Σωματείο Ιδ. Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Κω: Ούτε «Λευκή Νύχτα», ούτε «Μαύρη Παρασκευή», ούτε δουλειά την Κυριακή!

13
1490

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΗΣΟΥ ΚΩ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ούτε «Λευκή Νύχτα», ούτε «Μαύρη Παρασκευή», ούτε δουλειά την Κυριακή!

Έπειτα από το διάλειμμα λόγω της πανδημίας, ο Δήμος Κω σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Κω φέρνουν πάλι τη «Λευκή Νύχτα», με διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων μέχρι τα μεσάνυχτα.

Εδώ στο νησί μας, παρουσιάζεται η Λευκή Νύχτα σαν μια γιορτή στους δρόμους της πόλης για να τονώσει τον τουρισμό. Μόνο που ο τουρισμός και η αγορά για να τονωθεί θέλει εργαζόμενους που να μην πλήττονται από την ανελέητη ακρίβεια που ζούμε, εργαζόμενους με μισθούς ανάλογα με τις ανάγκες τους και όχι ωράρια λάστιχο

Παράλληλα, όμως, πρέπει να σκεφτούμε ότι τέτοιου είδους δράσεις ξεκίνησαν με στόχο την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, ενώ οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα εμποροϋπάλληλοι, χάνουν μία σειρά δικαιώματα στο σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, ανθρώπινα ωράρια, ξεκούραση. Η εικόνα άλλωστε που έχουμε από συναδέλφους που εργάζονται στα τουριστικά σημεία του νησιού μας δείχνει το πλήρες ξεχείλωμα του ωραρίου, απλήρωτες υπερωρίες, μηδέν ρεπό και χαμηλούς μισθούς.

Η πραγματοποίηση της “Λευκής Νύχτας” και μάλιστα σε τέτοιες συνθήκες που ο λαός στενάζει από την ακρίβεια, αποτελεί πρόκληση για τη λαϊκή οικογένεια. Μέχρι και ο πιο αφελής πλέον αναγνωρίζει ότι αυτό που λείπει “για την τόνωση της αγοράς” δεν είναι οι ώρες λειτουργείας αλλά τα χρήματα στην τσέπη του εργαζόμενου, συνταξιούχου. Με την αύξηση των τιμών στην ενέργεια, τη μετακίνηση, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης ακόμα και μια 24ώρη λειτουργία των καταστημάτων θα ήταν ανώφελη.

Για να έχουμε ελεύθερο χρόνο για ξεκούραση, για διασκέδαση, για να βλέπουμε τις οικογένειες και τους φίλους μας, διεκδικούμε:

 • Σταθερή εργασία για όλους, μείωση του εργάσιμου χρόνου και αυξήσεις στους μισθούς μας. Καθορισμένο ωράριο με βάση Συλλογική Σύμβαση.
 • Επαναφορά και νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
 • Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, των απλήρωτων υπερωριών, των νόμων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την υπονόμευση των ΣΣΕ.
 • Αυστηρός καθορισμός πόστων και αρμοδιοτήτων ανά ειδικότητα.
 • Μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας με κυλιόμενα ρεπό και σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες.
 • Απαγόρευση των σπαστών ωραρίων.
 • Άδεια με αποδοχές για όλους τους φοιτητές στην εξεταστική περίοδο.
 • Όχι στις «Λευκές Νύχτες» που μαυρίζουν τις ζωές μας.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

13 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εγώ πάλι επειδή συμφωνώ απόλυτα σ αυτό το κομμάτι με τους υπαλλήλους θα συνιστούσα το μποϋκοτάζ της ημέρας σαν συμπαράσταση αφού δεν έχει να δώσει έτσι κι αλλιώς τιποτε

 2. Υπερδιπλάσια βιβλιάρια για ανηλίκους φέτος λόγω της ζήτησης στον τουρισμό, άρθρο της Κυριακάτικης Καθημερινής σελ 22.
  Έχει ανά περιοχές,για την Ρόδο λέει ότι φέτος εκδόθηκαν 750 βιβλιάρια ανηλίκων,ενώ το 2021 ήταν 200..
  Αυτό που αποφεύγει να αναφερθεί είναι το πόσες ώρες τους έχουν όρθιους…
  Το έγραψαν πολλοί απ’ το 2019 ότι εκμεταλλεύονται τα ανήλικα οι πολυεθνικές, βάζοντας τα να δουλεύουν 14ωρα…για αυτό φέτος άδειασε το λιμάνι…
  Λαμόγιο επενδυτές ενωθείτε.

 3. Ξενόφερτα έθιμα και επιζήμιος επικίνδυνος μιμητισμος. Δεν έχουν καμία σχέση με τον τρόπο εργασίας και εμπορίου στο νησί μας. Μαύρες Παρασκευές Κυριακές χωρίς αργίες Λευκές νύχτες και
  Αμερικανιες.

 4. Άντε να ξεκουραστητε τώρα.Να σας πει μοραβο ο ισόβιος αρχηγός σας ο Κουτσουμπας.Από την μια το παίζετε επαναστάτες και από την άλλη δέχεστε ότι σας πλασάρουν χωρίς κριτική στο κόμμα .Πάνω τα χεράκια κάτω τα χεράκια είσαστε.Όσο για το θέμα αφήστε να τα βρούμε εμείς οι εργαζόμενοι.Εσείς δεν έχετε καμία δουλειά μαζί μας.Αρκετά με το ΚΚΕ τα ΠΑΜΕ και τα έρχομαι.

 5. Έχω Απορια .Πως δεν βγάλατε ακόμα ανακοίνωση κατά της Αμερικής και του ΝΑΤΟ για αυτά που γίνονται στο ΙΡΑΝ;

 6. Ευτυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ που έφερε τόσους πολλούς Πακιστανούς και μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας φθηνότερα και χωρίς εσάς με τις απεργίες σας και την αντιδραστικότητα σας

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.