Ποδηλατικές Υπεραποστάσεις «BREVET » από τον Κώο πρωταθλητή Μιχάλη Μιχάλα. «Κάθε μέρα ήταν σαν μια περιπέτεια, δεν ήξερες τι σου επιφύλασσε…»

0
8895

Ρεπ. Στέργος Χατζηστέργος

Ποδηλατικές Υπεραποστάσεις «BREVET » από τον Κώο πρωταθλητή Μιχάλη Μιχάλα.
«Κάθε μέρα ήταν σαν μια περιπέτεια, δεν ήξερες τι σου επιφύλασσε…»

Τα brevet είναι ποδηλασία μη ανταγωνιστική, μεγάλων αποστάσεων, χωρίς εξωτερική βοήθεια, με χρονικό περιορισμό. Ξεκινούν από διαδρομές 200 χλμ. με 13.5 ώρες χρόνο περιορισμού, 300 χλμ. με 20 ώρες, 400 χλμ. με 27 ώρες, 600 χλμ με 40 ώρες και 1000 χλμ με 75 ώρες περιορισμό. Υπάρχουν και τα πολύ μεγάλα brevet των 1200χλμ και οι συμμετέχοντες πρέπει να τερματίσουν σε 90 ώρες ή λιγότερο. Ξεκίνησαν το 1891, η διαδρομή ήταν το Paris-Brest-Paris (PBP) το οποίο ενέπνευσε τους μοντέρνους Ολυμπιακούς ποδηλατικούς αγώνες και το Tour de France.

Ο Κώος αθλητής αναφέρεται στον σημαντικό Παγκοσμίως ποδηλατικό αγώνα
Paris-Brest-Paris 2023

Ότι και να πω για αυτήν την διοργάνωση είναι λίγα. Αυτά που ζήσαμε όλοι μας, εκεί στην Γαλλία σε αυτήν την γιορτή του ποδηλάτου είναι εξωπραγματικά για την Ελλάδα, και το λέω με πικρία για την χώρα μου.
Θα σας πω όμως πως είναι να πηγαίνεις σε μία χώρα που το ποδήλατο αποτελεί τρόπο ζωής.
Σε μια χώρα που διοργανώνει τους δυο πιο σημαντικούς ποδηλατικούς αγώνες παγκοσμίως.
Το Tour de France για την αγωνιστική ποδηλασία και το Pαris-Brest-Paris 1200 χλμ για τον ποδηλατοτουρισμό.
Να κάνεις ποδήλατο 90 ώρες πρωί-βράδυ, και να μην φοβάσαι να σε χτυπήσει αυτοκίνητο. Να είναι πίσω σου και να περιμένουν υπομονετικά να βρουν χώρο να σε προσπεράσουν. Και όταν το κάνουν αυτό, σε χειροκροτάνε και σου δίνουν κουράγιο.
Είδαμε δεκάδες εθελοντών ανεξαρτήτου ηλικίας να σε εξυπηρετούν και να βοηθούν σε όλα τα σημεία της διαδρομής και όλες τις ώρες. Ακούραστοι, βράχοι με τεράστια υπομονή και επιμονή. Άνθρωποι ηλικιωμένοι να τρέχουν, κουτσαίνοντας να σε εξυπηρετήσουν.

Τα συναισθήματα όταν περνάς πόλεις και χωριά και να είναι όλος ο κόσμος έξω να σε χειροκροτεί, και φωνάζει Allez,Allez Allez, Bon Courage. Κόσμος να έχει στήσει σκηνές και πάγκους και να σου προσφέρει νερό, καφέ, φρούτα, φαγητά. Να σου έχει κάνει χώρο να ξαπλώσεις, μέσα στο σπίτι του, έστω για μια ώρα. Μια ώρα που θα σου δώσει ρεύμα να φορτίσεις κινητά και φώτα για το βραδυ.
Να σου δίνει νερό για ντουζ, να φύγει από πάνω σου η κούραση.
Και όλα αυτά με χαρά.
Και φυσικά μην κάνεις την κίνηση να του δώσεις χρήματα. Σε κοιτάζει με ύφος ότι τον προσβάλεις.
Δεν θα ξεχάσω ποτέ ανθρώπους του χωριού, πάνω σε αναπηρικό καροτσάκι, να περνάμε και να μας χειροκροτάνε και κάνοντας το σήματης νίκης. Ποιους? Εμάς. Που εμείς έπρεπε να τους χειροκροτάμε που στέκονται εκεί.
Να βλέπεις την χαρά των μικρών παιδιών, να σου απλώνουν το χέρι τους και μόλις τους έκανες hi five φώναζαν και έτρεμαν από την χαρά τους. Και με ποιόν έκαναν hi five? Με εμάς, τους «Υπεραθλητές» που πηγαίναμε με 20 χιλιόμετρα ταχύτητα και μόλις τα έβλεπες να σε χειροκροτούν ανέβαινε το ηθικό σου και έπαιρνες δύναμη να συνεχίσεις.
Πραγματικά όλη η διαδρομή ήταν πολύ δύσκολη. Έκανα 1050 χιλιόμετρα και 10.500 υψομετρικά. Δεν βγήκε εύκολα. Αλλά με όλα τα παραπάνω έπαιρνα κουράγιο και συνέχιζα.
Γνώρισα νέους ανθρώπους, νέους φίλους, έχοντας κοινό χόμπι, κοινή τρέλα.

Ελπίζω στο επόμενο Paris-Brest-Paris σε 4 χρόνια να είμαι σε θέση να πάω να το ξανά ζήσω.

Θυμάμαι σε ένα μπρεβέ 300 χλμ ότι είδα κάτι ποδηλάτες να φορούν ένα ανακλαστικό γιλέκο και μία μπλούζα που έγραφε Paris-Brest-Paris 2019.
Τότε μου είχε πει ένας φίλος ότι αυτά είναι πολύ βαριά και ότι για να τα πάρω αυτά πρέπει να πάω στην Γαλλία και να κάνω το ParisBrestParis.
Και πήγα Γαλλία, και τα πήρα……

Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023 τελείωσε ο δυσκολότερος αγώνας της χρονιάς 200 km στην βόρεια Εύβοια.

Μία διαδρομή 203 km με 3.400 υψομετρικά Ξεκίνησε από τη Χαλκίδα ανέβηκε μέχρι την Αγία Άννα και από κει στην άλλη πλευρά του νησιού, στις Ροβιές και περνώντας από τη λίμνη Ευβοίας τερμάτισε στη Χαλκίδα
Φυσικά από εκεί δεν έλειπε ο Κώος αθλητής μεγάλων αποστάσεων Μιχάλης Μιχαλάς.

Κλείνοντας το 2023 με πέντε αγώνες 200 km, δυο 300 km ενός 400km, ενός 600km.

Και φυσικά την μεγάλη συμμετοχή του στον μεγαλύτερο αγώνα της χρονιάς το Παρίσι Βρέστη Παρίσι 1.230 χιλιόμετρα.

Οι στόχοι για το 2024 είναι η σκληρή προπόνηση ώστε να μπορέσει να πάρει συμμετοχή για τον μεγάλο αγώνα 2024 km το 2024 ο οποίος γίνεται στην Ελλάδα.

Συγχαρητήρια Μιχάλη Μιχάλα σου ευχόμαστε κάθε επιτυχία!!!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ