Βαπτιστικός Σταυρός: 7 Χρήσιμες Συμβουλές για να Επιλέξετε τον Καλύτερο

0
1001

Ένα από τα πιο συμβολικά κοσμήματα, με ιδιαίτερη συναισθηματική αξία, ο βαπτιστικός σταυρός, είναι ένα κειμήλιο που ειδικά στην Ελλάδα, η χρήση του είναι ευρέως διαδεδομένη καθώς συνοδεύει κάθε νέα ύπαρξη την ημέρα της βάπτισης της.

 

Εξαιτίας της έντονης ζήτησης που τους χαρακτηρίζει, οι βαπτιστικοί σταυροί διατίθενται στην αγορά σε μια τεράστια ποικιλία, η οποία περιλαμβάνει σχεδόν κάθε πιθανό σχέδιο, μέταλλο, στολισμό, μέγεθος, μοτίβο και στυλ.

 

Αν λοιπόν ετοιμάζεστε να γίνεται νονός-νονά, ή είσαστε γονιός και θέλετε να επιλέξετε τον κατάλληλο βαπτιστικό σταυρό που θα αντανακλά την προσωπική σας αισθητική και θα καλύπτει τις απαιτήσεις σας, τότε υπάρχουν κάποιες χρήσιμες συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε ώστε να ανακαλύψετε το ιδανικό κόσμημα που θα συντροφεύει το μικρό σας αγγελούδι για μια ζωή.

 

Μέγεθος

 

Η επιλογή των διαστάσεων είναι ένα από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει κάποιος να λάβει υπόψιν του κατά την επιλογή ενός βαπτιστικού σταυρού. Οι σταυροί μικρότερων μεγεθών, είναι πιο εύχρηστοι και ευπροσάρμοστοι και για αυτό το λόγο τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν έντονη ζήτηση. Ανεξάρτητα από το εάν ο σταυρός που θα επιλέξετε απευθύνεται σε αγόρι ή κορίτσι, μπορείτε να διατηρήσετε πιο λεπτεπίλεπτες τις διαστάσεις του, προσδίδοντας έτσι μια πιο minimal αλλά εξίσου κομψή αισθητική στο κόσμημα.

 

 

Χρώμα

 

Το χρώμα σχετίζεται τόσο με το μέταλλο από το οποίο είναι κατασκευασμένος ο σταυρός, όσο και με τις διάφορες τεχνικές και επεξεργασίες που μπορεί να πραγματοποιηθούν σε αυτό. Το πιο συνηθισμένο μέταλλο για την κατασκευή ενός βαπτιστικού σταυρού είναι ο χρυσός. Καθώς όμως, αναφερόμαστε σε ένα κόσμημα με έντονα διαχρονικό χαρακτήρα που θα συντροφεύει το παιδί και στην ενήλικη του ζωή, τότε η πλέον συνήθης επιλογή είναι ο χρυσός στην κίτρινη ή στην λευκή του απόχρωση (λευκόχρυσος).

 

Τα τελευταία χρόνια όμως, είναι εξαιρετικά διαδεδομένοι και οι βαπτιστικοί σταυροί σε ροζ χρυσό, οι οποίοι διαθέτουν ένα πιο ρομαντικό και ζεστό χαρακτήρα και αποτελούν μια εκπληκτική επιλογή, ειδικά στην περίπτωση που απευθύνονται σε κοριτσάκι.

 

Καράτια

 

Τα καράτια είναι ουσιαστικά το μέτρο που προσδιορίζει την καθαρότητα του χρυσού και παράλληλα διαμορφώνει και την τελική τιμή του κοσμήματος. Ανάλογα λοιπόν με το διαθέσιμο budget, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε έναν σταυρό δεκατεσσάρων (Κ14) ή δεκαοχτώ (Κ18) καρατίων. Σε όποια απόφαση κι αν καταλήξετε, το κόσμημα που θα επιλέξετε θα παραμένει εξαιρετικά πολύτιμο και μοναδικό.

 

 

Σχεδιασμός

 

Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μοτίβο που πρέπει να ακολουθήσετε αλλά ο σχεδιασμός του σταυρού που θα επιλέξετε στηρίζεται αποκλειστικά στο προσωπικό σας γούστο. Οι επιλογές είναι αμέτρητες, τόσο για αγόρια όσο και για κορίτσια, με πιο λιτές σχεδιαστικές προσεγγίσεις ή εντονότερες και πληθωρικές γραμμές.

 

Ο μόνος διαχωρισμός που μπορεί να υπάρξει στην περίπτωση αυτή, αφορά στο φύλο του παιδιού, καθώς σε περίπτωση βαπτιστικού σταυρού για αγόρι θα ήταν προτιμότερο να επιλέξετε ένα πιο διακριτικό και κλασικό κόσμημα.

Στολισμός

 

Εκτός από την minimal εκδοχή τους, οι βαπτιστικοί σταυροί, μπορούν να κοσμούνται από μια πληθώρα πολύτιμων λίθων αλλά και ιδιαίτερων μοτίβων. Σε περίπτωση που αναζητάτε έναν βαπτιστικό σταυρό για κορίτσι, τότε μπορείτε να επιλέξετε κάποιον με διαμάντια ή άλλες εξίσου εντυπωσιακές πέτρες, ενώ το μαύρο πλατίνωμα και οι ιδιαίτερες χαράξεις μπορούν να δώσουν ένα ξεχωριστό χαρακτήρα σε έναν κατά τα άλλα διαχρονικό ανδρικό σταυρό.

Επιφάνεια

 

Ο τρόπος επεξεργασίας του μετάλλου παίζει καθοριστική σημασία στην τελική εικόνα της επιφάνειας του σταυρού. Ανάλογα με το φινίρισμα που διαθέτει ο εκάστοτε σταυρός, μπορεί να παρουσιάζει μια πιο λεία, απλή μορφή (λουστρέ φινίρισμα), να έχει μια πιο μαλακή λάμψη (ματ φινίρισμα), ή να διαθέτει μια πιο ανάγλυφη επιφάνεια (σαγρέ και σφυρήλατο φινίρισμα).

 

Αλυσίδα

 

Η επιλογή της αλυσίδας είναι το τελικό αλλά εξίσου σημαντικό στάδιο ώστε να ολοκληρωθεί τελικά ο σταυρός και να αποτελέσει ένα συμπαγές κόσμημα. Αυτό που βασικά έχει σημασία κατά την επιλογή της αλυσίδας είναι τα καράτια αλλά και το μήκος της. Συνήθως προτιμάται η αλυσίδα λαιμού να είναι από τα ίδια καράτια χρυσού που είναι και ο σταυρός, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί κανόνα. Σίγουρα όμως θα πρέπει να ταιριάζει η απόχρωση του μετάλλου από το οποίο είναι κατασκευασμένη, με την απόχρωση του μετάλλου του σταυρού.

 

Σε ότι αφορά το μήκος, καθώς ο σταυρός είναι ένα κόσμημα που το παιδί θα το φοράει και στην ενήλικη ζωή του, για τους ανδρικούς σταυρούς το προτεινόμενο μήκος είναι τουλάχιστον 50 εκατοστά, ενώ για τους γυναικείους μεταξύ 40 και 45 εκατοστών.

 

Αυτές λοιπόν είναι οι βασικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε κατά τη διαδικασία επιλογής ενός βαπτιστικού σταυρού, χωρίς όμως να υπάρχει κανένας απόλυτος κανόνας, παρά μονό ότι ικανοποιεί τις προσωπικές σας επιθυμίες.

 

Στο ΚΟΣΜΗΜΑ ΚΟΤΣΩΝΗΣ, θα χαρούμε να συμμετάσχουμε σε αυτή την τόσο ξεχωριστή στιγμή σας και να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε, μέσα από την πλούσια συλλογή μας, έναν εκπληκτικό βαπτιστικό σταυρό που θα συντροφεύει το παιδί για όλη του τη ζωή!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ