζητήσουμε συγνώμη από όσους τα έδωσαν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ