Ιστορίες και μύθοι, γύρω από τα παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα γλυκά (συνταγές) | Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη

2
3264
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως

Ιστορίες και μύθοι, γύρω από τα δυο παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα γλυκά. Κουραμπιέδες και Μελομακάρονα (συνταγές)

Γραφεί  η  Ξανθίππη Αγρέλλη   (22/12/2022)

Ας αφήσουμε για λίγο τα τρέχοντα προβλήματα και  ας γλυκάνουμε τη ζωή μας, με τα παραδοσιακά γλυκίσματα, που θα μοσχοβολήσουν στο σπίτι, με  βανίλια, κανέλλα και Χριστούγεννα. Ο πρεσβευτής των γιορτινών γλυκών, ο κουραμπιές, έχει την δική του ιστορία. Είναι το χαρακτηριστικό γλύκισμα των Χριστουγέννων. Ένα απλό μπισκότο, φτιαγμένο από ένα μέρος ζάχαρη, δυο μέρη βούτυρο, τρία μέρη αλεύρι  και αμύγδαλα, λουσμένο στη ζάχαρη άχνη.  Προέρχεται από την μακρινή Περσία, το σημερινό Ιράν και  έκανε μια στάση στον Λίβανο, όπου τον   7  ο αιώνα μ. Χ.  διαδόθηκε  σε Ανατολή και Δύση, με την ραγδαία παραγωγή της ζάχαρης. Αυτό το γλυκό, το συναντάμε κυρίως  στις Βαλκανικές χώρες, όπως στην Αλβανία, τη  Βουλγαρία, την Ελλάδα και στην Ανατολή, στην Τουρκία.           Η  λέξη κουραμπιές, προέρχεται από την Αραβική λέξη ‘κουραμπίγια’ και την Τουρκική ‘κουραμπιγιέ,’ που σημαίνει ξηρό γλύκισμα, επειδή είναι αφράτο και μαλακό σαν μπισκότο. Στην  καθομιλούμενη, συνηθίζουν να παρομοιάζουν τον νωθρό και μαλακό άνθρωπο, με κουραμπιέ, καθώς και τον τεμπέλη και δειλό στρατιώτη. Το έθιμο για  να φτιάχνουν κουραμπιέδες, κρύβει και ένα παραμύθι.  Ο  κουραμπιές σύμφωνα με αυτό, ήταν ένας όμορφος νέος, που τον ερωτεύτηκε η Μάγισσα του πάγου. Επειδή  την αρνήθηκε, εκείνη για να τον εκδικηθεί, τον έσπρωξε σε μια παγωμένη λίμνη. Όμως  η νονά και καλή του Νεράιδα, τον έσωσε και τον μεταμόρφωσε σε γλυκό. Μεταμόρφωσε δε και το χιόνι της λίμνης, σε ψιλή ζάχαρη άχνη, για να κολυμπά ο κουραμπιές της.

Ας  ακολουθήσουμε το έθιμο και την παρακάτω συνταγή, για παραδοσιακούς σπιτικούς, χιονένιους κουραμπιέδες:

 

Υλικά. Ένα πακέτο φαρίνα αλεύρι, που φουσκώνει μόνο του 500γρ.                              Ένα βούτυρο βιτάμ λιωμένο, μίση κούπα τσαγιού ζάχαρη άχνη, 2 βανίλιες σε σκόνη, ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική, δυο κουταλιές σούπας ανθόνερο ή ούζο. Μίση κούπα τσαγιού αμυγδαλόψιχα, ασπρισμένη και ψιλοκομμένη.  Εκτέλεση  συνταγής.  Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε ένα, ένα, τα παραπάνω υλικά. Ζυμώνουμε, μέχρι η ζύμη να μην κολλά  στα χέρια μας. Πλάθουμε μερικά στρογγυλά μπαλάκια και τα πιέζουμε. Επίσης πλάθουμε και μερικά μακρόστενα,  σαν λουκανικάκια και τα πιέζουμε.  Τα  βάζουμε στο ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, για περίπου 25-30 λεπτά. Όταν  κρυώσουν, τα ραντίζουμε με ροδόνερο ή με ούζο, και τα περιλούζουμε με σκόνη ζάχαρη άχνη.          Βγαίνουν  περίπου 40 κομμάτια κουραμπιέδες. Αν θέλουμε περισσότερους, διπλασιάζουμε τη δόση στα υλικά.

Καλή Επιτυχία.

Η ιστορία του μελομακάρονου

Οι Μικρασιάτες όταν  έφεραν τα μελομακάρονα στην Ελλάδα, τα ονόμαζαν και Φοινίκια, όπως συνηθίζουν να τα λένε ακόμη στα Δωδεκάνησα και στην Κύπρο.              Η ιστορία τους είναι παράξενη, διότι  τον Μεσαίωνα αποτελούσε το προσφερόμενο κέρασμα στις κηδείες, για τον μακάριο δηλ, για  τον μακαρίτη.           Για αυτό τα μελομακάρονα, λεγόταν και ψυχοπιτάκια. Η λέξη μελομακάρονο, χάνεται ως την Αρχαία Ελλάδα, που σημαίνει μακαρόνι λουσμένο στο μέλι. Οι  Ιταλοί το φτιάχνουν ονομάζοντάς το, ζυμαρικό μακαρόνι με μέλι. Οι Άγγλοι το λένε ‘μακαρόν’ και το φτιάχνουν συχνά. Οι Έλληνες το φτιάχνουν και το βουτάνε στο σιρόπι και στο μέλι, ενώ το πασπαλίζουν και με καρυδόψιχα ψιλοκομμένη.          Για  να δούμε την παραδοσιακή συνταγή, για Χριστουγεννιάτικα μελομακάρονα.

Υλικά για δυο κιλά μελομακάρονα

Ένα κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.  Μια  κούπα τσαγιού ζάχαρη  κρυσταλλική. Ένα κουταλάκι γλυκού ‘μπέικιγκ πάουντερ,’ ένα κουταλάκι γλυκού σόδα μαγειρική, ένα κουταλάκι γλυκού κανέλα σε σκόνη,  ένα κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη,   δυο βανίλιες σε σκόνη,  μια κούπα τσαγιού χυμό πορτοκαλιού,  ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού. Μισό  κιλό ελαιόλαδο,  ένα σφηνάκι ούζο ή κονιάκ,  200γρ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη

Για το σιρόπι.  500γρ ζάχαρη κρυσταλλική, 250γρ μέλι, 500γρ νερό,  ξύσμα πορτοκαλιού και δυο ξυλάκια κανέλας.

Εκτέλεση συνταγής. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι  και προσθέτουμε σταδιακά όλα τα υλικά. Παράλληλα  ετοιμάζουμε το σιρόπι για 5-6 λεπτά βράσιμο και το αφήνουμε να κρυώσει. Πλάθουμε τα μελομακάρονα,  σε στρογγυλά ή σε μακρόστενα σχήματα. Τα  απλώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170  βαθμούς για περίπου 20- 25 λεπτά. Στη συνέχεια τα βουτάμε ζεστά ένα- ένα, στο σιρόπι, με μια τρυπητή κουτάλα. Τέλος τα πασπαλίζουμε, απλωμένα πάνω σε μια πιατέλα, με τα ψιλοκομμένα καρύδια.

Καλή Επιτυχία και Καλές Γιορτές.

Ξανθίππη Αγρέλλη

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Σαρμουσάς και μπακλαβάς, φοινίκι, κουραμπιές και παντεσπάνι, σαν του σαρμουσά την γλύκα και τη μυρωδιά στον κόσμο δεν [ΕΦΑΝΗ].Καλά Χρστούγεννα και μια γλυκιά χρονιά σε όλους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ